Νέο επεισόδιο στον «εμφύλιο» των Λε Πεν κλυδωνίζει το Εθνικό Μέτωπο
14/06/2014 10:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο επεισόδιο στον «εμφύλιο» των Λε Πεν κλυδωνίζει το Εθνικό Μέτωπο

Παραμένει το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα στους κόλπους του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία προκαλώντας αναταράξεις στο στελεχικό του δυναμικό, οι οποίες υποσκάπτουν τον εκλογικό του θρίαμβο στις ευρωεκλογές.

Ο ιδρυτής του Μετώπου και επίτιμος πρόεδρός του, Ζαν Μαρί Λε Πεν, επιμένει στην πολεμική απέναντι στην κόρη του και νυν πρόεδρο του κόμματος, η οποία τον επέκρινε για δηλώσεις του περί «φούρνων» με αφορμή έναν γνωστό Γάλλο εβραίο καλλιτέχνη που ακύρωσε τις εμφανίσεις του στις πόλεις που έχουν δήμαρχο του Μετώπου. Η Λε Πεν χαρακτήρισε «πολιτικό λάθος» το σχόλιο του πατέρα της στην εβδομαδιαίο τηλεοπτική ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του και υποστήριξε ότι όποιος αμφισβητεί τη στρατηγική επιλογή της «λείανσης» των ακροτήτων αυτών, την οποία ακολουθεί, μπορεί να προτείνει κάποιον άλλο στην ηγεσία κατά το συνέδριο του κόμματος τον Νοέμβριο. Παράλληλα «κατέβασε» από την επίσημη ιστοσελίδα του Μετώπου τη διεύθυνση της σελίδας του πατέρα της.

Ο πατέρας Λε Πεν επανέρχεται, λίγα 24ωρα μετά, στο θέμα και πάλι από την ιστοσελίδα του όπου ανήρτησε, την Παρασκευή, την επιστολή που όπως λέει απυήθηνε στην κόρη του και πρόεδρο του κόμματος. Ο Λε Πεν, με βιτριολικό ύφος, απευθύνεται στην κόρη του αποκαλώντας την «Κυρία Πρόεδρε» και υποστηρίζει ότι η απομάκρυνση της παραπομπής στην ιστοσελίδα του από το επίσημο σάιτ του κόμματος είναι «μια επιπλέον αδικία». Της επιτίθεται επίσης, ενώ της απευθύνει το λόγο στο δεύτερο πληθυντικό, λέγοντάς της ότι η ίδια, με δηλώσεις της για την «κατάληψη των δρόμων από τους πιστούς μουσουλμάνους για να κάνουν προσευχή ή ακόμη και με την παρουσία της στη Βιέννη σε ένα χορό γνωστό για το ναζιστικό του χαρακτήρα, προκάλεσε θόρυβο και έδωσε τροφή για σχόλια στους εχθρούς του κόμματος. «Εκτιμάτε λοιπόν ότι έχετε τα φόντα να λογοκρίνετε τον ιδρυτή και επίτιμο πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου, ευρωβουλευτή εδώ και τριάντα χρόνια και θριαμβευτικά επανεκλεγέντα;» αναρωτιέται σαρκαστικά.

Και συνεχίζει εξαπολύοντας επίθεση, χωρίς να κατονομάζει, σε δύο υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, λέγοντας ότι «αν υπάρχει πολιτικό λάθος, αυτό έγινε από τους …υπευθύνους του κόμματος που είχαν την άποψη ότι έγινε και το δήλωσαν κιόλας». Η αναφορά αυτή θεωρείται ότι αφορά καταρχήν το αντιπρόεδρο του κόμματος και σύντροφο της Μαρίν Λε Πεν Λουί Αγιό, τον οποίο ο Ζαν Μαρί Λε Πεν έχει πολλάκις κατηγορήσει ότι ευθύνεται για «πολιτικά ολισθήματα» του κόμματος και για σειρά επιλογών με τις οποίες ο ίδιος δεν συμφωνεί. Αφορά, επίσης, και τον Ζιλμπέρ Κολάρ, τον οποίο περιγράφει ως «έναν βουλευτή που δεν είναι καν μέλος του κόμματος αν και του οφείλει την εκλογή του», χωρίς να τον κατονομάζει, ο οποίος έχει δηλώσει δημοσίως ότι ο Λε Πεν «πρέπει επιτέλους να βγει στη σύνταξη». Η επιστολή καταλήγει με τον Λε Πεν να καλεί την «Κυρία Πρόεδρο, να αποδεχτεί τα καθήκοντα» που της παρουσίασε ο ίδιος.

Ενώ αναμένεται η επίσημη απάντηση από την πλευρά της προέδρου του Εθνικού Μετώπου, οι «παράπλευρες απώλειες» από την ενδο-οικογενειακή αυτή σύγκρουση συνεχίζονται. Την Παρασκευή την παραίτησή της υπέβαλλε η υπεύθυνη περιοχής για τον Κάτω Ρήνο, Πασκάλ Ελλές, η οποία υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Λε Πεν σχετικά με τους «φούρνους» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τόνισε ότι η ίδια αλλά και πολλά άλλα στελέχη του κόμματος «έχουν πολύ καλές σχέσεις με τις κοινότητες των μουσουλμάνων και των εβραίων» και ότι γενικότερα όλος αυτός ο λόγος που παραπέμπει σε άλλες εποχές δεν μπορεί να γίνει ανεκτός.

Αναλυτές σχολίαζαν ότι η κρίση που ξέσπασε στο Εθνικό Μέτωπο παρά τον εκλογικό του θρίαμβο, ως ένα βαθμό, ήταν αναμενόμενη. Και αυτό γιατί μπορεί η προεδρία της Λε Πεν να επέλεξε νέες τακτικές προπαγάνδισης, οι οποίες αποφεύγουν συστηματικά και προσεκτικά τις ρατσιστικές, αντισημιτικές και έντονα φασιστικές ακρότητες, όμως ο ιδεολογικός πυρήνας του κόμματος, στο οποίο συμμετέχουν και πολλοί συνομήλικοι αλλά και οπαδοί της λογικής του πατέρα Λε Πεν, δεν έχουν αλλάξει. Κατά τις εκτιμήσεις αυτές, το πιθανότερο είναι ότι το Εθνικό Μέτωπο οδεύει σε ευθεία σύγκρουση στο εσωτερικό του ενόψει συνεδρίου προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει αλλαγή σε ορισμένες βασικές ιδεολογικές αρχές ή αν θα παραμείνει η διαρχία ανάμεσα στο τι προβάλλουμε και στο τι πραγματικά πιστεύουμε, η οποία μπορεί ν’ απέφερε χιλιάδες ψήφους στην Λε Πεν αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον ακριβώς λόγω του αυξημένου ρόλου που το κόμμα διαδραματίζει πλέον στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Πηγές: france-info, le monde, liberation

Μάρκο Πόλο

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης 14/06/2014 17:59:41

    Αυτό που εγώ βλέπω, είναι ότι, απ' όταν σάρωσαν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στις ευρωεκλογές, μπήκε μπροστά ο μηχανισμός λάσπης. Άρχισαν από τα "σκάνδαλα" του Nigel Farage (δεν είχε ακούσει κανείς τίποτε πριν;), προχωρούν σε δήθεν κλυδωνισμούς του ΕΜ κι έπεται συνέχεια. Πάντα η ίδια βρώμικη τακτική από μαθητές του Goebbels, που αρέσκονται να αποκαλούν "ακροδεξιούς", "φασίστες" κλπ., όσους τους αμφισβητούν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.