#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/12/2012 15:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντόχα: Αδύναμη η συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το κλίμαΜια αδύναμη συμφωνία: αυτό προέκυψε από τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Ντόχα –και εξαρχής, ποτέ δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε κάποιες συμφωνίες που θα περιορίσουν τις εκπομπές. Αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο ελπιδοφόρα. Μόλις τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις, η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Ντόχα.

Μέχρι που ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας Oleg Shamanov κατήγγειλε το ρυθμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων ως ακατάλληλο για τη σοβαρότητα των ζητημάτων. Ο πρόεδρος της συνόδου  Abdullah bin Hamad al-Attiyah, ο οποίος επικρίθηκε συχνά για την αδύναμη ηγεσία του, σημείωσε απλώς το σχόλιο του Shamanov και προχώρησε. Ο Attiyah επέμεινε ότι η προκύπτουσα συμφωνία της Ντόχα, που είναι γνωστή και ως η Πύλη του Κλίματος της Ντόχα, αντανακλά τις προθέσεις των συμμετεχόντων.

Η σύνοδος για το κλίμα στην Ντόχα έκλεισε το περασμένο Σάββατο, περίπου 24 ώρες αργότερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο. Η νέα συμφωνία για το κλίμα δεν είναι πρωτοποριακή. «Είναι μικρότερη πρόοδος από αυτή που ελπίζαμε», είπε ο Γερμανός Υπουργός Περιβάλλοντος Peter Altmaier. Η τελική συμφωνία επεκτείνει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο θα έληγε με το τέλος του έτους. Η διάρκεια της παράτασής του αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2020.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βραζιλίας Andre Correa do Lago ήταν ικανοποιημένος με την επέκταση της πολιτικής, λέγοντας ότι αποτελεί τη μόνη νομικά δεσμευτική σύμβαση που μπορεί να μειώσει τις εκπομπές και να προσφέρει ένα σχέδιο για τη νέα συμφωνία για το κλίμα.

Η νέα αυτή συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015 και θα ζητήσει όχι μόνο από τις βιομηχανικές χώρες αλλά και από τις αναπτυσσόμενες να δεσμευθούν για τη μείωση των εκπομπών τους. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από το 2020 - μετά το τέλος της τρέχουσας επέκτασης του πρωτοκόλλου του Κιότο.

Οι ακτιβιστές του κλίματος δεν είναι όμως και πολύ εντυπωσιασμένοι με τα αποτελέσματα της Ντόχα. «Έχουμε βάλει πολύ λίγους στόχους μείωσης των εκπομπών σε αυτό το πρωτόκολλο του Κιότο», είπε η Ann-Kathrin της Schneider BUND, μια περιβαλλοντική ΜΚΟ στη Γερμανία. Επεσήμανε επίσης ότι λίγες μόνο χώρες περιλαμβάνονται, στην πραγματικότητα, στη δεύτερη περίοδο παράτασης.

Οι επικριτές είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι για μια συμφωνία που θα επιτρέψει στις χώρες να μεταφέρουν τμήματα των αχρησιμοποίητων ποσοστώσεων εκπομπών τους, από την πρώτη περίοδο του Κιότο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τις χώρες των οποίων οι οικονομίες κατέρρευσαν μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος. Πολλές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα δικαιώματα εκπομπών τους και πολέμησαν στη Ντόχα ώστε να έχουν αυτές τις εκπομπές στη νέα περίοδο του Κιότο.

Τελικά, η συμφωνία της Ντόχα είναι ένας συμβιβασμός. «Ένα μικρό μέρος των αχρησιμοποίητων δικαιωμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι το 2020», εξηγεί ο Martin Kaiser, υπεύθυνος για τη διεθνή πολιτική για το κλίμα της Greenpeace. Αυτό που ανησυχεί τον ίδιο και τους συναδέλφους του περισσότερο, όμως, είναι ότι η Ρωσία και οι υπόλοιπες χώρες θα επαναδιαπραγματευτούν αυτά τα δικαιώματα.

Οι επικριτές, επίσης, ήταν απογοητευμένοι από την έλλειψη αποτελεσμάτων σχετικά με τα προβλήματα χρηματοδότησης. Οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες είχαν ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς το τι θα μπορούσαν να αναμένουν από τις πλούσιες, αρχής γενομένης από το 2013.

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος κάλεσε επίσης τις βιομηχανικές χώρες να δηλώσουν πότε και πόσο θα συμβάλουν στην βοήθεια των αναπτυσσόμενων χωρών ως προς τη μείωση των εκπομπών και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Το σχέδιο είναι ότι μέχρι το 2020, περί τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για τους σκοπούς αυτούς.

Όμως, οι αναπτυσσόμενες χώρες φεύγουν από τη Ντόχα χωρίς να αποσαφηνίσουν τις βασικές λεπτομέρειες. «Η συμφωνία δεν δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση» σχολίασε ο εκπρόσωπος της συμμαχία των μικρών νησιωτικών κρατών AOSIS. «Αποτελεί απλώς υποσχέσεις που μπορεί να τηρηθούν στο μέλλον».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα, αρνήθηκαν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Υπό το φως της δεύτερης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα και τη δύσκολη εσωτερική κατάσταση του προϋπολογισμού, πολλοί θεώρησαν ότι οι ΗΠΑ είχαν τα χέρια τους δεμένα. Αλλά ο Alden Meyer της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων των ΗΠΑ δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στο συνέδριο. Όπως είπε, ελπίζει ότι μαζί με τις ομάδες πολιτών, η συνεισφορά των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί για να φθάσει τελικά το επίπεδο που είχαν υποσχεθεί αρχικά.

Ωστόσο, οι παρατηρητές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το θέμα των αποζημιώσεων για σοβαρές ζημιές που προκαλούνται από τις κλιματικές αλλαγές, σχολιάζοντας ότι ήταν ένα από τα σημαντικότερα βήματα προόδου στις συνομιλίες.
Επεσήμαναν επίσης ότι το ζήτημα αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό, καθώς ο αριθμός των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνεται συνεχώς.

dw.de

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.