#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/03/2011 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπαχρέιν: Η κινούμενη άμμος της Αμερικής
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα στη Λιβύη, αλλά το Μπαχρέιν θα είναι μάλλον η αιτία που η Αμερική θα πληρώσει τη νύφη για τα 35 χρόνια ανοίκειων παρεμβάσεων της στον αραβικό κόσμο. Το Μπαχρέιν μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το σημείο όπου ο κόσμος όπως τον ξέρουμε, θα αλλάξει δια παντός.

Από το 1945, η Ουάσιγκτον στηρίζει με κάθε τρόπο τα τυραννικά συστήματα της αραβικής χερσονήσου. Στηρίζει δυναμικά τα Σουνιτικά καθεστώτα που κρατάνε υπό έλεγχο τα ισλαμικά κινήματα, και που με τη σειρά τους καταπιέζουν τις Σιιτικές μειοψηφίες.

Η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη κατέστειλαν κατά καιρούς τις θρησκευτικές τους μειονότητες, στον ίδιο βαθμό που και ο Καντάφι σήμερα καταπνίγει τους δικούς του εξεγερθέντες. Τότε γιατί δεν αντιδρά η Δύση όπως αντέδρασε στη Λιβύη;

Επειδή η Αμερική έχει ανάγκη από το πετρέλαιο της Σ. Αραβίας, η οποία παράλληλα αγοράζει το αμερικανικό χρέος. Επίσης, Οι Δυτικοί χρειάζονται το καθεστώς της Υεμένης για να πολεμά την Αλ Κάιντα.

Το αξιοπερίεργο στη περίπτωση του Μπαχρέιν είναι ότι οι καταπιεζόμενοι Σιίτες αποτελούν τη πλειοψηφία. Και τα δυτικά ΜΜΕ (μαζί και η Χ. Κλίντον) άρχισαν να εκφράζονται υπέρ των Σιιτών του Μπαχρέιν, ξεχνώντας πως οι Σουνίτες «σύμμαχοι» της Δύσης αποκλείεται να αποδεχτούν κάποιο Σιιτικό καθεστώς στη περιοχή της ευαίσθητης αυτής χερσονήσου.

Βλέποντας τη Ουάσιγκτον και τη Δύση να παραδίδουν το Ιράκ στους Σιίτες, βλέποντας τους Σιίτες να κερδίζουν την εξουσία στο Λίβανο, και βλέποντας τη Δύση να χειροκροτεί τους Σιίτες του Μπαχρέιν που εξεγείρονται, η Σ. Αραβία και τα ΗΑΕ αντέδρασαν, στέλνοντας στρατεύματα στο Μπαχρέιν, με σκοπό να καταστείλουν τις διαδηλώσεις.

Οι Σουνίτες μισούν τους Σιίτες, τους οποίους θεωρούν αιρετικούς, και σχεδόν ως μη μουσουλμάνους. Το να σκοτώνουν αιρετικούς, αποτελεί το θρησκευτικό τους καθήκον. Για αυτό και βλέπουμε τη συστηματική εξολόθρευση των Σιιτών στο Ιράκ, στο Πακιστάν, στην Υεμένη, και στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για μια έντονη, και σκληρή, χιλιετή κόντρα, γεμάτη βία.

Οι Σουνίτες γνωρίζουν πολύ καλά πως καταπιέζουν τους Σιίτες εδώ και χρόνια. Όπως γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν θα πρέπει να αλλάξει το υπάρχον καθεστώς, στο όνομα μιας κοσμικής δημοκρατίας, διότι αυτό θα αποτελούσε αυτοκτονία. Θα απελευθέρωνε τα καταπιεσμένα ένστικτα των Σιιτών και θα δημιουργούνταν μεγάλη αναταραχή.

Τα Σουνιτικά καθεστώτα γνωρίζουν πολύ καλά πως ένα Σιιτικό Μπαχρέιν θα συμμαχούσε με το Ιράν, για να πετύχει την ασφάλειά του, και έτσι θα έδινε την ευκαιρία τόσο στο Ιράν όσο και στη Χεζμπολάχ να πατήσουν πόδι στην αραβική χερσόνησο. Παράλληλα, ένα τέτοιο νέο καθεστώς, θα αποτελούσε αφορμή για να εξεγερθεί και η μεγάλη θρησκευτική ομάδα των Σιιτών στην πλούσια σε πετρέλαιο ανατολική περιοχή της Σ. Αραβίας.

