Μήπως τα Δυτικά έθνη έκαναν την αντιπαράθεση με τον Πούτιν αναπόφευκτη;
10/11/2014 20:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως τα Δυτικά έθνη έκαναν την αντιπαράθεση με τον Πούτιν αναπόφευκτη;

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος είναι προ των πυλών. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Ο Ντέιβιντ Μπλερ σχολιάζει.

Ο στρατάρχης Φερντινάν Φος έγραψε μια από τις πιο ακριβείς προβλέψεις της ιστορίας. Ερευνώντας τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και τους ταπεινωτικούς όρους που επιβλήθηκαν στη Γερμανία το 1919, ο πρώην «αρχιστράτηγος» των Συμμαχικών Δυνάμεων δήλωσε: «Αυτή δεν είναι ειρήνη - είναι μια ανακωχή για 20 χρόνια». Και έτσι αποδείχθηκε ότι ήταν. Η θριαμβολογία των νικητών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έθεσε τα θεμέλια για έναν νέο κατακλυσμό. Όταν η Ευρώπη έπρεπε να ξαναχτιστεί το 1945, ο Τσόρτσιλ και ο Τρούμαν, στοιχειωμένοι από τα λάθη των Βερσαλλιών, εξασφάλισαν ότι θα ανασταίνονταν μία νέα Γερμανία, η οποία θα περιλαμβάνονταν αντί να αποκλειστεί.

Η πιο πρόσφατη ανακατάταξη της Ευρώπης άρχισε ακριβώς πριν από 25 χρόνια με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Αφού έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα, μπορούμε να συμπεράνουμε πλέον ότι οι δυτικοί ηγέτες έχουν επαναλάβει αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «τρέλα των Βερσαλλιών». Όταν τα πλήθη περνούσαν από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, προμηνύοντας τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης, μήπως η Αμερική και οι σύμμαχοί της έκαναν κάτι λάθος και συμπεριφέρθηκαν με έναν τρόπο που έκανε τη σημερινή αντιπαράθεση με τη Ρωσία αναπόφευκτη; Για να το θέσουμε ωμά, μήπως εξαπάτησαν και ταπείνωσαν τη Ρωσία κατά τη στιγμή της αδυναμίας της, ρίχνοντας έτσι τους σπόρους του ρεβανσισμού για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν;

Αυτή είναι σίγουρα η άποψη του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Με αφορμή την επέτειο από την πτώση του τείχους, ο άνθρωπος που έκανε τα περισσότερα για να θάψει τον Ψυχρό Πόλεμο εκφώνησε ομιλία στο Βερολίνο, η οποία έμοιαζε γεμάτη θλίψη και πικρία. Η Ευρώπη είναι πιο «τεταμένη και ανήσυχη» σήμερα από οποιαδήποτε άλλη φορά από την αρχή αυτού του αιώνα, δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. «Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει », είπε.

Όσο για το γιατί συνέβη αυτό, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το ανήγαγε στη δεκαετία του ενενήντα, όταν οι ηγέτες της Δύσης υποτίθεται ότι «εκμεταλλεύτηκαν την αποδυνάμωση της Ρωσίας» να αναζητήσει «κυριαρχία στον κόσμο. Πρόσφερε μια «λίστα» παραδειγμάτων, επικαλούμενος την «διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τη Γιουγκοσλαβία, ιδιαίτερα το Κοσσυφοπέδιο, τα σχέδια πυραυλικής άμυνας, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία». Όλα αυτά, πρόσθεσε ο Γκορμπατσόφ, μετέτρεψαν μια «γρατσουνιά» σε μια «αιματηρή ανοιχτή πληγή».

