#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/02/2013 14:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια δολοφονία φέρνει ξανά στο επίκεντρο την ΤυνησίαΟι Τυνήσιοι διαμαρτύρονται επειδή η χώρα τους δεν πήρε ποτέ τα εύσημα για την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης: οι νέοι επαναστάτες οι οποίοι εισέβαλαν στην πλατεία Kasbah πριν από δύο χρόνια είχαν μόλις απομακρύνει τον δικτάτορα από την εξουσία - ένα εκπληκτικό επίτευγμα εκείνη τη στιγμή- πριν τους κλέψουν την ορμή από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Δεδομένου ότι οι καρποί της άνοιξης μάλλον τους βγήκαν ξινοί, με τις συνεχόμενες βίαιες πολιτικές συγκρούσεις, η Αίγυπτος έχει μονοπωλήσει την προσοχή του κόσμου. Στις μετεπαναστατικές επιπλοκές της Τυνησίας δεν έχουμε δώσει ανάλογη προσοχή.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει. Η δολοφονία ενός εξέχοντος ηγέτη της αντιπολίτευσης την Τετάρτη το πρωί έφερε πίσω τους διαδηλωτές στην πλατεία Kasbah, μαζί με τις τηλεοπτικές κάμερες του κόσμου. Το πώς θα συμπεριφερθούν οι κοσμικοί ως επί το πλείστον διαδηλωτές μέσα στις επόμενες ημέρες -και πώς οι ισλαμιστική, κατά κύριο λόγο, κυβέρνηση θα αντιδράσει - θα καθορίσει αν το μικρό έθνος της Μεσογείου βυθιστεί στο χάος ή αν θα δείξει στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο πώς να ασχοληθεί με την πολιτική κρίση χωρίς εκδικητικότητα και βία.

Το κυβερνόν κόμμα Ennahda, ένα ισλαμιστικό κίνημα, καταδίκασε γρήγορα τη δολοφονία του Chokri Belaid, που διέπραξε ένας οπλοφόρος σε μια μοτοσικλέτα –ενός αριστερού πολιτικού και σφοδρού επικριτή της κυβέρνησης. Αλλά πολλοί από τους υποστηρικτές του πιστεύουν ότι οι ισλαμιστές είναι τουλάχιστον ένοχοι - και, ενδεχομένως, υπεύθυνοι - για τη δολοφονία του Belaid. Λένε ότι είναι η κορύφωση μιας ανοδικής τάσης πολιτικού εκφοβισμού και βίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας κατευθύνεται εναντίον των κοσμικών ομάδων.

Ο Belaid, ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου, υποστήριξε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη ότι το Ennahda είχε δώσει το "πράσινο φως" για πολιτικές δολοφονίες. Έκανε έκκληση επίσης για ένα εθνικό συνέδριο, για να συζητήσουν την αυξανόμενη βία. Αν και για την περισσότερη βία που οδήγησε στη δολοφονία του έχουν κατηγορηθεί οι ομάδες Σαλαφιστών που είναι στη άκρα δεξιά του Ennahda, προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, καθώς και ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται το μίσος των θρησκευτικών ομάδων και δεν ενεργεί όταν διαπράττονται βίαιες πράξεις.

Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αριστεροί πολιτικοί όπως ο Belaid, έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση με επικεφαλής το Ennahda ότι είναι πάρα πολύ χαλαρή στην προσέγγισή της όσον αφορά την πολιτική και θρησκευτική βία.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Moncef Marzouki, ένας αριστερός πολιτικός και ο ίδιος, ο οποίος διορίστηκε από το Ennahda μετά τις γενικές εκλογές του 2011, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τις κοσμικές ομάδες, κάλεσε τους συμπατριώτες του να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στον απόηχο της δολοφονίας του Belaid. Συμβούλευσε τους Τυνήσιους «να μην βιάζονται κατά την ανάλυση αυτού του εγκλήματος και της πράξης δειλίας και να μην κατηγορούμε η μία πλευρά την άλλη».

Μέχρι στιγμής, οι διαμαρτυρίες στην πλατεία Kasbah και σε άλλους χώρους σε όλη την Τυνησία ήταν ως επί το πλείστον μη βίαιες, ακριβώς όπως και οι διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπεν Αλί πριν από δύο χρόνια. Αλλά υπήρξαν σποραδικές αναφορές συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία τους έριξε δακρυγόνα. Ομάδες της αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση για μια πανεθνική απεργία την Πέμπτη, με την ευκαιρία της κηδείας του Belaid.

Η πίεση στο Εnnahda και την κυβέρνηση να συλλάβουν γρήγορα τον δολοφόνο του Belaid δεν είναι εύκολη υπόθεση, σε μια χώρα όπου η ασφάλεια έχει επιδεινωθεί μετά το τέλος της δικτατορίας. Ο ιδρυτής και ηγέτης του Ennahda, Ghannouchi Rachid, ο οποίος επαινέθηκε επειδή διόρισε τον Marzouki πρόεδρο παρά τις πολιτικές διαφορές τους, πρέπει τώρα να αποδείξει ότι μπορεί να περιορίσει τους υποστηρικτές του και να μην βγουν στους δρόμους για αντεκδίκηση. Μπορεί να ήρθε πάλι η ώρα για την Τυνησία, να δείξει το δρόμο.

world.time

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 07/02/2013 15:25:57

  Με λίγα λόγια, σύντομα πάει και η Τυνησία...

  Σύντομα , ένα ενιαίο μετωπο Ισλαμικού φανατισμού που θα ξεκινάει απο το Πακιστάν και θα φτάνει μέχρι το Γιβραλτάρ θα απειλεί την Ευρώπη ,σε μιά νέα al-Fatūḥāt al-Islāmiyya!

  Αλλά τώρα αντίθετα με τον Μεσαίωνα ,δεν υπάρχει πιά η Βυζαντινή Αυτοκρατορία να κρατήσει τις πύλες της Ευρώπης κλειστές -και δεκάδες εκατομμύρια εισβολείς είναι ήδη " εντός των τοιχών"...

  Εδώ και καιρό το ψάχνω για μετανάστευση στη Νέα Ζηλανδία!

 2. popaia avatar
  popaia 08/02/2013 19:53:14

  Τουλάχιστον στην Τυνησία οι αριστεροί είναι κανονικοί αριστεροί που φυσικά αντιτίθενται στο ισλαμικό, τρισβάρβαρο σκότος και αγωνίζονται ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ για την αφύπνιση και χειραφέτηση του λαού, ενώ εδώ κυκλοφορούν μόνο κάτι παρανοϊκοί νεοταξίτες ισλαμολάγνοι. Τέτοιο πάθος για το Ισλάμ ούτε η Χίλαρυ.
  Πολύ καλή επιλογή η Νέα Ζηλανδία. Έτσι κι αλλιώς το μέλλον της Ευρώπης είναι να γίνει ένα μεγάλο πακιστανοαφγανομπαγγκλαντές. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες ευρωπαίοι θα είναι υπό διωγμό όπως οι Σέρβοι του Κοσυφοπεδίου.
  Ή μήπως να πω όπως οι Έλληνες της Αθήνας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.