#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/01/2010 23:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες απειλές του Ισραήλ εναντίον του ΙράνΈνας κορυφαίος Ισραηλινός ειδικός επί των πυραύλων, ανέφερε στη διάρκεια πρόσφατου συνεδρίου με θέμα την άμυνα του Ισραήλ, πως οι ιρανικοί πύραυλοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες να βλάψουν τη χώρα του, την ίδια ώρα που το Ισραήλ θα μπορούσε να στείλει πολλά χρόνια πίσω, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο καθηγητής Yitzhak Ben Yisrael είναι και στρατηγός εν αποστρατεία, που κάποτε διοικούσε το τμήμα οπλικών ερευνών του ισραηλινού στρατού. Όπως λέει, το Ιράν έχει  μερικές εκατοντάδες πυραύλους Shahab-3, αλλά  μόνο περίπου 80 από αυτούς θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ, παρακάμπτοντας τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που αυτό διαθέτει, και που συνεπικουρούνται ενεργά και από αντίστοιχα αμερικανικά συστήματα.

Οι ιρανικοί Shahabs, έχουν κεφαλές ίδιου μεγέθους με τους Scuds που είχε εξαπολύσει εναντίον του Τελ Αβίβ ο Saddam το 1991, με μικρές όμως απώλειες για τους Ισραηλινούς. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν οι ιρανικοί πύραυλοι μπορέσουν και πλήξουν τη χώρα του με διπλάσια αποτελέσματα από αυτά του Ιράκ, οι όποιες απώλειες θα είναι «ανεκτές». Και προκειμένου οι εν λόγω κεφαλές να μη γίνουν πυρηνικές, το Ισραήλ θα πρέπει να χτυπήσει από τώρα τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Έχουμε τη δυνατότητα να τους πλήξουμε, και να καθυστερήσουμε το πρόγραμμα τους για αρκετά χρόνια», λέει. Για να πετύχει μια τέτοια προσπάθεια, ο καθηγητής συστήνει τη καταστροφή μερικών σημείων κλειδιών των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Το ερώτημα όμως είναι, συνεχίζει, αν η διεθνής κοινότητα  εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για «καλό σκοπό». Αν όχι, τότε σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή Ben Yisrael, η χώρα του θα πρέπει να χτυπήσει και πάλι στο μέλλον.

Ο καθηγητής, που  είναι σήμερα ο πρόεδρος της διαστημικής υπηρεσίας του Ισραήλ, πιστεύει πως σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ιρανοί θα προσπαθήσουν να ανταποδώσουν πλήττοντας το Ισραήλ, αλλά και διάφορους εβραϊκούς στόχους σε ολόκληρη την υφήλιο. Μια άμεση κίνησή τους λέει, θα ήταν η χρησιμοποίηση της Hezbollah με εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, όπως έγινε το 2006. Και επειδή ο τότε πόλεμος κράτησε σχεδόν ένα μήνα, ο καθηγητής δηλώνει κομπορρημονώντας πως «Αυτή τη φορά μπορούμε να κάνουμε αρκετά, ώστε να μειώσουμε τη χρονική διάρκεια του πολέμου…». Όπως λέει και ο πρώην επικεφαλής  του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, Giora Eiland, «Την επόμενη φορά που η στρατιωτική πτέρυγα της Hezbollah επιτεθεί, τότε θα έχουμε πόλεμο και με τον επίσημο Λίβανο, στην κυβέρνηση του οποίου συμμετέχει η οργάνωση… Δεν θα ξανασυμβεί, να βρίσκονται αυτοί στα καφέ της Βηρυτού και εμείς κρυμμένοι στα καταφύγια της Χάϊφας».

Αν και το Ισραήλ έχει αφήσει αρκετές φορές υπονοούμενα για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράν αν αυτό δεν διακόψει τη πυρηνική του ανάπτυξη, οι απειλές αυτές μειώθηκαν αισθητά από την ημέρα που στις ΗΠΑ  ανέλαβε ο πρόεδρος Ομπάμα, που δήλωσε έτοιμος για διάλογο με τη Τεχεράνη. Ο διάλογος δεν προχωρά, και τώρα η Αμερική απειλεί το Ιράν με κυρώσεις. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Ha’aretz, ο Ομπάμα δήλωσε στον Κινέζο πρόεδρο Hu Jintao, πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να συγκρατήσουν το Ισραήλ από του να επιτεθεί εναντίον του Ιράν. Οι δηλώσεις του αυτές, αποτελούν μάλλον μέρος της προσπάθειας του Ομπάμα να πείσει τους Κινέζους για την αναγκαιότητα σφιξίματος των λουριών στο Ιράν επιβάλλοντας μέτρα και κυρώσεις. Οι πηγές της εφημερίδας, σύμφωνα με την ίδια,  είναι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν επί του θέματος από τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Russia Today

