#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/12/2012 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ετοιμάζει η Βόρεια ΚορέαΝέα δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς αναμένεται να πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα αυτό το μήνα, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη του θανάτου του Κιμ Γιονγκ Λι κι ενώ ο γιος και διάδοχός του Κιμ Γιονγκ-Ουν προσπαθεί να εγκαθιδρύσει την ηγεσία του. Η εκτόξευση θα γίνει μεταξύ 10 και 22 Δεκεμβρίου και είναι πιθανό να οδηγήσει σε διεθνείς καταδίκες και να αυξήσει τις εντάσεις με την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της. Οι επικριτές θεωρούν την εκτόξευση του πυραύλου Unha-3 από τη Βόρεια Κορέα, μια κάλυψη για διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Σε μια προηγούμενη προσπάθεια, τον Απρίλιο, ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την δυτική ακτή κοντά στην Κίνα διαλύθηκε λίγο αργότερα, χωρίς να φτάσει στο στόχο του, να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο παρατήρησης. Η ανακοίνωση του Σαββάτου ήρθε σε μια ευαίσθητη στιγμή για την περιοχή. Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές στις 19 Δεκεμβρίου και η Ιαπωνία σχεδιάζει βουλευτικές εκλογές στις 16 Δεκεμβρίου. Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ομπάμα θα αρχίσει τη δεύτερη θητεία του τον Ιανουάριο.
«Για τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, μια επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου μπορεί να είναι το καλύτερο που μπορώ να σκεφτώ για να δείξει τα επιτεύγματά του κατά την πρώτη του χρονιά στην εξουσία» δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ-χουν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Dongguk της Σεούλ και λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η εκτόξευση του Απριλίου οδήγησε στην κατάρρευση μιας συμφωνίας, βάσει της οποίας η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Βόρειας Κορέας να αναστείλει τις  πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές, καθώς και τον εμπλουτισμό ουρανίου και να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να παρακολουθεί το κεντρικό πυρηνικό πρόγραμμά

Το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας ανέφερε ότι ένας εκπρόσωπος της Κορεατικής Επιτροπής για της Διαστημική Τεχνολογία είπε ότι η Βόρεια Κορέα είχε «αναλύσει τα λάθη» που έγινα στην αποτυχημένη προσπάθεια του  Απριλίου και είχε βελτιώσει την ακρίβεια και την αξιοπιστία των πυραύλων και των δορυφόρων. Ο πύραυλος αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια πορεία, όπως στην αποτυχημένη εκτόξευση του Απριλίου, που ταξίδεψε μεταξύ της Κίνας και της Κορεατικής Χερσονήσου. Η Βόρεια Κορέα δήλωσε το Σάββατο ότι θα διεξάγει την εκτόξευση με «διαφάνεια» και σύμφωνα με τις «διεθνείς πρακτικές».
Η Νότια Κορέα εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με το σχέδιο της Βόρειας, χαρακτηρίζοντάς την «σοβαρή πρόκληση» που παραβιάζει τις διεθνείς προειδοποιήσεις και δήλωσε ότι θα πυροδοτήσει μια «ισχυρή απάντηση» από τη διεθνή κοινότητα. «Η Βόρεια Κορέα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της έχουν εμβαθύνει την απομόνωσή της» σχολίασε το Υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.
Από το 1998, η Βόρεια Κορέα έχει δρομολογήσει αρκετούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα, εξερράγησαν όλοι στον αέρα ή απέτυχαν να φτάσουν στον στόχο τους. Η Βόρεια Κορέα, ωστόσο, επέμεινε ότι δύο δορυφόροι περιβάλλουν τη γη, μεταδίδοντας τραγούδια που υμνούσαν τη δυναστεία Κιμ.
Η Βόρεια Κορέα έχει χρησιμοποιήσει συχνά πυρηνικές και πυραυλικές απειλές κατά τις αλλαγές της εξουσίας στην περιοχή, ως έναν τρόπο για να αναγκάσει τις νέες κυβερνήσεις να συμμετάσχουν σε συνομιλίες και πιθανώς να προσφέρουν παραχωρήσεις. Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης κατηγορηθεί για τη χρήση στρατιωτικών  προκλήσεων με σκοπό να επηρεάσει τις εκλογές στη Νότια.

Αυτή τη φορά, η ανακοίνωση για την εκτόξευση «θα μπορούσε κάλλιστα να έχει να κάνει κυρίως με τις εγχώριες πολιτικές σκοπιμότητες, ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν θέλει ένα έμπρακτο κατόρθωμα για να ενισχύσει τη νομιμότητά του και οι τεχνικοί του τον διαβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι» δήλωσε ο John Delury, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yonsei στη Σεούλ.
Η Νότια Κορέα απέτυχε δύο φορές απέτυχε να εκτοξεύσει πύραυλο με δορυφόρο - το 2009 και το 2010. Η τρίτη προσπάθεια έχει καθυστερήσει δύο φορές τους τελευταίους δύο μήνες, λόγω των τεχνικών δυσλειτουργιών. Η Βόρεια Κορέα επικαλείται το διαστημικό πρόγραμμα της Νότιας Κορέας για να δικαιολογήσει τη δική της ανάπτυξη πυραύλων.
Ο Κιμ σχολιάζει ότι θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς η προγραμματισμένη εκτόξευση πυραύλων, είτε επιτυχής είτε όχι, θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογές στη Νότια Κορέα, στην οποία θα αναμετρηθούν η Park Geun-hye, η συντηρητική υποψήφια του κυβερνόντος κόμματος Saenuri Κόμματος, με τον Moon Jae-in, τον φιλελεύθερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Η πρόκληση του Βορρά μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα για την Park, η οποία ποτέ δεν έχει υπηρετήσει στο στρατό και προσπαθεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας, αλλά την ίδια στιγμή θα μπορούσε να βοηθήσει τη συσπείρρωση των συντηρητικών ψηφοφόρων γύρω από το κόμμα. Ο Moon θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις προκλήσεις για να συσπειρώσει τους φιλελεύθερους ψηφοφόρους που αντιτίθενται στη σκληρή γραμμή των συντηρητικών και προτιμούν μια πιο επιθετική εμπλοκή με τη Βόρεια Κορέα ως το καλύτερο μέσο για να δαμάσουν τη συμπεριφορά της.
Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ήρθε μια ημέρα αφότου ο Κιμ Γιονγκ-ιλ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του νέου ηγέτη της Κίνας, Σι Τζιν Πινγκ. Τα μέσα ενημέρωσης της Νότια Κορέας είχαν υποθέσει ότι μία από τις αποστολές της κινεζικής αντιπροσωπείας ήταν να προσπαθήσουν να πείσουν την Πιονγιάνγκ να μην εκτοξεύσει πάλι έναν πύραυλο. Ενώ η Κίνα παραμένει η μόνη πραγματική συμμαχία της Βόρειας Κορέας, η Βόρεια Κορέα έχει αγνοήσει κάποια από τα αιτήματά της στο παρελθόν για να σταματήσει προκλήσεις.

http://www.nytimes.com/2012/12/02/world/asia/north-korea-is-preparing-to-launch-another-long-range-rocket.html?_r=0&adxnnl=1&ref=world&adxnnlx=1354384991-WhLXw6ABiqFYIiKeH2UJpg

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.