#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/05/2013 15:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαθήματα από τη σφαγή στο Λονδίνο

[caption id="attachment_216793" align="alignleft" width="600" caption="Φωτο: Reuters"][/caption]

Η αρρωστημένη σκηνή από τη Βρετανία, ενός αιματοβαμμένου άντρα ο οποίος από ισλαμιστικό μίσος μόλις είχε αποκεφαλίσει έναν εκτός υπηρεσίας Βρετανό στρατιώτη, μέρα μεσημέρι, είναι ανατριχιαστική. Είναι αυτό το πρόσωπο της σύγχρονης τρομοκρατίας; Αν ναι, δεν είναι κανείς ασφαλής πια; Ο Nicholas Wapshott σχολιάζει.
Μετά την αρχική φρίκη από τη βάρβαρη σφαγή σε ένα καταπράσινο δρόμο του Λονδίνου προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τις προσπάθειες μας για την πρόληψη της τρομοκρατίας. Έντεκα χρόνια μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μένουμε ακόμα με μερικά βασικά ερωτήματα: τι ακριβώς είναι η τρομοκρατία; Και τι μπορούμε να κάνουμε, αν μη τι άλλο, για να την αποτρέψουμε;

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, οι ομόλογοί του, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι και η αστυνομία ήταν προσεκτικοί στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Έχουν αποφύγει να βγάλουν βιαστικές αποφάσεις, όπως έκαναν τόσοι πολλοί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη δολοφονία του πρεσβευτή Κρις Στίβενς στη Βεγγάζη. Όχι επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη τα λεγόμενα των δολοφόνων, αλλά επειδή απλά δεν ξέρουν.

Ο Κάμερον ήταν προσεκτικός ώστε να μην προδικάσει ή να μην προβεί σε εικασίες σχετικά με τα κίνητρα των δύο φερόμενων ως δραστών, οι οποίοι δεν έκαναν καμία προσπάθεια να δραπετεύσουν και περίμεναν την αστυνομία να έρθει και να τους συλλάβει. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια» ήταν το περισσότερο που μπορούσε να πει. Άφησε στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ -ο Κάμερον ήταν στο Παρίσι- να του ξεφύγει ότι το θύμα ήταν ένας στρατιώτης.

Η μητροπολιτική αστυνομία ήταν ακόμη πιο προσεκτική. «Κατανοούμε την ανησυχία για τα κίνητρα και θα εργαστούμε ακούραστα για να αποκαλύψουμε γιατί συνέβη αυτό και ποιος ήταν υπεύθυνος», είπε. «Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι θέλουν απαντήσεις, αλλά πρέπει να τονίσω ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια των ερευνών». Οι Βρετανοί έχουν μια σχολαστική προσέγγιση στο να προλαμβάνουν την προκατάληψη των αποδεικτικών στοιχείων και των ενόρκων, που η αμερικανική Πρώτη Τροπολογία δεν επιτρέπει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρώτα υποθέτουν και μετά ερευνούν. Ακόμη και το επόμενο πρωί μετά τις επιθέσεις, ο Κάμερον παρέμεινε απρόθυμος να αναγνωρίσει ότι η γλώσσα της τζιχάντ που χρησιμοποίησε ένας από τους δολοφόνους αμέσως μετά το συμβάν αυτόματα τον καθιστά τρομοκράτη.

Αντ’ αυτού, προτίμησε να διαχωρίσει το Ισλάμ από τη σφαγή. «Δεν θα ενδώσουμε ποτέ  σε καμιά μορφή τρόμου ή τρομοκρατίας», είπε. «Αυτή δεν ήταν απλά μια επίθεση στη Βρετανία και τον βρετανικό τρόπο ζωής, ήταν επίσης μια προδοσία στο Ισλάμ και στις μουσουλμανικές κοινότητες που προσφέρουν τόσα πολλά στη χώρα μας. Δεν υπάρχει τίποτα στο Ισλάμ που να δικαιολογεί αυτή την πραγματικά φοβερή πράξη».