Αυτή είναι μια εντυπωσιακή φράση από έναν άνθρωπο όπως ο Γκορμπατσόφ. Σε αντίθεση με τον σημερινό ένοικο του Κρεμλίνου, ο ίδιος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για παρωπίδες εθνικισμού ή ισχυρογνωμοσύνη. Επιπλέον, ο Γκορμπατσόφ μίλησε με τη δυσαρέσκεια κάποιου που πιστεύει ότι παραπλανήθηκε. Σε παλαιότερες συνεντεύξεις, ο ίδιος έχει κατηγορήσει τη Δύση - και ειδικά την Αμερική και τη Γερμανία – ότι διέλυσαν τη συμφωνία που φέρεται να προσέφεραν το 1990. Σε αντάλλαγμα για να επιτραπεί σε μια επανενωμένη Γερμανία να είναι μέρος του ΝΑΤΟ, ο Γκορμπατσόφ λέει ότι του είχαν υποσχεθεί πως η συμμαχία δεν θα επεκταθεί ούτε ένα εκατοστό προς την Ανατολή. Παρά το γεγονός αυτό, το ΝΑΤΟ προχώρησε αλματωδώς προς τα ανατολικά, με τη διεύρυνση των μελών του ώστε να συμπεριλάβει έξι πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Στο δοκίμιό του για τον εθνικισμό, ο Isaiah Berlin συνέκρινε την αντίδραση μιας ταπεινωμένης χώρας με «λυγισμένα κλαδιά που ξεφυτρώνουν μόλις τα πατήσεις». Στην εκδοχή του Γκορμπατσόφ για τα γεγονότα, που με θέρμη αγκάλιασε ο Πούτιν, η Δύση διέπραξε την τρέλα να πατήσει τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου - και η χώρα σήμερα ξεφυτρώνει ξανά. Η κριτική του Γκορμπατσόφ είναι σαφής, αλλά θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα αν θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να αγνοήσει τα γεγονότα του 2014. Ο νούμερο ένα κανόνας του να είναι μια χώρα υπεύθυνη, εξάλλου, είναι «να μην αρπάζεις ποτέ εδάφη του γείτονά σου». Τον Απρίλιο, η Ρωσία προσάρτησε 10.000 τετραγωνικά μίλια της Ουκρανίας από την Κριμαία. Μόνο την περασμένη Παρασκευή, η Ρωσία έστειλε 32 τανκς συνοδεία πυροβολικού και πεζικού στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο Πούτιν είχε επιτύχει τον de facto έλεγχο μιας ζώνης του βιομηχανικού κέντρου του γείτονά της, χρηματοδοτώντας μια ένοπλη εξέγερση.

Πότε μια ειλικρινής κριτική γίνεται ειδική έκκληση και μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τα απαράδεκτα; Ο Γκορμπατσόφ μπορεί να φαίνεται δίκαια αγανακτισμένος, αλλά η περίπτωσή του δεν είναι πειστική. Έδωσαν στη Ρωσία συγκεκριμένες υποσχέσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν εξαπλωθεί; Η απάντηση στα αρχεία είναι σαφής: ορισμένοι δυτικοί υπουργοί πράγματι έδωσαν αυτές τις εγγυήσεις. Πρώτος και καλύτερος ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον σοβιετικό ομόλογό του, Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε, στις 4 Φεβρουαρίου 1990, τα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα γερμανικά αρχεία δείχνουν ότι ο Γκένσερ δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ μιας ενοποιημένης Γερμανίας θέτει πολύπλοκα ζητήματα. Για εμάς, όμως, ένα πράγμα είναι βέβαιο: το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά».

Το νόημα αυτών των λέξεων είναι αδιαμφισβήτητο. Αλλά αυτό δεν δικαιώνει την υπόθεση του Γκορμπατσόφ - για κάποιο λόγο αυτό αγγίζει την ουσία του τι θα έπρεπε να αλλάξει με την εξαφάνιση του Ψυχρού Πολέμου. Καμία υπόσχεση που δόθηκε από οποιονδήποτε Γερμανό υπουργό - ή οποιοδήποτε άλλο ηγέτη για το θέμα – δεν θα μπορούσε να δεσμεύσει τα νέα κράτη μέλη, στη συνέχεια, στη δίνη του αναδυόμενου από τα συντρίμμια κομμουνιστικού μπλοκ.

Έξι έθνη έφυγαν από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η Σοβιετική Ένωση, εν τω μεταξύ, διασπάστηκε σε 15 διάδοχα κράτη. Η ουσία της επανάστασης στον τρόπο σκέψης της Μόσχας που ο Γκορμπατσόφ προήδρευε, ήταν η αποδοχή του ότι κάθε μία από αυτές τις χώρες είχε κάθε δικαίωμα να πάρει το δρόμο της. Η τοτεμική συμβολή του στην ιστορία ήταν να εγκαταλείψει το Δόγμα Μπρέζνιεφ, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα επέβαλε τον κομμουνισμό στην Ανατολική Ευρώπη με τη δύναμη των όπλων.

