#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/09/2011 19:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μας ... ζήλεψε η Ιρλανδία και θέλει να χρεοκοπήσει!Το τελευταίο διάστημα, οι χρηματαγορές πήραν τα πάνω τους, μόλις κυκλοφόρησε η φήμη για μια ελληνική ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Αυτό είναι περίεργο, αν αναλογιστούμε ότι η επίσημη άποψη των πολιτικών ηγεσιών είναι πως οποιαδήποτε χρεοκοπία σημαίνει καταστροφή. Πως γίνεται λοιπόν και συμβαίνει το αντίθετο;

Μάλλον η χρεοκοπία ηρεμεί τους επενδυτές, με την έννοια ότι είναι πιο λογικό να υπάρχει ειλικρίνεια, και η συνειδητοποίηση ότι μια χώρα δεν έχει πλέον χρήματα λειτουργεί καταλυτικά.

Το τραπεζικό σύστημα παραμένει βιώσιμο εφόσον υπάρχει ρευστότητα, η οποία επιτυγχάνεται μέσω του διατραπεζικού δανεισμού. Όταν καταθέτετε χρήματα σε μια τράπεζα, αν αυτά δεν δανειστούν σε κάποιον άλλον, στο τέλος της ημέρας η τράπεζα θα έχει πλεόνασμα. Για αυτό, είναι πιο λογικό η τράπεζα να τα δανείσει σε μια άλλη, η οποία θα έχει ανάγκη ρευστότητας. Έτσι λειτουργεί το σύστημα.

Τι θα γίνει όμως, αν οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται η μια την άλλη, και δεν δανείζουν φοβούμενες πως δεν θα αποπληρωθούν; Σε μια τέτοια περίπτωση, ανεβαίνουν τα επιτόκια, ώστε να καλυφθούν τα ρίσκα. Κάπως έτσι ανέβηκαν τα επιτόκια κατακόρυφα λίγο πριν καταρρεύσει η Lehman Bros. Με το που κατέρρευσε, αυτά επανήλθαν.

Σήμερα, το επενδυτικό κλίμα είναι ταραγμένο, αφού κανένας δεν πιστεύει πως η κρίση χρέους θα επιλυθεί. Ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η ηρεμία είναι να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Όπως έδειξαν οι αγορές, αν κηρύξουμε πτώχευση στα παλιά χρέη, και στήσουμε έναν μηχανισμό αποφυγής μελλοντικών κρίσεων, θα μπορούμε επιτέλους να πάμε μπροστά. Αυτή είναι και η βασική αρχή όλων των πτωχεύσεων. Οι παλιοί δανειστές (που έκαναν λάθος) χάνουν, και οι νέοι κερδίζουν. Οι πολιτικοί όμως δεν το καταλαβαίνουν. Γιατί άραγε;

Μάλλον επειδή ανησυχούν για ζητήματα κύρους, και για το πώς θα φαίνεται η εικόνα τους, και αυτή της Ευρώπης, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Προφανώς και δεν φαίνεται καλό, μια χώρα σε μια από τις πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη, να κηρύξει πτώχευση. Ούτε κάνει καλό στην εικόνα της ΕΕ.

Ακόμη όμως κι αν η διατήρηση του «κύρους» της ΕΕ κάνει κακό στα οικονομικά της, πολλοί είναι οι πολιτικοί που επιμένουν σε αυτήν. Από τη πλευρά τους, οι αγορές ανησυχούν για τα κέρδη και όχι για το κύρος τους. Οι χρηματαγορές δεν έχουν μνήμη. Ωθούνται από το αύριο και δεν κολλάνε στο χθες. Ότι έγινε έγινε, πάμε παρακάτω.

Για αυτό και η απόφαση μιας χώρας, όπως η Ιρλανδία, να ξοφλήσει όλα της τα χρέη, την καθιστά πιο επισφαλή, και όχι λιγότερο επισφαλή. Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τα τελευταία δυο χρόνια, και από  την συμπεριφορά της αγοράς, είναι απλό: Αν δεν πληρώναμε τα χρέη μας, οι αγορές θα ανέβαιναν.

Κι αυτό συμβαίνει επειδή κάθε φορά που πληρώνουμε μια δόση στους επενδυτές, τα χρήματα αυτά είναι νεκρά. Οι δαπάνες αυτές δεν αυξάνουν την παραγωγικότητα της Ιρλανδίας, όπως θα την αύξαναν αν τα ίδια χρήματα πήγαιναν στα σχολεία.

Στην πραγματικότητα, οι πληρωμές των δόσεων καθυστερούν την ανάπτυξη, επειδή αυτά τα χρήματα θα πληρωθούν από τις επόμενες γενιές, μέσω της φορολόγησης. Αυτού του είδους τον οικονομικό μηδενισμό, οι χρηματαγορές τον τιμωρούν. Για αυτό και η Ιρλανδία είναι σήμερα αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια τεράστια αλλαγή σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο, και να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο όπως είναι, και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Η σημερινή γενιά των Ευρωπαίων ηγετών, κάνει ακόμη και τους Χίντεμπουργκ και Τσάμπερλαιν να φαίνονται αποφασιστικοί! Μας θυμίζουν μάλιστα την απορία του Κίσσινγκερ:«Όταν θέλω να μιλήσω με την Ευρώπη, ποιον θα καλώ»;

