Με σκάνδαλο μεγατόνων φαίνεται να λήγει το νέο προεδρικό στοίχημα Σαρκοζί
08/03/2014 10:00
Του Μάρκο Πόλο
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με σκάνδαλο μεγατόνων φαίνεται να λήγει το νέο προεδρικό στοίχημα Σαρκοζί

Σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο που σείει τα θεμέλια του κράτους, καθώς εμπλέκει την πολιτική σκηνή και τη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζει ο γαλλικός Τύπος την υπόθεση που άρχισε να αποκαλύπτεται μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας L’ Express και συμπληρώθηκε με δημοσίευμα της Le Monde. Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι από πέρυσι τον Απρίλιο, δύο δικαστές που εξέταζαν την υπόθεση των καταγγελιών της χρηματοδότησης της προεδρικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007 από το τότε λιβυκό καθεστώς υπό τον Μουαμάρ Καντάφι, ζήτησαν, με μυστικότητα, να παρακολουθηθούν από τις γαλλικές αρχές οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρώην προέδρου, και δύο πρώην υπουργών Εσωτερικών υπό την προεδρία του, του Κλωντ Γκεάν και του Μπρις Ορτεφέ.

Την ίδια περίπου περίοδο το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γαλλίας εξετάζει δύο υποθέσεις στις οποίες και πάλι εμπλέκεται ο Σαρκοζί: την υπόθεση της χρηματοδότησης και πάλι της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από την χρυσή κληρονόμο της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, όπου κατηγορείται από συγγενείς της ότι εκμεταλλεύεται την «πνευματική αδυναμία» της γηραιάς δισεκατομμυριούχου για ν’ αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά στήριξης, καθώς και την υπόθεση του υπέρογκου ποσού που διακανονίστηκε επί υπουργίας Οικονομικών της Κριστίν Λαγκάρντ στον επιχειρηματία Μπερνάτ Ταπί προκειμένου να λήξει δικαστική διένεξη που αυτός είχε ξεκινήσει σε βάρος της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, την οποία κατηγορούσε ότι τον κοροϊδεψε όταν χρειάστηκε τη συνδρομή της για να αγοράσει μετοχές της εταιρείας Adidas που διατηρούσε και ήταν υπό πτώχευση. Σε αυτήν την δεύτερη υπόθεση, ο Σαρκοζί ελεγχόταν για το κατά πόσο η στήριξη που δημόσια είχε εκφράσει στο πρόσωπό του ο Ταπί στις εκλογές του 2007 είχε παίξει ρόλο στο τεράστιο ποσό (403 εκατομμύρια ευρώ) που του έδινε η ρύθμιση.

Η πρώτη υπόθεση έληξε με τον Σαρκοζί να βγαίνει «καθαρός» επειδή δεν υπήρξαν αρκετά στοιχεία να αποδεικνύουν ότι ηθελημένα εκμεταλλεύτηκε την χρυσή κληρονόμο. Η δεύτερη υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Τα σημαντικά στοιχεία, όμως, που προέκυψαν από τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων δεν ήταν αυτά.

Καταρχήν, όπως αποκάλυψε η Le Monde το Δεκέμβριο καταγράφηκαν πάρα πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον πρώην υπουργό Ορτεφέ και τον πρώην επικεφαλής της αστυνομίας στο Παρίσι, Κριστιάν Φλάες. Όπως έγραψε η εφημερίδα η σχέση των δύο εμφανιζόταν, μέσα από τις συνομιλίες, τόσο «ενοχλητικά στενή», που ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας τέθηκε γρήγορα στο περιθώριο. Μάλιστα, προκύπτει ότι μετά από αυτό το επεισόδιο, ο Σαρκοζί γίνεται ιδιαίτερα προσεκτικός και προμηθεύεται με πλαστό όνομα ένα άλλο κινητό τηλέφωνο από το οποίο επικοινωνεί με το δικηγόρο του.

