Νέες διαδηλώσεις στη Βραζιλία από τους αστέγους του..Μουντιάλ
23/05/2014 22:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες διαδηλώσεις στη Βραζιλία από τους αστέγους του..Μουντιάλ

Δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν και πάλι την Πέμπτη ενάντια στη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη χώρα τους. Αυτή τη φορά οι διαδηλώσεις δεν σημαδεύτηκαν από επεισόδια αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, και κυρίως στο Σάο Πάολο, προκάλεσαν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα όπου οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέσα στους δρόμους των ακριβότερων συνοικιών πολύ κοντά στο γήπεδο των Κορίνθιανς, όπου θα δοθεί το πρώτο παιχνίδι του Μουντιάλ.

«Δεν θέλω Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία, θέλω μια στέγη» φώναζε το πλήθος περνώντας από τη γνωστή πολυτελή αγορά της συνοικίας Ιγκουατέμι. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι διέθεσε δισεκατομμύρια για την προετοιμασία της διεξαγωγής του Κυπέλλου ενώ ακόμη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν υπό άθλιες συνθήκες χωρίς καν στοιχειώδεις υποδομές σε παραγκουπόλεις από τις οποίες, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, εκδιώχθηκαν και με την παρέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων λόγω των έργων για το Μουντιάλ.

Οι «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις έγιναν, με βάση την επίσημη αιτιολογία, τόσο για λόγους «ασφαλείας» καθώς μέσα στις παραγκουπόλεις συχνά βρίσκουν καταφύγιο όλες οι συμμορίες κατά κύριο λόγο διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και για το ότι όλη η περιοχή είδε τη χρηματική της αξίας «ν’ ανεβαίνει» λόγω των έργων για το Μουντιάλ και οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν έχασαν την ευκαιρία. «Μπορεί να στείλετε και στρατό αν θέλετε, αλλά αν δεν δείξετε προσοχή στους πολίτες, δεν πρόκειται να γίνει Μουντιάλ» έγραφαν πολλά πανώ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Τη νέα αυτή διαδήλωση οργάνωσε το κίνημα των Αστέγων Εργατών, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 4.000 οικογένειες που ζούσαν σε παραγκουπόλεις αλλά υποχρεώθηκαν να τις εγκαταλείψουν επειδή τα ενοικιοστάσια για τις καλύβες τους εκτοξεύτηκαν λόγω της αύξησης της τιμής της γης εξαιτίας των έργων με αποτέλεσμα να μην μπορούν ν’ ανταποκριθούν και να βρίσκονται στο δρόμο.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ έχει επανειλημμένως υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανέγερση εργατικών κατοικιών για να στεγαστούν όσοι βρέθηκαν στο δρόμο αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία κίνηση σε αυτήν την κατεύθυνση. Αντίθετα, έχει χρησιμοποιηθεί ο στρατός για τις «εκκαθαριστικές» στις παραγκουπόλεις, και η Ρουσέφ έχει απειλήσει ότι θα τον χρησιμοποιήσει και κατά διαδηλωτών αν αυτοί απειλούν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

Ήδη τα μέτρα ασφαλείας στις 12 πόλεις της χώρας που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ είναι δρακόντεια και εξετάζεται το ενδεχόμενο διαρκούς στρατιωτικής παρουσίας σε κομβικά σημεία. Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές επίσης προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν για το δίκιο τους και ξεκαθαρίζουν ότι το πρόβλημά τους δεν είναι το ποδόσφαιρο ή το ίδιο το Μουντιάλ αλλά το γεγονός ότι για να διεξαχθεί σκοτώθηκαν δεκάδες εργάτες, ξεσπιτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες και δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια που θα μπορούσαν να δοθούν για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Άλλωστε, όπως υπογράμμισαν αρκετοί διαδηλωτές, εννοείται ότι θα υποστηρίξουν την εθνική Βραζιλίας.

Πηγές: reuters, repubblica

Μάρκο Πόλο

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος 24/05/2014 05:28:46

    Αμφιβάλλω αν ακόμη και οι δούλοι της ρώμης ή οι εξαθλιωμένοι ευρωπαίοι του μεσαίωνα στερούνταν στέγης. Πως τα έχουμε καταφέρει να είμαστε στην εποχή μας ακόμη χειρότεροι;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.