#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/09/2012 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί η Κύπρος να γίνει "ρωσική βάση";Mε αφορμή τη μεγάλη τουριστική κίνηση των Ρώσων προς την Κύπρο και την Ελλάδα, o Γάλλος δημοσιογράφος Αlexandre Latsa διερωτάται σε άρθρο του στην στη γαλλόφωνη σελίδα του πρακτορείου ειδήσεων  ΡΙΑ-Νόβοστ αν η Κύπρος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βάση της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

Κάνοντας μία σύντομη αναφορά στις ιστορικές σχέσεις Ρωσίας-Κύπρου, σημειώνει, ότι «αυτή η ιστορία αγάπης», μεταξύ των δύο χωρών δεν περιορίζεται στην πρόσφατη τουριστική ανάπτυξη, καθώς από την δεκαετία του 90, η Κύπρος γνώρισε μία άλλη  ρωσική μετανάστευση, αυτή των εταιρειών offshores.

Επισημαίνει επίσης την διαφοροποίηση που παρατηρείται τελευταία,  ως προς το επίπεδο των Ρώσων που εγκαθίστανται στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι είναι «οι νέοι Ρώσοι» της ανώτερης μεσαίας τάξης,  λόγω του κλίματος αλλά και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά και από το   γεγονός ότι η νήσος είναι μέρος του ορθόδοξου κόσμου. Σήμερα κατοικούν στην Κύπρο περίπου 500.000 χιλιάδες και περίπου το 25% των τραπεζικών αποθεμάτων είναι ρωσικά, γι αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη, ότι αυτό το μικρό νησί είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής στη Ρωσία.

«Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την ελληνική κρίση, έλαβε δάνειο ύψους 2,5 δις ευρώ το 2011 και πρόσφατα υπέβαλε ένα άλλο  αίτημα προς τη Ρωσία, για 5 δισεκατομμύρια επιπλέον, όσα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι  αυτό το αίτημα  της κυπριακής πολιτείας διατυπώθηκε από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, πολύ σαφές σημάδι της πνευματικής και πολιτισμικής εγγύτητας μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνει.

Kατά την εκτίμησή του όμως, φαίνεται όλο και λιγότερο πιθανό, η Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, στην καρδιά της Μεσογείου και την ανατολική πλευρά της Ευρώπης, παρόλο που, όπως υποστηρίζει, αυτή η βάση θα αποτελούσε για τους Ρώσους μια απίστευτη ευκαιρία να διατηρήσουν μια παρουσία στη «θάλασσα, στη μέση της γης», καθώς η κατάσταση στη Συρία είναι περισσότερο από αβέβαιη.

«Για την Κύπρο, η ρωσική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη θα ήταν μια εγγύηση σταθερότητας, για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ασφάλειας έναντι του μεγάλου και απειλητικού γείτονα. Όσον αφορά δε την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη ρωσική ώθηση προς τη Δύση και τη Μεσόγειο (μέσω της Κύπρου και αναμφίβολα αργότερα μέσω της Ελλάδας), για  να αναπτύξει την πολιτική της προς την Ανατολή και την Ασία, μέσω της Ρωσίας και της Σιβηρίας», καταλήγει το άρθρο.

http://fr.rian.ru/tribune/20120905/195955733.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Enzo avatar
  Enzo 15/09/2012 11:32:46

  Χαλαρά .

  • ANORFOGRAFOS avatar
   ANORFOGRAFOS @ Enzo 15/09/2012 17:20:13

   χαλαρα οχι,δεν προκειτε κανενας να επιτρεψει σε ενα κρατος ΕΕ που εχει και δυο απο της μεγαλητερες βασεις ΗΒ να εχει και ρωσικες

 2. franc avatar
  franc 15/09/2012 11:33:06

  Πολυ σωστό και εμπεριστατωμένο άρθρο. Η λογική αυτό υπαγορεύει. ομως θα συμφωνήσουν οι Αμερικάνοι?. Δεν αποκλείεται αφού η Ρωσία είναι πλέον εντελώς καπιταλιστικό κράτος και είναι το τελευταίο στον κόσμο που θα στρεφόταν ξανά προς τον Σοσιαλισμό και τον Κομμουνισμό. Αρα αρκεί να τα βρούνε στις Μπίζνες και γιατί όχι να έχουν κοινή βάση στο Λευκόνοικο με τους Αμερικάνους στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όπου η Ρωσία επιθυμεί και κάνει συχνά νύξεις για να ενταχθεί...

 3. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 15/09/2012 11:47:18

  Ο Χριστόφιας, Μακάριος ;

  Άντε να το δούμε κι αυτό ! Τους ίδιους τσαμπουκάδες, τα ίδια τραγικά αποτελέσματα. Και καλά, εκείνος ζήλωσε να γίνει πρόεδρος των αδεσμεύτων και παγκόμοιος παράγοντας, αυτός τώρα λιγουρεύεται λεφτά απ'τον Πούτιν. Καλά κρασιά !

