Μπρεζίνσκι: Η Ελλάδα πιθανός δούρειος ίππος της Μόσχας στο ΝΑΤΟ
26/03/2015 20:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπρεζίνσκι: Η Ελλάδα πιθανός δούρειος ίππος της Μόσχας στο ΝΑΤΟ

Η Αθήνα μπορεί να αποτελέσει ένα πιθανό δούρειο ίππο στα σπλάχνα της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον πρώην αμερικανό σύμβουλο ασφάλειας, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι.

Ο σύμβουλος ασφάλειας του αμερικανού προέδρου Κάρτερ, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, σε άρθρο του σε πολωνική εφημερίδα την Τετάρτη υποστήριξε πως το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ μπορεί να τεθεί σε καθεστώς παράλυσης στο εγγύς μέλλον. Για τον Μπρεζίνσκι, οι χώρες της Πολωνίας, Μολδαβίας, Γεωργίας, το Αζερμπαϊτζάν καθώς και τα κράτη της Βαλτικής εξακολουθούν να παραμένουν πιθανοί στόχοι μελλοντικού επεκτατισμού της Μόσχας μετά το πέρας του ουκρανικού εμφυλίου. Για να μην έχουν συνεπώς οι χώρες αυτές το μέλλον της Κριμαίας, ο Μπρεζίνσκι προτείνει στο ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση σε μια τέτοια περίπτωση, ούτως ώστε να διασφαλίσει τα ζωτικά συμφέροντα αυτών των κρατών και να μειώσει την επέκταση φιλορωσικών κυβερνήσεων στον ευρωπαϊκό χώρο.

Εντούτοις, ο Μπρεζίνσκι υποστήριξε πως η Αθήνα θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Σύριζα δείχνει να εξισορροπεί τις σχέσεις της με την κυβέρνηση της Μόσχας. Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεπώς μπορεί να οδηγηθεί σε καθεστώς παράλυσης από την άρνηση της Ελλάδος να επικυρώσει μια τέτοια απόφαση, η οποία θα βάλλει εναντίον της Μόσχας – ενός διαχρονικού φίλου της Αθήνας τουλάχιστον σε θρησκευτικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Το καταστατικό του ΝΑΤΟ και η ελληνική τριγωνική διπλωματία

Παρεμπιπτόντως, το άρθρο πέντε του καταστατικού της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας υπαγορεύει πως τα 28 κράτη-μέλη υποχρεούνται να δημιουργήσουν ενιαίο στρατιωτικό μέτωπο σε περίπτωση που κάποια από αυτά τα κράτη δεχθούν επίθεση από μη-νατοικές χώρες. Ωστόσο, ο πολωνικής καταγωγής Μπρεζίνσκι υποστήριξε πως η Ελλάδα, η οποία είναι στενός φίλος της Ρωσίας, μπορεί να ακυρώσει αυτή την υποχρέωση βασιζόμενη στην αρχή της ομοφωνίας η οποία διέπει την λειτουργία του θεσμού του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση περί στρατιωτικής επέμβασης σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου αν όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας δεν συναινέσουν πρωτίστως με αυτή την πρόταση.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ελλάδος για τον Μπρεζίνσκι αναπαράγει την τριγωνική αρχή της διπλωματίας του Χένρι Κίσινγκερ καλλιεργώντας παράλληλους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Μόσχα και την Κίνα. Το μοντέλο αυτό έχει υιοθετηθεί σε μια προσπάθεια της Αθήνας να βρει πηγές εξωτερικού δανεισμού ούτως ώστε να αποφύγει την αναγκαστική χρεοκοπία μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης. Στα πλαίσια αυτά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο στις 8 Απριλίου. Επιπλέον, ο έλληνας πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην Μόσχα στις 9 Μαΐου αποδεχόμενος την πρόσκληση του ρώσου ομολόγου του να παραστεί στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα για την 70η επέτειο της νίκης των Σοβιετικών δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μελλοντικές κινήσεις του ΝΑΤΟ

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Μπρεζίνσκι απηχούν τις προηγούμενες απόψεις του που εκφράστηκαν στις αρχές του Ιανουαρίου 2015 και αφορούσαν στην αποστολή νατοϊκών στρατευμάτων στην Βαλτική. Τα στρατεύματα αυτά, σύμφωνα με τον Μπρεζίνσκι θα είχαν αποτρεπτικό χαρακτήρα και θα μείωναν την ρωσική επέκταση στην Βαλτική και βορειο-ανατολική Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα αυτών των δηλώσεων, το ΝΑΤΟ συχνά διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στις περιοχές αυτές, στέλνοντας το μήνυμα πως μια ρωσική εισβολή δεν θα γίνει ανεκτή. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει μια στρατιωτική δύναμη 5.000 ανθρώπων οι οποίοι είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι να επέμβουν σε οποιοδήποτε μέρος της υφηλίου ανά πάσα στιγμή. Τέλος, η βορειο-ατλαντική συμμαχία προχωρά σταδιακά στην εγκατάσταση στρατιωτικών παρατηρητηρίων και διοικητικών μονάδων στις παραμεθόριες περιοχές της Βαλτικής, της Βουλγαρίας, Πολωνίας και Ρουμανίας μέχρι τα τέλη του 2016.

Πηγή: Defense News

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aegean Light avatar
  Aegean Light 26/03/2015 20:53:36

  Zbigniew Brzezinski ο άνθρωπος που ευθύνεται για την υποστήριξη , χρηματοδότηση και εξοπλισμό του Osama bin Laden. Βέβαια τώρα στα 86 του είναι το ζωντανό παράδειγμα του "ου γαρ έρχεται μόνον"

  • Naruto avatar
   Naruto @ Aegean Light 26/03/2015 22:02:08

   Ενας αυτός και ενας ο John Mc Cain ο γερουσιαστής απο την Αριζόνα δεν τους θέλει ούτε ο διάβολος . Υ/ Γ . Συγνώμη ξέχασα τον αρχηγό H . Kissinger .

 2. οδυσσεας Κ. avatar
  οδυσσεας Κ. 26/03/2015 22:46:34

  . Προφανώς ο Μπρεζίνσκι κάνει σχέδια για το μέλλον του. Είπαμε, η ελπίδα στον άνθρωπο πεθαίνει τελευταία...Ζεί στη δεύτερη νιότη του και βρίσκεται ακόμα στη δεκαετία του '70...

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/03/2015 09:01:46

  Και να ασκήσει βέτο η Ελλάδα για το θέμα αυτό δεν θα ληφθεί υπ όψιν. Φυσικά όλα αυτά είναι επανάληψη παλιών σεναρίων. Τη δεκαετία του 80 κυκλοφορούσαν πολλά σενάρια βέτο της Ελλάδος επίσημα και ανεπίσημα.Στο μπεστ σέλλερ "Red Storm Rising" του Τομ Κλανσυ γίνεται σοβιετική επίθεση στην Ευρώπη και η Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου αρνείται να συμφωνήσει οπότε οι άλλοι την αγνοούν και διεξάγουν τις επιχειρήσεις κανονικά. Αυτό θα γίνει και τώρα εάν υπάρξει ρωσική επέμβαση σε χώρες του ΝΑΤΟ στην Α.Ευρώπη ότι και να πει ο Κοτζιάς και ο Καμμένος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.