#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/05/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως τελικά η al-Qaida δεν διαθέτει τομέα μηχανοργάνωσης;
Στο Antinews, εντοπίσαμε και ασχοληθήκαμε με το θέμα πριν από δυο περίπου χρόνια (Μαθήματα ασφάλειας τρομοκρατικών επιχειρήσεων από το Χόλυγουντ). Τώρα κάτι ανάλογο απασχολεί και τους Αμερικάνους ειδικούς,  που ψάχνουν τα ευρήματα που μάζεψαν από το καταφύγιο του bin Laden.

Οι Αμερικανοί ειδικοί λοιπόν, που εξετάζουν τους σκληρούς δίσκους και τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές που βρέθηκαν στο καταφύγιο του Osama bin Laden, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Σαουδάραβας τρομοκράτης οργάνωνε αλλά και διηύθυνε τις επιχειρήσεις της ομάδας,  από το Abbottabad του Πακιστάν, όπου και βρίσκονταν.

Πως όμως μπορούσε και επικοινωνούσε με τους συνεργάτες του, μεταφέροντας τις εντολές του, αφού  όλο το κτίριο ήταν εκτός τηλεπικοινωνιακού δικτύου, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο εντοπισμός του;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι οι επικοινωνίες γίνονταν, αλλά με καθόλου τεχνολογικά εξελιγμένους τρόπους. Ο Osama έγραφε στον υπολογιστή του το μήνυμα που ήθελε να στείλει, στη συνέχεια το μετέφερε σε φορητό δίσκο τύπου flash drive, το οποίο παρέδιδε σε κάποιον αγγελιαφόρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, στη συνέχεια ο αγγελιαφόρος αυτός πήγαινε σε κάποιο απομακρυσμένο ίντερνετ καφέ, τοποθετούσε το φλασάκι σε κάποιον υπολογιστή κοινής χρήσης μέσω USB, και έστελνε το μήνυμα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Καλή η μέθοδος, αλλά έχει πολλά κενά στον τομέα της ασφάλειας. Ποιος ξέρει πόσοι ιοί κυκλοφορούν στους υπολογιστές των ίντερνετ καφέ του Πακιστάν; Αν λοιπόν μολυνθεί το φλασάκι, τότε εξυπακούεται πως θα μολυνθούν και οι προσωπικοί υπολογιστές του Osama, εκτός βέβαια και αν τα φλασάκια χρησιμοποιούνταν μόνο μια φορά, και στη συνέχεια καταστρέφονταν, όπως γίνεται και με τα burner phones.

Στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, η χρήση φορητών δίσκων απαγορεύτηκε το 2008 (στη συνέχεια επιτράπηκε, και λίγο μετά απαγορεύτηκε εκ νέου), επειδή κυκλοφόρησε κάποιος ιός που πρόσβαλλε τα δίκτυα του πενταγώνου. Όπως ανακοινώθηκε, επρόκειτο για μια κατευθυνόμενη επίθεση ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Στο Πακιστάν όμως, δεν παρακολουθεί η NSA τα τοπικά ίντερνετ καφέ; Δεν επιτηρεί τις ύποπτες διευθύνσεις ΙΡ; Δεν υπήρχε κάποιος Αμερικανός πράκτορας να τοποθετήσει κάποιον ιό;

Η al-Qaida θα ήταν πιο ασφαλής αν επέλεγε τη λύση της δημιουργίας ενός λογαριασμού ηλεκτρονικής αλληλογραφίας «μαϊμού», με κάποιο αδιάφορο τίτλο όπως π.χ. Catlover622@webmail, και να μοίραζε τον κωδικό εισόδου (password) σε κάποιους έμπιστους συνεργάτες. Στη συνέχεια θα μπορούσε να στέλνει μηνύματα σε μια ανύπαρκτη διεύθυνση, και όποιος έμπαινε μέσω του κωδικού θα μπορούσε να τα διαβάσει στην επιστροφή τους.

Σίγουρα ο bin Laden κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη επί δέκα ολόκληρα χρόνια.  Όπως φαίνεται όμως, η διαδικτυακή στρατηγική ασφάλειας που χρησιμοποιούσε δεν ήταν σχεδιασμένοι από γνώστες του ίντερνετ.

S.A.-Wired

(http://www.wired.com/dangerroom/2011/05/osamas-diabolical-plan-for-secure-email-flash-drives/#more-46855)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. koinos_nous avatar
  koinos_nous 16/05/2011 09:59:06

  Ωραια ολα αυτα αλλα προυποθετουν οτι υπηρχε αλ-καιντα κλπ.
  Ειναι ομως ετσι?

 2. Civil-Eng. avatar
  Civil-Eng. 16/05/2011 10:01:54

  Ενώ διοικηση επιχείρησης-οργανισμού-ομάδας από μακριά δεν είναι δυνατό να γίνει, όπως γνωρίζουμε, παρα μονον με τη χρήση υπολογιστή και ίντερνετ. Τι μας λένε οι άνθρωποι.... Κάναν λέει τα flash-disks βολτούλα μια εδώ , μια εκεί, μια στο ιντερνετ καφέ στο πακιστάν.

 3. tpe avatar
  tpe 17/05/2011 13:44:36

  Ναί, ωραίος τρόπος... Ρε αδερφέ (του wired), υπάρχουν άπειροι τρόποι να μεταδώσεις ένα μήνυμα. Και υπάρχουν οι απλοί, οι ασφαλείς οι πολύ ασφαλείς κοκ. Το θέμα είναι: Ο bin Laden ΠΟΤΕ πέθανε; Γιατί δεν μας έδειξαν τον "ενταφιασμό" του;
  Και τους πήρε 10 χρόνια να βρουν αυτό το ΦΡΟΥΡΙΟ που κρυβόταν; Και στα google maps να έβαζαν ένα κακόμοιρο αναλυτή της CIA να ψάχνει, θα το είχε ανακαλύψει μετά από 2-3 χρόνια το ΠΟΛΥ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.