#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2011 16:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί να γίνει πόλεμος στην Ευρώπη σήμερα;

 

Μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Jan Vincent-Rostowski διατύπωσε την εξής ανησυχητική προειδοποίηση: «Πρέπει πάση θυσία να σώσουμε την Ευρώπη. Ο κίνδυνος για έναν πόλεμο στα επόμενα δέκα χρόνια… είναι ένα πιθανό σενάριο. Αν εξαφανιστεί η ευρωζώνη, αν εκραγεί, τότε η ΕΕ δεν θα επιβιώσει. Και αν δεν αντέξει η ΕΕ, το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα κινδυνέψει, και μπορεί να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση, όπου σε κάποια χρόνια ίσως προκύψει κάποιος ακόμη πιο μεγάλος κίνδυνος…».

Πολλοί απόρησαν; Πόλεμος στην Ευρώπη; Μάλλον απίθανο, ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους σήμερα δεν ήταν καν ζωντανοί την εποχή των τελευταίων μεγάλων συγκρούσεων.

Πράγματι, στις αρχές της δεκαετίας του `90, η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε μέσα από έναν αιματηρό πόλεμο, δίπλα μας. Τότε όμως, όλα αυτά έμοιαζαν απόμακρα, αν και απείχαν ελάχιστες μόνο ώρες απόσταση.

Σήμερα υπάρχουν κάποια βάσιμα επιχειρήματα για το πώς ένας πόλεμος είναι μάλλον απίθανος. Ισχύουν όμως, ειδικά εν όψει της καταιγίδας που απειλεί να σαρώσει την ΕΕ;

Ένα επιχείρημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα το επιτρέψουν. Αλλά για ποιους ηγέτες μιλάμε; Υπάρχουν οραματιστές; Μάλλον όχι. Και μια κατάρρευση της Ευρώπης, όχι μόνο θα έφερνε στο προσκήνιο ένα νέο τύπο ηγέτη, αλλά αυτός ο νέος τύπος θα επιτάχυνε την κατάρρευση.

Ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε αυτόν τον νέο τύπο ηγετών, να εμφανίζεται στις περιφερειακές εθνικές πολιτικές σκηνές. Και δυστυχώς αυξάνεται η επιρροή τους μέρα με τη μέρα.

Οι Φλαμανδοί εθνικιστές, για παράδειγμα, έχουν μετατρέψει τον σχηματισμό μιας βελγικής κυβέρνησης σε απίθανη εξίσωση. Στην Ουγγαρία βλέπουμε επιρροές που οδήγησαν στην ψήφιση Συντάγματος, με γεύση 19ου αιώνα. Οι Αληθινοί Φιλανδοί, και οι Σλοβάκοι νεοφιλελεύθεροι, αν και μειοψηφίες, έχουν καταφέρει να πείσουν τις κυβερνήσεις τους να επιβάλουν σκληρούς όρους στον δανεισμό των Ελλήνων.

Για όλους αυτούς, η εθνική περηφάνια είναι πιο σημαντική από την διάσωση της Ευρώπης. Στην Γαλλία, με τον κίνδυνο το κυβερνών κόμμα να χάσει ψήφους από το Εθνικό Μέτωπο, αρχίζει τώρα και κινδυνολογεί για την παρουσία των Ρομά στη χώρα.

Ομοίως, στην Ολλανδία, οι εκεί ακροδεξιοί πιέζουν την κυβέρνηση να πάρει μια παράλογα εχθρική στάση απέναντι στην συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Συνθήκη Σένγκεν. Τα παραδείγματα είναι άπειρα.

