Μουλάς Μανσούρ Αχτάρ, ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν
31/07/2015 15:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μουλάς Μανσούρ Αχτάρ, ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν

Ο διάδοχος του Μουλά Ομάρ εντάχθηκε στην ομάδα με την ίδρυσή της και είναι γνωστός ως υπερασπιστής των ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Ο μουλάς Μανσούρ Αχτάρ –ο οποίος θεωρείται ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν - έχει μια απρόσμενη φήμη ως σχετικά μετριοπαθής και έντονος υπέρμαχος των ειρηνευτικών συνομιλιών, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η ηγεσία του θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τον τερματισμό των χρόνιων συγκρούσεων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας, ήξερε τον μουλά Ομάρ και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν προσωπικά, αλλά κράτησε ένα σχετικά χαμηλό προφίλ μέχρι που οι θάνατοι και οι συλλήψεις των πιο εμφανών ανταρτών- μαχητών τον έφεραν στην εξουσία.

«Είναι γνωστός στους μαχητές στο πεδίο της μάχης ως περισσότερο θετικός στις ειρηνευτικές συνομιλίες από τον μουλά Ομάρ και λιγότερο αυστηρός», είπε ένας διοικητής των Ταλιμπάν, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. Ο Μανσούρ μεγάλωσε στην περιοχή Μαϊγουάντ της επαρχίας Κανταχάρ στο Αφγανιστάν και έζησε κοντά στο σπίτι του μουλά Ομάρ, όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων. Μπήκε στους Ταλιμπάν όταν ξεκίνησαν ως ένα κίνημα για την αντιμετώπιση των βάναυσων πολεμάρχων της περιοχής, βοηθώντας να φέρουν χρήματα και όπλα από τους πλούσιους επιχειρηματίες στην φυλή του.

Ο νεαρός Μουλάς τελικά εξελίχθηκε και έγινε υπουργός Αεροπορίας, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των καθημερινών αερομαχιών της ομάδας ενάντια στις αντίπαλες φατρίες στο βορρά. Κατά την περίοδο αυτή γνώρισε τον Μπιν Λάντεν, διότι ζούσε κοντά στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, όπου ο Μανσούρ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του, και μερικές φορές περνούσε για να συνομιλήσει με τους εθελοντές Άραβες μαχητές.

Παραδόθηκε το 2001, όπως και πολλοί ανώτεροι των Ταλιμπάν και πήγε στον νέο Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, για να ζητήσει αμνηστία και, στη συνέχεια, αποσύρθηκε στο σπίτι του.

Αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις αρνήθηκαν να πιστέψουν ότι οι διοικητές είχαν εγκαταλείψει την πάλη και μετά από μια σειρά άγριων νυχτερινών επιδρομών κατέφυγε στο Πακιστάν, όπου βοήθησε να αναδιαμορφώσει τους Ταλιμπάν ως επαναστατική δύναμη. Όντας αρχικά μια ασήμαντη προσωπικότητα, εξελίχθηκε μέσα στην ομάδα αφού πολλοί ανώτεροι μαχητές σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν από τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας. Ένας σύντροφό του που ταξίδεψε μαζί του στο Ντουμπάι το 2001, όταν οι Ταλιμπάν είχαν συζητήσει την απέλαση του Μπιν Λάντεν, θυμάται έναν φιλικό, μετριοπαθή άνθρωπο.

Το όνομά Μανσούρ βγήκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το 2010, όταν δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για την διαπεραίωση ενός «ανώτερου διοικητή» στην Καμπούλ για ειρηνευτικές συνομιλίες, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι φλέρταραν με έναν απατεώνα, ο οποίος προσποιούταν ότι είναι ο Μανσούρ.

Ο Μανσούρ δεν έχει σχολιάσει ποτέ δημοσίως αυτό που θεωρείται ευρέως ως πανωλεθρία για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Ο πραγματικός Μανσούρ είναι ένθερμος υποστηρικτής των ειρηνευτικών συνομιλιών και υποστήριξε τις συνομιλίες στη Ντόχα φέτος, όπου για πρώτη φορά οι Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν τη λέξη «εκλογές» και έκαναν πιο μετριοπαθείς δηλώσεις σχετικά με το ρόλο των γυναικών.

Ως δεύτερος στην ηγεσία ήδη, αναλαμβάνει τον κορυφαίο ρόλο από θέση ισχύος, αλλά αυτή είναι η πρώτη μετάβαση στην ηγεσία των Ταλιμπάν και μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να δούμε πόσο εδραιωμένη είναι η θέση του στην εξουσία. Πιθανοί αντίπαλοί του είναι ο γιος του μουλά Ομάρ, Γιακούμπ, ο οποίος φέρεται να αποχώρησε θυμωμένος από τη συνεδρίαση για τη διαδοχή, και ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης Αμπντούλ Καγιούμ Ζακίρ. Ο Ζακίρ είναι ένας σκληροπυρηνικός ο οποίος έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Μανσούρ εδώ και χρόνια και έχει μια ισχυρή βάση εξουσίας στην επαρχία Χελμάντ.

theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.