Αντιμέτωπη με την κρίση, η Ευρώπη επέδειξε άρνηση. Πρώτα είχαμε την αναποφάσιστη Κομισιόν να μας λέει ότι όλα θα πάνε καλά, μετά είχαμε την Angela Merkel να δηλώνει πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, και τώρα έχουμε τις φήμες, ενισχυμένες από τους Αμερικανούς, ότι σύντομα θα δούμε μια ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Να περιμένουμε λοιπόν από την Ελλάδα να κηρύξει κάποιου είδους χρεοκοπία μέσα στο επόμενο διάστημα. Στη συνέχεια θα γεννηθεί το λογικό ερώτημα: Αν το κάνει η Ελλάδα, γιατί να μη το κάνει και η Ιρλανδία; Έτσι θα γλιτώσουμε δεκάδες δισεκατομμύρια. Ούτως ή άλλως, η ΕΚΤ κινδυνεύει τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ιρλανδία. Και αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα, σίγουρα είναι καλό και για την Ιρλανδία.

 

The Irish Independent

http://www.independent.ie/opinion/columnists/david-mcwilliams/david-mcwilliams-why-the-markets-would-thank-us-for-defaulting-2889076.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/09/2011 19:36:20

  Η μαγική λέξη: "ειλικρίνεια".

  Δεν θα είναι ρόδινα για εμάς, εάν κάνουμε στάση πληρωμών. Και εάν την κάνει πρέπει να βγούμε από το ευρώ. Καθόλου ρόδινα. Απλά, η παρούσα εναλλακτική είναι χειρότερη (ίδες συνέπειες για την τσέπη, συν απώλεια εθνικής κυριαρχίας)

  2 οι ποϋποθέσεις: προετοιμασία και ικανή κυβέρνηση, δηλαδή, η εξής μία: ικανή κυβέρνηση.

 2. TARAMAS avatar
  TARAMAS 30/09/2011 20:19:41

  Μήπως να χρεοκοπήσουν πρώτοι οι Ιρλανδοί, κι αν μας αρέσει, τότε να ακολουθήσουμε και μεις;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ TARAMAS 30/09/2011 22:23:35

   αποκλείεται να μας αρέσει και η μύτη μου μου λέει οτι οι Ιρλανδοί βρίσκουν και καλύτερους μάνατζερ από εμάς. Ασε που έχουν βαρβάτο λόμπυ στην Δύση.

 3. rally monkey avatar
  rally monkey 01/10/2011 00:56:33

  Κάπως έτσι ανέβηκαν τα επιτόκια κατακόρυφα λίγο πριν καταρρεύσει η Lehman Bros. Με το που κατέρρευσε, αυτά επανήλθαν.
  ...στον πλανητη Δία ο τυπος,
  αμα γραφει τετοιες αρλουμπες αξιζει να διαβασει κανεις παρακατω..

 4. Agriemenos avatar
  Agriemenos 01/10/2011 04:55:19

  Ότι να 'ναι και ότι θέλει γράφει ο αρθρογράφος! Τρικυμία εν κρανίω στην καλύτερη περίπτωση. Αφού είναι τόσο ευεργετική και καλή η χρεοκοπία, δεν τραβάμε από μια "κανονιά" κάθε μέρα, έτσι για να γουστάρουμε δηλαδή! Άσε που ο Archeopteryx με το σχόλιο του μου φαίνεται πως εγκρίνει μια "κυβέρνηση ΑΣ που θα οδηγήσει στη χρεοκοπία"!!!!!!
  Για τη δε Irish Indipendent καλό θα ήταν να ψάξετε και λίγο το υπόβαθρό της και τις διασυνδέσεις της με το αγγλικό επενδυτικό λόμπυ. Ο δημοσιογράφος, σαν καλό παπαγαλάκι της Royal Bank of Scotland γράφει πόσο καλά θα ήταν τα πράγματα για τις αγορές, τα cds και τα spreads δανεισμού για τη χώρα ΑΦΟΥ κήρυσσε πτώχευση και αφού καταδικάσει το λαό της σε δεκαετίες κακοδαιμονίας. Οι Τράπεζες και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης όμως θα είναι μια χαρά!!!!! Μα πάμε καλά? ακόμη κι αν σε τρία χρόνια επανέλθεις στις αγορές γνωρίζεις σε ποιά κατάσταση θα είσαι, πως θα σε υποδεχτούν και τι ανάγκες θα έχεις? Θυμίζω ότι η Αργεντινή από το 2001 που κήρυξε πτώχευση ακόμη ΔΕΝ έχει βγεί στις αγορές για δανεισμό (δεκαετία και παραπάνω δηλαδή) ενώ το πρόγραμμα ανταλλαγής swaps πριν από μερικούς μήνες (και που πανηγυρίστηκε από τα εγχώρια παπαγαλάκια ως επιτυχία της και ως έξοδος στις αγορές) απέχει παρασάγγας από δανεισμό. Γιατί μ' αυτά που διάβασα θα ξεχάσω και τα οικονομικά που ξέρω!

 5. lampros avatar
  lampros 01/10/2011 12:43:38

  ΑΦΟΥ κήρυσσε πτώχευση και αφού καταδικάσει το λαό της σε δεκαετίες κακοδαιμονίας.

  Ενώ η πληρωμή υπέρογκων τόκων, η απώλεια ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ και το ξεπούλημα κάθε δημόσιας περιουσίας είναι δεκαετίες ευμάρειας ε;

  Ρε άει ΠΑΣΟΚ σας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.