Οι πολιτικοί αυτού του είδους χαρακτηρίζονται, όχι από τάσεις συμβιβασμού, αλλά από μια υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, ασχέτως κόστους, πολεμώντας πραγματικές, ή και φανταστικές απειλές, και «διορθώνοντας ιστορικά λάθη». Τι θα κάνουν αν ποτέ αναλάβουν την εξουσία; Θα απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους τους, θα δείξουν αδυναμία, θα διαπραγματευτούν; Ή θα το πάνε μέχρι τέλους;

Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι «Δεν υπάρχουν πλέον λόγοι για έναν ευρωπαϊκό πόλεμο». Έτσι νομίζουμε. Η ευρωπαϊκή όμως προσπάθεια για ολοκλήρωση των τελευταίων χρόνων, και η κοινωνική και οικονομική επιτυχία, απλά κουκούλωσαν τις υποβόσκουσες παλιές εντάσεις, που μπορούν να ξεπροβάλλουν ανά πάσα στιγμή.

Υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων συμμαχιών, με τις αδύναμες χώρες να συσπειρώνονται γύρω από τις «μεγάλες δυνάμεις». Και όσο θα ξεθωριάζει η ενιαία αγορά, θα αρχίσει και η εξάρτηση των ασθενών οικονομιών από τις ισχυρές.

Θα δούμε μια νέα εσωτερική αποικιοκρατία, με τις κυβερνήσεις να στηρίζουν τις μεγάλες εταιρίες. Ο εμπορικός ανταγωνισμός θα προκαλέσει συγκρούσεις που σήμερα φαντάζουν απίθανες.

Αυτή τη στιγμή ήδη υπάρχουν σημαντικές εθνικές τριβές στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στη Κορσική, μεταξύ Ρουμάνων και Ούγγρων, Ούγγρων και Σλοβάκων, και τέλος να μη ξεχνάμε τα Βαλκάνια!

Αν εκλείψει το ευρωπαϊκό όραμα, θα ξαναβγούν στην επιφάνεια οι εθνικές διεκδικήσεις. Στα Βαλκάνια, το κάθε κράτος θέλει να γίνει «μεγάλο». Για να είναι όμως κάποιο κράτος μεγάλο, ο γείτονάς του θα πρέπει να είναι μικρός. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Ένα ακόμη επιχείρημα είναι πως «οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν πλέον καμία διάθεση για πόλεμο». Γιατί να θέλουν οι Ευρωπαίοι να βρεθούν σε κάποιο χαράκωμα πολεμώντας, αντί να απολαμβάνουν τη ζωή τους, τους μισθούς τους, τις διακοπές τους, τα κοινωνικά προνόμια, το καλό φαγητό, τις πανέμορφες πόλεις, και όλα όσα απολαμβάνουν ζώντας στην καλύτερη περιοχή του κόσμου; Γιατί να ακολουθήσουν κάποιους «ανισόρροπους ηγέτες;

Τα παραπάνω θα ίσχυαν αν δεν βλέπαμε όλες αυτές τις βίαιες συγκρούσεις που ξεσπούν στις πόλεις της Ευρώπης. Ποιοι συμμετέχουν σ αυτές; Η νέα γενιά, που δεν έχει πια πρόσβαση στα καλά της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης. Νέοι, που στερούνται της ευκαιρίας για απασχόληση, και για μια αξιοπρεπή ζωή. Συμμετέχουν και μετανάστες δεύτερης γενιάς, που δεν έχουν ενσωματωθεί στις κοινωνίες τους, και που υφίστανται μια κρίση ταυτότητας. Τέλος, συμμετέχουν και κάποιοι επαναστάτες χωρίς αιτία.

Υπάρχουν πάρα πολλοί που ευχαρίστως θα συμμετείχαν σε ένα πόλεμο, αν τους τον πρόσφεραν κάποιοι ηγέτες χωρίς αρχές. Αν ανακάλυπταν δηλαδή έναν σκοπό στη ζωή τους.

Θα είχαν την υπόσχεση για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο, και θα μεθούσαν από τα εθνικιστικά συνθήματα. Ή πιο απλά, θα πείθονταν ότι μπορούν πλέον να ληστεύουν, να λεηλατούν, και να βιάζουν, χωρίς καμιά συνέπεια.

