Μετανάστες στη Μεσόγειο: εφιαλτικοί αριθμοί
18/04/2015 06:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετανάστες στη Μεσόγειο: εφιαλτικοί αριθμοί

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πνίγονται προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη.

Στη θάλασσα που χωρίζει τη Βόρεια Αφρική από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η φράση «ήρεμα νερά» έχει πλέον μια μάλλον δυσοίωνη έννοια. Μόλις βελτιώθηκε ο καιρός αυτή την εβδομάδα, σχεδόν 8.500 παράνομοι μετανάστες διασώθηκαν. Κάποιοι είχαν τρομακτικές ιστορίες: το χάος στη Λιβύη, η κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια στα χέρια σωματέμπορων και πολλοί θάνατοι στη θάλασσα… Σχεδόν 400 έχασαν τη ζωή τους στις 12 Απριλίου, όταν η βάρκα τους ανατράπηκε, προφανώς επειδή έσπευσαν προς τη μία πλευρά όταν εμφανίστηκαν οι διασώστες.

Κάποιες φορές οι μετανάστες ψεύδονται για να κερδίσουν τη συμπάθεια. Αλλά οι ιταλικές αρχές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμός ότι ένα λαθρέμπορος έριξε στους καρχαρίες το σώμα ενός νεκρού (ή ίσως αναίσθητου) μετανάστη. Το τελευταίο κύμα των αφίξεων επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μια πρόκληση άνευ προηγουμένου. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία από την αρχή του έτους. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει ότι δεν γίνονται αρκετά για να σώζουν ζωές.

Με ανθρωπιστικούς όρους και μόνο, η παρούσα απάντηση της ΕΕ, η Επιχείρηση Triton, είναι ανεπαρκής. Η αποστολή των σκαφών της είναι να περιπολούν εντός 30 μιλίων (48 χλμ) από τις ιταλικές ακτές. Η Triton αντικατέστησε τη μεγαλύτερη Επιχείρηση Mare Nostrum, που η Ιταλία διέκοψε στα τέλη του 2014, εν μέρει επειδή οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν ήταν διατεθειμένες να μοιραστούν το βάρος της αναζήτησης και διάσωσης. Οι εταίροι της Ιταλίας λένε ότι έχουν και αυτοί τα δικά τους προβλήματα με τους μετανάστες και το άσυλο. Όπως και να ‘χει, πολλοί μετανάστες που καταφθάνουν στην Ιταλία εξαφανίζονται βόρεια προτού εντοπιστούν, με τη συνενοχή των ιταλικών αρχών. Το μόνο σίγουρο είναι τόσο οι αριθμοί όσο και οι πνιγμοί θα αυξηθούν.

www.economist.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. tt avatar
    tt 18/04/2015 22:20:58

    Οι εφιαλτικοί αριθμοί είναι άλλοι: Το 2050 οι αφρικανοί θα είναι σχεδόν 2 δις και οι ευρωπαίοι 1 δις. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. Πλέον η πρώτη δύναμη στην Αφρικη είναι οι κινέζικες εταιρείες, αλλά στην Κίνα δεν πάει κανείς, γιατί ξέρει ότι δεν τους παίρνουν. Μουσουλμάνοι Άραβες πρόσφυγες πάνε προς Ευρώπη, ενώ στις Αραβικές χώρες ρέει το χρήμα. Η Αφρική, ευλογημένη με όλες τις πρώτες ύλες, καταλήγει να πεινάει και οι δικτάτορες να ευημερούν. ΤΕΛΟΣ, δεν είναι δυνατόν ΟΛΟΙ να έρχονται στην Ευρώπη. ΤΕΛΟΣ. Αλλιώς τελείωσε η Ευρώπη. Για την Ελλάδα δυστυχώς είναι ήδη αργά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.