Μια Ισπανίδα σταυροφόρος κατά των κατασχέσεων
26/02/2014 11:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια Ισπανίδα σταυροφόρος κατά των κατασχέσεων

Εκατοντάδες οικογένειες στην Ισπανία διώχνονται από τα σπίτια τους καθημερινά καθώς δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις υποθήκες. Και υπό τη δρακόντεια νομοθεσία της Ισπανίας πρέπει να συνεχίσουν την αποπληρωμή του δανείου, ακόμη και εάν τους έχουν κατασχέσει το σπίτι. Όλοι αυτοί έχουν βρει έναν φύλακα-άγγελο, μια αποφασιστική γυναίκα από τη Βαρκελώνη ονόματι Άντα Κολάου.

Το 2009, όταν η Κολάου οργάνωσε τις πρώτες συναντήσεις για όσους δεν πλήρωναν τις υποθήκες, στην Plataforma de Afectados por la Hipoteca (Πλατφόρμα Πληγέντων από Εξώσεις και Κατασχέσεις) έμεινε έκπληκτη βλέποντας πόσοι εκατοντάδες άνθρωποι δεν είχαν να πληρώσουν. «Περιμέναμε πολλους οργισμένους ανθρώπους» λέει, «αλλά οι περισσότεροι έπασχαν από κατάθλιψη και ντροπή. Ντρέπονταν να συζητήσουν το πρόβλημά τους. Η κυβέρνηση μας έλεγε ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν αυτοί υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή. Και αυτό το μήνυμα επαναλαμβανόταν κάθε μέρα στην τηλεόραση».

Πολλοί υπερχρεωμένοι Ισπανοί αυτοκτόνησαν. Αυτό το κύμα οδήγησε την Άντα στη δημιουργία της πλατφόρμας, πριν από πέντε χρόνια. Όταν η στεγαστική φούσκα έσκασε, οι μετανάστες εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών και οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα επλήγησαν περισσότερο. Σήμερα, άνθρωποι από πολλά διαφορετικά υπόβαθρα έχουν παρασυρθεί στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων.
Με την ανεργία στο 26 % - το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη εκτός από την Ελλάδα - οι άνθρωποι ζουν με το φόβο να χάσουν τη δουλειά τους. Συν τοις άλλοις , πολλοί χάνουν τα σπίτια τους. «Είναι μια πραγματική κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», λέει ο Γκεράρδο Πισαρέλο, νομικός από τη Βαρκελώνη και ειδικός στις υποθήκες. «Η Ισπανία έχει μία από τις χειρότερες πολιτικές στέγασης στην Ευρώπη». Σε αντίθεση με τη Γερμανία, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ενοικίου που να διέπει την ιδιωτική αγορά και μόνο το 2% των κατοικιών είναι μέρος της κοινωνικής στέγασης - κρατικά επιδοτούμενα σπίτια για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Στις Κάτω Χώρες, τη Σκανδιναβία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30%.

Η Ισπανία έχει επίσης έναν από τους πιο σκληρούς νόμους όσον αφορά τις υποθήκες. Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποθήκες τους, πλήρως, μαζί με τόκους και πρόστιμα, ακόμα και αφού έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους - η αξία των οποίων εκτιμάται από την ίδια την τράπεζα. Δεδομένου ότι οι παραβάτες αποκλείονται από την κήρυξη πτώχευσης, πολλοί είναι φορτωμένοι με χρέη από τα οποία δεν μπορούν να απαλλαγούν.
Η Πλατφόρμα της Κολάου έχει συλλέξει 1,5 εκατ. υπογραφές, ζητώντας αλλαγές σε αυτούς τους νόμους που καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τους οφειλέτες να πληρώσουν. Τον περασμένο Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η νομοθεσία της Ισπανίας ήταν κατά παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών της ΕΕ, επειδή δεν δίνει τη δυνατότητα στους δικαστές να σταματήσουν τις εξώσεις, ακόμη και αν οι συμβάσεις στεγαστικών δανείων περιλαμβάνουν καταχρηστικές ρήτρες. Αυτοί οι καταχρηστικοί όροι, που αναφέρονται από την απόφαση του δικαστηρίου, περιλαμβάνουν υψηλής κυρώσεις για καθυστερημένες πληρωμές τόκων και έξωση εάν κάποιος δεν καταφέρει να πληρώσει μία ή δύο δόσεις σε μια υποθήκη 30 ετών.

Εκτός από την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση, η πλατφόρμα λειτουργεί ένα δίκτυο τοπικών συνελεύσεων, όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν για βοήθεια. Υπάρχουν 65 στην Καταλονία μόνο και 150 σε όλη τη χώρα. Σε όλη την Ισπανία, περίπου 350.000 οικογένειες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων κατέρρευσε το 2008. Οι τράπεζες σταμάτησαν να διώκουν τις πιο ευπαθείς οικογένειες το 2012, όταν μια 53χρονη πήδηξε από τον τέταρτο όροφο του σπιτιού της, λίγες προτού της κάνουν έξωση. Η πλατφόρμα οργανώνει διαμαρτυρίες έξω από σπίτια πολιτικών και τράπεζες και καταλαμβάνουν άδεια σπίτια που έχουν πάρει οι τράπεζες.

Κάποιοι στην κυβέρνηση Ραχόι αποκαλούν την Κολάου «Ναζί», οι υποστηρικτές της όμως την θεωρούν «άγγελο». «Δεν είμαι ιδιαίτερα ευφυής, ούτε ισχυρή. Είμαι απλά ένα φυσιολογικό άτομο και αυτό είναι που τους ανησυχεί περισσότερο. Αυτό δείχνει πόση δύναμη μπορεί να έχουν οι απλοί πολίτες» λέει η ίδια.

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-26228300

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιώργης avatar
    Γιώργης 26/02/2014 12:30:58

    Σκέψου τι μας περιμένει ακόμα, γιατί εδώ το καθυστερήσαμε για μετά τις εκλογές...Ετσι κι αρχίσουν οι κατασχέσεις και στην Ελλάδα,τότε θα δούμε που θα πάει το πλεόνασμα, οι αξίες των ακινήτων και η ανάκαμψη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.