15/03/2010 00:16
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγαλύτερη της προβλεπόμενης η ήττα Σαρκοζί

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ήττα του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος UMP στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλλία, αλλά όχι τέτοιας έκτασης, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε ισχυρό πλήγμα με το ποσοστό του στο 26,15%, έναντι 29,48% των Σοσιαλιστών. Την ίδια στιγμή το Εθνικό Μέτωπο των Λε Πεν (Front Νational) καταγράφει άνοδο 10% σε εθνικό επίπεδο.

Αποχή ρεκόρ

Aξιοσημείωτη επίσης η αποχή ρεκόρ (για τοπικές εκλογές) των Γάλλων ψηφοφόρων, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ανήλθε στο 53,6%, αυξημένη κατά 16 μονάδες σε σχέση με τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών το 2004. Το προηγούμενο ρεκόρ αποχής σε τοπικές εκλογές είχε σημειωθεί το 1998 με 42,3%. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ποσοστό της αποχής απέχει πολύ από το εντυπωσιακό 59,37% στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου .

Υπό το βάρος της ήττας του UMP, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματος και των συνεργαζόμενων σχηματισμών της Δεξιάς να κινητοποιηθούν: «Πάνω από ένας στους δύο Γάλλου δεν πήγε να ψηφίσει. Η μικρή συμμετοχή δεν επιτρέπει να εξάγουμε ένα εθνικό συμπέρασμα από αυτή την εκλογική διαδικασία», δήλωσε και παρέπεμψε στο δεύτερο γύρο της 21ης Μαρτίου.

Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, οι Σοσιαλιστές συγκέντρωσαν το 29,3 % των ψήφων και πλέον στο δεύτερο γύρο το PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα) μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους των οικολογων και της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ετσι, η Αριστερά η οποία από το 2004 κυριαρχεί στις 24 από τις 26 γαλλικές περιφέρειες (συμπεριλαμβανομένων των υπερπόντιων), ελπίζει να επικρατήσει και στις μόνες περιφέρειες που τις ξεφεύγουν ακόμα, την Κορσική και την Αλσατία.

Ραγδαία είναι εν τω μεταξύ η άνοδος της άκρας δεξιάς με το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λε Πεν και της θυγατέρας του να συγκεντρώνει το 11,7 % των ψήφων, ποσοστό σαφώς αυξημένο σε σχέση με εκείνο των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων (βουλευτικές και ευρωεκλογές).

Τέλος, το κίνημα Europe Ecologie που ενσαρκώνει ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πέτυχε το στοίχημά του καθώς συγκέντρωσε το 12,4% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο και αυτομάτως έγινε η δεύτερη πολιτική δύναμη στο χώρο της γαλλικής Αριστεράς.

Σημειώνεται ότι κάθε ψηφοδέλτιο που έλαβε πάνω από 10%, συμμετέχει στον τελικό γύρο της 21ης Μαρτίου

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.