#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/07/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί η Πολωνία να γίνει δεύτερο …Τέξας;Η Πολωνία δεν είναι η χώρα με τις άφθονες φυσικές πηγές, με εξαίρεση φυσικά τον άνθρακα. Τώρα όμως η προοπτική να κάθεται πάνω σε τεράστια αποθέματα μη συμβατικού αερίου της δίνει δικαίωμα στο όνειρο.

Ο νέος Πρόεδρος Μπρονισλάβ Κομορόσφκι είχε πει πριν τις εκλογές της 4ης Ιουλίου ότι αν διαπιστωθεί πως μπορεί να παράγει η χώρα αρκετό φυσικό αέριο από τον αργιλικό σχιστόλιθο στο έδαφός της, δεν θα υπογράψει το πολυαναμενόμενο συμβόλαιο με την Ρωσία. «Αν βρούμε μεγάλες ποσότητες, θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα να επαναδιαπραγματευτούμε ή ακόμα και να αποχωρήσουμε τελείως από την συμφωνία», είχε τονίσει στην τηλεμαχία με τον συνυποψήφιό του Γιάροσλαβ Καζίνσκι, τον δίδυμο αδερφό του πρόσφατα χαμένου σε αεροπορικό δυστύχημα Προέδρου.

Ο Καζίνσκι από την πλευρά του είχε ασκήσει κριτική στο κυβερνών κόμμα «Πλατφόρμα των Πολιτών» για τις διαπραγματεύσεις που έκανε με την Ρωσία για 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο τον χρόνο έως το 2037. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του, η Πολωνία είναι σε θέση να καλύψει ένα μέρος των αναγκών της από τον αργιλικό σχιστόλιθο που διαθέτει.

Η αισιοδοξία που διακατέχει την χώρα αποτυπώθηκε πολύ χαρακτηριστικά στην δήλωση  του υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι καθώς «χωρίς διάθεση υπερβολής», όπως υπογράμμισε και ο ίδιος, «η Πολωνία μέσα σε 10 με 15 χρόνια μπορεί να γίνει μια άλλη Νορβηγία». Την δήλωση την έκανε σε τηλεοπτική του εμφάνιση τον περασμένο μήνα.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για το μη συμβατικό αέριο στην Πολωνία θα γίνουν γνωστές όταν ολοκληρωθεί η έρευνα που έχει αναλάβει η καναδέζικη εταιρεία Lane Energy στα βόρεια της χώρας, μια προσπάθεια που μπορεί να κρατήσει και τέσσερα χρόνια· τα οφέλη όμως που ενδέχεται να δημιουργηθούν θα είναι τεράστια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανών συμβούλων 1.5 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου βρίσκονται θαμμένα στα πολωνικά πετρώματα. Οι εκτιμήσεις των Αμερικανών είναι αποτέλεσμα συγκριτικών μελετών της πολωνικής γεωλογίας με συγκεκριμένες περιοχές των ΗΠΑ που διαθέτουν αργιλικό σχιστόλιθο. Όπως αναφέρει και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Χένρικ Τζεζίρσκι «το αέριο είναι εκεί αλλά χρειαζόμαστε περαιτέρω τεκμηρίωση πριν προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε εκτίμηση», και συμπληρώνει: «Στην Ευρώπη μπορεί να υπάρχουν συνολικά 14 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα· το ένα τρίτο από αυτό το μέγεθος ίσως να βρίσκεται στην Πολωνία. Η χώρα μας έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις σε όλη την Ευρώπη.»

Η Πολωνία έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 58 άδειες εξερεύνησης και έχουν ριχτεί στο «κυνήγι» οι μεγαλύτεροι αμερικανοί «παίχτες» όπως η ConocoPhillips, Exxon Mobil, Chevron, Marathon Oil αλλά και η πολωνική PGNiG.

