#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/11/2010 12:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγάλη ήττα της πολιτικής ΟμπάμαΌπως όλα δείχνουν, με βάση τα μέχρι στιγμής exit polls, η πολιτική του προέδρου Ομπάμα καταδικάστηκε από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, και έτσι οι περισσότερες έδρες του κογκρέσου περνάνε σε χέρια Ρεπουμπλικάνων.
Οι απογοητευμένοι Αμερικανοί ψηφοφόροι έδιωξαν χθες τους Δημοκρατικούς από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και ενίσχυσαν σημαντικά τη παρουσία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, σε μια εκλογική μάχη που αποτέλεσε τελικά μομφή εναντίον της εν γένει πολιτικής Ομπάμα. Ο θυμός των ψηφοφόρων φέρνει έτσι μια νέα εποχή διαιρεμένης κυβέρνησης στις ΗΠΑ.
Τα τηλεοπτικά κανάλια προβλέπουν πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν τουλάχιστον 50 έδρες, περισσότερες δηλαδή από τις 39 που χρειάζονται για να ορίσουν δικό τους εκπρόσωπο της Βουλής, να ηγηθούν των επιτροπών, και να φρενάρουν τξ πολιτική του Ομπάμα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική αλλαγή από το 1994, επί Κλίντον.
Η επικράτηση των Ρεπουμπλικανών και ο έλεγχος της Βουλής θα πυροδοτήσει νομοθετικά αδιέξοδα, εξασθενώντας τον Ομπάμα στη πολιτική του ατζέντα όσον αφορά νομοσχέδια που θέλει να περάσει σε σχέση με τη φορολογία, την ενέργεια και το μεταναστευτικό. Η δυνατότητα του Ομπάμα να περάσει νόμους ήταν ήδη περιορισμένη. Τώρα όμως η μοίρα του σφραγίστηκε, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές της Ουάσιγκτον.
Οι επενδυτές θεωρούν τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων σημαντική από πλευράς αγορών, καθώς η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ρίξει δισεκατομμύρια για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι Δημοκρατικοί είχαν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο πολιτικό κλίμα όλο το περασμένο διάστημα, με υψηλή ανεργία, και ένα αυξανόμενο έλλειμμα προϋπολογισμού. Επίσης, παραδοσιακά, το κόμμα που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο χάνει πάντα τη μάχη των ενδιάμεσων εκλογών. Πάντως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις (exit polls), 8 στους 10 ψηφοφόρους ανησυχούν για την οικονομία την οποία θεωρούν το βασικό ζήτημα σήμερα. Οι 4 στους 10 υποστηρίζουν το Tea Party, και τα ¾ θεωρούν πως η κυβέρνηση δυσλειτουργεί.
Πάντα σύμφωνα με τα τελευταία exit polls, αυτοί που έσπευσαν στις κάλπες για να ψηφίσουν τελικά τους Ρεπουμπλικάνους,  το έκαναν εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας και τίποτα άλλο.
Περισσότεροι από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η οικονομία αποτελεί το Νο1 πρόβλημα της χώρας, ενώ το 90% ανησυχεί σφόδρα για την οικονομική  κατάσταση που θα διαμορφωθεί στις ΗΠΑ την επόμενη χρονιά.
Οι περισσότεροι από όσους εστιάζουν στην οικονομία, ψήφισαν τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους.
Τα 2/3 όσων ψήφισαν αυτοχαρακτηρίζονται συντηρητικοί. Οι νέοι ψηφοφόροι, που ψηφίζουν για πρώτη φορά, και που το 2008 ήταν το 1/10 του συνόλου, ήταν σπάνιο φαινόμενο χθες.
Ακόμη και η συμμετοχή των νεαρών σε ηλικία, αλλά  και των νέγρων, ήταν κατά πολύ μειωμένη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς εκλογολόγους, οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να διεξάγουν μια πιο λαϊκίστικη προεκλογική εκστρατεία, αφού όλα τα exit polls δείχνουν πως οι ψηφοφόροι κατηγορούν κυρίως τη Wall Street και τους τραπεζίτες, και όχι τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα.
Όσον αφορά στη τη μάχη για τις θέσεις των κυβερνητών των πολιτειών των ΗΠΑ (Governors), οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει μέχρι τώρα 10 πολιτείες από τους Δημοκρατικούς, ξεπερνώντας το μέσο όρο των πέντε που συνήθως κερδίζει το κόμμα που δεν ελέγχει τον Λευκό Οίκο.
Οι θέσεις που παίζονται είναι 37 σε ολόκληρη τη χώρα, και οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τις πολιτείες Iowa, Kansas, Michigan, New Mexico, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, Tennessee, Wisconsin, και  Wyoming, σηματοδοτώντας μια δεξιά στροφή στη πολιτική κατεύθυνση των ΗΠΑ, που φάνηκε και από τον έλεγχό τους επί της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Οι Δημοκρατικοί πάντως κατάφεραν να κερδίσουν τη California, που ήταν στα χέρια Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη, αλλά και τη Νέα Υόρκη. Η αλλαγή αυτή  (προς τα δεξιά) θα αποδειχθεί κρίσιμη στις προεδρικές εκλογές του 2012, καθώς θα υπάρξουν πολλές μεταβολές όσον αφορά πληθυσμιακές ανακατατάξεις που θα είναι αποτέλεσμα της επερχόμενης μεγάλης απογραφής.
Τα δυο κόμματα ξόδεψαν τεράστια χρηματικά ποσά για τις εκλογές των κυβερνητών. Η Ένωση Ρεπουμπλικάνων Κυβερνητών δήλωσε πως διέθεσε $102 εκατομμύρια, τα μισά εκ των οποίων σε πολιτείες που είναι κρίσιμες για τις προεδρικές εκλογές του 2012: Arizona, Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Mexico, Ohio, Pennsylvania και Wisconsin. Το αντίστοιχο ποσό των Δημοκρατικών ήταν $50 εκατομμύρια.