Το γεγονός αυτό έφερε ξανά στην επιφάνεια τον επίσημο συνωστισμό για την αποφυγή συμπερασμάτων αμέσως μετά τη δολοφονία της Βεγγάζης. Υπήρξε ευρύς χλευασμός επειδή κανείς δεν τολμούσε να αποκαλέσει τη δολοφονία του Πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς τρομοκρατική πράξη, αν και είχε όλα τα χαρακτηριστικά της τρομοκρατίας. Υπήρξε η υπόνοια ότι η περιγραφή της δολοφονίας θα πρέπει να είχε πολιτικά κίνητρα.
Μερικές φορές είναι σημαντικό για τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου να παραμένουν σιωπηλοί και όχι να βγάζουν γρήγορα συμπεράσματα, ακόμη και αν το κίνητρο είναι εσφαλμένο. Η CIA ερεύνησε τις εγκαταστάσεις του πρέσβη στη Βεγγάζη ως μια σκηνή εγκλήματος που θα μπορούσε να παρέχει αυτές τις αποδείξεις οι οποίες θα φέρουν τους δολοφόνους ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι πράκτορες έχουν τώρα πέντε ύποπτους στο στόχαστρό τους, υπό 24ωρη επιτήρηση, αλλά περιμένουν μέχρι να έχουν αρκετά στοιχεία για να τους καταδικάσουν σίγουρα.

Η CIA φαίνεται να έχει μάθει το μάθημά της από τη συλλογή υπόπτων της Αλ Κάιντα μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί κρατούμενοι που δεν έχουν δικαστεί στο Γκουαντάναμο - τουλάχιστον 45 από αυτούς αυθεντικοί, ψυχροί τρομοκράτες - χωρίς επαρκείς αποδείξεις εναντίον τους, ώστε να προσθέσει η CIA άλλους πέντε για τη Βεγγάζη. Η διατήρηση του κράτους δικαίου είναι σημαντική για έναν πολιτισμένο έθνος, αλλά έχει ένα τίμημα. Μερικές φορές, δεν υπηρετεί τη δικαιοσύνη.

Η αποτυχία του να επιτραπεί στους κρατούμενος στο Γκουαντάναμο να επαναπατριστούν για να δικασθούν σε αμερικανικό έδαφος έχει προκαλέσει, από την CIA, το FBI και το Πεντάγωνο, την κράτηση  86 αθώων ανδρών που κρατούνται επ 'αόριστον από τις αμερικανικές δυνάμεις. Αυτό είναι ντροπή, γι’ αυτό και η νέα πρωτοβουλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για να αποδώσει δικαιοσύνη στους κρατούμενους του  Γκουαντάναμο είναι τόσο ευπρόσδεκτη. Η υποκρισία είναι η ψυχή της πολιτικής, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί οι περισσότεροι συνταγματολόγοι που εμφανώς επαινούν την αρχή του κράτους δικαίου είναι συχνά οι ίδιοι με εκείνους  που απαιτούν την αυτόματη καταδίκη των ύποπτων τρομοκρατών, ακόμα και όταν είναι γνωστό ότι είναι αθώοι.

Οι περιπτώσεις των χασάπηδων του Λονδίνου και των βομβιστών της Βοστόνης θίγουν ένα ακόμη πιο θεμελιώδες ερώτημα: Τι ακριβώς είναι η τρομοκρατία; Όταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν διοικούσε στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και συντόνιζε τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο, το σχήμα και ο τρόπος λειτουργίας των δικτύων τρομοκρατίας ήταν καλά οργανωμένα. Στα 11 χρόνια που πέρασαν από την 11/9, ωστόσο, η κεντρική διεύθυνση της επιχείρησης της Αλ Κάιντα έχει ηττηθεί και το καθήκον να συνεχιστεί ο ισλαμικός αγώνας πέρασε σε μεμονωμένους τζιχαντιστές.

Αλλά πότε ένας δολοφόνος είναι τρομοκράτης και πότε απλά ένας εγωκεντρικός δολοφόνος που θέλει να μπει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων; Υπάρχει μια επανάληψη της ισλαμικής τρομοκρατίας που αντλήθηκε από την συμμαχική εισβολή στο Αφγανιστάν και την ήττα της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, που δεν ταιριάζει στον Δυτικό στρατό και την προηγμένη τεχνολογία του. Η ισλαμιστική τρομοκρατία έχει σε μεγάλο βαθμό ανατεθεί σε άτομα που εργάζονται ανεξάρτητα ή σε μικρούς πυρήνες και διαπράττουν καλά σχεδιασμένες ή ευκαιριακές φρικιαστικές πράξεις, χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα που αγοράζονται στα φαρμακεία και τα καταστήματα.

