Νέες αποκαλύψεις - σοκ: Ο γιατρός είχε γράψει άδεια στον Λούμπιτς την ημέρα τις συντριβής
27/03/2015 14:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες αποκαλύψεις - σοκ: Ο γιατρός είχε γράψει άδεια στον Λούμπιτς την ημέρα τις συντριβής

Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τον Αντρέας Λούμπιτς, τον συγκυβερνήτη της πτήσης 9525 της Germanwings, που έριξε το Airbus στις Αλπεις παίρνοντας μαζί του στο θάνατο 149 ψυχές.

O εισαγγελέας του Ντίσελντορφ αποκάλυψε ότι ο Λούμπιτς παρακολουθούνταν από γιατρό, ο οποίος μάλιστα του είχε γράψει άδεια την ημέρα της συντριβής. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν Γερμανοί εισαγγελείς ο Λούμπιτς ήταν άρρωστος και παρακολουθούνταν από γιατρό, ο οποίος μάλιστα του έγραφε άδειες. Ο Λούμπιτς στη συνέχεια έσκιζε τα χαρτιά του γιατρού και δεν τα εμφάνιζε πουθενά. Την ημέρα της συντριβής έπρεπε να είχε πάρει άδεια, που δεν τη ζήτησε όμως ποτέ! Αυτά τα χαρτιά που δίνουν νέα τραγική διάσταση στην υπόθεση βρέθηκαν κατά την έρευνα στα δύο σπίτια του.

Σύμφωνα ακόμα με εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας, ο Λούμπιτς είχε καταγεγραμμένη στο ιστορικό πιστοποιητικό τη σημείωση "SIC" που σημαίνει "ειδική τακτική ιατρική εξέταση". Ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν η σημείωση "ειδική τακτική ιατρική εξέταση" αφορούσε την ψυχική ή την σωματική υγεία του πιλότου, διότι η πληροφορία είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα.

"Εχουμε μία άδεια πιλότου και ένα ιατρικό πιστοποιητικό. Υπάρχει μία καταγραφή "SIC", δήλωσε στη Wall Street Journal ο Χόλγκερ Κασπέρσκι. " 'SIC' σημαίνει ειδική τακτική εξέταση. Δεν γνωρίζουμε σε τι (ιατρική κατάσταση) αναφέρεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η τελευταία ιατρική εξέταση του Αντρέας Λούμπιτς χρονολογείται από τον Ιούλιο 2014. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το πιστοποιητικό ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Ο Χόλγκερ Κασπέρσκι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πληροφορία που δημοσιεύθηκε στη γερμανική Bild σύμφωνα με την οποία η ένδειξη "SIC" είναι πιθανόν να αφορά σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές.

Την ίδια ώρα σημαντικά στοιχεία που ίσως δώσουν απαντήσεις στο μεγάλο ερώτημα που έχει όλος ο πλανήτης, γιατί δηλαδή ο Λούμπιτς έριξε το Airbus φαίνεται να βρήκαν οι αρχές.

Χωρίς να θέλουν να δώσουν περισσότερα στοιχεία, οι αστυνομικοί έψαξαν το σπίτι του αυτόχειρα και στο Montabaur και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Telegraph, υπήρξε μια «σημαντική ανακάλυψη», χωρίς όμως να πουν περισσότερα. Πάντως, ξεκαθάρισαν ότι δεν επρόκειτο για σημείωμα αυτοκτονίας. «Ελπίζουμε τα ευρήματα να μας δώσουν τις εξηγήσεις που ζητάμε», δηλώνει η αστυνομία.

Ενδεχομένως να πρόκειται για κάποια στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο πιλότος έπασχε από κάποιου είδους κατάθλιψη και γι' αυτό έσπειρε το θάνατο.

Την ίδια ώρα σοκ προκαλούν οι πληροφορίες που έρχονται από το μαύρο κουτί και περιγράφουν τα τελευταία δραματικά 30 λεπτά της πτήσης. Φαίνεται ότι ο συγκυβερνήτης είχε προσχεδιάσει την αυτοκτονία του και την μαζική δολοφονία των 149 επιβατών και μελών της μοιραίας πτήσης. Οι απαντήσεις που έδινε στον πιλότο πριν τη συντριβή ήταν περίεργες και κοφτές ενώ και οι κινήσεις του πρόδιδαν ότι κάτι συμβαίνει/

Συγκεκριμένα η Wall Street Journal αποκαλύπτει τα τελευταία τριάντα λεπτά όπως έχουν καταγραφεί στο «μαύρο κουτί».

