Νέα τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο
11/02/2015 20:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο

Τουλάχιστον 300 μετανάστες είναι νεκροί, όταν τα σκάφη που τους μετέφεραν από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής βυθίστηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ. Ο Διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ευρώπη Vincent Cochetel χαρακτήρισε το περιστατικό μια «τραγωδία τεράστιας κλίμακας».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανέφερε ότι οι μετανάστες είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη το Σάββατο με τέσσερις λέμβους. Ο κ Cochetel είπε, «η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να κάνει τόσο πολύ λίγα και πολύ αργά», και αποκάλεσε την τραγωδία, «μια θλιβερή υπενθύμιση ότι περισσότερες ζωές θα μπορούσαν να χαθούν, αν όσοι αναζητούν ασφάλεια αφήνονται στο έλεος της θάλασσας».

Η απότομη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που πεθαίνουν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο έχει αναθερμάνει την κριτική στην απόφαση της Ιταλίας πέρυσι να τερματίσει μια πλήρους κλίμακας αποστολή αναζήτησης και διάσωσης, που είναι γνωστή ως Mare Nostrum, λόγω οικονομίας. Το Mare Nostrum αντικαταστάθηκε από μια αποστολή ελέγχου των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ονομασία Triton, η οποία απασχολεί λιγότερα πλοία και καλύπτει πολύ μικρότερο χώρο.

Στο τελευταίο περιστατικό, ένα ιταλικό ρυμουλκό πλοίο διέσωσε εννέα άτομα και τους έφερε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, την Τετάρτη. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Τα δύο σκάφη ήταν μέρος ενός στολίσκου τεσσάρων σκαφών που έφυγαν από μια παραλία κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, το Σάββατο. Ένα τρίτο σκάφος, που μετέφερε κατ’ εκτίμηση 100 μετανάστες, εξακολουθεί να αγνοείται, είπαν οι επιζώντες είπαν στην UNHCR.

Η ιταλική ακτοφυλακή συνέλεξε 105 άτομα την Κυριακή από το τέταρτο πλοίο. Οι συνθήκες της θάλασσας ήταν ακραίες, με τα κύματα να φτάνουν τα οκτώ μέτρα και τις θερμοκρασίες μόλις λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν. Είκοσι-εννέα πέθαναν από υποθερμία στις 18 ώρες που χρειάστηκε η ακτοφυλακή να τους μεταφέρει στην Ιταλία.

www.reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. cynthia avatar
  cynthia 12/02/2015 00:00:06

  Δυστυχώς η ανθρώπινη ζωή έχει γίνει πάρα πολύ φθηνή και η ιερότητα της αγνοείται με αδιαφορία .Είμαστε στη μέση σαν λαός , ανάμεσα σε αυτούς που πνίγονται κ σε αυτούς που δεν θαλάσσοπνίγονται αλλά δέχονται τους απελπισμένους με όσες συνέπειες έχει αυτό. Χωρίς να έχουμε ευθύνη στην καταστροφή που δημιουργεί τόση ανθρώπινη δυστυχία είμαστε αποδέκτες αυτής της δυστυχίας που επιβαρύνει τη χώρα μας και οδηγεί τον λαό μας σε αντιφατικά συναίσθήματα συμπόνιας κ απόστασης -ενίοτε κ άδικης επιθετικότητας . Ενα δυσεπίλυτο πρόβλημα που μετά την κατά το μάλλον η ήττον αντιμετώπιση της προσωπικής οικονομικής μας καταστροφής , μακάρι κάποτε να μπορέσουμε να πρωτοστατήσουμε στην Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί .

  • KM avatar
   KM @ cynthia 12/02/2015 10:37:14

   Την υπόμνηση στην «Ευρώπη» τί την ήθελες στο τέλος; Δεν έχεις καταλάβει ακόμα τί είναι η «Ευρώπη»; Άν από την αρχή (και μιλάω γενικότερα) είχαμε συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, αντί να περιμένουμε τους βαρβάρους, η προσέγγισή της κοινωνίας μας σε όλα τα θέματα θα ήταν πολύ υγιέστερη.

   • cynthia avatar
    cynthia @ KM 12/02/2015 16:30:29

    Αυτό που έχω καταλάβει είναι οτι η Ευρώπη είναι μία "Σκοτεινή Ήπειρος " (Μαζάουερ) . Υπ´αυτή την έννοια είναι βεβαίως κ μία Φωτεινή Ήπειρος σύμφωνα με τις αρχές της δια λεκτικής και της σύνθεσης των αντιθέτων . Ως ήπειρο την προσλαμβάνω κι όχι μόνο ως ευρωπαϊκή ένωση. Μεσα της είναι η ΕΕ αλλά κ η Ρωσία και οι εκτός ΕΕ χωρες και οι γείτονες της . Εκεί είμαστε θέλουμε δεν θέλουμε , εκεί αναπτύςςουμε δυνάμεις κ αδυναμίες κι εκεί είναι η υποχρέωση μας να κρατήσουμε τον πολιτισμό μας κ να μπορέσουμε να δράσουμε μέσα απ´αυτον .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.