Νέες κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Ρωσίας
09/09/2014 10:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Ρωσίας

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε τελικά το βράδυ της Δευτέρας το πακέτο των περαιτέρω περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, που είχε αποφασισθεί την Παρασκευή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και προωθεί την «εμβάθυνση των στοχοθετημένων μέτρων της 31ης Ιουλίου», όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου Χέρμαν βαν Ρομπέι. Είχε προηγηθεί ένα διπλωματικό θρίλερ, με την σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης των «28» πρεσβευτών, καθώς υπήρξαν διαφωνίες ως προς την εφαρμογή του νέου πακέτου κυρώσεων. Αν και δεν έγινε γνωστό ποιες χώρες διαφώνησαν και σε ποια ακριβώς σημεία, η έκτακτη συνεδρίαση κρίθηκε αναγκαία για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις.

«Οι κυρώσεις στοχεύουν στην προώθηση της αλλαγής των ενεργειών της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και ακολουθούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου, το οποίο καταδίκασε την αυξανόμενη εισροή στρατιωτών από την ρωσική ομοσπονδία στην ανατολική Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η εφαρμογή τους θα γίνει τις προσεχείς ημέρες, αφήνοντας «χρόνο για την αξιολόγηση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και το ειρηνευτικό σχέδιο». Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταλήγει πως «η ΕΕ είναι έτοιμη να επανεξετάσει τις επιβεβλημένες κυρώσεις εν όλω ή εν μέρει», εάν χρειαστεί.

Τι προβλέπουν οι νέες κυρώσεις

Εικοσιτέσσερα επιπλέον ονόματα Ρώσων αξιωματούχων προστίθενται στον κατάλογο των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στις χώρες-μέλη της ΕΕ και των οποίων «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, η τράπεζα του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο Gazprom Bank και η μονάδα πετρελαίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Neft περιλαμβάνονται επίσης στο νέο διευρυμένο κατάλογο κυρώσεων, τις οποίες συμφώνησε να επιβάλει επί της αρχής στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέτρα αυτά περιορίζουν ακόμα την πρόσβαση ρωσικών εταιρειών ενέργειας και άμυνας στις ευρωπαϊκές αγορές, εμποδίζουν την πρόσβαση της Μόσχας στις υπηρεσίες ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών και περιορίζουν περαιτέρω τις εξαγωγές από την ΕΕ προς τη Ρωσία προϊόντων διπλής χρήσης, στρατιωτικής και πολιτικής.

«Η Rosneft αυτοαποκαλείται ο ηγέτης της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου» σχολιάζει ο Andrew Walker στο BBC. Είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης στην αγορά ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου το 90% του αργού πετρελαίου που χρησιμοποιείται στην ΕΕ εισάγεται και η Ρωσία είναι, με μεγάλη διαφορά, ο μεγαλύτερος προμηθευτής. Οι κυρώσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα αυτή τη σχέση. Θα αποτρέψουν την Rosneft από την συγκέντρωση χρημάτων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αλλά, καθώς το αργό πετρέλαιο μεταφέρεται κυρίως από τη θάλασσα, αν το εμπόριο διακοπεί οι ενδεχόμενες απώλειες από ρώσους προμηθευτές θα μπορούσαν δυνητικά να αντικατασταθούν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα κόστιζε πιο ακριβά, αλλά θα μπορούσε να γίνει, μέχρι ένα σημείο. Το φυσικό αέριο είναι μια άλλη ιστορία, η οποία μπορεί να εξηγήσει γιατί η κύρια δραστηριότητα της Gazprom φέρεται να μην περιλαμβάνεται στον νέο κατάλογο κυρώσεων. Το ρωσικό φυσικό αέριο παραδίδεται στην Ευρώπη μέσω αγωγού. Υπάρχει ένα εμπόριο φυσικού αερίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, αλλά θα ήταν πολύ δύσκολο να αντισταθμίσει μια σημαντική διαταραχή του εφοδιασμού από τη Ρωσία».