Για αυτό και επενέβη στρατιωτικά η Σαουδική Αραβία στο Μπαχρέιν. Και αν η επέμβαση αυτή τραβήξει, είναι πολύ πιθανό να παρασυρθεί και η Αμερική, η οποία προστατεύει τη Σ. Αραβία, με αντάλλαγμα το πετρέλαιό της.

Η αμερικανική παρέμβαση είναι πολύ πιθανή, αφού, παρά τον πλούσιο εξοπλισμό του, ο στρατός της Σ. Αραβίας δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά, και υπάρχει  το σοβαρό ενδεχόμενο οι Σιίτες αντάρτες του Μπαχρέιν να επικρατήσουν.

Μια κλιμάκωση της βίας στο Μπαχρέιν, θα ανάγκαζε το Ισραήλ και τα λόμπι του στη Ουάσιγκτον, να πιέσουν τον Ομπάμα να βοηθήσει τους Σουνίτες, τους οποίους μισούν (αλλά λιγότερο από ότι μισούν το Ιράν), προκειμένου να νικήσουν τους Σιίτες «τρομοκράτες» που στηρίζει η Τεχεράνη.

Κάποιοι μπορεί να θεωρούν το παραπάνω σενάριο ως εξωπραγματικό. Ποιος όμως πίστευε πως ο αμερικανικός στρατός θα έχανε το πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ; Ποιος πίστευε ότι θα ανατρέπονταν ο Μουμπάρακ και οι άλλοι Άραβες δικτάτορες; Ποιος πίστευε πως δέκα χρόνια μετά την 9/11, η Αλ Κάιντα θα συνέχιζε να αποτελεί μεγάλη απειλή;

Όπως πάντα, ο αμερικανικός παρεμβατισμός είναι αυτοκαταστροφικός, αλλά όσο η Αμερική το συνεχίζει, όσο στηρίζει τους τυράννους, τόσο θα πλησιάζουν τα χειρότερα.

Ένας εμφύλιος πόλεμος στο Μπαχρέιν μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή, για να σωθεί η Σ. Αραβία και η ναυτική βάση του 5ου στόλου, και σε πόλεμο με το Ιράν. Μπορεί επίσης να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, και σε καταστροφή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Σε σχέση με το παραπάνω επικίνδυνο σενάριο, τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη είναι ασήμαντα. Αυτό που κινδυνεύει να πάθει η Ουάσιγκτον στο Μπαχρέιν, είναι να πληρώσει το τίμημα της χρόνιας παρεμβατικότητας της εκεί που δεν έπρεπε.

Είναι σαν να έχουμε, αυτό που ο  Tom Clancy  αποκαλεί «το άθροισμα όλων των φόβων» (the sum of all fears).

 

S.A.-The National Interest

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/03/2011 11:18:52

  SA...
  εκει ειναι το θεμα και δεν ασχολειται κανεις !!! εκει !!! Σ Αραβια.... σε Μπαχρειν.
  Συρια π εγραψα χτες... και Υεμενη.
  Πιεση σε ΗΠΑ απο παντου!!!!!

  ΠΠ

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/03/2011 11:44:10

   Συμφωνώ. Η Λιβύη είναι κάτι σαν αντιπερισπασμός ή απλά επίδειξη όπλων. Το μπαμ θα γίνει αλλού. Κατά Μπαχρέιν μεριά.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/03/2011 11:40:36

  Ο κόσμος είναι επικίνδυνος: Όπως ήρθε τσουνάμι από αλμυρό νερό, έτσι μπορεί να έλθει και ξέρα από πετρέλαιο.

 3. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 22/03/2011 13:06:43

  Το Μπαχρέϊν, Παράξενε, έχει έκταση 665 τ.χιλ....νησάκια...
  Αν θέλουν, το ελέγχουν με μία ταξιαρχία...
  Κοίτα βορειότερα...

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΒΡΑΧΟΣ 22/03/2011 13:14:14

   γι αυτο ακριβως το λογο αλλα και τη γεωγραφικη του θεση... εχοιυν τις βασεις οι αμερικανοι... εαν πεσει τπο Μπαχρειν... επεσαν τα παντα ολα... οι Σ Αραβες γιατι μπηκαν?? οι ΗΠΑ τους ειπαν να μπουν...!! μη γελιομαστε.

