«Νέα γενιά τρομοκρατών» γεννά η σύγκρουση στη Συρία
06/06/2014 11:21
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Νέα γενιά τρομοκρατών» γεννά η σύγκρουση στη Συρία

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει συγκεντρώσει περισσότερους ξένους μαχητές από τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν και μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνο φυτώριο τρομοκρατίας μακροπρόθεσμα...

Μέσα σε τρία μόλις χρόνια, 12.000 ξένοι μαχητές έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσουν, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Soufan Group, και οι περισσότεροι φτάνουν ήδη βουτηγμένοι στον εξτρεμισμό. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία φαίνεται ήδη να έχει συγκεντρώσει περισσότερους ξένους μαχητές από τη Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1980 και μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνο φυτώριο τρομοκρατίας μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας.

Η έκθεση εκτιμά ότι 12.000 ξένοι μαχητές έχουν ταξιδέψει στη Συρία. Η εκτίμηση είναι πολύ πάνω από τις 7.000 που οι αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες υπολόγισαν στις αρχές του 2014 και πάνω από 10.000 που πιστεύεται ότι είχαν πολεμήσει τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν, την δεκαετή σύγκρουση που γέννησε την αλ-Κάιντα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την τρομοκρατία βρίσκεται στους περίπου 3.000 μαχητές που ταξίδεψαν στη Συρία από τις δυτικές χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, για να αγωνιστούν στο πλευρό ομάδων ανταρτών που κυριαρχούνται από ισλαμιστές εξτρεμιστές. Αν και πολέμησαν εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ και των ιρανών συμμάχων του, οι φονταμενταλιστές μπορεί αργότερα να επιλέξουν την άμεση βία εναντίον δυτικών στόχων και να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους πραγματοποιώντας επιθέσεις. «Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να συμβεί στη Συρία, εάν η Αλ Κάιντα μπορεί να διατηρήσει ένα δίκτυο αποτελούμενο ακόμη και από έναν μικρό αριθμό επαναπατριζόμενων με κίνητρα, ή να στρατολογήσει μαχητές στην τρομοκρατική ατζέντα της ενώ βρίσκονται ακόμα στη Συρία, θα μπορεί και πάλι να αποτελέσει σημαντική απειλή για τον πλανήτη» αναφέρει η έκθεση.
Οι περισσότεροι από τους ξένους μαχητές στη Συρία έφτασαν από αραβικές χώρες, με 3.000 μόνο από την Τυνησία και ακόμα 2.500 από τη Σαουδική Αραβία. Αλλά 700 μαχητές πιστεύεται ότι έχουν ταξιδέψει στη Συρία από τη Γαλλία, 400 από την Βρετανία και περίπου 250 από το Βέλγιο, 250 από την Αυστραλία και 250 από τη Γερμανία, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη εκτιμήσεις από τις κυβερνήσεις των εθνών.

Η μελέτη αναφέρει ότι περίπου 70 μαχητές από τις ΗΠΑ έχουν ταξιδέψει στη Συρία, παραθέτοντας μια δήλωση του FBI από τον Μάιο. Την περασμένη Παρασκευή, κατά την σύγκρουση συνέβη η πρώτη γνωστή επίθεση αυτοκτονίας από Αμερικανό, όταν ο Moner Mohammad Abusalha, μέχρι πρόσφατα κάτοικος της Φλόριντα, πυροδότησε το φορτηγό που οδηγούσε σε μια επίθεση για λογαριασμό του Μετώπου Αλ-Νούρσα, μιας εξτρεμιστικής σουνιτικής δύναμης.
Ο συγγραφέας της μελέτης Richard Barrett, πρώην αξιωματούχος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και ειδικός των Ηνωμένων Εθνών στην Αλ Κάιντα, γράφει ότι οι ηγέτες των ομάδων που προσελκύουν τους περισσότερους ξένους μαχητές –το Μέτωπο αλ-Νούρσα, η Αχράρ αλ-Σα, και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ευρύτερης Συρίας (ISIS) - προηγουμένως ήταν μέλη της αλ - Κάιντα. Προσθέτει ότι η διαδικασία της κατήχησης στην εξτρεμιστική σκέψη μπορεί να επιταχυνθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εν πάση περιπτώσει, οι περισσότεροι είναι ήδη εξοικειωμένοι με την εξτρεμιστική ιδεολογία που δίδαξε ο Οσάμα μπιν Λάντεν και οι στενοί συνεργάτες του. «Η εξέλιξη από ξένος μαχητής σε τρομοκράτη δεν είναι γραμμική, ούτε αναπόφευκτη και η πλειοψηφία των ανθρώπων που επιστρέφουν από τις μάχες στη Συρία μπορεί να μην αποτελούν τρομοκρατική απειλή», γράφει ο Barrett. «Αλλά η δυσκολία παραμένει στο πώς να διακρίνουμε τους μεν από τους δε».

Η μόνη γνωστή επίθεση εκτός Συρίας από ξένο μαχητή συνέβη στο Βέλγιο τον Μάιο, όταν ένας Γάλλος πολίτης, ο οποίος είχε αγωνιστεί για ένα χρόνο στη Συρία με το ISIS σκότωσε τρεις ανθρώπους σε ένα εβραϊκό μουσείο στις 24 Μαΐου. Αλλά αν η εμπειρία μετά τον σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανιστάν αποτελεί παράδειγμα, αναφέρει η έκθεση, «ο συριακός πόλεμος είναι πιθανό να είναι μια θερμοκοιτίδα για μια νέα γενιά τρομοκρατών».

http://time.com/2814331/syria-terrorism-soufan-group/

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.