Η απάντηση της Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις εις βάρος της θα είναι «ασύμμετρη» και πιθανόν θα έχει ως στόχο τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της, αν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις». Γεγονός που θα επιβαρύνει τους επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων, καθώς οι εταιρείες θα αναγκαστούν να επιστρέψουν σε πιο μακρινούς αεροδιαδρόμους, που χρησιμοποιούσαν και κατά την ψυχροπολεμική περίοδο.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, ο Μεντβέντεφ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα ή περαιτέρω περιορισμοί στον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, θα πρέπει να απαντήσουμε ασύμμετρα». Τόνισε επίσης ότι η Δύση προλαβαίνει ακόμα να αποφύγει την χρεοκοπία πολλών αεροπορικών εταιρειών, αν εφαρμοστεί μια τέτοια απαγόρευση.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι η κρίση μαίνεται και ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος Πούτιν, το οποίο θα άφηνε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας στους φιλορώσους αυτονομιστές. «Δυστυχώς, η ουκρανική κρίση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κάτι που είναι μία φρικτή τραγωδία. Καλώς εχόντων θα επιλυθεί, με την προϋπόθεση οι ουκρανοί ηγέτες να επιδείξουν καλή θέληση και να υιοθετήσουν τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσία», δήλωσε.

http://online.wsj.com/articles/eu-to-launch-more-sanctions-on-russia-1410169944

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/11083114/Russia-threatens-to-shut-its-skies-to-the-West.html

http://www.bbc.com/news/world-europe-29119885

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ avatar
  ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ 09/09/2014 12:42:50

  Εμείς έτσι κι αλλιώς, όπως θαυμάσια τα κατάφεραν οι πάνσοφοι εταίροι, θα τρώμε μαρμελάδα ροδάκινο μέχρι το 2031 τουλάχιστον! Αφήστε που θα γίνουμε και φανατικοί Vegetarians, μήπως κι απορροφήσουμε τα πλεονάζοντα οπωροκηπευτικά μας.... Καιρός δεν είναι αφού τόσο πια επιμένουν οι ...ακριβοδίκαιοι Βορειοευρωπαίοι, να αισθανθούν στο πετσί τους σκληρά τις επιπτώσεις της απόλυτης σύμπλευσης με τα Αμερικανικά συμφέροντα; Πρέπει μήπως και να τους λυπηθούμε;

  • Tassos avatar
   Tassos @ ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ 09/09/2014 16:55:42

   Σ' έχω νέα, άαχημα για σένα: Η Ελλάδα τα ροδάκινα τα πούλησε σχεδόν όλα. Τα ακτινίδια πάει σε μια Ασιατική Εκθεση και θα τα δώσουν σε Κίνα Ινδία. Κοίταξε τα χάλια σας που φαλίραν τα μισά τουριστικά πρακτορεία γιατί ο κόσμος φτώχυνε και ακύρωσε τις διακοπές του ενώ τα πρακτορεία είχαν προπληρώσει. Με το ρούβλι σε ελεύθερη πτώση, με την Roseneft να ζητάει δάνειο ...24 δις $ από την κυβέρνηση γιατί δεν έχει από που να δανειστεί για κεφάλαια κίνησης, μην δεις στο τέλος τον Πούτιν να σέρνεται εκλιπαρώντας να σταματήσουν τις κυρώσεις. Γιατί όπως λέει ο ειδικός στο άρθρο, η Δύση θα αντικαταστήσει το πετρέλαιο που δεν θα πάρει από την Μόσχα, οι Ρώσσοι τι θα το κάνουν, μας λες? Από αυτό ζουν. Εμείς λοιπόν μπορεί να χρειαστεί να φάμε κανα κιλό ροδάκινα παραπάνω, οι Ρώσσοι να δούμε πως θα καταπιούν κανα τόννο πετρέλαιο που τους αντιστοιχεί...

   • ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ avatar
    ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ @ Tassos 09/09/2014 18:12:23

    Μην είσαι αστείος σύντροφε. Κι αν τα έδωσες ήδη (λέμε τώρα) τα ροδάκινα, έρχονται και τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια και τα μήλα και τα λοιπά. Προσωπικά, δεν με πολυενδιαφέρει αν θα τα απορροφήσουνε οι Ρώσσοι, οι οι Αυστραλοί ή οι Κινέζοι τα προϊόντα μας, μου αρκεί να μη θάβονται και να μη ζημιώνονται (κι άλλο), οι Έλληνες γεωργοί. Όσο για το ποιός θα πονέσει περισσότερο, οι Ρώσσοι ή τα γιουσουφάκια του αφασία Πλανητάρχη του γκολφοπαίκτη, μη τζάμπα χαίρεσαι, γελάει καλύτερα εκείνος, που γελάει τελέυταίος. Έχουμε δρόμο ακόμη...

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ 09/09/2014 19:20:39

     Διατέθηκαν σε πολύ χαμηλότερη τιμή, από όσο γνωρίζω και όσο για αποζημιώσεις, ψίχουλα.

     • ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ avatar
      ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ @ ΚΜ 09/09/2014 19:27:06

      Δίκιο έχετε, αλλά γιατί να ταράξουμε την αραχνοϋφαντη νιρβάνα του Tassos; Ακόμη κι αν δεχτούμε τα μισά απ΄όσα λέει, έρχεται Αρμαγεδών και τα ωραία λόγια του, είναι φτώχεια.

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 09/09/2014 13:16:24

  Η βλακώδης (χωρίς να παύει να είναι δόλια) στάση της ΕΕ θυμίζει την λαϊκή παροιμία: «Να δώ τη νύφη μου χήρα κι ας πεθάνει ο γιός μου.» Προκειμένου να βλάψουν τη Ρωσία, κι ενώ βαδίζουν προς νέα ύφεση προβαίνουν σε νέες κυρώσεις ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτές θα επιφέρουν αντι-κυρώσεις. Μεθαύριο, προβλέπω δυτικοευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και αεροπορικές εταιρείες να μαζεύουν τα δόντια τους από το πάτωμα σε πρώτη φάση και να προβαίνουν σε απολύσεις και διαθεσιμότητες σε δεύτερη. Όμως, τί δουλειά έχει η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία; Υποτίθεται ότι η πρώτη «δόση» ήταν για το μαλαισιανό αεροπλάνο και τις υποτιθέμενες ευθύνες της Ρωσίας. Έλα όμως που σήμερα διαβάζω (χωρίς να εκπλήσσομαι!) ότι, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα, το αεροπλάνο χτυπήθηκε εν πτήσει από πάρα πολλά μικρά αντικείμενα με υψηλή κινητική ενέργεια (Wall Street Journal: Malaysia Airlines MH17 Hit by High-Energy Objects, Says Dutch Report). Δηλαδή, από πυρά - όχι από πύραυλο. Παραμύθι δηλαδή όλη η ιστορία με τον δήθεν αντιαεροπορικό πύραυλο Buk που εκτόξευσαν οι αντάρτες (ή οι Ρώσοι, ανάλογα με την εκδοχή). Κι όμως, αντί να αποσύρουν τις κυρώσεις από τη Μόσχα και να τις επιβάλουν στο Κίεβο, εκείνοι εντείνουν τις κυρώσεις προς τη Μόσχα! Άν δεν γνωρίζαμε ήδη την ευρωπαϊκή υποκρισία από πρώτο χέρι, θα ήταν να τρελαίνεται κανείς. Άλλο ένα δείγμα δυτικού φαρισαϊσμού: Οι χθεσινές αποφάσεις στην ΕΕ προέβλεπαν νέο γύρο κυρώσεων προς τη Ρωσία άν τυχόν δεν τηρηθεί η εκεχειρία. Δηλαδή, προκαταβάλουν ότι, άν τυχόν καταρρεύσει η εκεχειρία, δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να γίνει με υπαιτιότητα του Κιέβου! (Λες και δεν έχουμε δείγμα γραφής από την προηγούμενη εκεχειρία...) Και, ακόμα χειρότερα, με τον τρόπο αυτό, δίνουν ισχυρό κίνητρο στο καθεστώς του Κιέβου να σαμποτάρει την εκεχειρία (προκειμένου να πληγεί η Ρωσία, αφού ούτως η άλλως, αυτή θα χρεωθεί τις ευθύνες).

  • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
   ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ ΚΜ 09/09/2014 19:06:19

   Φίλε ΚΜ σωστά το μαντεύεις. Δεν είναι καθόλου βλακώδης αλλά καθαρά δόλια η στάση του Ευρωιερατείου. Αλλωστε μην ξεχνάς οτι εμείς γι αυτούς δεν είμαστε παρά "φαφούτηδες" πληβείοι -βρωμογύφτοι (ανίκανοι να αρπάξουμε λεφτά και να τα φάμε όπως αυτοί) και μάλλον καλό είναι να χανόμαστε όσοι χρειάζεται για να κάνουν αυτοί, ( που έχουν δόντια και πολλές μασέλες) τις μπάζες τους. Τη θέση μας εξ άλλου θα πάρουν άλλοι... *Mη νομίζεις οτι μόνο ο Γάλλος μας βλέπει έτσι, ή ότι δεν ξέρουν τι κάνουν. Οταν και όπως τελειώσει η ιστορία, αυτοί θα φύγουν πλούσιοι και θα ανταμειφθούν με θέσεις όπως ο Παπαυτσής και η Τίνα καληώρα. Δεν νομίζω απο βλακεία να τους διόρισε ο Σαμαράς με μισθό 25 Ελλήνων...Στο κάτω κάτω εμείς θα πληρώσουμε ακόμα και τις αποζημιώσεις για τα ροδάκινα.

 3. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 09/09/2014 19:12:52

  Τα σημαντικότερα αντιαεροπορικά και αντιαρματικά συστήματα των Ε.Δ είναι Ρωσικής προέλευσης. Η δυσκολία πρόσβασης Ρωσικών αμυντικών βιομηχανιών στην Ευρωπαϊκή αγορά σίγουρα δυσκολεύει την ροή ανταλλακτικών και την συντήρηση των συστημάτων με αποτέλεσμα μειωμένη διαθεσιμότητα. Η Ελληνική κυβέρνηση πως συμφωνεί και συμμετέχει στις κυρώσεις χωρίς να εξασφαλίζει ανταλλάγματα που θα αντιμετωπίζουν τηνμείωση της αμυντικής της δυνατότητας, ειδικά σε μια τέτοια εποχή;

 4. George N avatar
  George N 10/09/2014 05:14:05

  Είναι λογικό μια οικονομία 40 φορές μικρότερη από την Δυτική Συμμαχία (στο μέγεθος της Ιταλίας) να μπορεί να επιφέρει κάποιες ζημιές στην Δύση αλλά συνολικά να χάνει από την οικονομική αντιπαράθεση μαζί της. Ήταν άλλωστε ο μόνος τρόπος για να αντιδράσει η Δύση στην αναθεωρητική πολιτική της Ρωσίας μια και όλοι συμφωνούν ότι μια στρατιωτική αντίδραση δεν είναι επιλογή. Ο οικονομικός πόλεμος θα χαθεί για τη Ρωσία και το μόνο που πρέπει να φροντίσει η Δύση είναι η ύπαρξη λύσης στο τραπέζι την οποία θα μπορέσει να αποδεχθεί η ηττημένη Ρωσία. Προφανώς θα πρέπει να περιλαμβάνει την Κριμαία και την αναγνώριση δικαιωμάτων των Ρώσων κατοίκων της Ανατολικής Ουκρανίας.

