#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/06/2011 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια από τα ίδια για το ΔΝΤ;


Του καθηγητή του Harvard, Kenneth S. Rogoff

Καθώς ο πλανήτης προσπαθεί να συνέλθει από τη χειρότερη οικονομική κρίση από την εποχή του κραχ, ο θεσμός που αποτελεί τον πυρήνα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος πάσχει από μια βαθιά κρίση διοίκησης.

Από τότε που ιδρύθηκε το ΔΝΤ, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ κυριαρχούν στις αποφάσεις του. Σήμερα, παραδόξως (και με κίνδυνο), η απόφαση τους είναι να διατηρηθεί αυτό το στάτους κβο, για άλλα πέντε τουλάχιστον χρόνια.

Ο αγώνας δρόμου για τη κορυφαία θέση του θεσμού, συνεχίζεται, και υπάρχει πιθανότητα να την αναλάβει Μεξικανός, αντί του γαλλικού φαβορί. Δυστυχώς όμως, η Ευρώπη ελέγχει ακόμη την εκλογική διαδικασία, οπότε δεν υπάρχει καθόλου σασπένς. Μάλιστα, ακόμη και για τη θέση του αναπληρωτή διοικητή, όλα δείχνουν πως θα επιλεγεί αυτός που θα προτείνει ο Ομπάμα.

Σε έναν κόσμο όπως τον σημερινό, όπου οι αγορές δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη Κίνα απ ότι στην Ευρώπη, και που οι αναδυόμενες οικονομίες συντηρούν τη καταχρεωμένη Αμερική, οι ξεπερασμένες πρακτικές του ΔΝΤ δημιουργούν πρόβλημα.

Το ΔΝΤ αποτελεί τη τελευταία γραμμή άμυνας σε εθνικές κρίσεις χρέους, συνδυάζοντας την βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια με τεχνικές συμβουλές, που έχουν αποδώσει πολλές φορές. Σήμερα, το ΔΝΤ είναι και πάλι στο προσκήνιο, με τν Ελλάδα, την Ιρλανδία, και τη Πορτογαλία. Με δεδομένα τα τεράστια χρέη της Ιαπωνίας (και τη δημογραφική της σύνθλιψη), καθώς και τη ξέφρενη ανάπτυξη της Κίνας, το ΔΝΤ μάλλον θα παίξει σημαντικό ρόλο στην Ασία της επόμενης δεκαετίας. Ακόμη και οι ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσουν πελάτη του, αν συνεχίσουν να αδιαφορούν για τα χρέη τους στα επόμενα 10-15 χρόνια.

Αν οι ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, αισθανθούν αποστασιοποιημένες από το ΔΝΤ, θα είναι πολύ δύσκολο για αυτό να μαζέψει λεφτά, ώστε να ασχοληθεί με την Ευρώπη (και ίσως την Ιαπωνία), και να κάνει σωστά τη δουλειά του στο μέλλον. Και επειδή οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να ακούνε για τα δημοσιονομικά και νομισματικά τους ατοπήματα, το ΔΝΤ αποτελεί τη μόνη δυνατή φωνή που μπορεί να μεταφέρει το σκληρό μήνυμα. Και ένας μη Ευρωπαίος θα ήταν ο καλύτερος αγγελιαφόρος για ένα τέτοιο μήνυμα.

Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, όλοι συμφωνούσαν πως ήρθε η ώρα της αλλαγής. Ο απερχόμενος Dominique Strauss-Kahn υποστήριζε την αξιοκρατία και τη διαφάνεια όσον αφορά στην επιλογή του διαδόχου του. Με το κύρος που δόμησε για τον εαυτό του στη διάρκεια της κρίσης, όλα έδειχναν πως θα επηρέαζε και την επιλογή ηγεσίας για την νέα εποχή του ΔΝΤ.