Αλλά, παραδόξως, ο Γκορμπατσόφ δεν φαίνεται να έχει ακολουθήσει τη λογική του για το συμπέρασμά του. Εάν τα κράτη-δορυφόροι επρόκειτο να ελευθερωθούν, τότε θα ήταν σε θέση να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Και μερικά από αυτά μπορεί να αποφάσιζαν ελεύθερα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Από τη στιγμή που αποδέχεσαι την αρχή ότι χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία είχαν κάθε δικαίωμα να είναι κυρίαρχες, τότε λογικά δεν θα μπορούσες να έχεις αντίρρηση εάν επέλεγαν να επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Γκορμπατσόφ αποδέχθηκε αυτή τη λογική σε σχέση με μια επανενωμένη Γερμανία. Το 1995, ο ίδιος εξήγησε ότι είχε επιτρέψει στην επανενωμένη Γερμανία να είναι στο ΝΑΤΟ, επειδή αυτή ήταν η θέληση του λαού της. «Η ενωμένη Γερμανία αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει μέλος», είπε, «και εγώ έπρεπε να δεχθώ αυτή τη δεδομένη πραγματικότητα». Εάν οι Γερμανοί είχαν το δικαίωμα να αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε γιατί να μην το είχαν οι Πολωνοί και οι Τσέχοι - ή οι Εσθονοί, οι Λετονοί και οι Λιθουανοί; Θα έλεγε πραγματικά ο Γκορμπατσόφ στους λαούς όλων αυτών των χωρών ότι δεν είχαν δικαίωμα να είναι στο ΝΑΤΟ, λόγω των ιδιωτικών διαβεβαιώσεων που δόθηκαν από έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας; Και ποια θα ήταν η συνιστώμενη πολιτική του Γκορμπατσόφ για τη Δύση; Θα έλεγε η Αμερική στα αποκατεστημένα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν εκτός συζήτησης επειδή, πάνω από τα κεφάλια τους, οι μεγάλες δυνάμεις είχαν αποφασίσει ότι μια τέτοια πορεία θα πλήγωνε τη Ρωσία;

Αν ο Γκορμπατσόφ πιστεύει πραγματικά ότι μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου η Ρωσία θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα του βέτο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρώην κρατών-δορυφόρων της, τότε αυτό είναι ένα παράδειγμα της πολύ Ψυχροπολεμικής νοοτροπίας που υποτίθεται ότι απέρριπτε. Σήμερα, ωστόσο, αυτό είναι ουσιαστικά και αυτό που επιδιώκει ο Πούτιν. Δεν θα ανεχθεί να στραφεί η Ουκρανίας στη Δύση και να επιδιώξει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν αυτό είναι ό,τι θέλει η πλειοψηφία του λαού της.

Ενώ καταγγέλλουν την ψυχροπολεμική νοοτροπία της Δύσης, ο Πούτιν - και, δυστυχώς, και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ - προσκολλώνται σε αυτήν ακριβώς τη στάση που πρεσβεύουν ότι απορρίπτουν. Γιατί αυτό το πνευματικό αδιέξοδο; Ίσως οι Ρώσοι ηγέτες να θεωρούν πάρα πολύ επίπονο το να αναρωτιούνται γιατί μια χώρα όπως η Πολωνία μπορεί να επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όταν έχει εισβάλει το Κρεμλίνο σχετικά πρόσφατα – όπως στην Πολωνία το 1939 - τότε είναι λογικό να μπεις σε μια συμμαχία που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει μια τέτοια συμφορά από το να ξανασυμβεί.

