#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/01/2012 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόνο με «κουρέματα» θα σωθεί η ΕυρωζώνηΥπάρχουν δυο κύριες σχολές σκέψης όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με το μέλλον της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Κάποιοι καλά πληροφορημένοι πιστεύουν πως όλα θα πάνε καλά, και χωρίς πολλές οικονομικές απώλειες.

Άλλοι, εξίσου καλά πληροφορημένοι, πιστεύουν πως η ευρωζώνη θα διαλυθεί με έναν παταγώδη τρόπο.

Κανένας δεν πιστεύει σε μια μέση οδό.

Οι δυο σχολές συμφωνούν ότι όλα θα κριθούν από την Ιταλία και την ΕΚΤ.

Οι αισιόδοξοι ισχυρίζονται ότι ο Mario Monti θα σώσει την κατάσταση. Και όχι μόνο θα πετύχει σημαντικά μέτρα λιτότητας στη χώρα του, αλλά θα πείσει και την Γερμανία να πάψει να ζητάει περαιτέρω περικοπές. Η γνώμη της Γερμανίας μετράει πολύ, επειδή επηρεάζει άμεσα την ΕΚΤ.

Αν ζούσαμε σε εποχές μη διάσωσης, όπως επί του χρυσού κανόνα,  πριν από το 1914, τότε η Ιταλία δεν θα είχε καμιά ελπίδα. Οι αγορές αποφάσισαν πως η χώρα έχει πολύ χρέος και λίγη ανάπτυξη. Όσο αυτά τα δυο επιδεινώνονται, και τα επιτόκια αυξάνονται, γίνεται πολύ πιο δύσκολο για τους Ιταλούς να εκδίδουν νέο χρέος, αλλά και να αποπληρώνουν το παλιό. Τα επίπεδα κρατικού χρέους γίνονται εκρηκτικά.

Ο σημερινός κόσμος όμως δεν ζει στον κανόνα του χρυσού, επειδή οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να προσφέρουν πίστωση, και να δημιουργούν χρήμα. Ο μόνος περιορισμός που έχουν είναι η αξιοπιστία τους, ή το επίπεδο εμπιστοσύνης του χρηματοπιστωτικού συστήματος απέναντι στους πολιτικούς, προκειμένου να κρατιέται υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Σύμφωνα με την ορολογία της εποχής, η ΕΚΤ κρατάει ένα μεγάλο μπαζούκα. Μπορεί εύκολα να προσφέρει φτηνή πίστωση στην Ιταλία, και σε άλλα χρεωμένα κράτη. Η λογική είναι, πως αν η Ιταλία δεν χρειάζεται να δανείζεται από τις ιδιωτικές αγορές για μερικά χρόνια, τότε μπορεί να επανέλθει η ανάκαμψη. Μπορεί επίσης να αλλάξει η διακυβέρνηση της ευρωζώνης, με ακόμη περισσότερη δημοσιονομική ενοποίηση. Τέλος, η Γερμανία μπορεί κι αυτή να προσφέρει κάποια δημοσιονομικά κίνητρα.

Οι Fred Bergsten, και Jakob Kirkegaard του ινστιτούτου Peterson δημοσίευσαν μια εργασία, με τίτλο The Coming Resolution of the European Crisis, στην οποία υποστηρίζουν το παραπάνω σενάριο. Αναφέρουν τον υπέρμαχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης Jean Monnet, που είχε πει ότι η Ευρώπη θα σφυρηλατηθεί μέσα από τις κρίσεις, και θα αποτελεί το σύνολο των λύσεων αυτών των κρίσεων.

Οι πολιτικοί, λένε οι Bergsten και Kirkegaard, θα σταθούν στο ύψος τους.

Εγώ όμως αμφιβάλλω. Μαζί με τον Peter Boone, κάναμε μια δική μας εργασία, με τίτλο The European Crisis Deepens, στην οποία εξετάζουμε διάφορα σενάρια, καταλήγοντας στο ότι η κρίση θα έχει άσχημο τέλος.

Αν επρόκειτο απλά για ένα σύστημα ισοτιμιών, στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δεν θα νοιαζόμαστε και πολύ. Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα, κάποιος κυνικός θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι όλες οι προσπάθειες επιδιόρθωσης των ισοτιμιών, είτε με το δολάριο, είτε με τον χρυσό, είτε με οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, στο τέλος απέτυχαν.