Το πώς θα αντιμετωπίσουν την πολυδιάστατη τρομοκρατία  χωρίς να παρεμβαίνουν στις ελευθερίες μας είναι το μεγαλύτερο αίνιγμα που πρέπει να επιλύσουν οι σύγχρονοι νομοθέτες. Η αιώνια επαγρύπνηση δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, ακόμη και όταν συνοδεύεται από υποκλοπές από τις κάμερες στους δρόμους. Αλλά, όπως έδειξε η οργή στο Λονδίνο, μπορεί να είμαστε σε μια άλλη φάση. Σχεδόν ο καθένας έχει πλέον μια κάμερα στο κινητό του και οι γενναίες ψυχές είναι προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση των ένοπλων τρομοκρατών. Η ηρωίδα της ημέρας στο Λονδίνο είναι μια γυναίκα ονόματι  Ingrid Loyau-Kennett, η οποία άκουσε την αιματηρή απειλή του δολοφόνου «Εσείς δεν θα είστε ποτέ ασφαλείς» και στην απειλή του για «πόλεμο στο Λονδίνο» απάντησε ήρεμα, «Θα χάσετε. Είστε μόνοι εναντίον πολλών».

Τόσο στο Λονδίνο όσο  και τη Βοστόνη, οι δολοφονίες φαίνεται να έχουν διαπραχθεί από απογοητευμένους νεαρούς μουσουλμάνους. Παρά το ταξίδι ενός από τους βομβιστές της Βοστόνης στην Τσετσενία και την αναφορά ότι χρησιμοποίησε το εγχειρίδιο της Αλ Κάιντα για την κατασκευή της βόμβας με χύτρα ταχύτητας, η οποία σκότωσε τρεις και ακρωτηρίασε 264, οι εξόριστοι ηγέτες των τσετσένων αυτονομιστών αρνήθηκαν έντονα τις συνδέσεις με τα αδέλφια και μέχρι στιγμής το FBI δεν έχει διαπιστώσει άμεση σχέση μεταξύ των βομβιστών και ηγετών ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων. Και μέχρι η Scotland Yard να τεκμηριώσει  μια σύνδεση μεταξύ των δολοφόνων του Λονδίνου και ενός γνωστού τρομοκρατικού δικτύου, θα είναι προσεχτικοί στο να αποκαλούν τους δύο ύποπτους τρομοκράτες.

Οι Βρετανοί έχουν μια μακρά ιστορία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Από την έναρξη των ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία στις αρχές του 1970, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός εξαπέλυσε κύματα τρομοκρατικών επιθέσεων σε στρατιώτες και πολίτες. Οι μαχητές του IRA ήταν καλά πειθαρχημένοι και είχαν ένα σαφή στόχο και μια ιδεολογία. Λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων τους, προσέλκυσαν ψυχωτικούς χωρίς ιδανικά και ιδεολογία, οι οποίοι ήταν ευτυχισμένοι να σκοτώνουν για διασκέδαση.

Αυτός είναι ο λόγος που ο διαχωρισμός των πραγματικών τρομοκρατών  από τους τρελούς δολοφόνους πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο της αντιτρομοκρατίας. Τα μεγάλα λόγια για εκδίκηση για τις αμαρτίες των μουσουλμάνων σε γενικές γραμμές μπορεί να είναι καλή επιχείρηση για ένα δελτίο ειδήσεων για ξενόφοβους, αλλά δεν μπορεί να είναι το πρότυπο της δημοκρατικής κυβέρνησης και το μέσο του για την επιβολή του νόμου και της τάξης. Το να φωνάξεις απλά «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος!», όπως έκαναν οι δολοφόνοι του Λονδίνου, δεν ορίζει ένα έγκλημα ως πράξη τρομοκρατίας. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ είπε κάποτε: «Δεν υπάρχει τρομοκρατία στο κτύπημα, μόνο στην αναμονή του».  Ήταν σοφότερος από όσο ήξερε. Όπως αρέσει στους Βρετανούς να λένε, θα πρέπει να «διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να συνεχίσουμε».

reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Περικλής avatar
  Περικλής 24/05/2013 17:30:19

  "Οι μαχητές του IRA ήταν καλά πειθαρχημένοι και είχαν ένα σαφή στόχο και μια ιδεολογία. "

  "προσέλκυσαν ψυχωτικούς χωρίς ιδανικά και ιδεολογία"

  Άρες μάρες.