Έτσι δεν ξετυλίχθηκε και το δράμα της Γιουγκοσλαβίας; Σίγουρα, πολλά απ αυτά είναι εντελώς απίθανα να γίνουν σήμερα. Αλλά μπορεί και να γίνουν. Αρκεί να θυμόμαστε την παλιά παροιμία που λέει πως πρέπει να προσέχουμε για το τι ευχόμαστε, μη τυχόν και πραγματοποιηθεί.

 

Eurozine

http://www.eurozine.com/articles/2011-10-13-nahoi-en.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. periklis avatar
  periklis 15/10/2011 16:15:22

  Οχι δεν παιζει τετοιο σεναριο, για τα επομενα 25 χρονια τουλαχιστον .Υπαρχει και η Τεχνολογια που αλλαζει τα δεδομενα

 2. Lotofagos avatar
  Lotofagos 15/10/2011 16:29:14

  Μόλις ο μισθός φτάσει στο 50% του 2009 ο κόσμος δεν θα τη βγάζει και θα επαναστατησει. Τι θα έχει να χάσει άλλωστε;

  Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, βλέπε μονάδες αντιμετώπισης ταραχών στη GR, occupy wallst/London/Boston ...

 3. man8os avatar
  man8os 15/10/2011 16:29:56

  Δεν μπορώ να σκεφτώ οτι υπαρχει ανθρωπος στην Ευρώπη που πιστευει οτι πρέπει να γίνει πόλεμος. Ακομη περισσότερο δε θέλω να πιστέψω οτι περα απο παρανοικές μειοψηφίες υπάρχει καποιος αλλος που να το ευχεται. Εαν θέλουμε να επιβιώσουμε, ο 21ος αιώνας πρεπει να βρει την Ευρώπη ενωμένη και τον άξονα Παρίσι Βερολίνο αδιατάρακτο.

  ΥΓ: Πολύ θα ήθελα το 2021 η Αθήνα να είναι ξανά μια αξιοσέβαστη δύναμη μεσα στην Ευρωπη.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/10/2011 16:37:23

  Εξαιρετικό!

  Θα αναφέρω τι μας έλεγε ένας δάσκαλος στο Γυμνάσιο: Οι πόλεμοι γίνονται όταν όλοι είναι έτοιμοι και ένας πιστεύει ότι μπορεί να πάρει το πάνω χέρι (και οι πόλεμοι σήμερα μπορεί να μην μοιάζουν με αυτούς στο σινεμά)

  Η "Ευρώπη" έχει για οικονομικούς λόγους εξελιχθεί στην Γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη (με μειωμένο -- για οικονομικούς λόγους -- τον ρόλο των Γάλλων). Η Αγγλία, όπως το 1938, έχει την Πέμπτη Φάλαγγα, αλλά αντίθετα από το 1938, πολλές βιομηχανίες και ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ανήκουν σε Γερμανούς.

  Η επαναφορά σε λιγότερη "Ευρώπη" ανεβάζει τις μετοχες του Πούτιν και των Βαλκανικών τέως δορυφόρων του, ανεβάζει τα άγχη στην Πολωνία (εξ ου και η ενασχόληση του Stratfor (και όχι μόνο) με την αμυντική συμμαχία του Visegrad (http://en.wikipedia.org/wiki/Visegr%C3%A1d_Group)

  Η μεγάλη απορία που έχω είναι εάν η άπιθανη εκείνη παρέβαση στην Γιουγκοσλαβία ήταν υπέρ της "Ευρώπης" ή ήταν προετοιμασία για το ενδεχόμενο λιγότερης "Ευρώπης" (ή λίγο και από τα δύο;)

  Οι χάρτες της Ευρώπης λένε ότι τα σύνορα πάνε μπρος πίσω, πάνω κάτω, δεξιά αριστερά, από την πτώση της Ρώμης, και σίγουρα από την επιννόηση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Επομένως...

