#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/10/2010 16:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόνιμος μηχανισμός στήριξης και αλλαγή της συνθήκης της ΛισαβόναςΟλοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, όπου οι 27 ηγέτες της ΕΕ επικύρωσαν τις αποφάσεις που έλαβαν αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και την περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας έως το 2013.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συβουλίου που έχει υπόψη του το ΑΠΕ, «οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφωνούν στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, ο οποίος θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της».

Επιπλέον, οι «27» καλούν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη, σχετικά με την «περιορισμένη αλλαγή της συνθήκης». Η αλλαγή της Συνθήκης, όπως αναφερει το σχέδιο συμπερασμάτων, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, χωρίς να θίγεται το Άρθρο 125 (σ.σ. το Άρθρο 125 της Συνθήκης της Λισαβόνας προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν αναλαμβάνουν την κάλυψη των χρεών καμίας χώρας μέλους του ευρώ - bail out clause).

Ακόμα, 27 ηγέτες καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εργασίες για τις τεχνικές πτυχές που θα διέπουν τον μελλοντικό μηχανισμό κρίσεων. Επίσης, στο σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι στο μελλοντικό μηχανισμό θα υπάρχει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πως οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορεί μία χώρα να καταφύγει στο μηχανισμό θα είναι πολύ αυστηρές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζει ότι θα επανέλθει σε αυτό το ζήτημα το Δεκέμβριο, «με την προοπτική να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και την περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης, έτσι ώστε η κάθε αλλαγή να έχει επικυρωθεί το αργότερο, έως τα μέσα του 2013».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, καλείται να εξετάσει το ζήτημα του δικαιώματος ψήφου στη λήψη αποφάσεων για θέματα οικονομικής και νομισματικής ένωσης, «μόνο σε περίπτωση που απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της».

Έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες για το δικαίωμα ψήφου

Το σχέδιο που υποστηρίζει το Βερολίνο, δηλαδή να στερηθούν τα δικαιώματα ψήφου στην ΕΕ τα κράτη που επιδεικνύουν υπερβολική χαλαρότητα στο δημοσιονομικό επίπεδο, συνάντησε και σήμερα έντονη αντίδραση από τους ευρωπαίους ηγέτες.

“Είμαι ευτυχής που το θέμα παραμένει στην ημερήσια διάταξη”, δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, πριν από την επανάληψη της Συνόδου Κορυφής με τους ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες. “Όταν μια χώρα παραβιάζει επανειλημμένα τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, η συμμετοχή της στις αποφάσεις πρέπει να μπορεί να περιορίζεται”, επέμεινε η καγκελάριος

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του Λουξεμβούργου δήλωσε όμως το αντίθετο. “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι το θέμα δεν είναι πλέον στο τραπέζι και έχει σταλεί στις ελληνικές καλένδες”, τόνισε. “Το κείμενο των συμπερασμάτων (της Συνόδου Κορυφής) δείχνει πως δεν υπάρχει συμφωνία στο σημείο αυτό”, πρόσθεσε.

Πράγματι, το θέμα αυτό που διχάζει τους Ευρωπαίους μεταφέρεται εκ των πραγμάτων για αργότερα.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε πως θα εξετάσει “στη συνέχεια” το θέμα μιας ενδεχόμενης αναστολής του δικαιώματος ψήφου κατά τις ευρωπαϊκές συνόδους των κρατών της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, το θέμα θα εξεταστεί αφού διευθετηθεί το ζήτημα της αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ.

Η στέρηση του δικαιώματος ψήφου δεν θα ισχύει ως επιλογή “παρά μόνο σε περίπτωση που υπάρχει μόνιμη απειλή για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της” η οποία δημιουργείται από ένα κράτος, διευκρίνισε ο Βαν Ρόμπεϊ.

Δεδομένης της αντίθεσης αριθμού ευρωπαϊκών χωρών σ’ αυτή την ιδέα, είναι λίγο πιθανό να δουν το φως της ημέρας αυτές οι πολιτικές κυρώσεις, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

*Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ συμφωνούν ως προς την ανάγκη σύστασης μόνιμου μηχανισμού κρίσης για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ.

Ο μηχανισμός θα αντικαταστήσει το ταμείο υποστήριξης της ευρωζώνης που συστάθηκε την άνοιξη, έπειτα από την ελληνική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ την προπαρασκευαστική εργασία για τη γενική διευθέτηση του μελλοντικού μηχανισμού.