  • George N avatar
   George N @ George N 10/09/2014 09:35:04

   Συγνώμη λάθος στα νούμερα. 40 τρις το ΑΕΠ της Δύσης έναντι 2 της Ρωσίας. Αρα 20πλάσιο.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ George N 10/09/2014 17:06:31

    Νικητης δεν ειναι παντα αυτος που εχει το μεγαλυτερο ΑΕΠ. Αν ισχυε αυτο, το 1940 η Ιταλια θα ειχε συντριψει την Ελλαδα και αργοτερα οι ΗΠΑ το Βιετναμ. Mη ξεχναμε επισης οτι η Ρωσια ειναι πυρηνικη δυναμη. Ουτε το οτι οι δυτικοι παντα την υποτιμουσαν και την υποτιμουν (Tευτονες ιπποτες, Ναπολεων, Χιτλερ). Αν περιοριστουμε στον οικονομικο πολεμο, τοτε πρεπει να δουμε οτι η Ρωσια δεν ειναι μονη και οτι οι ΗΠΑ εχουν αρχισει να υφιστανται ηττες. Η πιο προσφατη: η συμφωνια Κινας- Αργεντινης .

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Zugzwang 10/09/2014 18:29:55

     Νεα ηττα ΗΠΑ ΕΕ με την αποφαση της Γενικης Συνελευσης του ΟΗΕ για θεσπιση διεθνους πλαισιου νομικης προστασιας χωρων που κινδυνευουν να χρεοκοπησουν. Σημαντικη η συμβολη της Κινας για την ληψη αυτης της αποφασης.

    • George N avatar
     George N @ Zugzwang 10/09/2014 22:09:24

     Φυσικά και το περιορίζω στα οικονομικά! Κάτι άλλο θα ήταν αυτοκτονικό για όλους. Η διαφορά οικονομικών μεγεθών επιτρέπει στη Δύση πολύ μεγαλύτερες κινήσεις. Αυτό που επισημαίνω είναι ότι κατά την γνώμη μου πρέπει να υπάρξει οδός διαφυγής για την Ρωσία. Δεν έχει νόημα να βάζεις απλά κάποιον στη γωνία. Από την άλλη και η Ρωσία πρέπει να πείσει ότι το αλυτρωτικό "παιχνίδι" που άρχισε, τελειώνει εδώ.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ George N 11/09/2014 10:26:19

      Γιατι αλυτρωτικο "παιγνιδι" της Ρωσιας; Δηλαδη οι Ρωσοι της Ουκρανιας εχουν πιο λιγα δικαιωματα απο τους Αλβανους του Κοσσυφοπεδιου; Στον οικονομικο πολεμο η Ρωσια δεν ειναι μονη. Εχει μαζι της τις αναπτυσσομενες χωρες, με επικεφαλης την Κινα, οι οποιες εχουν αρχισει να επιφερουν πληγματα στην παραπαιουσα οικονομια της Δυσης.

  • ΑΧΙΛΛΕΥΣ. avatar
   ΑΧΙΛΛΕΥΣ. @ George N 10/09/2014 11:38:29

   Δεν έχεις άδικο φίλε George N. H Eλλάδα με τα 250 δις ΑΕΠ αντιπροσωπεύει το 0,006% της οικονομίας της Δύσης, Αν αποφασίσει λοιπόν η Δύση να θυσιάσει πλήρως την Ελλάδα ολόκληρη στον οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία, δεν θα της στοιχίσει σχεδόν τίποτε. Γι αυτό και η κυβέρνησή μας πρωτοπορεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Κι αν χαθεί απ' το χάρτη η Ελλάδα, τι σημασία θα έχει αυτό για τη Δύση, στην οποίαν ανήκομεν? Ολο και κάποιο εταίροι θα προσφερθούν να μας φιλοξενήσουν...

 5. ETERNAL MUSIC avatar
  ETERNAL MUSIC 10/09/2014 17:00:06

  Τα 11 υπερόπλα των ΗΠΑ-Τι προκαλουν;-Ποια απ’αυτα ειναι απαγορευμενα ή ακρως επικινδυνα;

 6. ETERNAL MUSIC avatar
  ETERNAL MUSIC 11/09/2014 09:40:13

  Η στρατηγική των πέντε σημείων της Ε.Ε. για τη Ρωσια. Ρωσία – Κίνα σε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.