 2. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 24/05/2013 17:42:52

  Από την ανάγνωση της ανταπόκρισης μου γεννήθηκαν μερικές απορίες, τις οποίες θα καταγράψω πριν καταλήξω σε μια πρόταση.
  1. Έχει τόσο μεγάλη σημασία η διάκριση ανάμεσα σε μια τρομοκρατική πράξη και σε μια θηριώδη δολοφονία λόγω θρησκευτικού και πολιτιστικού μίσους; Αν κατάλαβα καλά, εκείνο που φοβίζει το συντάκτη του κειμένου είναι η τρομοκρατία, ενώ η νεοπλασία του ισλαμοφασιμού, που επεκτείνεται ραγδαία στην Ευρώπη, μάλλον τον παρηγορεί και τον καθησυχάζει. Μήπως τον έχω παρανοήσει;
  2. Η ξενοφοβία είναι κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις και συνθήκες κάτι κακό; Συγχωρήστε με, αλλά ανήκω σε εκείνους τους αθεράπευτα συντηρητικούς που πιστεύουν κάτι διαφορετικό. Ότι δηλαδή είναι πολύ κακό να είσαι ξενόφοβος όταν ΔΕΝ πρέπει, αλλά είναι επίσης κακό (αν όχι και τρισχειρότερο) να ΜΗΝ είσαι ξενόφοβος όταν υπάρχει σοβαρός λόγος να είσαι. Το να μιλήσεις για τα δεινά της ξενοφοβίας στους κατοίκους της Πλατείας Βάθη και της Κυψέλης, για παράδειγμα, θα ήταν το ίδιο αδιανόητο με το να μιλήσεις στους κατοίκους της περιοχής του Τσερνομπίλ για τα αγαθά…της ραδιενεργού μόλυνσης. Ή μήπως όχι;
  3. Και δεδομένου ότι το βρετανικό φλέγμα και το ευφυολόγημα του Χίτσκοκ διασκεδάζουν ως ένα σημείο τις ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι στην ισλαμοκρατούμενη Ευρώπη, επιτρέψτε μου να απαντήσω σε ανάλογο ύφος. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι υπάρχει λύση, και μάλιστα πολύ αποτελεσματική: να χτιστεί σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό της γηραιάς ηπείρου από ένα τζαμί και να ψηφιστούν δρακόντειοι αντιρατσιστικοί νόμοι που θα υποβάλλουν τον καθένα ακόμη και στη δοκιμασία του ορού της αλήθειας, για να φανεί αν είναι ή όχι πραγματικά ρατσιστής. Δεν μας χρειάζονται νόμοι σαν αυτόν που κατέθεσε τελευταία στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή το Υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί υπάρχουν εκεί μερικά «παραθυράκια» που θα επιτρέψουν σε ορισμένους να τη γλυτώσουν. Με ημίμετρα δε γίνεται, δυστυχώς, δουλειά! Και στο κάτω κάτω, καλύτερα στη φυλακή λόγω ρατσισμού παρά σφαγμένος «στο γόνατο» στη μέση του δρόμου ως άπιστος!

 3. popaia avatar
  popaia 24/05/2013 22:44:32

  Η πολιτική ορθότητα καίει τον εγκέφαλο. Τα ίδια και τα ίδια, άλλο τρομοκρατία και άλλο Ισλάμ.. Και ποιός σας είπε ρε ηθικοί αυτουργοί ότι η τρομοκρατία είναι χειρότερη απ' το Ισλάμ; Άμα γίνει η Ευρώπη Εμιράτα δηλαδή κι αποκεφαλίζουν νόμιμα βάσει του νόμου της Σαρία, δεν θα πειράζει επειδή οι δήμιοι δεν θα είναι τρομοκράτες;; Μεγάλη τους τιμή των ισλαμοχασάπηδων να τους αποκαλούνε τρομοκράτες, αυτό έχω να πω. Όπως κι αν αποκαλούν αυτούς τους κανίβαλους τιμή είναι. Αλλά με τέτοιες αντιλήψεις έγινε σφηκοφωλιά η Ευρώπη. Επειδή αφήνουν ανενόχλητο το Ισλάμ να φανατίζει και να στρατολογεί "νεαρούς" εναντίον του πληθυσμού και λαμβάνουν μόνο μέτρα για την τρομοκρατία. Λες και δεν ξέρουν ότι η ισλαμική κατήχηση εκεί οδηγεί μαθηματικά.
  Άσε πια το δίλημμα με τις...ελευθερίες. Η προτεραιότητα των ελευθεριών και καλά. Ότι μια πόλη, μια χώρα που ισλαμοκρατείται μπορεί να' ναι κι ελεύθερη!
  Δουλεύουνε τον κόσμο.
  Έρμοι ιθαγενείς, τί μας περιμένει όλους.

 4. Zame avatar
  Zame 25/05/2013 00:16:01

  Βια με Παθος.?