   Χωρις Μπαχρειν οι ΗΠΑ ειναι ξεβρακωτες στον Κολπο...
   αλη αλη και τρις αλη

   ΠΠ

 4. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 22/03/2011 15:02:59

  Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΜΙΡΑΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΠΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ (ΕΝΑΡΞΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 1990). ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΒΕΒΑΙΩΣ-ΒΕΒΑΙΩΣ...
  ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΧΡΕΪΝ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟΤΕ ΠΟΜΠΩΔΩΣ ΠΕΙ "ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ 25 % ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ", ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑ ΠΟΣΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΙΧΕ ΤΟ ΕΜΙΡΑΤΟ, ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΤΕΣΣΕΡΑ" (ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΧΑΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ, ΤΟΣΗ ΗΤΑΝ Η ΔΥΝΑΜΗ ΚΡΟΥΣΕΩΣ !!!).
  Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΝΑΥΛΟΧΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΕΠΙΘΕΩΡΕΙ ΄Η ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ.
  ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ, ΑΥΤΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΠΕΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΘΕΙ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΜΠΑΧΡΕΪΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΕΩΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΑΝΤΑΜ, ΕΚΕΙ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΓΙΑ BUSINESS ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ ΙΡΑΚΙΝΟΙ...

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/03/2011 15:34:33

  Παραιτήθηκε και ο πρόεδρος της Υεμένης.
  Στη λίστα αναμονής: Μπαχρέιν (εδώ έχουμε Σιίτες vs Σουννίτες), Συρία, και - πολύ δύσκολα αλλά ζούμε σε καιρούς κοσμογονίας, οπότε η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία - Μαρόκο... Το Ιράν είναι άλλη ιστορία, δεν είναι Άραβες, αλλά μπορεί να συρθεί στην αναταραχή, ήδη υπάρχουν σπίθες.
  Ο Καντάφι είναι ο πιό "σκληρός πολεμιστής", ίσως επειδή έχει το μεγαλύτερο προσωπικό "θυσαυροφυλάκιο". Ένα Fort Knox στην έρημο, με ράβδους χρυσού.
  Οι ΗΠΑ, καθώς αποσύρονται στρατιωτικά, αργά αλλά σταθερά από τη Μέση Ανατολή, θ' αφήσουν πίσω έναν ανάκατο ασταθή σωρό, αστάθμητων καταστάσεων και ερειπίων. Μ' αυτό τον ασταθή σωρό θα πρέπει να γειτονεύουν και να "τα βγάλουν" πέρα οι Τούρκοι, οι Σαουδάραβες (που μάλλον θα μείνουν άθικτοι) και η ΕΕ, κυρίως ο Νότος της (δηλαδή και εμείς).
  Οι κυβερνώντες Γερμανοί πέρα βρέχει, το παίζουν "ηπειρωτική δύναμη", μαζί με τους Ρώσους. Οι Κινέζοι είναι πολύ μακριά, άλλες έγνοιες έχουν.
  Αλλά οι Ρώσοι, ήδη εξήγησα, επωφελούνται τα μάλα από την αναστάτωση στον Αραβικό κόσμο, βάζουν ύποψηφιότητα για την πλανητική "ενεργειακή ηγεμονία".
  Το ενδιαφέρον, δυσεπίλυτο αίνιγμα είναι: Quo vadis κυβερνητική (και όχι μόνον) Γερμανία; Είναι μόνον εκλογικοί-δημοσκοπικοί οι λόγοι της απόσυρσης; Ή και κάτι άλλο; Σήμερα σε φιλοκυβερνητικά media, υποστηρίζουν ότι η όλη απόφαση του ΟΗΕ δεν νομιμοποιείται. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι διηρημένοι, κομφούζιο και αυτοί. Οι Πράσινοι την πρώτη μέρα είπαν "καλά έκανε η Γερμανική κυβέρνηση", τώρα άλλαξαν γραμμή - το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο τους υποστηρίζει (με βαρειά καρδιά) την απόφαση του ΟΗΕ για στρατιωτική δράση, αποκαλεί τήν αποχή Μέρκελ/Βέστρβέλε "επαρχιωτισμό". Ο συμπρόεδρος τους (τουρκο-γερμανικής καταγωγής παρακαλώ) Τσέμ Έζντεμιρ αναφανδόν υπέρ της απόφασης του ΟΗΕ. Ο συνταξιούχος "παλιός¨ Γιόσκα Φίσερ είναι βιαιότατος κατά της κυβέρνησης, ενώ απέναντι, στους Φράγκους, ο Κόν Μπεντίτ ευθυγραμμίζεται στο θέμα "Λιβύη" με τον Σαρκοζύ.
  Όλοι οι πολιτικοί χώροι σε Ευρώπη, Ρωσία, Αμερική, Αραβικές χώρες, έχουν μπλεχτεί και ανακατευτεί σαν μακαρονάδα.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/03/2011 15:51:09