Αν η Μόσχα εξέταζε τα κίνητρα των νέων μελών του ΝΑΤΟ, θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να εκθέσει την άβολη αλήθεια ότι η Ρωσία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τους άμεσους γείτονές της. Η αλήθεια, μάλλον, είναι το αντίστροφο. Έτσι, μια επανάληψη της «τρέλας των Βερσαλλιών» δεν εξηγεί τη νέα σκιά πάνω από την Ευρώπη. Αντ 'αυτού, η απάντηση βρίσκεται στην ίδια τη Ρωσία – έχοντας κατά νου ότι ακόμη και ο Γκορμπατσόφ δεν έχει αποτινάξει εντελώς την ψυχροπολεμική νοοτροπία.

www.telegraph.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 10/11/2014 21:44:13

  Η σύγκριση της ηττημένης γερμανίας μετά τον ΑΠΠ με την ρωσία του 90 είναι τελείως αβάσιμη και υπερβολική. Η ρωσία κατέρρευσε τότε έως υπερδύναμη και δεν πρόκειται να αποκτήσει ξανά τέτοιο στάτους. Δεν κατέρρευσε εξαιτίας κάποιου πολέμου ή με υπαιτιότητα τρίτων και για αυτό δεν έχει δίκιο να παραπονείται. Ούτε της υπαγόρευσε κανένας σκληρούς όρους παρά μόνο ίσως η ιστορία... Ούτε έχει δίκιο να παραπονείται για την στάση των δυτικών αφού είχε καταρρεύσει. Για παράδειγμα η διεύρυνση τυο ΝΑΤΟ στην ανατολή ήταν κάτι που ελέυθερα αποφάσισαν, οι Πολωνοί, οι Ρουμάνοι και οι υπόλοιποι. Δηλαδή τι περίμεναν οι Ρώσοι; Να πουν οι αμερικάνοι στους πολωνους: "Α! δεν σας θέλουμε στο ΝΑΤΟ! Εσείς ανήκετε στην ρωσία η οποία θα σας καταδυναστεύσει αισχρά μόλις συνέλθει για άλλη μία φορά! Εμείς θα περιμένουμε η ρωσία να συνέλθει γιατί γουστάρουμε fair play!!!!" Δεν θα παραβίαζε αυτό τα δικαιώματα των Πολωνών; Δεν θα ήταν ηλιθιότητα από την πλευρά των αμερικάνων; Ποιος τους είπε των ρώσων ότι δικαιούνται να χουν τέτοιο στάτους γενικού γαμάω στα 2/3 της Ευρώπης με το έτσι θέλω; Οι πολωνοί, οι ρουμάνοι, οι βούλγαροι αν επιθυμούν να γίνουν όπως παλιά, μπορούν να βγουν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να πέσουν στην αγκαλιά της μαμάς ρωσίας. Αν όμως δεν το θέλουν γιατί κλαίγεται η ρωσία; Δικαιωμά τους είναι.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Άπαντα Επιστάμενος 11/11/2014 01:06:16

   Όποιος παριστάνει ότι δεν βλέπει το αμερικανοκίνητο αιματηρό πραξικόπημα των νεοναζιστών του Κιέβου, τις μαζικές δολοφονίες των ρωσικής συνείδησης Ουκρανών και την απόπειρα εθνοκάθαρσής τους είναι υποκριτής.

   • George N avatar
    George N @ pythagorean 11/11/2014 10:21:44

    Πρέπει να είναι πολύ ευχάριστο να πιστεύει κανείς στο απόλυτο καλό, στο απόλυτο κακό και να ξέρει ότι έχει ταχθεί με το φώς. Ούτε δισταγμοί, ούτε αμφιβολίες, τίποτα που να σκιάζει την απόλυτη τακτοποίηση των πραγμάτων στην σκέψη μας. Αν δεν ήταν άλλωστε, δύσκολα τόσοι πολλοί θα αγνοούσαν την πραγματικότητα και θα ήσαν έτοιμοι να πιστέψουν οτιδήποτε.

   • Tassos avatar
    Tassos @ pythagorean 11/11/2014 12:51:11

    Ξέχνα την Ουκρανία και βάστα στα σύνορα γιατί τους βλέπω τους Ουκρανούς να μπουκάρουν οσονούπω στην Κριμαία.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ pythagorean 11/11/2014 14:51:29