 • Οι πιλότοι συνομιλούν σε φυσιολογικό και χαρούμενο κλίμα τα πρώτα 20 λεπτά από τα 30 συνολικά που είναι καταγραμμένα στο «μαύρο κουτί».
 • Ο πιλότες ενημερώνει το συγκυβερνήτη για την προσγείωση στο Ντίσελντορφ και οι απαντήσεις του Lubitz είναι κοφτές
 • Ο πιλότος ζητάει από τον συγκυβερνήτη να πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους
 • Ακούγεται η καρέκλα που κινείται και ο θόρυβος από την πόρτα που κλείνει, ενώ ο πιλότος πιθανότατα πηγαίνει στην τουαλέτα
 • Λίγο αργότερα ο Andreas Lubitz ενεργοποιεί το σύστημα προσγείωσης.
 • Ο πιλότος ακούγεται επανειλημμένα να ζητάει να μπει μέσα στην καμπίνα.
 • Χτυπάει την πόρτα του πιλοτηρίου. Δεν παίρνει καμία απάντηση, αλλά μέσα στο πιλοτήριο ακούγεται η αναπνοή του συγκυβερνήτη.
 • Ο Πύργος Ελέγχου της Μασσαλίας ακούγεται επανειλημμένα να προσπαθεί να επικοινωνήσει με την καμπίνα.
 • Ο Πύργος Ελέγχου ζητά από το πιλοτήριο να εισάγει τον κωδικό 7700 στον αναμεταδότη. Δεν λαμβάνει καμία απάντηση και το αεροπλάνο παίρνει προτεραιότητα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα για έκτακτη προσγείωση.
 • Ο Πύργος Ελέγχου ζητάει από τα άλλα αεροσκάφη να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με το αεροπλάνο της Germanwings μέσω ραδιοφώνου. Καμία απάντηση.
 • Ακούγονται συναγερμοί. Το αεροπλάνο είναι κοντά στο έδαφος και μετά ακούγονται δυνατοί θόρυβοι, που δείχνουν ότι κάποιος προσπαθεί να κλωτσήσει την πόρτα για να μπει μέσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος προσπάθησε να σπάσει την πόρτα με τσεκούρι αλλά δεν τα κατάφερε διότι αυτή ήταν ατσάλινη.
 • Ενας θόρυβος ακούγεται ακριβώς πριν την συντριβή. Πιθανότα το αεροπλάνο προσκρούει κάπου, πριν συντριβεί στην βουνοπλαγιά.
 • Ο Πύργος Ελέγχου δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ανησυχίας. Ο συγκυβερνήτης δεν απάντησε ποτέ.

Ψυχολογικά προβλήματα

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως είναι συγκλονιστικά. Οπως αποκαλύπτει η Bild, ο 28χρονος πιλότος αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Πριν από έξι χρόνια είχε περάσει βαριά κατάθλιψη και από τότε βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση αποκαλύπτει δημοσίευμα της Bild.

Ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus πέρασε "ένα βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο" το 2009 και είχε ακολουθήσει ψυχιατρική θεραπεία, υποστηρίζει η εφημερίδα βασιζόμενη σε έγγραφα της γερμανικής αρχής επίβλεψης των αερομεταφορών (Luftfahrtbundesamt, LBA).

Από τότε, ο νεαρός άνδρας ακολουθούσε "ιδιαίτερη και τακτική ιατρική" θεραπεία, συνεχίζει η εφημερίδα, η οποία υποστηρίζει πως οι πληροφορίες αυτές διαβιβάσθηκαν στην LBA από τη Lufthansa, θυγατρική της οποίας είναι η Germanwings.

Η αποκάλυψη έρχεται μια μέρα αφού ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρίας, Κάρστεν Σπορ είχε παραδεχτεί πως οι πιλότοι της Lufthansa δεν υποβάλλονται σε ψυχολογικά τεστ αφού προσληφθούν και πως ο Λούμπιτς είχε διακόψει για μεγάλο χρονικό διάστημα την εκπαίδευσή του ως πιλότος. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του το 2008, τη διέκοψε, την ξεκίνησε ξανά αργότερα, δούλεψε πρώτα ως αεροσυνοδός και στη συνέχεια, το 2013, άρχισε να πετάει με τα Airbus της εταιρίας.

