#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/02/2013 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντέιβιντ Κάμερον για τα Μάρμαρα: Δεν είμαι οπαδός του «επιστροφισμού»Εμμέσως πλην σαφώς, ο Ντέιβιντ Κάμερον μας το είπε ξεκάθαρα: ξεχάστε τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού στην Ινδία. Την εποχή της αποικιοκρατίας, η Βρετανία είχε υποχρεώσει την Ινδία να της παραδώσει ένα γιγαντιαίο διαμάντι 105 καρατίων, γνωστό και ως Κοχ-ι-Νουρ, το οποίο εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου. Η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ το είχε χρησιμοποιήσει για να κοσμήσει το στέμμα της. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο και πολλοί Ινδοί, ανάμεσά τους και ο εγγονός του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι, έχουν ζητήσει να επιστραφεί ως εξιλέωση για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

Όταν λοιπόν έφτασε στην Ινδία, το ερώτημα των δημοσιογράφων ήταν αναπόφευκτο. Ποια ήταν η απάντηση Κάμερον; «Δεν πιστεύω πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει, με ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο. Δεν πιστεύω στον ‘επιστροφισμό’. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό».

Παρεμπιπτόντως, αν η Κέιτ Μίντλετον, η σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, γίνει τελικά βασιλική σύζυγος, θα φοράει το στέμμα με το διαμάντι σε επίσημες περιστάσεις. Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ινδία με την ευκαιρία της 50ής επετείου της ανεξαρτησίας της Ινδίας από τη Βρετανία, το 1997, πολλοί Ινδοί είχαν ζητήσει την επιστροφή του διαμαντιού. Και πήραν ως απάντηση την ίδια άρνηση.

Reuters

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πατωματζήs avatar
  Πατωματζήs 21/02/2013 13:37:25

  Καλωs ομιλειs.
  Κανετε μνημοσυνο με ξενα κολυβα. Αντε οι επτα Σοφοι ηταν Αγγλοι κι οχι αρχαιοι Ελληνεs.
  Αλλα πρεπει να σου απαντησει καποιοs οτι οσο δεν επιστρεφετε την πολιτιστικη μαs κληρονομια θα παρετε τιs ιντσεs μαs για τα χρωστουμενα.

 2. tak avatar
  tak 21/02/2013 14:42:06

  Ε κύριέ μου... Όχι κι έτσι... Όλο στο ... "επέστρεφε" το έχετε στας Βρετανίας, άντε στο ... "γύρνα"... Μη τα χαλάσουμε σε απλά πράγματα...

 3. tak avatar
  tak 21/02/2013 14:46:17

  Έχουμε και ... Καβάφη για κάτι περισσότερο...
  Θα τον λατρέψουν οι Εγγλέζοι!
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Επέστρεφε
  Επέστρεφε συχνά και παίρνε με,
  αγαπημένη αίσθησις επέστρεφε και παίρνε με—
  όταν ξυπνά του σώματος η μνήμη,
  κ’ επιθυμία παληά ξαναπερνά στο αίμα·
  όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται,
  κ’ αισθάνονται τα χέρια σαν ν’ αγγίζουν πάλι.

  Επέστρεφε συχνά και παίρνε με την νύχτα,
  όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται...

 4. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 21/02/2013 17:41:03

  Μακάρι να υπήρχαν Έλγιν και τον τέταρτο και πεμπτο αιώνα μ.χ. θα είχαν σώσει δια της κλοπής ,ανεκτίμητα έργα τέχνης από την καταστροφική μανία της νέας τότε θρησκείας .

 5. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 21/02/2013 18:07:59

  Δέν πιστεύει στόν ''ἐπιστροφισμό'',γιατί παραμένει πιστός ὀπαδός τοῦ ''κλεψισμοῦ''...

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 21/02/2013 20:49:01

  Βρετανικό Μουσείο. Μια αποθήκη στην οποία οι Άγγλοι πειρατές στοιβάζουν τη λεία τους, στην οποία το μόνο πράγμα που είναι βρετανικό είναι το όνομα!

 7. Zame avatar
  Zame 22/02/2013 18:38:12

  Κυθήριος+++++++++++++++++++++
  οπως & o "χορηγος" του το -City of London-.
  ..και οπως λεει & ο @Αντάμ Παπαντάμ..
  χάρη μάς κάνουν πού δεν ζητούν & αμοιβή για φυλαχτρα..?
  τότε ανοίγει & το θέμα για τα δικαιώματα παραχώρησης (βλπ.Ολυμπιακοί,γλώσσα,επιστήμες..κλπ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.