#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/10/2012 00:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπαρουέν: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα σήμαινε και έξοδο της ΓαλλίαςΤο υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας είχε μελετήσει τον Νοέμβριο του 2011 τις συνέπειες που θα είχε για τη Γαλλία μια κατάρρευση της Ευρωζώνης που θα συνδεόταν με την εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα, ιδιαίτερα το κόστος για τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Φρανσουά Μπαρουέν. Είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της γαλλικής κυβέρνησης εκείνης της περιόδου που αναγνωρίζει την ύπαρξη τέτοιας μελέτης. "Εκείνη τη στιγμή, η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα, που συνίσταται στην διαγραφή του 50% του χρέους της, βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας, η ΕΕ βρίσκεται σε έναν κυκλώνα, το ευρώ δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές", γράφει ο Μπαρουέν, τότε υπουργός Οικονομίας, στο βιβλίο του "Ημερολόγιο της Κρίσης", το οποίο θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το περιοδικό "Λ'Εξπρές", το οποίο κυκλοφορεί αύριο.

"Το χειρότερο; Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ένα αποτέλεσμα διάχυσης, μια θεωρία ντόμινο, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ντε φάκτο την έξοδο της Γαλλίας", σημειώνει ο Μπαρουέν.

Ο πρώην υπουργός εξηγεί ότι είχε συγκεντρώσει "τρεις έμπιστους ανθρώπους" στο γραφείο του στο Μπερσί, το Νοέμβριο του 2011, σε μια σύνοδο με την ονομασία "Μαύρος Κύκνος" "από την οποία δεν υπάρχει κανένα ίχνος και την οποία θίγω εδώ για πρώτη φορά": "υποχρεωτική εχεμύθεια. Δεν θα πρέπει να μιλήσουν γι'αυτήν σε κανέναν, ούτε στα Μέσα Ενημέρωσης προφανώς, ούτε στο ίδιο τους το περιβάλλον".

"Ζητώ από αυτούς τους έμπιστους ανθρώπους να εργαστούν πάνω σε δύο υποθέσεις: το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη για τη Γαλλία και δύο είδη απωλειών: αυτές του τομέα τραπεζών-ασφαλειών από την μία πλευρά και αυτές της κατάρρευσης ολόκληρης της Ευρωζώνης από την άλλη", συνεχίζει ο Μπαρουέν.

"Δεν θα κράταγα καμία σημείωση πάνω στο ζήτημα αυτό. Σκοπίμως. Τα ανακαλώ από μνήμης. (...) Συνίστατο στο να φανταστούμε την πιο ζοφερή υπόθεση της σύγχρονης οικονομικής μας ιστορίας", εξηγεί. "Είναι μια συζήτηση χωρίς τεκμήρια. Χωρίς ίχνη".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "ο καθένας ξέρει ότι και μόνον το αντικείμενο της συνόδου, αν γινόταν γνωστό, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες". "Αυτό το ανεπίσημο ραντεβού αφορά ωστόσο μόνον υποθέσεις εργασίας. Θα ήταν ασυνειδησία να μην εξεταστούν", υπογραμμίζει ο Μπαρουέν.

Τα αποσπάσματα που δημοσιεύει το "Λ'Εξπρές" δεν διευκρινίζουν αν έγιναν και άλλες συναντήσεις πάνω στο ζήτημα αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ανάκτορο avatar
  ανάκτορο 30/10/2012 22:20:47

  Φαίνεται οτι ο Τσίπρας τα ήξερε και γιαυτό επέμενε και επιμένει οτι αποκλείεται να μας πετάξουν έξω, άρα μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Οπως απλά το είπε και ο Ανθιμος:" Καλά βρέ συνέταιροι τόσα χρόνια μας δανείζατε χωρίς ενδοιασμό . Τώρα τα θέλετε όλα πίσω σε δυό χρόνια με το μαχαίρι στο λαιμό? Θα σας τα δώσουμε αργότερα όταν μπορέσουμε . Αλλωστε δεν τάχετε και άμμεσα ανάγκη όπως εμείς τώρα"...

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ανάκτορο 31/10/2012 12:40:23

   Μα τί λέτε; Ξέρετε τί λέτε; Αν οι Ευρωπαίοι υποκύψουν σε έναν εκβιασμό μας του στυλ "εμείς δεν ψηφίζουμε μέτρα εσείς δώστε μας τα λεφτά γιατί φοβάστε την χρεοκοπία μας" τότε θα πρέπει να υποκύψουν σε ανάλογο εκβιασμό και για την Ισπανία πολλώ μάλλον δε για την Ιταλία! Τότε δεν θα υπάρχει πια ΕΕ και ευρωζώνη. Πείτε το λοιπόν καθαρά ότι θέλετε να πάμε στη δραχμή να τελειώνουμε. Αμάν πια με τις τζάμπα μαγκιές. Η επέλαση της συριζίστικης "λογικής" ...

 2. Ασοβαρος avatar
  Ασοβαρος 30/10/2012 22:23:12

  Καλα ασε τις θεωριες και βαλε σιγα σιγα την μηχανη μπροστα να κοψει κανενα φραγκο.