Στις ΗΠΑ η τεχνική άντλησης φυσικού αερίου από τον αργιλικό σχιστόλιθο έχει αλλάξει την θέση της χώρας στην αγορά αερίου. Αν και τα οφέλη που δίνει το πέτρωμα είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, οι εταιρείες ανακάλυψαν σχετικά πρόσφατα εκείνη την νέα τεχνολογία που θα το διασπά με την απαιτούμενη υψηλή πίεση νερού προκειμένου να γίνεται εξόρυξη μεγάλων ποσοτήτων σε λογικές τιμές. Πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν σήμερα την μεγαλύτερη παραγωγό χώρα και εν δυνάμει εξαγωγέα, με αποτελέσματα οι εγκαταστάσεις που είχαν ετοιμαστεί για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είτε να παραμένουν αδρανείς είτε να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις εξαγωγής αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον είναι πολύ πιο αυστηρή από την αμερικανική, αν και ήδη κάποιες πολιτείες έχουν αρχίσει να εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που έχει η εξόρυξη στην ποιότητα του νερού καθώς τα χημικά που χρησιμοποιούνται διοχετεύονται μέσα στα υπόγεια ύδατα και ενδέχεται να αλλοιώνουν το χρώμα του νερού κάνοντάς το παράλληλα δύσοσμο. Άνθρωποι αρρώστησαν αμέσως μετά την έναρξη των γεωτρήσεων ενώ έχει παρατηρηθεί ακόμα, πως το νερό μπορεί να γίνει μέχρι και εύφλεκτο, εξαιτίας του μεθανίου που διαρρέει από τις εργασίες γεώτρησης.

Υπάρχουν όμως και νομικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Στις ΗΠΑ, η νομοθεσία δίνει στους ιδιοκτήτες γης πλήρη ιδιοκτησιακά δικαιώματα για ό,τι βρίσκεται στο υπέδαφος των εκτάσεών τους, την στιγμή που στην Ευρώπη τα δικαιώματα αυτά ανήκουν στις κυβερνήσεις. Και εδώ είναι ο πολιτικός κίνδυνος για την Πολωνία καθώς θα εμπλακούν παράλληλα κατά βάση εταιρείες ξένων συμφερόντων.

Με άλλα λόγια, ο χρόνος θα δείξει. Όπως επισημαίνει και ο Τζεζίρσκι: «Θα πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες αποδείξεις και προδιαγραφές για να δούμε αν θα γίνει η Πολωνία υπερδύναμη στο αέριο. Όλοι θέλουν να την δουν να μετατρέπεται σε ένα δεύτερο Τέξας. Αυτό μπορεί και να συμβεί, μπορεί και όχι».

(Business New Europe)

Απόδοση: Μ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 09/07/2010 10:25:30

  εκεί οπως ..και εδω υπάρχει ..και αφθονη γεωθερμία ..που την εκμεταλλεύονται οι δήμοι και ι κοινότητες .. όχι οπως εδω ..που την έχουμε καταστρέψει και εγκαταλείψει στην μύρα του θεού Απόλλωνά .. βλέπε Κυριακόπουλος ΔΕΗ καθ. Ζερβός χιχιχ

 2. ataktos avatar
  ataktos 09/07/2010 11:23:46

  είναι το λεγόμενο shale gas της Αμερικής ..για να δούμε τι θα δούμε

  • gram avatar
   gram @ ataktos 09/07/2010 11:47:23

   Οτιδήποτε μη-συμβατικό που πάει να παρουσιαστεί σαν μάνα εξ' ουρανού αποτελεί κατά κανόνα ονείρωξη (βλέπε Μπιρμπίλι). Δεν νομίζω όμως ότι έχει παρουσιαστεί έτσι στην Πολωνία, γνωρίζω ότι δίνονται συμβόλαια εντοπισμού και εκμετάλευσης των κοιτασμάτων στους majors και όλη η προσέγγιση είναι σοβαρή.

