#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2013 15:07
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νομπέλ οικονομίας σε τρεις Αμερικανούς που ειδικεύονται στην πρόβλεψηΣτους Αμερικανούς οικονομολόγους Γιουτζίν Φέιμα, Λαρς-Πίτερ Χάνσεν και Ρόμπερτ Τζ. Σίλερ, για το έργο τους «στην εμπειρική ανάλυση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού», απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2013. Αν και είναι αδύνατον να προβλέπονται επακριβώς οι τιμές των αξιόγραφων στις αγορές σε μελλοντικές ημερομηνίες, χάρη στη δουλειά των τριών Αμερικανών, έγινε «δυνατό να προβλεφθεί η γενική πορεία των τιμών αυτών για μακρές περιόδους, όπως τα τρία ως πέντε επόμενα χρόνια», σημείωσε η Επιτροπή.

Οι τρεις καθηγητές πήραν το Νομπέλ επειδή ερεύνησαν ο καθένας χωριστά το πώς διαμορφώνονται οι τιμές στις αγορές και πώς αυτές επηρεάζονται σε μακροπρόθεσμη βάση. Πρόκειται για την πορεία των μετοχών, των ομολόγων, αλλά και των τιμών των ακινήτων. Η καλύτερη κατανόηση των παραγόντων αυτών θεωρείται ότι βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των αγορών και επιτρέπει στους επενδυτές να αναγνωρίζουν ευκολότερα και - κυρίως - γρηγορότερα τη δημιουργία φούσκας.

Ο Φέιμα και ο Χάνσεν είναι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ενώ ο Σίλερ είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Οι τρεις άνδρες εξήγησαν τις δυνάμεις που καθορίζουν την πορεία των αγορών και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους βοήθησαν σημαντικά μεγάλες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη διαχείριση χαρτοφυλακίων. Οι έρευνες των τριών καθηγητών συνέβαλαν επίσης στη δημιουργία πολύ σημαντικών εργαλείων οικονομετρικής ανάλυσης.

 

Ο Φέιμα θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας των σύγχρονων χρηματοοικονομικών, κυρίως λόγω των μελετών του που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1960 πάνω στη θεωρία της αποτελεσματικότητας των αγορών. Ο ίδιος ανακάλυψε ότι όταν οι αγορές λειτουργούν σωστά, οι τιμές μέσα στις αγορές αυτές αντικατοπτρίζουν όλες τις τελευταίες πληροφορίες. Επομένως, οι προσπάθειες να κερδίσει κανείς επιλέγοντας μεμονωμένες μετοχές ήταν συχνά άκαρπες. Δυο δεκαετίες αργότερα ο Σίλερ κατέληξε σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα. Ανακάλυψε ότι η βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των αγορών διαρκούσε λιγότερο από όσο πίστευε κανείς. Αντίθετα, οι τιμές παρουσίαζαν σημαντικές διακυμάνσεις οι οποίες δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν πάντα από οικονομικά μεγέθη. Ουσιαστικά ο ίδιος έδειξε ότι οι τιμές των μετοχών μεταβάλλονται λόγω πολλών παραγόντων και ότι δεν κινούνται πάντα με βάση τη λογική. Ο Σίλερ είχε γίνει πολύ γνωστός πριν να λάβει το βραβείο Νομπέλ, αφού τα προηγούμενα χρόνια είχε κατορθώσει να προβλέψει με επιτυχία το σκάσιμο της φούσκας των τεχνολογικών μετοχών αρχικά και των ακινήτων στη συνέχεια. Έχει μάλιστα δώσει το όνομά του στον πιο σημαντικό δείκτη παρακολούθησης τιμών ακινήτων στις ΗΠΑ. Ο Χάνσεν κατάφερε να αναπτύξει ειδικό οικονομετρικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται από αναλυτές των αγορών. Το εργαλείο αυτό μπορεί να προσδιορίσει τις σχέσεις μεταξύ πολλών μεταβλητών. Οι καθηγητές θα λάβουν μαζί με το βραβείο 1,2 εκατ. δολάρια.

 

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-14/fama-hansen-shiller-share-nobel-economics-prize-academy-says.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.