    Πότε έγινε σφαγή και εθνοκάθαρση;Oι μόνοι που κινδύνευσαν απο την έφοδο στο προεδρικό μέγαρο ήταν ο Γιανούκοβιτς που την κοπάνησε και οι αστυνομικοί που πρυοβολούσαν και εξαφανίσθηκαν. Μετά οι Ρώσοι κατέλαβαν την Κριμαία.Είχε γίνει μία (1) σφαγή πριν την κατάληψη της Κριμαίας; Όχι και ούτε και αμέσως μετά έγινε.Μετά όμως κατέλαβαν και άλλες περιοχές στην Α.Ουκρανία και τότε άρχισε πόλεμος.Η αλήθεια είναι ότι ο ουκρανικός στρατός δεν πρόβαλε αντίσταση για την Κριμαία αλλά δεν γινόταν να μην προβάλλει ποτέ αντίσταση στο διαμελισμό της χώρας.Κανένας στρατός στον κόσμο δεν μπορεί.

    • pythagorean avatar
     pythagorean @ ψυχραιμια 11/11/2014 18:45:03

     Εϊσαι καλός μαθητής της Victoria - "f**k the EU" - Nuland. http://www.globalresearch.ca/the-war-in-east-ukraine-us-natos-paranoid-falsification-of-reality/5400195

    • pythagorean avatar
     pythagorean @ ψυχραιμια 11/11/2014 19:26:57

     Η πρώτη σφαγή ρωσοφώνων έγινε στην Οδησσό. Πολλές ακόμα έγιναν με συστηματική χρήση τυφλών βολών πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές, κυρίως Ντονέτσκ και περίχωρα, αλλά επίσης πρόσφατα και σε ελεγχόμενη από ρωσόφωνους περιοχή έξω από τη Μαριούπολη, όπου σκοτώθηκαν 6 ελληνικής καταγωγής πολίτες που επέστρεφαν από κηδεία. Πολλοί εκ των νεοναζιστών του Κιέβου, που φαίνεται πως έχουν υποστήριξη μεταξύ κάποιων σχολιαστών αυτού του φόρουμ, φανερά κραυγάζουν ζητώντας την εκδίωξη των ρωσοφώνων από την Ανατολική Ουκρανία.

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ pythagorean 11/11/2014 16:40:42

    pythagorean, Ουκρανοι, πολωνοί, τσέχοι, σλοβάκοι, λετονοί, λατβιανοί, λιθουανοί, γεωργιανοι,βούλγαροι, ρουμάνοι ούγγροι, κανένας τους δεν συμπαθεί τους ρώσους. Τυχαίο; Δεν νομίζω! Αμερικανοκίνητο; Κοιμήσου κι ονειρέψου! Πολλοί από αυτούς τους λαούς έχουν διπλή συγγένεια με τους ρώσους: είναι και ορθόδοξοι και Σλάβοι. Αυτό κάτι πρέπει να πεί που σε αφήνω να το βρεις μόνος σου.
    Μίλα με κανέναν από αυτές τις χώρες και θα καταλάβεις. Κάποτε μου καθαριζε το σπίτι μία πολωνέζα που επαναλάμβανε συνέχεια "Ρώσοι κακοί!" ακόμη κι αν δεν το έφερνε η κουβέντα. "Γερμανοί όχι κακοί;" την ρώτησα μια φορά αστειευόμενος. "Ρώσοι πιο κακοί", μου απάντησε.
    Αυτό φίλε μου δεν είναι αμερικανοκίνητο. Είναι το αποτέλεσμα κακής διαγωγής τα τελευταία 200 και πλεόν χρόνια. Αν η αμερική το εκμεταλλέυεται είναι λογικό και αναμενόμενο.
    Οι μόνοι που δεν έχουμε τόσο κακή άποψη για τους ρώσους είμαστε οι έλληνες και οι Σέρβοι. Λαοί που ήλθαν σε μικρή ή μηδαμινή επαφή μαζί τους τελευταία.

    • pythagorean avatar
     pythagorean @ Άπαντα Επιστάμενος 11/11/2014 19:00:30

     Η Πολωνέζα σου ακούει φαίνεται τις κορώνες των πολιτικών της χώρας της (“Ρώσο κακό“), αλλά δεν πήρε χαμπάρι τις διαρρεύσασες απόκρυφες σκέψεις του τότε Υπ.Εξ. της, του Radoslaw – “we gave the Americans a blow job” – Sikorski. http://www.newsweek.com/we-gave-americans-blow-job-got-nothing-says-polish-foreign-minister-255863

    • MCA avatar
     MCA @ Άπαντα Επιστάμενος 11/11/2014 20:01:40

     Τι γίνεται όμως όταν ο δημοκρατικά εκλεγμένος Προέδρος μιας χώρας εκδιώκεται με πραξικόπημα επειδή ακολουθεί φιλορωσική πολιτική; Οι πραξικοπηματίες βαφτίζονται επαναστάτες από τους δημοκράτες δυτικούς.