  • Θthymios avatar
   Θthymios @ τσώφλι πασατέμπου 15/09/2012 20:16:34

   Μπορεί η Κύπρος να γίνει “ρωσική βάση”;
   αν η Ρωσία γίνει δυτική;

   Δεν ξεχνώ … Ότι ο Ελληνικός Στρατός ηττήθηκε,
   κι’ Ότι ο “ποιμενάρχης του Λαού”, κάλεσε τα ξένα στρατεύματα! Για να βιάσουν το ποίμνιό του;?
   “ο Ελληνικός Στρατός ηττήθηκε”, και στις θέσεις που συμπτύχθηκε, “συμπτύχθηκε” γιατί διατάχθηκε απ’ τον “εθνάρχη”, τον “σωτήρα”, τον Καραμανλή. (εκτός απ’ την Ελλάδα & την Κύπρο κατέστρεψε και την Γαλλία, τα ασφαλιστικά της ταμεία -τους εργαζομένους-, τις τράπεζές της, τον Στρός-Κάν, και τον Σαρκοζύ).
   ο Ιωαννίδης τώρα, “ντομπαρισμένος” ήταν μια ζωή, απ’ τους προδικτατορικούς “αντι-βασιλικούς” Καραμανλή & Παπανδρέου, για να κάνει “αυτό”, που για το “Ελληνικό Κράτος” (που καταστρέφει τον Ελληνισμό -απ’ τον καιρό του Βενιζέλου-) ήταν “μόνιμο πρόγραμμα”. Είχε την “αφέλεια” να θεωρεί “φάρμακο” τον “φιλο-ισραηλιτισμό”, κινούμενος από “αντι-αγγλισμό”.

 4. kotstak avatar
  kotstak 15/09/2012 13:18:11

  Πιθανώς οι Ρώσοι να μην θέλουν να έχουν ναυτική βάση δίπλα σε “εύφλεκτες” περιοχές.
  Δεν έχουν διάθεση να επέμβουν, εάν γίνει κάτι.
  Οι κουτόφραγκοι της Μέσης Ανατολής που ήλπιζαν σε βοήθεια από την Ρωσία διαλύθηκαν.
  Η παρουσία τους σε μια “εύφλεκτη” περιοχή, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα εάν δεν επέμβουν τη στιγμή της “έκρηξης”.
  O μόνος ευνοημένος, από αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι η Ρωσία.
  Άσχετα με το τι λέγουν, οι Ρώσοι επιθυμούν τις μικροεντάσεις και τους πολέμους στη μέση ανατολή, χωρίς να συμμετέχουν οι ίδιοι και αυτό γιατί:
  Πουλάνε όπλα.
  Ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων.
  Γίνονται αντιπαθείς οι αμερικάνοι και συμπαθείς οι ίδιοι.

  Από τους βομβαρδισμούς των αμερικάνων στη Μέση Ανατολή, βγήκε από την κρίση η Ρωσία.

 5. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 15/09/2012 13:30:44

  Εαν συμφωνησουν με τους Αμερικανους να αποσυρθουν απο την υποστηρηξη του Ασσαντ σε ενδεχομενη επεμβαση στη Συρια, ειναι πολυ πιθανο να μετακομισουν απο τη Συρια ακριβως απεναντυ.

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 15/09/2012 13:53:21

  Ποιο σωστό είναι να αναρωτηθούμε ποιος δεν θα έχει βάση στην κύπρο. Σε λίγο και η μποτσουάνα μπορεί να αποκτήσει βάση εκεί.

 7. Αλέξανδρος avatar
  Αλέξανδρος 15/09/2012 14:02:35

  Δέν υπάρχει δε μπορώ , υπάρχει δε θέλω .
  Ή δεν εξυπηρετώ συμφέροντα άλλων .
  Απορώ γιατί η Ελλάς δέ διώχνει τις βάσεις των ΗΠΑ ... τίποτα δε προσφέρουν .

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ Αλέξανδρος 15/09/2012 23:34:55

   Την απαντηση την εδωσε προ τριαντακονταετιας ο Ανδρεας Παπανδρεου.
   Εχασες αρκετα τευχη.

 8. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 15/09/2012 15:34:36

  Η Κύπρος είναι Αμερικανο-αγγλική βάση και δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Αυτά...

 9. Δικερως avatar
  Δικερως 15/09/2012 23:33:30

  Εδω κανουμε αγωνα να ξεκουμπιστουν οι "κυριαρχες"των Εγγλεζων και θα
  επιτρεψουμε στους Ρωσους να κανουν καινουριες?
  Οπου υπηρξε "Ρωσικη βαση",καηκε το πελεκουδι.
  Για να μην θυμηθω την φιλολογια πριν την τραγωδια της Κυπρου.
  Αντε επιτελους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.