Ειδικότερα, θα πρέπει να επεξεργασθεί τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό. Οι τράπεζες οι οποίες δανείζουν χρήματα στις κυβερνήσεις μπορούν να κληθούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. θα εξετασθεί επίσης ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο μπορεί να επεμβαίνει με τη μορφή δανείων.

Οι χώρες που θα προσφεύγουν στον μηχανισμό αυτόν θα πρέπει να πληρούν πολύ αυστηρά κριτήρια.

*Περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Ενωσης

Με στόχο τη σύσταση του μηχανισμού κρίσης, οι ηγέτες της ΕΕ «καλούν τον πρόεδρο» της ΕΕ να ηγηθεί διαπραγματεύσεων με τα κράτη ως προς την περιορισμένη τροποποίηση της συνθήκης.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν και πάλι το θέμα τον Δεκέμβριο «ώστε να λάβουν την τελική απόφαση» για την «περιορισμένη» τροποποίηση της Συνθήκης, ώστε όλες οι μετατροπές να έχουν επικυρωθεί μέχρι τα μέσα του 2013, οπότε και εκπνέει η ισχύς του Ταμείου Υποστήριξης.

Η τροποποίηση της Συνθήκης μπορεί να γίνει μέσω μιας «απλοποιημένης διαδικασίας», που θα επιτρέψει τη γρήγορη εξέλιξή της και θα δώσει τη δυνατότητα να αποφευχθούν τα δημοψηφίσματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης.

•           Αφαίρεση δικαιώματος ψήφου

Η εξέταση της ρήτρας αυτής, η οποία υποστηρίζεται από τη Γερμανία, αναβάλλεται. Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ «θα εξετάσει αργότερα το θέμα πιθανής προσωρινής αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμβουλίων για τις χώρες της ευρωζώνης που επιδεικνύουν υπερβολική δημοσιονομική χαλαρότητα». Αυτή η επιλογή δεν θα αντιμετωπίζεται παρά «σε περίπτωση διαρκούς απειλής της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης».ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 29/10/2010 17:22:13

  Για να μην κερδίζει μόνο το ΔΝΤ φράγκα από τις κρίσεις (το οποίο ΔΝΤ αρνείται να ξεμπροστιάσει η ΝΔ, η αντι-μνημονιακή), θα γίνει αλλαγή της συνθήκης της Λισαβώνας, ώστε στα νέα Μνημόνια που περιμένουν τους λαούς της Ευρώπης στη γωνία, να μετέχουν και οι ιδιωτικές τράπεζες (ΟΛΕΣ οι τράπεζες είναι ιδιωτικές, λέμε). Μη μείνουν ακάλεστες αυτές στο Θυέστιο γεύμα. Εξάλλου είναι γνωστός ο τραπεζικός ανθρωπισμός. Δεν είναι;

  Τι δηλαδή, μόνο τα αμερικανάκια του ΔΝΤ θα κερδίζουν από το φαγοπότι;
  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην απέξω;

  Ολοι αυτοί μυρίζονται κέρδη.
  Κέρδη πολλά.
  Το κέρδος τους ερεθίζει (παντοειδώς).
  Οπως και το αίμα το ανθρώπινο που ρέει.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Και προσεχώς "Κάρτα Συναλλαγών του Πολίτη", για εξασφαλισμένα κέρδη και υπακοή του πολίτη. Πού 'σαι ρε Μακρυγιάννη να μας πεις για την "ζελατίνα" πάλι...!

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Θραξ Αναρμόδιος 29/10/2010 17:33:40

   Δεν κατάλαβες, αν περάσει η αλλαγή της Συνθήκης θα μπορεί ΚΑΙ το ΔΝΤ εκτός από τις Τράπεζες να έχει επίσημα λόγο στις αποφάσεις της ΕΕ.

   • o παγωτατζής avatar
    o παγωτατζής @ αλλενάκι 29/10/2010 17:44:45

    ....πού ουσιαστικά λόγω Γερμανίας ήδη.. έχει!!

    • o παγωτατζής avatar
     o παγωτατζής @ o παγωτατζής 29/10/2010 17:46:18

     ..και ΓΑΠ , βεβαίως βεβαίως,γιά να μην ξεχνιόμαστε!!

