#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/05/2011 08:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά το θάνατο του Bin Laden, η Κίνα φοβάται ακόμη πιο πολύ τις ΗΠΑΣε πρόσφατο άρθρο της, η κινεζική εφημερίδα Global Times, που είναι όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, αναρωτιόταν «Μήπως μετά τον  Bin Laden, ο νέος εχθρός των ΗΠΑ θα είναι η Κίνα;».

Ελπίζοντας πως η οικονομική ολοκλήρωση θα εκτόνωνε την «δεξιά παράνοια» που έχουν οι ΗΠΑ για τη Κίνα, το άρθρο παρόλα αυτά καταλήγει στο ότι «Η άνοδος της Κίνας είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει τριβές στην Αμερική…».

Σίγουρα, τα κύρια άρθρα στις κρατικά ελεγχόμενες εφημερίδες δεν αντικατοπτρίζουν πάντοτε τις σκέψεις ή τις πολιτικές του ΚΚΚ. Στη περίπτωση αυτή όμως, μας θυμίζουν δυο σχετικές επισημάνσεις της κοσμοθεωρίας του Πεκίνου:

Πρώτον, η Κίνα σέβεται αλλά και φοβάται τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολύ περισσότερο απ ότι συνειδητοποιούν οι Αμερικάνοι. Και δεύτερον, η αίσθηση απομόνωσης που αισθάνεται η Κίνα δεν είναι φανταστική, αλλά αποτελεί μια πραγματικότητα. Για αυτό  υπάρχει πλέον ο φόβος, πως ο θάνατος του Bin Laden ίσως να επιταχύνει την επανεμπλοκή της Αμερικής στα της Ασίας, εις βάρος όμως του Πεκίνου.

Όταν το 2001, η Ουάσιγκτον μετατόπισε το ενδιαφέρον της προς τη παγκόσμια τρομοκρατία και τη Μ. Ανατολή, οι Κινέζοι αισθάνθηκαν μια ανακούφιση. Όπως πίστευαν, η εμπλοκή των ΗΠΑ σε δυο πολέμους, σε συνδυασμό με την εξασθενημένη οικονομία τους, τους πρόσφερε μια μεγάλη ευκαιρία ώστε να αυξήσουν την επιρροή τους στην Ασία αλλά και πιο πέρα. Γνώριζαν όμως πως αργά η γρήγορα, τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ θα τις έστρεφαν προς Ανατολάς. Ο θάνατος λοιπόν του Bin Laden, αποτελεί ένα μικρό, πλην σημαντικό, βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η Κίνα έχει μια εμμονή με τις ΗΠΑ. Σε μια μελέτη εκατό πρόσφατων άρθρων από κινεζικές δεξαμενές σκέψεις, ακαδημαϊκούς κλπ. προκύπτει ότι τα 4 στα 5 έχουν να κάνουν με τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τους σκοπούς, τις προθέσεις και τις πολιτικές αρχές της χώρας.

Ένα βασικό ζήτημα που προκύπτει είναι ότι το Πεκίνο βλέπει τη διεθνή πολιτική σκηνή μέσα από «νεορεαλιστικούς» όρους. Οι Κινέζοι στρατηγιστές πιστεύουν ακράδαντα πως η διάχυση της ισχύος στον σημερινό κόσμο είναι αυτή που θα καθορίσει και τις μελλοντικές συγκρούσεις. Σε αυτό το σκεπτικό, οι εντάσεις μπορεί να είναι διαχειρίσιμες, αλλά θα παραμένουν άλυτες. Πάντα θα υπάρχει μια σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της παλιάς και της νέας ανερχόμενης δύναμης. Η ένταση δηλαδή, αποτελεί δομικό και αναπόφευκτο στοιχείο των διεθνών σχέσεων.

Οι Κινέζοι ειδικοί βλέπουν την Αμερική ως μια ιδιαίτερη υπερδύναμη που διαρκώς επιδιώκει όχι μόνο τη διατήρηση της ισχύος της αλλά και τη διάδοση των δημοκρατικών της αξιών. Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους Κινέζους ολιγάρχες, επειδή θεωρούν πως η Αμερική δεν θα επιτρέψει στη Κίνα να παίξει κάποιο σημαντικότερο διεθνή ρόλο, όσο βρίσκεται στην εξουσία το κομμουνιστικό κόμμα. Το Πεκίνο φοβάται τα δημοκρατία. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Κίνα θεωρεί τη δημοκρατική διαδικασία ως πηγή παραλογισμού, αστάθειας, και μη προβλεπτικότητας.

Κάποιοι Κινέζοι ειδικοί ισχυρίζονται πως η σημερινή Αμερική έχει τρία πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν να διατηρεί την κυριαρχία της στην Ασία:

Πρώτον, οι ΗΠΑ έχουν ένα καθεστώς που δεν βασίζεται αποκλειστικά στην ισχύ, αλλά και στη δημοκρατία. Τους ανησυχεί μάλιστα η δημοκρατική πρόοδος της Ινδίας.

Δεύτερον, σε αντίθεση με τη Κίνα, η Αμερική δεν έχει προβλήματα διεκδίκησης εδαφών με ασιατικές χώρες.