 3. Εnzo avatar
  Εnzo 30/10/2012 22:30:09

  ελα ρε! πες τα στη τροικα εσωτερικου αυτα!

 4. DIMX avatar
  DIMX 30/10/2012 22:52:00

  Μην φοβασαι Φρανσουα ,τωρα παιρνει φορα ο μπαρμπα Φωτης και με τριπλη κολοτουμπα θα καταπληξει την Ευρωπη.

 5. GreekinEurope avatar
  GreekinEurope 31/10/2012 13:43:05

  Κατα τη γνώμη μου μία Grexit είναι διαχειρίσιμη. Τα λεφτά από τα δανεικά που θα έχαναν οι εταιροι (κράτη) θα τα αναπλήρωναν από το ESM ή ακόμα και από την ΕΚΤ (με φρέσκο χαρτί εν ανάγκη). Τα λεφτά που θα έχαναν οι ξένοι θεσμικοί και τράπεζες πάλι μπορούσαν εν μέρει (αν ήταν αναγκαίο) να αναπληρωθούν.
  Η ΕΚΤ θα λειτουργούσε μόνο εαν χρειαζόταν ως δανειστής έσχατης ανάγκης. Η Ευρωζώνη θα σωζόταν, το Ευρώ θα έπεφτε λίγο αλλά αυτό θα αύξανε την ανταγωνιστικότητα.
  Το πρόβλημα που θα δημιουργείτο θα ήταν κυρίως πολιτικό. Θα μπορούσαν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης να χάσουν την εμπιστοσύνης τους στους δανειστές τους και να είχαμε εκτίναξη spreads αδυναμία δανεισού κλπ. Τότε η μόνη λύση θα ήταν πάλι να εγγυηθεί η ΕΚΤ ως δανειστής έσχατης ανάγκης και η φωτια θα έσβηνε οριστικά.
  Απλά τότε η Ελλάδα θα ηταν εκτός Ευρώπης και οι Τράπεζες κατεστραμμένες ή γεμάτες με πληθωρικές δραχμές. Η δραχμή θα υποτιμάτο κατά 70%-80% για να αντέξει και στα επόμενα 5 χρόνια η υποτίμηση μπορεί να έφθανε και στο 85% έναντι της σημερινής ισοτιμίας (λαμβάνοντας υπ'όψιν και τον πληθωρισμό). Τότε πράγματι οι Ελληνες θα αμείβονταν με μισθους Βουλγαρίας αφού ο βασικός μισθός θα έφθανε στα 150 Ευρω σημερινά. Η Ελλάδα θα ήθελε 5 χρόνια για να ξαναφτιάξει παραγωγή και να έχει εξαγωγές και να είναι ανταγωνιστική και να μειώσει τις εισαγωγές. Ενδιάμεσα όμως όλοι θα ζούσαμε τον εφιάλτη των κρατών της Ανατολική Ευρώπης προ 20--ετίας και βάλε.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ GreekinEurope 31/10/2012 21:31:41

   Σύμφωνοι, μία Grexit είναι διαχειρίσιμη.
   Με μία (τριπλή) προυπόθεση:
   1. Ότι οι κάτοχοι ομολόγων Ισπανίας - Ιταλίας (3 τρίς Ευρω) είναι ορθολογικά και αυτοσυγρατημένα όντα που δεν προσβάλλονται ποτέ πανικό
   2. 'Οτι οι Ισπανοί και Ιταλοί καταθέτες (που απέμειναν) δεν είναι επιρρεπείς σε bank-run και έτσι η καταστροφή των Ελληνικών τραπεζών δεν θα πυροδοτήσει αλυσιδωτή αντίδραση (ντόμινο)
   3. Δεν θα αποκοπούν οι Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες από αγοραίες πηγές ρευστότητας (δηλ. εκτός ΕΚΤ), πράγμα που αφήνει ελπίδες ότι τελικά δεν θα "σκάσει" το σύστημα διατραπεζικών μεταβιβάσεων target 2.
   Χλωμό, βαθύ ωχροκίτρινο μάλλον...
   Για το τελευταίο (3), μια ματιά στο διάγραμμα ισοζυγίου του target 2, αρκεί γαι να πείσει...
   h**p://en.wikipedia.org/wiki/File:TARGET2_balances.png

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/10/2012 13:45:04

  Black Swan World: Από το 2009, Απριλιο, γραμμένο από την "Πράσινη αλεπού" Joschka Fischer στο Project Syndicate.
  Τότε, ενώ αυτά λεγόταν, εμείς ακόμη εδώ είχαμε Παπαθανασίου, και φρέσκο το ...τριετές ομόλογο jumbo-πυροκροτητή.
  h**p://www.project-syndicate.org/commentary/black-swan-world
  Τώρα έχουμε στον ωραίο πλανήτη μας ολόκληρο κοπάδι "μαύρων κύκνων":
  h**p://www.project-syndicate.org/commentary/a-flock-of-black-swans-by-jeffrey-frankel
  Have a nice vacation !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.