Ας θυμηθούμε το μεταπολεμικό σύστημα Bretton Woods, ή τις απόπειρες των ασιατικών χωρών να συνδέσουν τα νομίσματά τους στη δεκαετία του 1990, ή την σύνδεση του αργεντίνικου νομίσματος με το δολάριο μεταξύ 1991 και 2002.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις αποδείχθηκαν λάθος. Και όταν τελειώνουν, όλοι ανησυχούν για το μέλλον, αλλά μάλλον υπερβάλλουν. Μια υποτίμηση της ισοτιμίας μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη, εφόσον ελέγχεται ο πληθωρισμός.

Το πρόβλημα όμως της Ευρώπης, δεν έχει να κάνει με το ότι κάποιες χώρες έχουν λάθος ισοτιμία, και δεν διαθέτουν τρόπους προσαρμογής της μέσα στο ισχύον σύστημα.

Το κύριο ζήτημα έχει να κάνει με το ότι οι κυβερνήσεις δανείστηκαν πάρα πολλά στις καλές εποχές, οι οποίες όμως τελείωσαν οριστικά.

Η Ιταλία χρωστάει περισσότερα από €1.9 τρισεκατομμύρια. Αυτό το χρέος δεν μπορεί να ξοφληθεί με λιτότητα και μόνο.

Σε χώρες όπως η Ελλάδα, και η Ιρλανδία, η οικονομική σύνθλιψη επιδεινώνει την δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Αν η ΕΚΤ αγοράσει αρκετό ιταλικό χρέος, ή χρηματοδοτήσει τράπεζες που θα κάνουν το ίδιο, μπορεί να σταθεροποιήσει κάπως την κατάσταση. Πόσα όμως μπορεί να κάνει η ΕΚΤ χωρίς να διακινδυνεύσει την αξιοπιστία της; Πόσο ακόμη μπορούν να διατηρηθούν τα χαμηλά επιτόκια, ακόμη κι αν ο βραχυπρόθεσμος πληθωρισμός επιταχυνθεί; Τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό αν η ΕΚΤ συνεχίζει να επεκτείνει την πίστωση κατ αυτόν τον τρόπο;

Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων τραπεζιτών και πολιτικών, θέλουν να εμποδίσουν οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ιταλικού χρέους. Όμως, σε καθεστώς σταθερών ισοτιμιών, ακόμη και οι πιο ισχυροί θα πρέπει κάποτε να αντιμετωπίσουν την απλή αριθμητική. Όταν δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, όταν δεν ρέει προς τα έξω αρκετό κεφάλαιο, και όταν μια κεντρική τράπεζα ξεπερνά τα όριά της, τότε είναι η ώρα να αλλάξει η νομισματική ισοτιμία.

Όταν μια χώρα που υποτιμά το νόμισμά της έχει δανειστεί πολλά σε ξένο συνάλλαγμα, όπως η Ιταλία στο ευρώ, υπάρχει κρίση χρέους, και συνήθως απαιτείται αναδιάρθρωση του. Το να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, στα πλαίσια της ευρωζώνης, είναι πολύ δύσκολο.

Του Simon Johnson, καθηγητή στο MIT, και πρώην οικονομολόγου του ΔΝΤ

Bloomberg

http://www.bloomberg.com/news/2012-01-23/europe-debt-crisis-still-likely-to-end-badly-commentary-by-simon-johnson.html

Απόδοση: S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 25/01/2012 12:54:19

  Iσως το ωραιότερο άρθρο για την κρίση που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα.
  Ακριβώς όπως τα λέει, υπάρχουν 2 τρόποι να σωθεί η ευρωζώνη και κατα συνέπεια το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα: O πρώτος το τύπωμα ευρώ απο την ΕΚΤ κατα το παράδειγμα της FED. Αλήθεια τι πιστεύει ο Simon Johnson, οι ΗΠΑ τα κατάφεραν, σώθηκαν με αυτή τη μέθοδο, ή θα χρειαστούν και αυτές "κούρεμα βαθύ?"
  Ο δεύτερος Ομοσπονδιοποίηση και "βαθύ κούρεμα".
  Στην ουσία κατά την άποψή μου η τελική λύση είναι το "βαθύ κούρεμα" που θα γίνει απο κοινού μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ σε βάρος των "Δανειστών" που στο κάτω-κάτω είναι μια θλιβερή μειοψηφία του 1%. Αν ο Αμερικανικός στρατός κάνει μια μικρή επιχείρηση στα νησιά Κευμαν θα έχουμε ρευστότητα για πολλά χρόνια άπαντες...

 2. Flat avatar
  Flat 25/01/2012 12:58:42

  Συμφωνώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.