  Τα Γαλλικά κόμματα -πλήν Front National - είναι όλα υπέρ της απόφασης του ΟΗΕ, ακόμη και η Αριστερά. Η Πορτογαλία, που είναι αυτή την εποχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος, ψήφισε υπέρ, με τους Γάλλους - Βρετανούς.
  Μια σκέψη είναι, ότι η Γαλλική πολιτική τάξη επιχειρεί με ευκαιρία αυτή την πολιτική και στρατιωτική "περιπέτεια", ν' αρπάξει τα ηνία της ΕΕ, να ρυμουλκήσει την Ευρώπη σε μια πιό συνεκτική στάση. Αυτό που προσπάθησαν το 2003 ο Σιράκ με τον Σρέντερ, πηγαίνοντας "αντιπολεμικά" κόντρα στον Μπούς, αλλά απέτυχαν επειδή οι Βρετανοί και η "νέα Ευρώπη" δεν ακολούθησαν, επιχειρείται τώρα με άλλο τρόπο. Κατά παράδοξο τρόπο, τώρα το εμπόδιο είναι οι τότε "συνεταίροι".
  'Αν η υπόθεση είναι σωστή, οι φεντεραλιστικές δυνάμεις μέσα στη Γερμανία θα κλιμακώσουν την επίθεση κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, με σκοπό να τον ανατρέψουν μέχρι το φθινόπωρο (εκλογές στο κράτος του Βερολίνου). Η αλλαγή στάσης των Πρασίνων σήμερα είναι μια πρώτη ένδειξη.

 7. A.M. avatar
  A.M. 22/03/2011 15:55:01

  Στο Μπαχρέιν ΊΣΩΣ έχουμε την από καιρό αναμενόμενη σύγκρουση Ιράν - ΉΠΑ.
  Και μετά.. οι μέρες της αποκάλυψης!

  Οψόμεθα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ A.M. 22/03/2011 16:04:56

   Δεν πρόκειται να εμπλακεί ο Μπάρακας σε πόλεμο με το Ιράν, έχει IQ αρκετά πάνω από το 80 του προκατόχου του.
   Άλλωστε δεν χρειάζεται. Το καθεστώς στο Ιράν δεν είναι τόσο σταθερό όσο νομίζουμε. Μεγάλωσε εν τω μεταξύ και εκεί πολύς νέος κόσμος, αγόρια, κορίτσια, μπαίνουν στο Ιnternet, ξέρουν να δουλεύουν το tweeter, σπουδάζουν, βλέπουν καλό κινηματογράφο (και εξαιρετικό δικό τους). Πιστοί Σιίτες μέν, άλλη γενιά δε. Ο Μεσανατολικός χώρος αλλάζει προς το "κοσμικότερον". Δύο είναι τα "κάστρα" με το πολύ και επικίνδυνο μπαρούτι. Πακιστάν και Σαουδαραβία. Αυτά, κανείς δεν θέλει να τ' αγγίσει, κάνουν τζίζ. Και η φιλία τους με τις ΗΠΑ, λυκοφιλία είναι.

 8. NEXUS-17 avatar
  NEXUS-17 25/03/2011 09:11:22

  Κανείς δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο. Ο πονηρός Ομπάμιας - η οι ακόμη πονηρότερες δυνάμεις πίσω του - αποσκοπούν ακριβώς σε έναν αιματηρό κ καταστροφικό εμφύλιο των Αράβων μέσω του οποίου θα εμπλακεί κ επομένως θα αποδυναμωθεί το Ιράν (δηλ. το τρέχων καθεστώς του!) χωρίς την ανάγκη μιας νέας εκστρατείας, που ειδικά μετά το βάλτο του Αφγανιστάν καθίσταται ασύμφορη. Γι αυτό άλλωστε κ η τωρινή στάση των ΗΠΑ στη Λιβύη αφήνει όλο το πεδίο ελεύθερο στου Γάλλους (παραδοσιακούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ). Περισσότερα στο άρθρο μου "Τα 3 Βήματα προς τον Αρμαγεδώνα" στο τ. Απριλίου του περιοδικού ΝΕΞΟΥΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.