 5. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 25/05/2013 05:25:36

  Μόνο η Ρωσία του Πούτιν παίρνει σοβαρά μέτρα για να υπερασπίσει τους πολίτες της από τους φανατικούς τρομοκράτες ή και ισλαμοφασίστες. Το πώς θα ονομαστούν δεν έχει σημασία, δολοφόνοι και οι μεν και οι δε.
  Η ειδική αστυνομία της Μόσχας τους παρακολουθεί στενά και στην πρώτη άνομη αντίδρασή τους τους στέλνει αδιάβαστους στο επέκεινα.
  Αν οι πρόγονοί μας, το 1821, φοβόντουσαν τους μουσουλμάνους Τούρκους και δεν τους έπαιρναν στο κυνήγι, ένας εναντίον πέντε, τότε εμείς θα ήμασταν γιουσουφάκια.

 6. .Έλληνας... avatar
  .Έλληνας... 25/05/2013 05:27:25

  ...αφού άλλο η τρομοκρατία και άλλο το Ισλάμ που "πρέπει να το διαχωρίσουμε γιατί μας προσφέρει τόσα πολλά(;)" γιατί τότε όλοι οι τρομοκράτες σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γής μετά την κατάρευση της Σοβιετικής Ένωσης είναι ...Ισλαμοφασίστες;;;

  • popaia avatar
   popaia @ .Έλληνας... 25/05/2013 13:10:02

   +1000000000000

 7. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 25/05/2013 18:45:45

  To Κοινό στοιχείο των επιθέσεων σε Βοστώνη και Λονδίνο είναι αυτό που περιγεράφεται σε δημοσιεύματα με τον τίτλο «Μοναχικοί λύκοι».Πρόκειται για μια νέα τακτική της Αλ Κάιντα για την διεξαγωγή ιερού πολέμου.Με την τακτική αυτή η οργάνωση με επιχειρήσεις χαμηλού προφίλ επιτυγχάνει πιο θεαματικά αποτελέσματα επηρεάζοντας την Κοινή Γνώμη, διαμορφώνοντας κλίμα ισλαμοβοφίας και τρομοκρατίας και εσωτερικής αναταραχής
  Αναφορικά με το Ισλάμ και το τι επικρατεί ειδικότερα στην Ευρώπηαξια επισήμανσης θεωρώ πως χρίζουν τα παρακάτω:
  -Oι εκάστοτε Μουσουλμανικές οργανώσεις ή Αδελφότητες προσπαθούν να προβληθούν ως πειθαρχημένες.Στην πραγματικότητα βασίζονται στην τυφλή υποταγή στις προσταγές του "Δασκάλου".
  -Παρά τα όσα γράφονται για παγκόσμιο φαινόμενο Ισλαμοφοβίας το οποίο και εξαπλώνεται και βασίζεται στην έγνοια ή την ημιμάθεια η πραγματικότητα το διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόποΠολλοί θα επικεντρωθούν στην σχέση του αριθμού των όσων αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά με όσους ακολουθούν την Νομιμότητα.Αυτό το θεωρώ λανθασμένο ως σχήμα λογικής και τούτο γιατί τα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία με παραβατική συμπεριφορά ξεπηδούν απο τον ίδιο κύκλο.Το ήπιο Ισλάμ αποτελεί τον προθάλαμο του σκληρού ΙσλάμΕδώ δεν συγκρίνουμε θρησκείες, όμως θα ήταν λανθασμένο να αγνοήσουμε ότι βλέπουμε και ζούμε και αυτό είναι το με πόση ευκολία το Ισλάμ ως θρησκεία επενδύει το θρησκευτικό συναίσθημα με πολιτικές επιδιώξεις και με γεωστρατηγικές σκοπεύσεις Πολλοί αναφέρουν πως το Ισλάμ εμπεριέχει σύστημα κανόνων και δικαίου, και ότι έχει αποδειχθεί σε διάφορες χώρες ότι δεν αποκλείει και την ταυτόχρονη εφαρμογή και κοσμικού δικαίου.Ομως η πραγματικότητα επιβεβαιώνει και το αντίθετο πώς το σύστημα κανόνων που διαθέτει υπερβαίνει και αντικαθιστά το Εθνικό δίκαιο

 8. GEORGE avatar
  GEORGE 27/05/2013 08:06:51

  Όποιος πιστεύει ότι η Angelina Jolie έκοψε τα στήθια της, ότι Λονδίνο και Βοστώνη είχαν τρομοκρατικό χτύπημα ή ότι δεν ψεκάζουν... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΙΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ!!!: http://aeropsekasmostripolisarcadias.blogspot.gr/2013/05/blog-post_26.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.