#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/10/2013 18:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια γυναίκα στο τιμόνι της FedΟ πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει το απόγευμα της Τετάρτης ότι η Τζάνετ Γέλεν είναι η επιλογή του ως επικεφαλής της Federal Reserve. Η Γέλεν, η οποία είναι επί του παρόντος αντιπρόεδρος στη Fed, θεωρήθηκε η βασική επιλογή του Ομπάμα, αμέσως μόλις ο πρώην οικονομικός σύμβουλος Λάρι Σάμερς απέσυρε το όνομά του από την υποψηφιότητα. Θεωρείται ένας ισχυρός υποστηρικτής των πολιτικών του νυν προέδρου Μπεν Μπερνάνκι.

Ιδού πέντε πράγματα που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν για την επόμενη επικεφαλής της Federal Reserve:
1. Η Γέλεν δεν είναι ένα πλάσμα της Wall Street: Οι σκληρότεροι επικριτές του Σάμερς υποστήριξαν ότι έχει μια μακρά ιστορία να «χαϊδεύει» τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street και, ως πρόεδρος της Fed, δεν θα τις ρύθμιζε με τον ανάλογο ενθουσιασμό για να κρατήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ ασφαλές. Αν και ο Σάμερς έχει περάσει μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του στον ακαδημαϊκό χώρο ή σε δημόσια αξιώματα, έχει δεσμούς με μεγάλες τράπεζες της Wall Street. Το προπατορικό αμάρτημά του είναι ότι ήταν υπέρμαχος της οικονομικής απορρύθμισης κατά τα τελευταία χρόνια της θητείας του Μπιλ Κλίντον, που συνέβαλαν στο σκηνικό για την κατοπινή οικονομική κρίση. Ο Σάμερς πολέμησε τον κανόνα Volcker, που αποτρέπει τις τράπεζες από την κερδοσκοπία με καταθέσεις ασφαλισμένες από την κυβέρνηση, το 2010.

Η Γέλεν, από την άλλη πλευρά, έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια στην Fed, εκτός από ένα διάστημα που δούλεψε στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Κλίντον. Αν και το ιστορικό της σχετικά με τη ρύθμιση είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί, το Κέντρο για τη Δημόσια Ακεραιότητα που αξιολόγησε τις ομιλίες της Γέλεν, τις κυβερνητικές της μαρτυρίες και τα σχόλιά της για τις πτωχεύσεις τραπεζών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει ό,τι χρειάζεται για να είναι η «αρχιαστυνόμος» της σημαντικότερης τράπεζα της Αμερικής. «Η Γέλεν φαίνεται πλέον αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα οχυρωθούν ενάντια στο βάρος των οικονομικών σοκ και ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν την εξουσία να αστυνομεύουν το σύστημα» γράφει η σχετική αναφορά.

2. Η Γέλεν έχει ένα (σχετικά) καλό ιστορικό οικονομικών προβλέψεων: Οι οικονομολόγοι δεν είναι πολύ καλοί στο να προβλέπουν το μέλλον. Η Γέλεν φαίνεται να είναι καλύτερη από τους περισσότερους. Η Wall Street Journal ανέφερε προ μηνών ότι αφού «εξέτασε περισσότερες από 700 προβλέψεις που έγιναν μεταξύ του 2009 και του 2012 σε ομιλίες και στο Κογκρέσο, από 14 στελέχη της Fed», η Γέλεν ήταν η πιο ακριβής. Επίσης, της έχουν αποδοθεί πολλά εύσημα  επειδή προειδοποίησε για την φούσκα των ακινήτων από το 2005. Γιατί είναι αυτό σημαντικό;

3. Η Γέλεν ήταν ένας αρχιτέκτονας της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής Μπερνάνκι: Η ακριβής πρόβλεψη είναι σημαντική, διότι όσο καλύτερη είναι η  πρόβλεψη τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορεί κάποιος να καθορίσει τη νομισματική πολιτική στο παρόν. Αλλά, όπως η πιο πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση απέδειξε, ένας καλός επικεφαλής της Fed θα πρέπει να είναι πρόθυμος να σκεφτεί και λίγο παραπέρα για να επιτύχει τους στόχους για χαμηλό, σταθερό πληθωρισμό και πλήρη απασχόληση. Αυτό ακριβώς έκανε ο Μπερνάνκι - κάνοντας χρήση των αρμοδιοτήτων του για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων που αποσκοπεί στην μείωση των επιτοκίων περαιτέρω κάτω από την καμπύλη αποδόσεων και να υποσχεθεί ότι θα κρατήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν για τα επόμενα χρόνια. Ο Μπερνάνκι, όμως, δεν ξεκίνησε τα προγράμματα αυτά αμέσως. Λέγεται ότι παρασκηνιακά, η Γέλεν ήταν αυτή που επέμενε ότι η Fed έπρεπε να κάνει περισσότερα για να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας.

4. Ο Λευκός Οίκος δίσταζε να ορίσει τη Γέλεν: Από τότε που ο Λευκός Οίκος άρχισε να διαρρέει το όνομα του Σάμερς ως φαβορί για τη θέση στη Fed, δέχθηκε πολλές επικρίσεις από οικονομολόγους, νομοθέτες και άλλους κλάδους. Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν φαινομενικά απτόητος από αυτήν την αντίθεση. Μόνο όταν μια ομαλή επιβεβαίωση έγινε πρακτικά αδύνατη υποχώρησε. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσον ο Ομπάμα ήλπιζε να έχει κάποιον πιο κοντά στον κύκλο του στην κεντρική τράπεζα. Είναι πιθανό ότι η Γέλεν θα είναι πιο απόμακρη από τον Λευκό Οίκο πολιτικά, από ότι φαντάστηκε ο πρόεδρος.

5. Αυτή θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Federal Reserve: Η έγκριση της Γέλεν ως η πρώτη πρόεδρος της Federal Reserve θα ήταν μια ιστορική κίνηση για μια διοίκηση που έχει επικριθεί για την έλλειψη προόδου όσον αφορά το διορισμό των γυναικών σε ανώτερες θέσεις. Θα πρόσθετε επίσης μια υγιή δόση διαφορετικότητας στη σφαίρα των κεντρικών τραπεζών και τη χρηματοδότηση, σε γενικές γραμμές. Αν και το 45% των εργαζομένων της Federal Reserve είναι γυναίκες, ελάχιστες έχουν ηγετικές θέσεις. Σε όλες τις χώρες της G8, υπήρξε μόνο μία γυναίκα επικεφαλής κεντρικής τράπεζας στην ιστορία: η Ελβίρα Ναμπιουλίνα της Ρωσίας, η οποία διορίστηκε μόλις φέτος.

time.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.