20/04/2010 23:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό της Ταϊλάνδης

Η Ταϊλάνδη φημίζεται για τη φιλοξενία της. Τα τελευταία 50 χρόνια, με την ίδρυση του Εθνικού Τουριστικού Οργανισμού και της Thai Airways, η χώρα εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη, ενώ πριν ήταν μια ακόμη ξεχασμένη περιοχή της Ασίας. Η σημερινή διεθνής εικόνα της Ταϊλάνδης είναι αυτή μιας φιλικής προς πλούσιους και μη τουρίστες που την επισκέπτονται, με τους κατοίκους της να είναι πάντα χαμογελαστοί. Τα 13.5 εκατομμύρια επισκεπτών της χώρας το 2009 απαρτίζουν το 6.5% του ΑΕΠ της, καθιστώντας τον τουρισμό ως τη βασική πηγή εσόδων και ως το κλειδί της  οικονομικής ευημερίας της.

Τις περασμένες όμως εβδομάδες, το χαμόγελο στα χείλη των κατοίκων της Ταϊλάνδης μετατράπηκε σε μια άγρια γκριμάτσα, ενώ το «καλώς όρισες» συνοδεύτηκε με αίμα. Η βία ξέσπασε στη Μπανγκόκ στις 10 Απριλίου, όταν οι αρχές συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, και το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος περίπου 24 ανθρώπων και ο τραυματισμός περισσοτέρων από 800. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα τελειώσει η πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα. Η επίπτωση όμως στον τουρισμό της είναι και θα είναι συγκλονιστική. Ο υπουργός Οικονομικών Korn Chatikavanij δήλωσε πως οι αφίξεις τουριστών θα «αποδεκατιστούν» με αποτέλεσμα τη μείωση κατά δυο μονάδες στη προβλεπόμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ της τρέχουσας χρονιάς. Το ακριβές κόστος της αναταραχής δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, όμως εκατοντάδες πτήσεις τσάρτερ έχουν ήδη ακυρωθεί. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της χώρας ανέφερε πως τα ξενοδοχεία έχουν ήδη απωλέσει το 30% των κρατήσεών τους. Στα ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στα σημεία των διαδηλώσεων, οι κρατήσεις έπεσαν στο μηδέν.

Το κέντρο της Μπανγκόκ έχει καταληφθεί από δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, που ξεχωρίζουν από τα κόκκινα ρούχα που φοράνε. Στη κεντρική διασταύρωση της πρωτεύουσας, γνωστής ως Rajaprasong, τα περισσότερα πεντάστερα ξενοδοχεία, τα πολυτελή καταστήματα, αλλά και τα γραφεία των επιχειρήσεων έχουν κλείσει εδώ και μέρες, εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων. Οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα είναι πλέον ελάχιστοι. Περισσότερα από 40 κράτη έχουν ήδη εκδώσει απαγορευτικές ταξιδιωτικές οδηγίες για τους πολίτες τους που θέλουν να επισκεφτούν τη Ταϊλάνδη.  Περίπου 30.000 διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους κάθε μέρα και καθ`όλο το 24ωρο. Τα μαγαζιά μπορεί να είναι κλειστά, όμως οι μικροπωλητές κάνουν θραύση πουλώντας σε πάγκους κόκκινα μπλουζάκια, σημαίες και φουλάρια. Τα πολυτελή εστιατόρια έχουν κατεβάσει τα στόρια τους, και οι χιλιάδες διαδηλωτές τρέφονται με παραδοσιακά ασιατικά πιάτα που μαγειρεύονται σε πρόχειρες κουζίνες που έχουν στηθεί παντού στο κέντρο της πόλης.

Όμως παρά τη γιορτινή διάθεση των διαδηλωτών, η επίγνωση των συνεπειών της τουριστικής κρίσης κάνει πολλούς να χάνουν τον ύπνο τους. Όταν το 2008 μια διαφορετική ομάδα διαδηλωτών (με κίτρινα ρούχα) κατέλαβε το αεροδρόμιο της Μπανγκόκ για οκτώ ολόκληρες ημέρες, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Οργανισμός Τουρισμού κατέβαλλαν εντατικές προσπάθειες και για πολύ καιρό, προκειμένου να αντιστρέψουν τις αρνητικές παρενέργειες της κατάληψης αυτής στην διεθνή εικόνα της χώρας.  Και τα κατάφεραν, έστω  και δύσκολα. Όμως η σημερινή αναστάτωση, που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί, και μάλιστα με περισσότερη βία, θα γονατίσει οριστικά τον τουρισμό. Αν και τα περισσότερα θέρετρα της χώρας δεν έχουν επηρεαστεί από τα επεισόδια στη πρωτεύουσα, η εικόνα της χώρας μοιάζει να έχει αλλάξει, και απ`ότι φαίνεται, στο τέλος η Ταϊλάνδη θα αποτελεί προορισμό μόνο σε όσους τουρίστες αρέσκονται σε περιπέτειες.

S.A. (TIME.com)

ΣΧΟΛΙΑ

  1. rage avatar
    rage 21/04/2010 08:17:18

    και στα δικά μας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.