18/10/2009 06:21
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο πυρηνικό δόγμα για τη ΡωσίαΗ Ρωσία αρχίζει να επανεξετάζει το πυρηνικό της δόγμα, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει προληπτικά χτυπήματα εναντίον των εχθρών της, ακόμη και αυτών που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Η είδηση αυτή έρχεται, ακριβώς στη στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τη Ρωσία να μειώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, και πιέζουν το Ιράν να αναθεωρήσει τη πυρηνική του «φιλοδοξία».

Σε συνέντευξη του στην  Izvestia, ο Nikolai Patrushev, γραμματέας της ρωσικής επιτροπής ασφάλειας,  αναφέρει πως το νέο ρωσικό δόγμα προσφέρει «πολλές επιλογές στη χρήση των πυρηνικών όπλων, ανάλογα με τη κάθε περίπτωση και τις διαθέσεις του εκάστοτε εν δυνάμει εχθρού. Σε κρίσιμες περιπτώσεις εθνικής ασφάλειας, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η προληπτική χρήση της πυρηνικής ισχύος…». Ο Patrushev συνεχίζει  λέγοντας, πως η χώρα του άρχισε την επανεξέταση των κανόνων πυρηνικής εμπλοκής, όταν πρόκειται για απόκρουση χτυπήματος συμβατικών δυνάμεων «όχι μόνο σε μεγάλης κλίμακας, αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις περιφερειακών ή και τοπικών πολέμων».

Η παραπάνω δήλωση θα πρέπει να ανησυχήσει σοβαρά  τη Γεωργία,  αλλά και όποιο άλλο κράτος βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Η Ρωσία δείχνει πως θεωρεί την επιλογή του «πρώτου χτυπήματος» ως σημαντικό στοιχείο του νέου της δόγματος. Ένα δόγμα που αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα από τον πρόεδρο Medvedev, σε λίγους μήνες, και που θα συμπεριλαμβάνει πιο «άμεσες» και πιο «ελαστικές» αντιδράσεις, σε τυχόν απειλές εναντίον της ρωσικής εθνικής ασφάλειας.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορεί να βρίσκονται στη διαδικασία υπογραφής μιας νέας συνθήκης που θα προβλέπει τη μείωση των πυρηνικών όπλων, αλλά όπως φαίνεται, ο Nikolai Patrushev, δεν έχει ακούσει τίποτα. Στη συνέντευξή του, επιτίθεται στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως η συμμαχία «συνεχίζει να πιέζει για τη συμμετοχή σε αυτήν νέων μελών, οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις εντείνονται, και οι στρατηγικές δυνάμεις των ΗΠΑ διεξάγουν μεγάλες ασκήσεις προσπαθώντας να βελτιώσουν τη διαχείριση των στρατηγικών τους όπλων».

Με άλλα λόγια, η Μόσχα αρχίζει να τηρεί  σκληρή γραμμή, σε μια χρονική φάση που η Αμερική προσπαθεί να το παίξει «καλή». Η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία να τη βοηθήσει στη προσπάθεια άσκησης πίεσης εναντίον του Ιράν, αλλά όπως όλα δείχνουν η ρωσική αρκούδα συνεχίζει να δείχνει τα πυρηνικά της δόντια…

 Wired.com (The Danger Room)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.