S.A. (AP, Reuters, Politico, CBS News)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/11/2010 13:09:41

  δεν θέλει καμιά φιλοσοφία, και να πάνε να κουρευτούν όλες οι ΜΚΟ και οι εταιρίες διαμόρφωσης κονσένσους και τα πράσινα παγκόσμια άλογα, και εκεί, και εδώ και παντού. Όχι στην υπερφορολόγηση , όχι στο κράτος πατερούλη της πονηρής ολιγαρχίας, όχι σε ότι είναι αντίθετο στον κοινό νου. Όχι στους υποχρεωτικούς ποδηλατόδρομους, όχι στα γουρούνια της φάρμας των ζώων. Όχι στην Νέα Πράσινη Θρησκεία, όχι στο Νewspeak.

  Δεν υπάρχουν συντηρητικοί. Απλοί άνθρωποι υπάρχουν και που και που λένε, "φτάνει". Ο κόσμος το κατάλαβε ότι η Νέα Τάξη πήρε "Δημοκρατικό" μανδύα.

 2. δημης avatar
  δημης 03/11/2010 13:10:04

  Αντε και στου Ω μάμα....

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 03/11/2010 13:26:13

  Μιά παραδοσιακή και δειλή μεταρρυθμιστική πολιτική,οδηγεί τα
  χαμηλά στρώματα σε αποχή! Στο μεταξύ,ομοβροντίες απο ελεγχόμενα
  media,ντοπάρουν μια ήδη φοβισμένη και συντηρητική μεσαία τάξη που
  ξαναγυρίζει στα γνωστά paths.....τόσο απλό!
  Φυσικά, τίποτε δεν θα λυθεί έτσι....η κρίση θα βαθαίνει και πολύ πιθανόν
  οι ΗΠΑ και οι καθοδηγητές της,οι WASP, να πληρώσουν,
  τοις μετρητοίς, για τα αδιέξοδα που δημιούργησαν στον κόσμο!
  Είναι πλέον πολύ πιθανόν,επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ να είναι η... κ.Πέηλιν
  πλαισιωμένη απο το αντιδραστικότατο tea party που ανέδειξε η FOX του
  Rupert Murdooh!
  'Ενα δειλό βηματάκι μπρός, τέσσερα πίσω...God bless America!

 4. DIANE avatar
  DIANE 03/11/2010 15:16:35

  Τα Ἀμερικανάκια ἔδωσαν το μάθημα που του χρειαζόταν του "τσιφ". Αἰντε και μεις ἐδώ να "ἀποσταθεροποιήσουμε" το "ἀδελφάκι" του μια και καλή. Εἰναι μεγάλη δουλειά η ψήφος, ἀδέρφια! Εἴναι τεράστια δύναμη και την ἔχουμε στα χέρια μας.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ DIANE 03/11/2010 17:34:39

   Εννοείς "είναι τεράστια δύναμη για να μας αφήσουν χωρίς πλύση εγκεφάλου", φαντάζομαι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.