«Καλή ενημέρωση» και μεσολαβήσεις για «διορισμούς αργομισθίες»

Η βόμβα μεγατόνων, όμως, «έσκασε» από τις συνομιλίες ανάμεσα στον Σαρκοζί και στον δικηγόρο του Μ. Χερτζόγκ, οι οποίες μελετήθηκαν ιδιαίτερα. Από αυτές προκύπτει ότι οι δύο άνδρες είχαν πολύ καλή εικόνα της πορείας των συνεδριάσεων του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, παρά το ότι γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών. Η ενημέρωση φαίνεται να προέρχεται από τον εισαγγελέα Ζιλμπέρ Αζιλμπέρ, που είναι χρεωμένος να παρακολουθεί τις διαδικασίες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, από τον Γενικό Εισαγγελέα. Ο Αζιλμπέρ, συμπαθών του κόμματος του Σαρκοζί, και παλιός γνώριμος τόσο του πρώην προέδρου όσο και του δικηγόρου του, δεν συμμετείχε στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις αλλά είχε πρόσβαση στο εσωτερικό σύστημα ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Μάλιστα, στις καταγεγραμμένες αυτές συνομιλίες, ο Χέρτζογκ ενημερώνει τον Σαρκοζί ότι ο Αζιλμπέρ θα εκτιμούσε αφάνταστα αν ο πρώην πρόεδρος έλεγε «μια καλή κουβέντα» στις αρχές του πριγκηπάτου του Μονακό, προκειμένου να τον προσλάβουν ως «κρατικό σύμβουλο» και να ολοκληρώσει, με μια «καλή αργομισθία», όπως γράφουν οι γαλλικές εφημερίδες, την επαγγελματική του καριέρα.

Στις 26 Φεβρουαρίου, ανοίγει νέα δικαστική έρευνα με επίκεντρο τον Σαρκοζί προκειμένου να διερευνηθεί πώς ήταν τόσο καλά ενημερωμένος για την πορεία των συνεδριάσεων του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που τον αφορούσαν αλλά και για αξιοποίηση της επιρροής του προκειμένου να πετύχει δικαστικές αποφάσεις ή «διορισμούς ημετέρων» είτε στη Γαλλία είτε στο Μονακό. Μάλιστα, οι δικαστές που χειρίζονται την έρευνα φέρονται να αναρωτιούνται πώς γίνεται να υπάρχουν τόσες συμπτώσεις, και ο Σαρκοζί να περνά, όντως, μία εβδομάδα, εντός Φεβρουαρίου, στο Μονακό για διακοπές όπου συναντιέται και με τον δικηγόρο του. Ο Χερτζόγκ αρνείται κατηγορηματικά ότι έγιναν οι οποιεσδήποτε επαφές με τις αρχές του πριγκηπάτου για λογαριασμό του Αζιλμπέρ και οι ίδιες οι αρχές του Μονακό εκδίδουν σχετική ανακοίνωση όπου σημειώνουν ότι δεν δέχτηκαν καμία «επιρροή ή πίεση» για να προσλάβουν κάποιον.

Το τεράστιο αυτό «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται, και στα φώτα της δημοσιότητας, λίγο απότομα μόλις στις αρχές αυτής της εβδομάδας, όταν η L’ Express αποκαλύπτει ότι η δικαιοσύνη αποφάσισε να προχωρήσει σε «σε βάθος έρευνες» κινητοποιώντας πολλούς δικαστές μεταξύ των οποίων και εκείνους που ασχολούνται ακόμη με την υπόθεση Ταπί. Διατάσσουν έρευνες στα σπίτια του Αζιμπέρ και του Χερτζόγκ και στα γραφεία τους, ακόμη και στο γραφείο του εισαγγελέα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Κατάσχουν κινητά τηλέφωνα, αλληλογραφία αλλά και ηλεκτρονική αλληλογραφία , ιδιαίτερα τα μηνύματα που έχουν ανταλλαχθεί μεταξύ του Χερτζόγκ και του Σαρκοζί.

Η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει αναστάτωση άνευ προηγουμένου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καθώς πιθανότατα οι δικαστές του θα περάσουν όλοι από ανακρίσεις του κεντρικού γραφείου της μάχης κατά της διαφθοράς. Η υπόθεση μοιάζει μόλις ν’ αρχίζει να ξετυλίγεται. Όμως, ήδη, ο γαλλικός Τύπος εκτιμά ότι, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, φαίνεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που γνώρισε ποτέ η χώρα. Θεωρεί επίσης βέβαιο ότι το πλήγμα θα είναι σαρωτικό για το κόμμα του Σαρκοζί UMP, που δεν έχει ακόμη καταφέρει να βρει εσωτερικές ισορροπίες μετά τις προεδρικές του 2012, και μάλιστα τρεις μόλις εβδομάδες πριν τις τοπικές εκλογές. Συντριπτικό, όμως, εκτιμάται ότι θα είναι το πλήγμα για τον ίδιο τον Σαρκοζί, που, ήδη, φερόταν να καλλιεργεί το έδαφος για επανάκαμψη στον ενεργό πολιτικό στίβο και ίσως μια νέα υποψηφιότητα στις προεδρικές του 2017.

Πηγές: le monde, l’express, liberation, humanite, france-info

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.