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 15/10/2011 16:43:50

  Μα δεν έχουν ποτέ σταματήσει.
  Φυσικά.
  Υπάρχουν πόλεμοι και πόλεμοι.
  Πόλεμος λοιπόν σήμερα δεν είναι μόνο οι συγκρούσεις μεταξύ κρατών ή συμμαχιών.
  Πόλεμο έχει η Ιρλανδία, οι Βάσκοι, η Ισπανία.Πρόσφατα η Λιβύη.
  Οπλαρχηγοί, τρομοκράτες, μισθοφόροι με ουρανοξύστες να γίνονται πεδία μαχών και τα ΜΜΕ μ το διαδίκτυο όπλα.(στην Τυνησία ή στην Λιβύη δεν αποβιβάστηκαν ....φίλιες δυνάμεις. Ακόμα και η Γιουγκοσλαβία εθνότητες συγκρούστηκαν με παιδιά να πατάνε κουμπιά από τον ουρανό για την οριστική διευθέτηση)
  Νέα μέσα πολέμου πχ είναι η αποδόμηση κοινωνικών δομών και η καταστροφή του κοινωνικού ιστού.
  Ο πόλεμος όπως ο Klausewitz (ή Το Στρατηγικόν του Κεκαυμένου) τον ανάλυε (και οι ηγέτς αγωνιούν) έχει μεταλλαχθεί και πεδίο συγκρούσεων είναι πλέον το αστικό περιβάλλον και όχι επελάσεις αρμάτων με αντιπαραθέσεις στρατών ....μάλλον τέχνη του πολέμου πρέπει να διαβάσουν με Μακιαβέλι συγχρόνως...
  Οι ετοιμασίες του πολέμου λοιπόν έχουν ήδη αρχίσει και οι αψιμαχίες διεξάγονται ...μόνο η τυπική έναρξη (όπως αυτή νομίζουν ...με παρελάσεις) αναμένεται
  Οπότε δυστυχώς οι ηγέτες απλά κομίζουν γλαύκα και θα μαζεύουν θύματα και ζημιές.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Ο Ιθαγενής 15/10/2011 17:26:36

   Ιθαγενή συμφωνώ. Καλό είναι νά πέρνουμε τά μέτρα μας καί νά κάνουμε τίς σκέψεις μας. πώς μπορούμε νά αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Δέν απέχουν δέκα χρόνια. Ούτε δύο. Ή θά συμβεί μέσα στά επόμενα δύο χρόνια ή μετά από είκοσι. Τά δέκα δέν μού κάθονται.

 6. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 15/10/2011 17:59:21

  Καποτε σε διακρατικους πολεμους, νικητης ηταν αυτος που προκαλουσε τα περισσοτερα θυματα στον αντιπαλο και ο ηττημενος παραδινοταν και συνθηκολογουσε. Επειτα, σε πιο προσφατους πολεμους, αρκουσε να καταστρεψεις επιλεκτικα καποιες υποδομες του αντιπαλου, π.χ. τηλεπικοινωνιες, αεροδρομια, αποθηκες καυσιμων, κλπ, αναγκαζοντας τον αντιπαλο να συνθηκολογησει. Τωρα...δωσε μερικα εκατομμυρια στον κυβερνητη μιας χωρας για να υπογραψει ενα δανειο ή μερικα δανεια και του κατελαβες την οικονομια του, τις υποδομες του και δινεις ενα μεροκαμματο πεινας στο λαο του κανοντας τον υποχειριο σου. Εξεγερσεις προκαλουνται ισως και θερμα επισοδεια. Για πολεμο λιγο δυσκολο το βλεπω. Εκτος και εαν υπαρξει πληρης καταρρευση των παντων.

 7. zame avatar
  zame 15/10/2011 18:36:54

  με δεδομενο οτι σε ενα ΜΗ ΦΙΛΙΚΟ περιβαλλον .. δεν ειναι δυνατον να ευδοκιμησει τιποτα...οποτε η σπιθα παντα θα κρατα.. ως το καταλληλο timing..

 8. Orestios avatar
  Orestios 15/10/2011 23:22:52

  Μετά από τόσα χρόνια ειρήνης έχει συσσωρευτεί πολύ υλικό

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.