Όλα όμως άλλαξαν στα μέσα του Μάη. Ο  Strauss-Kahn αναγκάστηκε σε παραίτηση εξαιτίας σεξουαλικού σκανδάλου, και ξαφνικά το ΔΝΤ έγινε αντικείμενο χλεύης στον παγκόσμιο κίτρινο τύπο, με τα σχέδια του περί αξιοκρατικής επιλογής του νέου ηγέτη του να εξαφανίζονται. Συνασπισμένοι πίσω από την έννοια της ισότητας των δυο φύλων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αγκάλιασαν την υποψηφιότητα της Γαλλίδα υπουργού Οικονομικών Christine Lagarde.

Μέχρι πριν λίγο καιρό, η υποψηφιότητα της  Lagarde θα θεωρούνταν απίθανη αφού είναι Γαλλίδα, και οι Γάλλοι ελέγχουν την ηγεσία του ΔΝΤ τα τελευταία 30 χρόνια. Το γεγονός ότι είναι νομικός και όχι οικονομολόγος, αποτελεί κι αυτό ένα πρόβλημα. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ είναι σαν τον επικεφαλή μιας κεντρικής τράπεζας, και συχνά έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα προβλήματα σχετικά με χρέη,  και νομισματικές πολιτικές.

Ο Μεξικανός υποψήφιος Agustín G. Carstens έχει Ph.D.  από το University of Chicago, και διαθέτει ένα τέλειο βιογραφικό. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ έχει να κάνει με κεντρικούς τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών, και ο Carstens έχει διατελέσει και τα δύο στη χώρα του. Παράλληλα, έχει υπηρετήσει ως αναπληρωτής διοικητής του Ταμείου, και άρα το γνωρίζει καλά.

Ο Carstens διαβλέπει σύγκρουση συμφερόντων αν κάποιος Ευρωπαίος αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ. Όπως λέει, σύντομα το ΔΝΤ θα πρέπει να επέμβει στην  Ευρώπη, σε περισσότερες πλέον χώρες.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει γυναίκα  στο τιμόνι ενός τόσο κρίσιμου χρηματοπιστωτικού διεθνούς οργανισμού, και η υποψηφιότητα της Γαλλίδας υπουργού είναι ισχυρότατη.

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει επίσης να δοθεί και στη εξίσου σημαντική δεύτερη θέση του Ταμείου, αυτήν του αναπληρωτή διοικητή.

Υπάρχει ακόμη χρόνος ώστε να επικρατήσει η αξιοκρατία στην επιλογή του νέου ηγέτη του ΔΝΤ. Το Ταμείο μπορεί να είναι παρεξηγημένο από πολλούς, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι εκτός από παρεξηγημένο, και άσχημα διοικούμενο.

S.A. - The New York Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 19/06/2011 18:36:12

  Ίσως και η εμπειρία του Carstens, από την θητεία του ως Υπουργού Οικονομικών σε καταχρεωμένη χώρα, να τον κάνει καταλληλότερο για ένα Ταμείο, που αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο έχει. Αλλά η εξάρτησή του από τις ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ίσως συμβάλλει στο να γίνει ο βίος μας αβίωτος, χάριν του δολλαρίου.

 2. Γρηγόρης Καραολίδης avatar
  Γρηγόρης Καραολίδης 20/06/2011 11:12:13

  Παραλλαγή μικρή στα σωστά που οΠΗΛΕΑΣ είπε:
  19/06/2011 στις 6:36 pm
  Η εξάρτησή τού Agustín G. Carstens από τις ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ήδη επιβεβαιωμένη με τέτοια άρθρα των Ν.Υ.Τ. και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στο να γίνει ο βίος μας ακόμα περισσότερο αβίωτος, χάριν του δολλαρίου. Άλλωστε για χάρη τού $ υφιστάμεθα αυτά τα μνημόνια και τα συναφή .
  Κανείς βέβαια δεν περιμένει την Γαλλίδα Κυρία να γίνει Florence Nightingale στα δεινά μας, αφού οι ρίζες των συμφερόντων είναι και βαθειές και πολυ απλωμένες . Και γιατί άλλωστε η Γαλλίδα να είχε τέτοια "ευγενή" φιλοδοξία ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.