Τρίτον, η Αμερική δεν ανήκει γεωγραφικά στην Ασία. Αυτό το γεγονός, αντί για μειονέκτημα, στη πραγματικότητα αποτελεί  πλεονέκτημα για τους Αμερικανούς. Για να διατηρήσει τη θέση της στη περιοχή, η Ουάσιγκτον χρειάζεται τη συνεργασία (σε ζητήματα ασφάλειας κλπ.) βασικών χωρών της Ασίας. Ήδη διατηρεί συμμαχίες με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη, κ.ά. Αυτό βέβαια απαιτεί κάποιου είδους υποχωρήσεις από πλευράς ΗΠΑ. Αν στη κυρίαρχη θέση της Αμερικής ήταν η Κίνα, η αμφισβήτηση της θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Το Πεκίνο δεν θα χρειάζονταν να συμβιβάζεται. Η Κίνα δεν θα χρειάζονταν την «αποδοχή» των ασιατικών κρατών για να διατηρήσει το στρατηγικό και στρατιωτικό της πλεονέκτημα. Και έχοντας επίγνωση αυτού του γεγονότος, η Κίνα αντιλαμβάνεται γιατί προς το παρόν οι υπόλοιπες ασιατικές χώρες προτιμούν την αμερικανική επιρροή, εμπιστευόμενες στις ΗΠΑ να παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια και προστασία των θαλάσσιων οδών της περιοχής.

Για αυτούς τους λόγους, αντί οι Κινέζοι να εκμεταλλευτούν την αμερικανική εμμονή με τη τρομοκρατία, απλά παρακολουθούν αμήχανα την ιεραρχική δημοκρατική τάξη που η Ουάσιγκτον δόμησε στην ευρύτερη περιοχή τους. Μια τάξη, στην οποία η Κίνα παραμένει στρατηγικά απομονωμένη,  με μόνο πραγματικό φίλο τη Β. Κορέα και το Μιανμάρ.

Η Κίνα γνωρίζει πολύ καλά τις αδυναμίες της. Για αυτό και η Αμερική, αντί να θρηνεί για τα παλιά της μεγαλεία, θα πρέπει να αντιληφθεί τις δικές της δυνάμεις.

 

S.A.-Foreign Policy

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tsar avatar
  tsar 22/05/2011 14:54:31

  Ενώ εμείς ασχολούμαστε με το μνημόνιο Νο2, το Ζάππειο Νο2 κλπ κλπ, η Γή, εξακολουθεί να γυρίζει και τα μεγάλα παιχνίδια που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, περνάνε απαρατήρητα απ' τους πολλούς.

  Ίσως πάλι, έτσι θα πρέπει να συμβαίνει...

  Σε κάθε περίπτωση, για όσους τοποθετούν τους εαυτούς τους, στο υποσύνολο των ολίγων, ας έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, μιά και σε λίγο καιρό όπως φαίνεται (σε εμένα τουλάχιστον) θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις.

  (Το Ιράν, είναι ο κυριότερος συνεταίρος της Κίνας, στην εξαγωγή πετρελαιοειδών)

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/05/2011 15:22:59

  Οι Κινεζοι πουλησαν 50 πολεμικα αεροσκαφη - τελευταιας τεχνολογιας !!- στο Πακισταν !.. μην ξεχνιομαστε...
  το 2016 θα ξεπερασουν σε ΑΕΠ τις ΗΠΑ, αν οχι νωριτερα !
  κρατουν και καποια Τρις Χρεος των ΗΠΑ...
  Εχουν και καποια Δις ισως 1 Τρις σε επεσδυσεις και καταθεσεις στις ΗΠΑ...
  Οι Αμερικανοι μιλουν για τα $$ απο Αραβικες Χωρες στην οικονομια τους... και δεν κανουν κουβεντα για τα Κινεζικα ! καιει... και τσουρουφλαει ! διοτι εκει ποναει το εμπορικο ισοζυγιο, η ισοτιμια Γουαν και τα πιο πανω !!

  ΠΠ

 3. δημης avatar
  δημης 22/05/2011 19:29:33

  ΛΕΣ ΚΑΙ...ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ...ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΕΧΘΡΟΥΣ.......

 4. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 23/05/2011 13:17:14

  Από τα πιο κοντόφθαλμα και ανιστόρητα άρθρα που έχω διαβάσει!

  Κατ’ αρχάς, ποια «δημοκρατία» στις ΗΠΑ; Όταν το 1% του πληθυσμού κατέχει πάνω από 50% του πλούτου, αν θυμάμαι καλά; Όταν ο Bush παρέλαβε κάπου 30 εκ. Αμερικάνους να τρώνε σε συσσίτια και τα ανέβασε στα 50 εκ; Η Αμερική έχει κολοσσιαία εσωτερικά προβλήματα να διαχειριστεί…

  Γιατί Δημοκρατία ΔΕΝ είναι μόνο το ψηφίζειν, είναι η πρόσβαση σε καλό επίπεδο ζωής, υγείας και εκπαίδευσης…

  Ύστερα, η οικονομία των ΗΠΑ, παράγοντας πληθωριστικά δολλάρια που καταλήγουν σε Άραβες, Ιαπωνία και (κυρίως) Κίνα, είναι ουσιαστικά αγορασμένη από αυτά τα τρία κράτη. Και, το μόνο που έχει μείνει στην πρώην ηγέτιδα, είναι ο στρατός και η τεχνολογία αιχμής, μαζί με τη διαπίστωση ότι η πτώση τους θα συμπαρασύρει τον κόσμο.

  Ο σουρρεαλισμός της υψηλής πολιτικής!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.