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ o παγωτατζής 29/10/2010 18:01:01

     Oι ιδιωτικές τράπεζες είχαν ανέκαθεν συμμετοχή στις αποφάσει
     μέσω της ΕΚΤ, το ΔΝΤ είχε λόγο μόνο στη σύναψη διμερών δανείων με χώρες
     εκτός Ευρωζώνης, τώρα λόγω Ελλάδας έγινε το πρώτο πείραμα.
     Γι αυτό έχουν σκυλιάσει να τον στηρίξουν,

     Αν περάσει η Νέα Συνθήκη οι Παγκόσμιες Τράπεζες
     ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ.

     Ήδη η ΕΚΤ αγόρασε το κρατικό χρέος της Ιρλανδίας.

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Θραξ Αναρμόδιος 29/10/2010 17:51:57

   Ναι ρε συ Θραξ...δεν το πιασες το νόημα...αφού σε λέει ο ποιητής:

   "Ειδικότερα, θα πρέπει να επεξεργασθεί τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό. Οι τράπεζες οι οποίες δανείζουν χρήματα στις κυβερνήσεις μπορούν να κληθούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα."

   Κατάλαβες;;;;
   Θα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΘΕΙ τον ρόλο...δλδ δεν είναι γκαραντί ρε παιδί μου γκε γκε;;;
   Επειδή όλα αυτά γίνονται ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ρε παιδί μου...για ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ...έτσι λοιπόν ο ευγενέστατος αυτός κυριούλης που ΔΕΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ θα το σκεφτεί και θα ναι πολύ αυστηρός για το αν θα παίξει κανένα ρόλο ο "ιδιωτικός τομέας" σε αυτό το Θεάρεστο νομοθέτημα...!!!

   Α και οι τράπεζες ναι...και γι αυτές θα ναι πολύ σκεπτικός ο κυριούλης...μπορεί να τις μαλώσει κιόλας αν δεν δίνουν καλά δάνεια...ξέρεις ποια...αυτά που υποθηκεύουν Εθνική Γη και Ανεξαρτησία...!!

   Για το καλό μας πάντα.

   Για να ευημερούν οι δείκτες βρε αδερφέ!

   Αφού τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια...

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ Θραξ Αναρμόδιος 29/10/2010 18:05:59

   Επιβάλλουν την παγκόσμια διακυβέρνηση. Οι χώρες που έχουν οικονομικό προβλημα και οι τράπεζες τους θα ελεγχονται απο τις οικονομικά δυνατες χώρες και τράπεζες. Εαν η Ελλάδα οδηγηθει στον προτεινόμενο μηχανισμο με ενα κουρεμα 30% οι ελληνικές τράπεζες χάνουν 17 δισ ευρω στην ουσία τελειωνουν. Και βέβαια τα δανεικά για τις προβληματικες χώρες ....μας τελειωσαν με τον προτεινόμενο μηχανισμό.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ neos agrotis 29/10/2010 19:20:09

    Sorry αγρότη μου αλλά στο τελευταίο έχωμεγάλη ένσταση.

    Η μπίζνα είναι να αφαιρεθεί το δικαίωμα των "μικρών" στην ψήφο...στο να τους πέφτει λόγος δλδ για το ΤΙ ΔΑΝΕΙΑ θα πάρουν.

    Οι "μικροί" είναι αυτοί οι οποίοι Χ-Α-Ν-Ο-Υ-Ν από την ενωμένη ευρώπη και τώρα μπαίνοντας κάτω από τα πολύ αυστηρά γερμανικά κριτήρια θα γίνει ακόμα χειρότερη η κατάσταση και πιο επιτακτική η ανάγκη δανειοδότησης.
    Η σπέκουλα λοιπόν θα περνάει το λογαριασμό στην κοινωνίας στο όνομα της οποίας οι κυβερνήσεις θα παίρνουν δάνεια ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ με υποθήκες εθνική γη και ανεξαρτησία.

    ΚΑΙ μπίζνα ΚΑΙ ευρωπαική κυβέρνηση ΚΑΙ ΝΤΠ και όλα τα καλούδια.