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ MCA 12/11/2014 13:25:27

      MCA, Το τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση είναι κάτι που αφορά την Ουκρανία και μόνο και δεν δικαιολογεί εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Όπως την κύπρο και μόνο, αφορούσαν τα δικά της ζητήματα το 1974.

     • pythagorean avatar
      pythagorean @ Άπαντα Επιστάμενος 12/11/2014 19:44:16

      @ΑΕ, Στ’ αλήθεια ενδιαφέρεσαι για το Διεθνές Δίκαιο και για την Κύπρο? Μακάρι. Τα σχόλιά σου, όμως, δείχνουν μάλλον άλλο κίνητρο: την αντιπάθειά σου για ο,τιδήποτε ρωσικό. Δικαίωμά σου. Και δικαίωμά μας να το επισημαίνουμε.

     • MCA avatar
      MCA @ Άπαντα Επιστάμενος 12/11/2014 21:31:28

      Οι δυτικοί προκάλεσαν το πραξικόπημα. Τι δουλειά είχαν να ανατρέψουν ένα δημοκρατικά εκλεγμένο προέδρο; Σε τι διαφέρουν από τους Ρώσους; Εξίσου άτιμα συμπεριφέρθηκαν.

  • no justice avatar
   no justice @ Άπαντα Επιστάμενος 11/11/2014 16:48:37

   Με το ιδιο σκεπτικο,λογικο δικαιωμα της Κουβας τη δεκατια του 60 θα ηταν να εχει Σοβιετικα στρατευματα στο εδαφος της διπλα απο τις Αμερικανικες ακτες.

 2. sender avatar
  sender 11/11/2014 00:24:58

  Καμία σχέση η ενδυνάμωση και ανάκαμψη της Ρωσίας με τις δικές της δυνάμεις,μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης(1992),με εκείνη της Γερμανίας του Μεσοπολέμου.Τότε από την Δύση έρεε άφθονη βοήθεια στο πληγωμένο θηρίο,που τυφλά στράφηκε εναντίον της υφηλίου,πάνοπλο.Η Ρωσία δεν χρωστά πουθενά.Ούτε καν το ΔΝΤ πρόλαβε να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Επανάληψη της Ιστορίας αποτελεί η επανένωση των δύο Γερμανιών,που δημιούργησε μια νέα γερμανο-οικονομική ηγεμονία(πάλι,πεπερασμένου χρονικού ορίζοντα,όπως φαίνεται),τα αποτελέσματα της οποίας,εν είδει κατοχής,βιώνει η Ν.Ευρώπη.Ο ρόλος πάντως του Μ.Γκορμπατσόφ αποδεικνύεται αρκετά αινιγματικός.

 3. Νικολάου Κώστας., avatar
  Νικολάου Κώστας., 11/11/2014 09:12:10

  Αν η Αυτοκρατορία του χρήματος κρίνει οτι την συμφέρει ο ψυχρός πόλεμος θα τον κάνει. Αν διαπιστώσει οτι χάνει λεφτά απ' αυτόν, απλά θα εγκαταλείψει την Ουκρανία στην τύχητης. Η αντιπαράθεση με τον Πούτιν γίνεται όπου και όταν οι Δυτικοί βγάζουν λεφτά. Δεν έχουν ιδεολογία.

 4. karenin avatar
  karenin 11/11/2014 12:31:26

  ειναι φανερό πως η Ρωσσία εσπασε το μονοπώλιο των ΗΠΑ στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας με την περίπτωση της Κριμαίας. Ο Πουτιν αμφισβητει την παγκόσμια ηγεμονία τους για αυτό και είναι ο στόχος όλης αυτης της πολιτικής των κυρώσεων και της απομόνωσης. Παντως η ιδέα συγκρουσης Νατο- ρωσιας στα σλαβικα εδάφη της Ουκρανίας διεγείρει πολλούς πέρα απο τον ατλαντικό.