Σύμφωνα με την Bild την εποχή που είχε διακόψει την εκπαίδευσή του, έπασχε "από κατάθλιψη και κρίσεις άγχους". H Daily Mail υποστηρίζει ότι ο Lubitz είχε χωρίσει πρόσφατα και δεν μπόρεσε να αντέξει τον χωρισμό! Η νέα θεωρία έρχεται μετά από τέσσερις ώρες ερευνών στο διαμέρισμα του 28χρονου πιλότου στο Ντίσελντορφ, ένα σπίτι το οποίο λέγεται πως μοιραζόταν με τη φίλη του.

Σχέδιο

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδόθηκε χθες, το σύστημα αυτόματου πιλότου του Airbus A320 της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Germanwings που συνετρίβη την Τρίτη στις γαλλικές Άλπεις είχε ρυθμιστεί προκειμένου το επιβατικό αεροσκάφους να πραγματοποιήσει κάθοδο στα 100 πόδια, το χαμηλότερο δυνατό ύψος, πριν από τη μοιραία συντριβή του. Τα στοιχεία δημοσιοποίησε η υπηρεσία παρακολούθησης των αερομεταφορών FlightRadar24.

Γάλλοι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο 28χρονος συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Αντρέας Λούμπιτς κλειδώθηκε στο πιλοτήριο του Airbus και ρύθμισε τον αυτόματο πιλότο του Airbus ώστε αυτό να αρχίσει καθοδική πορεία 3.000 ποδών ανά λεπτό, από τα 38.000 πόδια.

Η διαδικτυακή υπηρεσία FlightRadar24 ανακοίνωσε ότι βάσει των δεδομένων παρακολούθησης που αναλύθηκαν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι κάποιος παρενέβη στο σύστημα του αεροσκάφους και μετέβαλε το ύψος δίνοντάς του στην ελάχιστη δυνατή ρύθμιση, δηλαδή τα 100 πόδια. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε υψόμετρο 6.000 ποδών.

«Μεταξύ 09:30:52 και 09:30:55 μπορείτε να δείτε ότι η ρύθμιση του αυτόματου πιλότου άλλαξε χειροκίνητα από τα 38.000 πόδια στα 100 πόδια και 9 δευτερόλεπτα αργότερα το αεροσκάφος άρχισε την καθοδική του πορεία, πιθανόν με τη ρύθμιση "ανοικτής κατάβασης" του αυτόματου πιλότου», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε ο Φρέντρικ Λίνταλ, διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας παρακολούθησης.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι απέστειλε τα δεδομένα σε Γάλλους ερευνητές κατόπιν αιτήματός τους.

Εν τω μεταξύ ερευνάται αν ο συγκυβερνήτης ακολούθησε το σενάρια μιας ταινίας πο προβλήθηκε πρόσφατα στη Γαλλία και το οποίο έκανε λόγο για ένα πιλότο που κλείδωσε τον συνάδελφό του έξω από το πιλοτήριο και συνέτριψε το αεροσκάφος. Στην ταινία φαίνεται ακόμη ο κυβερνήτης να χτυπά την πόρτα και να μην του ανοίγει.

Τι έγινε

Την τραγική αποκάλυψη ότι ο συγκυβερνήτης του Boeing της Germanwings ήταν εκείνος που έριξε το αεροσκάφος στις Άλπεις έκανε το μεσημέρι ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, ο οποίο προΐσταται των ερευνών για τα αίτια που προκάλεσαν τη συντριβή και τον θάνατο των 150 ανθρώπων.

Ο Γάλλος δικαστικός έδωσε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα τελευταία 30 λεπτά της πτήσης, την έξοδο του κυβερνήτη από το πιλοτήριο και την κάθοδο προς τον θάνατο. Μετά τις αρχικές διαρροές ότι ο συγκυβερνήτης είχε μείνει μόνος του στο πιλοτήριο ο εισαγγελέας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου επιβεβαιώνοντας το γεγονός.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ όλα πήγαιναν καλά στην πτήση ο κυβερνήτης έχοντας αρχίσει τις συνεννοήσεις με τον πύργο ελέγχου της Μασσαλίας για την προσγείωση, σηκώνεται από τη θέση του και βγαίνει από το cockpit, παραχωρώντας τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Δευτερόλεπτα αργότερα και ενώ ο κυβερνήτης έχει κλείσει πίσω του την ειδική πόρτα ασφαλείας ο συγκυβερνήτης προγραμματίζει τον αυτόματο πιλότο για κάθοδο. Όπως είπε ο εισαγγελέας από εκείνη τη στιγμή και μετά στο πιλοτήριο επικρατεί απόλυτη σιγή και ακούγεται μόνο η αναπνοή του συγκυβερνήτη, που είναι κανονική και δεν αφήνει αμφιβολίες για την κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές λίγα λεπτά μετά ο κυβερνήτης επιστρέφει και επιχειρεί μέσω του ειδικού κωδικού να ανοίξει την πόρτα ασφαλείας. Ωστόσο αυτή είναι κλειδωμένη, ενώ ο συγκυβερνήτης έχει φροντίσει να απενεργοποιήσει και το σύστημα που δίνει τη δυνατότητα μέσω ενός επιπλέον κωδικού στον κυβερνήτη να ανοίξει την πόρτα σε χρόνο 5 δευτερολέπτων.

Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας περιγράφει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τους ήχους που ακούγονται έξω από το πιλοτήριο καθώς είναι εμφανής η προσπάθεια του πιλότου να ανοίξει την πόρτα χτυπώντας τη με δύναμη.

Λίγα λεπτά αργότερα οι επιβάτες έχουν αντιληφθεί ότι το αεροσκάφος χάνει ύψος και στον καταγραφέα του μαύρου κουτιού ακούγονται φωνές και ουρλιαχτά. Ακολουθεί ο συναγερμός διάρκειας 30 δευτερολέπτων που προειδοποιεί ότι το αεροσκάφος πλησιάζει επικίνδυνα στο έδαφος, ενώ ο πύργος ελέγχου της Μασσαλίας καλεί συνεχώς το πιλοτήριο του αεροσκάφους χωρίς ωστόσο να λάβει καμία απάντηση μέχρι που οι ελεγκτές χάνουν από τα ραντάρ το στίγμα του αεροσκάφους.

Αξίζει, πάντως,να σημειωθεί ότι η Ένωση Πιλότων Cockpit αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η συντριβή του αεροσκάφους να μην οφείλεται σε αυτοκτονία του συγκυβερνήτη.

«Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό, δεν μπορούσαμε ως τώρα να το φανταστούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γιεργκ Χάντβεργκ και πρόσθεσε ότι στην ιστορία της αεροπλοΐας έχουν υπάρξει κι άλλα κρούσματα αυτοκτονιών. «Πρέπει να περιμένουμε το τελικό πόρισμα. Βεβαίως αρκετά συνηγορούν υπέρ του σεναρίου ότι μπορεί να πρόκειται για έναν άνθρωπο ψυχικά άρρωστο», συνέχισε, αλλά προειδοποίησε να μην χαρακτηριστεί η συντριβή πρόωρα αυτοκτονία.

«Στα νέα στοιχεία των ερευνητών αυτό είναι μόνο ένα ενδιάμεσο πόρισμα. Πολλά ερωτήματα είναι ακόμη ανοιχτά. Από τη δική μας σκοπιά, είναι πιθανά και άλλα σενάρια», τόνισε.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Matthias Gebauer του Der Spiegel, συμμαθητές του στην σχολή πιλότων της Λουφτχάνσα, είπαν για τον Λούμπιτς ότι το 2009 πήρε 6μηνη άδεια από την εκπαίδευση καθώς είχε καταβληθεί από την κατάθλιψη και συγκεκριμένα από αυτό που ονομάζεται «σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης» (burnout syndrome).

Πρόκειται για μια εμπειρία μακροχρόνιας σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής εξάντλησης λόγω υπερβολικού και χρόνιο άγχους.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 27/03/2015 22:31:34

  Νομίζω ότι για άντρες δεν λέμε αεροσυνοδός αλλά φροντιστής.

 2. Kίττυ avatar
  Kίττυ 28/03/2015 01:52:06

  Αν αληθεύει ότι ο εν λόγω, έπαιρνε φάρμακα που δίνονται μόνο σε σοβαρά ψυχωτικά περιστατικά, αν αληθεύει ότι πρόσφατα είχε νοσηλευτεί, τότε η άγνοια των προισταμένων του αποτελεί τον απεχθέστερο ένοχο για την δολοφονία τόσων αθώων.....

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Kίττυ 28/03/2015 02:34:40

   Ώφειλαν να τα γνωρίζουν. Κι άν (και καλά...) οι διαδικασίες και οι εσωτερικοί κανονισμοί δεν το προέβλεπαν (τυπική υπερασπιστική γραμμή Γερμανών), ε τότε έχουν ευθύνη που είχαν τέτοιους κανονισμούς και τέτοιες διαδικασίες.

   • οδυσσέας Κ. avatar
    οδυσσέας Κ. @ ΚΜ 28/03/2015 12:38:33

    Aυτά κάνει η μεγάλη προσήλωση στους κανόνες και τα συμφωνηθέντα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.