    Για το καλό μας...οι αριθμοί λένε την αλήθεια.
    Εκεί θα βρούμε την σωτηρία...στους αριθμούς.
    Όχι τίποτε άλλο...μην κινεζοποιηθούμε ...κατάλαβες;;;

    • neos agrotis avatar
     neos agrotis @ tsilivithras 29/10/2010 20:09:23

     Το προβλημα τους δεν ειναι η ψηφος. Ετσι και αλλιως οτι θέλουν κάνουν. Το προβλημά τους ειναι η οικονομική διακυβέρνηση. Ο απόλυτος έλεγχος. Δεν μπορούμε να έχουμε την ελλάδα και να ζει με δανεικά και αγύριστα χωρις καμμία συνέπεια. Δεν διαφωνουμε οτι οι μικροι χάνουν και οταν πλέον δεν εξυπηρετουν το σύστημα τους πεταμε στον καιάδα.
     Και βέβαια θα την πληρώνουν οι λαοί οσο αυτοί λειτουργουν ...χαλαρά.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/10/2010 18:37:27

  ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
  Eνα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε απαρατήρητα πριν λίγες μέρες στους FT: ft.com/cms/s/0/ff448198-c992-11df-b3d6-00144feab49a.html

  Ο Διορισμένος της Λέσχης στη θέση του Προέδρου της ΕΕ, έχει προτείνει πολύ χειρότερα, στη μουλωχτή του προσπάθεια να μετατρέψει την ΕΕ σε Συγκεντρωτικό Υπερκράτος:
  Ζήτησε την ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ του πλειοψηφικού κανόνα ισχύος των αποφάσεων, ιδίως αυτών που θα αφορούν τα σύμφωνα σταθερότητας, και έχει την υποστήριξη της Γερμανίας σε αυτό.
  Αυτό είναι το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.
  Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, κάθε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των κρατών-μελών για να τεθεί σε ισχύ.
  Αυτός απαίτησε το αντίστροφο.
  Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει μια απόφαση αυτή να εφαρμόζεται ΑΥΤΟΜΑΤΑ, χωρίς να χρειάζεται τεθεί σε ψηφοφορία για να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, ενώ η απόφαση θα μπορεί να απορριφθεί ΜΟΝΟ εάν την απορρίψει η πλειοψηφία [τώρα εδώ παίζουν και άλλα κόλπα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2014, όταν θα εφαρμοστεί και το αναλογικό δημογραφικό κριτήριο στη βαρύτητα της ψήφου].

  Πρακτικά αυτό που ζητάει ο Ρομπάι ισοδυναμεί με την αντιστροφή και τη μετάθεση της υποχρέωσης προσκόμισης των αποδείξεων στο ποινικό δίκαιο!

  Ο διορισμένος πρόεδρος της ΕΕ αιτιολόγησε αυτή του την απαίτησή με την αναγκαιότητα της ταχύτερης λήψης μέτρων κατά των χωρών μελών που υπερχρεώνονται και δεν κατορθώνουν να τηρήσουν τα κριτήρια σταθερότητας.
  Από τα 27 μέλη, μόνο τα ΤΡΙΑ τηρούν τους κανόνες που καθορίζουν το ύψος των ελλειμμάτων, όλα τα άλλα μέλη τα έχουν παραβιάσει και το χρέος τους είναι πολύ πάνω από το σταθερό όριο του 3% του ΑΕΠ.
  Ο Ρομπάι προς το παρόν συνδέει την πρότασή του μόνο με την επιβολή κυρώσεων στις διάφορες χώρες, αλλά τίποτα δεν αποκλείει την επέκτασή της και σε άλλους τομείς.
  Δήλωσε συγκεκριμένα:
  “Όπου είναι δυνατόν οι αποφάσεις για τη λήψη μέτρων πρέπει να εκτελούνται αυτόματα και να στηρίζονται σε μια αντίστροφη πλειοψηφική απόφαση. Η προταση της Επιτροπής υιοθετείται αμέσως, εκτός εάν απορριφθεί απο το Συμβούλιο".

  Οι αντίστροφες πλειοψηφικές απορριπτικές αποφάσεις θα είναι ένας τελείως νέος τρόπος λειτουργίας της ΕΕ.
  Αν υιοθετηθεί η πρόταση, οι κυβερνήσεις των χωρών χάνουν ισχύ και εξουσίες, και αυτές θα περιέρχονται σταδιακά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  Δεν υπάρχει νομική βάση που να στηρίζει τα παραπάνω, ούτε στη συνθήκη της Λισσαβώνας, ούτε σε κάποια άλλη συμφωνία της ΕΕ.
  Ο Ρομπάι απλά θέλει να συγκεντρώσει στα χέρια ΤΟΥ περισσότερες αρμοδιότητες άσκησης εξουσίας και επινοεί καινούργιους κανόνες, όπως του ταιριάζει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.