#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/06/2013 18:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαθήματα αποφυγής του ελληνικού λάθους από ΔΝΤ και Χάρβαρντ!!!Η παραδοχή του «λάθους» του ΔΝΤ όσον αφορά την διάσωση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει μάθημα και μάλιστα με την υπογραφή του ΔΝΤ και του Χάρβαρντ. Οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνεργασία με το edX, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος ιδρύθηκε από το Χάρβαρντ και το Τεχνολιγικό Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, θα προσφέρουν προσεχώς διαδικτυακά μαθήματα σε τραπεζίτες και υπουργικά στελέχη σε όλο τον κόσμο, για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανά τον κόσμο θα λαμβάνουν διαδικτυακά μαθήματα για την διαχείριση των χρεών και την ανάπτυξη μιας υγιούς οικονομίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους λάθη με καταστροφικές συνέπειες. Το πρόγραμμα θα γίνει με σκοπό να διδάξουν «ριζοσπαστικές μεθοδολογίες και αναλυτική μελέτη, σε μια πλατφόρμα ανοιχτών πηγών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Η εκπαίδευση που παρέχουμε αποσκοπεί στην αύξηση της ικανότητας των υπαλλήλων να αναλύουν και να διαμορφώνουν υγιείς μακροοικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές» δήλωσε ο Sharmini Coorey, επικεφαλής του Ινστιτούτου του ΔΝΤ για την Ανάπτυξη Ικανοτήτων. Το ταμείο δήλωσε ότι τα μαθήματα θα συνδυάζουν την πολιτική οικονομικής ανάλυσης με τα εργαστήρια που ενσωματώνουν «εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο, μέσα από τις εμπειρίες των μελών του». Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ως εκ τούτου, μάλλον θα μπορεί να προσφέρει στους «φοιτητές» πολύτιμες πληροφορίες.

wsj

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μ.Λ. avatar
  Μ.Λ. 20/06/2013 19:31:14

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63845998

 2. Peri avatar
  Peri 20/06/2013 20:29:23

  Το ΔΝΤ και η ακαδημαϊκή κοινότητα παραδέχονται το λάθος, όμως η Μέρκελ και η κυβέρνηση επιμένουν. Μπράβο...αυτό θα πει ακαιρεότης

 3. AGH avatar
  AGH 20/06/2013 21:57:58

  Σωστό αυτό κι ενδιαφέρον ενώ όποιος μπει στον κόπο να επισκεφθεί το harvardX (του edX) θα βρει κι άλλα προσφερόμενα μαθήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

 4. Dal avatar
  Dal 20/06/2013 22:11:35

  Το ζήτημα του λάθους της Τρόικα επανέρχεται και θα επανέρχεται συχνότερα. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να γραφούν κάποια πράγματα.

  Οι εκτιμήσεις που ακολουθούν πραγματοποιήθηκαν από τον καθηγητή πολιτικής οικονομίας κυρ. Θόδωρο Μαριόλη, προ διετίας παρακαλώ.

  Aπό την Κευνσιανή θεωρία ο φημισμένος πλέον πολλαπλασιαστής για την ελληνική οικονομία ισούται:

  Π=1/[(s+m)(1-τ)+τ]

  όπου s είναι η ροπή προς αποταμίευση με τιμή s=0.12, m είναι η ροπή προς εισαγωγές με τιμή m=0,28 και τ είναι ο φορολογικός συντελεστής (φόρος ανά μονάδα εισοδήματος) με τιμή τ =0,31.

  Οι τιμές των συντελεστών( s και m) αντιστοιχούν στο ποσοστό για αποταμίευση και εισαγωγή για κάθε Ευρώ εισοδήματος . Τα μεγέθη των συντελεστών της εξίσωσης αποτέλεσαν επιλογές του Θ. Μαριόλη από εκτιμήσεις άλλων μελετητών.

  Ο πολλαπλασιαστής σύμφωνα με τα παραπάνω διαμορφώθηκε στο 1,71. Η ίδια τιμή ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Μπλανσάρ, στο τέλος του 2012 όμως!!!.

  Επίσης από την κευνσιανή θεωρία απέδειξε με μαθηματικούς τύπους, ότι για τον ισοσκελισμό του πρωτογενούς ελλείμματος που το 2009 ήταν 8%, θα απαιτηθούν μέτρα ύψους 17% του ΑΕΠ. Το εν λόγω αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την τιμή του πολλαπλασιαστή τον οδήγησε στην εκτίμηση ότι η ύφεση θα ανέλθει στο 29%, (17X1,71), για τον ισοσκελισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και μόνον. Με δεδομένο ότι η αθροιστική ύφεση διαμορφώθηκε στο τέλος του 2012 στο 22% περίπου η εκτίμησή του είναι πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα(συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης ύφεσης για το 2013 5 με 6%).

  Ας σημειωθεί ότι υπήρξε ο μοναδικός οικονομολόγος στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό(δεν γνωρίζω άλλον), που με αξιοσημείωτη ακρίβεια προέβλεψε τα εν λόγω μεγέθη . Ας μην επιτιμούμε λοιπόν την χώρα μας και τον λαό της ακολουθώντας τόσο τυφλά την προπαγάνδα που άλλοι, με συμφέροντα, μας επιβάλουν.

  Ας τελειώνουμε με τη ΠΑΡΑΜΥΘΑ του λάθους. Δεν υπήρξε κανένα λάθος, αλλά μια εσκεμμένα λαθεμένη εκτίμηση ( τρόικας και κυβερνώντων) για να οδηγηθεί σταδιακά ο πληθυσμός στον εθισμό των μέτρων, σε συνδυασμό με την γκεμπελικού τύπου ψυχολογικό πόλεμο ενάντια σε κάθε κοινωνικό στρώμα. Αν εξ αρχής ανακοίνωναν τη πραγματικότητα που βιώνουμε, θα υπήρχε καθολική αντίδραση.

  Ζητώ την επιείκεια για το μέγεθος και το τεχνικό του μηνύματος.Δεν γίνονταν διαφορετικά.

  Δια του λόγου το αληθές δείτε τα λεπτά 8,30 έως 9,30 από το βίντεο.
  http://www.youtube.com/watch?v=CgQkZbAB5sM

 5. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 20/06/2013 22:24:25

  To μάθημα το είχαμε πάρει το 1929 και ήταν απλό και σαφές.
  Ο Κέυνς το εξέφρασε έτσι το 1937 : Η άνθηση κι όχι η κάμψη της οικονομίας είναι η σωστή ώρα για λιτότητα.

  “The boom, not the slump, is the right time for austerity at the Treasury.”


  Η ιδέα ότι επιβάλλουμε αιματηρή λιτότητα σε μία οικονομία σε ελεύθερη πτώση και αυτό είναι εντάξει, είναι μία απόλυτα ανόητη άποψη.

 6. thanasis avatar
  thanasis 21/06/2013 05:23:10

  δε βλέπω πουθενά τον Γιωργάκη για καθηγητή και ανησυχώ

 7. 3-1=0.fe avatar
  3-1=0.fe 22/06/2013 09:09:07

  Στο δικο μας Οικονομικο πανεπιστημιο προστεθηκε ενα μαθημα που εξηγει πως απο λαθος συνταγη βγαινουν σωστα αποτελεσματα.Πρωτοποριακο μαθημα και φοιτητες απο ολο τον κοσμο εχουν δηλωσει ενδιαφερον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.