 3. armageddon avatar
  armageddon 09/07/2010 12:15:07

  Και η Ε Λ Λ Α Δ Α θα μπορούσε να ήταν, εάν οι Λαός ήταν ενομένος
  με Πυγμή και Α......

  • gram avatar
   gram @ armageddon 09/07/2010 12:27:17

   Pardon???!!! Πως το εννοείτε αυτό καλέ μου κύριε?

 4. ataktos avatar
  ataktos 09/07/2010 14:19:29

  η Πολωνία ..αποταξε ... την βουλευτικά εκλεγόμενη βασίλεια το 1819 μετά την παρέμβαση και διαμελισμό των γειτόνων ..εμείς το 1973-4 ..και αν θυμάσαι ο Σημίτης Βενιζέλος με Νόμο .χιχιχ ..το ξεπλήρωσαν ...με 10 δις δρχ..αυτοί πάρα το βασιλεία..από το 1500 ..είχαν το liberom beto.....εμείς ακόμα ραγιάδες του εγκεφάλου μας παραμένουμε και ...βρίζουμε κάποιοι.. μέρα νύχτα τους Τούρκους ...

 5. ataktos avatar
  ataktos 09/07/2010 15:31:38

  λέτε ..πάλι να μην προκαναν τα παιδιά

  Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ ζήτησε σήμερα να υπάρξει μορατόριουμ στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος στα ανοικτά της Ευρώπης, εν αναμονή των...συμπερασμάτων για τα ακριβή αίτια της έκρηξης σε εξέδρα άντλησης της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού.
  «Εν όψει των υφισταμένων συνθηκών, κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να παγώσει έμπρακτα τις νέες αδειοδοτήσεις που επιτρέπουν γεωτρήσεις των οποίων οι παράμετροι είναι ακραίες», τόνισε ο Έτινγκερ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου αναφερόμενος στην οικολογική καταστροφή που βιώνουν οι ΗΠΑ.
  «Τούτο μπορεί να σημαίνει και μία de facto αναστολή των νέων γεωτρήσεων έως ότου γίνουν γνωστές με βεβαιότητα οι αιτίες του ατυχήματος και ληφθούν τα διορθωτικά μέτρα που θα φέρουν στα όριά τους τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, όπως στην υπόθεση της Deepwater Horizon» της εξέδρας της ΒΡ που εξερράγη στις 20 Απριλίου.
  Νωρίτερα, η Κομισιόν είχε εκφράσει την εκτίμηση πως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην ΕΕ δεν γίνεται σε τόσο ακραίες συνθήκες όσο στον Κόλπο του Μεξικού.
  Στις 14 Ιουλίου, ο Έτινγκερ θα έχει δύο συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής 18 μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και κατόπιν με αντιπροσώπους των ελεγκτικών αρχών από τις 27 χώρες της ΕΕ. Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να τονισθεί η ανάγκη να τηρηθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να συζητηθούν οι υπάρχουσες και διαθέσιμες τεχνολογίες.
  Ο ίδιος έχει συναντηθεί ήδη με τις κυριότερες πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στα θαλάσσια όρια της ΕΕ (BP, ConocoPhilips, ExxonMobil, Repsol, Statoil και Total) για να εξετασθεί πως είναι δυνατόν να προβλεφθούν καταστροφές όπως αυτής στον Κόλπο του Μεξικού.
  Στους ευρωβουλευτές, ο Έτινγκερ αναφέρθηκε στον νέο «καταμερισμό εργασιών» μεταξύ των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών χωρών, που θα μεταβιβάζει στην Κομισιόν την εξουσία να ελέγχει τις δραστηριότητες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που σήμερα εναπόκειται στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον Έτινγκερ η Κομισιόν θα γίνει ο «ελεγκτής των ελεγκτών».

  • Orestios avatar
   Orestios @ ataktos 09/07/2010 15:34:53

   Ο Επίτροπος αβαντάρει τον Ομπάμα, γιατί μετά από δικαστική απόφαση δεν υπάρχει απαγόρευση εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.