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Edo avatar
  Edo 13/01/2010 00:43:27

  Οι «Τούρκοι είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να κάνουν κηρύγματα ηθικής» απαντά οργισμένο το Ισραήλ μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Αγκυρα «καταγγέλλει» ότι ο πρέσβης της στο Ισραήλ περιφρονήθηκε εσκεμμένα την Τρίτη από τον Ισραηλινό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

  Οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών έχουν ανέβει τις τελευταίες ημέρες, με εκατέρωθεν βολές να ξεκινούν από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι το Ισραήλ είναι απειλή για την περιφερειακή ειρήνη ενώ δεν λογοδοτεί για το πυρηνικό του οπλοστάσιο, φτάνοντας μέχρι κατηγορίες για «αντισημιτική» τηλεταινία της τουρκικής τηλεόρασης.

  Την Τρίτη, ο Ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη, Αχμέντ Ογκιούζ Τζελικόλ, για να ζητήσει εξηγήσεις -στήνοντας, όπως καταγγέλει η Αγκυρα, ολόκληρη «παράσταση» με σκοπό να τον περιφρονήσει. Όπως επισήμανε ο ίδιος ο Ντ.Αγιαλόν στους παριστάμενους, ο Τούρκος πρέσβης έπρεπε να καθίσει σε καναπέ χαμηλότερο από εκείνο του αν. υπουργού, ενώ στο τραπέζι τους βρισκόταν μόνο η ισραηλινή σημαία.

  Όταν ρωτήθηκε εάν θα αντάλλασσε χειραψία με τον πρέσβη, ο Ντ.Αγιαλόν απάντησε «Όχι. Αυτό είναι το νόημα».

  Σε απάντηση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητούσε από το Ισραήλ να «τηρήσει τους διπλωματικούς τύπους και να δείξει σεβασμό», ενώ προέβη και σε διάβημα στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αγκυρα.

  Η «επίθεση συμβολισμών» στον Τούρκο πρέσβη ακολούθησε δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ σε βαρύ τόνο, σύμφωνα με τις οποίες ιστορικά οι «Τούρκοι είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να κάνουν κηρύγματα ηθικής».

  Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, την απομόνωση του Ισραήλ στο χώρο της Μέσης Ανατολής μετρίαζαν οι στενοί δεσμοί Tελ Αβίβ και Αγκυρας. Οι σχέσεις, μάλιστα, μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονταν σε τόσο καλό επίπεδο, ώστε η Τουρκία διαμεσολάβησε το 2008 στις συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.

  Αγκυρα και Τελ Αβίβ ένωσαν οι κοινοί φόβοι για το Ιράν και τη Συρία, με το Ισραήλ να παραδίδει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία και τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών να διοργανώνουν από κοινού ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις.

  Με την άνοδο του «ισλαμιστή» Ερντογάν στην ηγεσία της Τουρκίας το 2003, η Αγκυρα φαίνεται να έρχεται όλο και πιο κοντά τόσο στη Χαμάς όσο και στο Ιράν. Το περασμένο καλοκαίρι, η Αγκυρα δεν επέτρεψε στο Ισραήλ να συμμετάσχει σε ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική άσκηση, προκαλώντας και την αντίδραση της Ουάσιγκτον.

  Επίσκεψη Εχούντ Μπαράκ στην Τουρκία

  Μονοήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα θα πραγματοποιήσει την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, σε μία συνάντηση η οποία ίσως εκτονώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με το γραφείο του Ε.Μπαράκ, η επίσκεψη γίνεται μετά από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

  Παρά τους τόνους της αντίδρασης του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ ανησυχεί για την επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να θεωρείται πολύτιμος σύμμαχος. Έτσι, οι κινήσεις του ΥΠΕΞ έτυχαν κριτικής και από το εσωτερικό: Ο Μπετντζαμίν Μπεν-Ελιέζερ, μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης, χαρακτήρισε «απρόκλητη και ταπεινωτική» τη συμπεριφορά απέναντι στον Τούρκο πρέσβη, προσπαθώντας να λειτουργήσει «πυροσβεστικά».

  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

 2. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 13/01/2010 13:10:48

  Το θέμα είναι ότι και βεβαίως τους θέλουν τους Τούρκους, και τους προτιμάν anytime από εμάς, αλλά τους θέλουν να είναι και με το κεφάλι κάτω. Δεν γουστάρουν και τις "ερντογανιές" (ισλαμική "στροφή", φλερτ με ισλαμικές δυνάμεις κλπ) και να τα αποτελέσματα. Πάντως μην βαυκαλίζεστε, σε δικό μας καλό αυτή η ιστορία δεν θα βγει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.