  • Νικολάου κωστας avatar
   Νικολάου κωστας @ karenin 11/11/2014 17:24:54

   To είχε σπάσει νωρίτερα με την περίπτωση της Οσετίας στη Γεωργία φίλτατε Κarenin. Αλλά έχουμε δικαίωμα εμείς οι Δυτικοί, να μιλάμε οτι η ουσιαστικά δική μας διεθνής νομιμότητα παραβιάζεται ή τηρείται και στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ? Σίγουρα οι έμποροι του πάσης φύσεως μαύρου χρήματος διεγείρονται πέρα απο τον Ατλαντικό στην ιδέα συγκρουσης Νατο-Ρωσιας, αφού άλλοι θα χάσουν, ενώ αυτοί θα κερδίσουν πολλά και γρήγορα...Δηλαδή επειδή η ΕΣΣΔ έπεσε στα χέρια ενος πλασιέ της πίτσας Hut και ενός μεθύστακα, και ο λαός της πλήρωσε με ποταμούς αίμα την ατυχία του, είχαμε πιστέψει οτι ξεμπερδέψαμε για πάντα με τους Ρώσους και οτι θα τους αγοράζουμε μόνιμα τα πυρηνικά υποβρύχια για ένα κομμάτι ψωμί να τα εκθέτουμε στο Long beach με εισιτήριο για τους τουρίστες? Ο Πούτιν νομίζω έχει ήδη καταγραφεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία, ως ο ανωρθωτής της Ρωσίας=ΕΣΣΔ και ως μακράν ο ικανώτερος ηγέτης των αρχών του 21ου αιώνα..

   • karenin avatar
    karenin @ Νικολάου κωστας 11/11/2014 20:58:16

    Η δημοτικότητα του Πούτιν στην αρχή του ετους ηταν κάτω απο 40%, ενω μετα τα γεγονότα της ανοιξης και τωρα ειναι κοντά στο 87%, αυτό τα λέει ολα. Απο την αρχή του ετους εχει εγκαταλειψει την μετασοβιετική τυπική διπλωματία και συμμετέχει ενεργά σε γεωπολιτικά παιγνιδια με οφελος της Ρωσσίας. Σε μια τελευταία ομιλία του ο Ομπάμα, μετα τους τσιχαντιστές και τον εμπολα τριτο μεγάλο κακό για τον κόσμο ανέφερε την ρωσία του Πουτιν. Το μεγάλο ζητούμενο πάντως είναι πως θα αντιδράσει η ρώσικη ολιγαρχική ελιτ, τωρα που οι επιπτωσεις των κυρώσεων αγγιζουν την τσέπη τους. Γιατί περα απο διεφθαρμένοι οι περισσότεροι είναι και πιασμενοι, και για αυτο ευάλωτοι στις πιέσεις.

 5. Tassos avatar
  Tassos 11/11/2014 12:52:19

  Το ρούβλι καταρρέει, ο πληθωρισμός πάνω από 10%, έρχονται οι διαδηλώσεις της κατσαρόλας και ένα κελλί στην Σιβηρία για τον κοντό.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Tassos 11/11/2014 19:11:30

   Tassos, το χόρτο που μασάς είναι το καλύτερο! Θα τα πούμε το 2017, όταν το κόστος της ενέργειας θα μετράται κυρίως σε ρούβλια και yuan. Πάντως αν το ευρώ έπεφτε 20% και η ευρωζώνη είχε πληθωρισμό 10%, το ελληνικό (και όχι μόνο) χρέος θα γινόταν σε λίγα χρόνια πατατάκια και οι Σόιμπλε, Μέρκελ κλπ θα βράζανε απ' το κακό τους.

  • Νικολάου Κ. avatar
   Νικολάου Κ. @ Tassos 11/11/2014 19:20:15

   Χα,χα,χα, To συντομώτερο φασιστοουκρανικό ανέκδοτο... Το Ευρώ ανεβαίνει, ο πληθωρισμός -1 η ισότητα και ισονομία μεταξύ των εταίρων αποκαθίσταται και ένα κελλί περιμένει τον πρόεδρο της Κομισσιόν. Μια χαρά πάμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.