#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/10/2011 09:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως ο Ερντογάν είναι ... υπερτιμημένος;
Πριν από δυο εβδομάδες, ο Τούρκος πρωθυπουργός ταξίδεψε στην Αίγυπτο, τη Τυνησία, και τη Λιβύη, στα πλαίσια αυτού που αποκλήθηκε «περιοδεία της αραβικής άνοιξης».

Με μια αναπτυσσόμενη οικονομία, ένα ισχυρό στρατό, και τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες, ο Erdogan απολαμβάνει μιας μεγαλύτερης νομιμοποίησης από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, σχεδίασε έτσι την περιοδεία του, ώστε να φανεί πως στοχεύει στο να ηγηθεί της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα όμως προσπάθησε να καλύψει τις πρόσφατες αποτυχίες του,  τις οποίες και θα πρέπει να ξεπεράσει.

Προς τα έξω, η περιοδεία φάνηκε να σημειώνει επιτυχία. Στα αεροδρόμια τον υποδέχτηκαν ως άλλον «ροκ σταρ», και μάλιστα εκφώνησε λόγο στον Αραβικό Σύνδεσμο, κάτι που  συνέβη για πρώτη φορά από έναν μη Άραβα.

Οι ακτιβιστές της αραβικής άνοιξης, ανήσυχοι πως οι στρατιωτικοί μπορεί να εκτροχιάσουν τις προσδοκίες της επανάστασής τους, θαύμασαν τον τρόπο με τον οποίο ο  Erdogan προσπαθεί να ξαναφέρει τον Ισλαμισμό στο προσκήνιο, και επίσης θαύμασαν τις πρόσφατες νίκες του εναντίον των κοσμικών στρατηγών της χώρας του.

Η μεγαλύτερη όμως απήχηση του Τούρκου ηγέτη, πηγάζει από τις σκληρές επιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ, το οποίο απείλησε με ναυτικό πόλεμο, καθώς και με τις κριτικές του εναντίον της Δύσης, την οποία κατηγορεί ότι θέλει απλά να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της Λιβύης. Τόνισε μάλιστα τον ρόλο της χώρας του, ως μια σταθερή και αφιλοκερδή φίλη τους. Ιδού λοιπόν ένας ηγέτης, που θέλει να τα βάλει με το Ισραήλ όπως ο Νάσερ, και να ηγηθεί της περιοχής, όπως ένας Οθωμανός.

Όλα αυτά είναι εντυπωσιακά, αλλά στην πραγματικότητα, η εξωτερική πολιτική του Erdogan έχει τα χάλια της. Η αραβική άνοιξη, που συχνά επικροτεί το τουρκικό μοντέλο ως ιδανικό, έχει φέρει τον Τούρκο πρωθυπουργό αντιμέτωπο με τις πρώτες σοβαρές δοκιμασίες του. Και τα πήγε άσχημα.

Όλα ξεκίνησαν στη Λιβύη, όπου ο Erdogan απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση εναντίον της παρέμβασης του ΝΑΤΟ, η οποία όμως είχε σκοπό τη προστασία των Μουσουλμάνων αμάχων. Το ΝΑΤΟ τον αγνόησε επιδεικτικά, και ο Erdogan αμέσως συμμορφώθηκε, προσπαθώντας μάλιστα να πιστωθεί την επέμβαση!

Στο ζήτημα όμως της Συρίας, υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα του. Κάποτε διαφήμιζε πομπωδώς την πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονές του. Δημιούργησε μάλιστα μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου και ταξιδιών μεταξύ της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ, και του Ιράν. Στήριξε το καθεστώς της Συρίας και αυτό του Ιράν εναντίον της Δύσης, και μάλιστα προσπάθησε να υπερασπιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σήμερα όμως, η Τουρκία βασανίζεται από τα προβλήματα με τη Συρία, το Ιράν, και το Ιράκ. Ο Erdogan δείχνει αναποτελεσματικός. Και μπορεί η Συρία να φαίνεται ως το βασικό του πρόβλημα, τα πράγματα όμως έχουν μια βαθύτερη αιτία.

Ο Erdogan ανέβασε τον πήχη των γεγονότων της Συρίας, λέγοντας πως πρόκειται για κρίσιμη εξέλιξη που αφορά στα εσωτερικά της χώρας του. Άλλωστε, η βία εκεί, πλημμυρίζει τη Τουρκία με Κούρδους της Συρίας. Ας μη ξεχνάμε τον διαρκή πόλεμο της Άγκυρας με τους Κούρδους του ΡΚΚ. Για αυτό και ο Erdogan απαίτησε από τον ‘Ασαντ να σταματήσει τη καταστολή και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, την ίδια ώρα που αυτός ο ίδιος συνέχιζε να βομβαρδίζει στρατόπεδα του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ, δολοφονώντας Ιρακινούς αμάχους, παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία της χώρας, και αναγκάζοντας την Βαγδάτη να καταγγείλει την Τουρκία.

Ο Άσαντ όμως, συνέχισε απτόητος να αγνοεί τον Erdogan, παρά τις απειλές του δεύτερου ότι εξαντλείται η υπομονή του. Σε κάποια μάλιστα φάση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε περίχαρος ότι έπεισε την Συρία να αποσύρει τα τανκς από μια πολιορκία, ενώ αυτά επέστρεψαν λίγες ώρες αργότερα. Η Τουρκία ρεζιλεύτηκε.

Οι Τούρκοι απέτυχαν, διότι ο Άσαντ γνωρίζει πολύ καλά πως δεν θα πρέπει να δείξει αδυναμία, και πως το Ιράν θα τον στηρίζει. Ιδού λοιπόν οι βαθύτερες αιτίες της αποτυχίας του Erdogan στη Συρία. Το Ιράν έχει ηγετικές βλέψεις για την περιοχή. Για αυτό και χρειάζεται τη Συρία. Ο Erdogan αποτελεί εμπόδιο. Έτσι, η Τεχεράνη καταγγέλλει πως η τουρκική καταστολή των Κούρδων, δεν διαφέρει και πολύ από την αντίστοιχη του Άσαντ. Μάλιστα, το Ιράν, που και το ίδιο βομβαρδίζει ιρακινά εδάφη, αναφέρεται στο ΡΚΚ όχι ως τρομοκράτες αλλά ως αντάρτες, που εκπροσωπούν τις νόμιμες κουρδικές προσδοκίες. Και ο Erdogan πνίγεται….

Προς το παρόν, και όσο αντέχει ο Άσαντ, το Ιράν νικάει. Και όσο το Ιράν συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος του Erdogan. Για αυτό και η Τουρκία συμφώνησε τελευταία να εγκατασταθεί το αμερικανικό ραντάρ στο έδαφός της. Πρόκειται για ραντάρ που θα χρησιμοποιείται σε σχέση με το Ιράν.

Σε αυτό το φόντο, ο Erdogan περιόδευσε στην Μ. Ανατολή, απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη, και απείλησε το Ισραήλ με πόλεμο. Πολλοί ακροατές του στον Αραβικό Σύνδεσμο ενθουσιάστηκαν, άλλοι όμως, όπως ο αιγυπτιακός στρατός ανησυχούν για το που μπορούν να οδηγήσουν όλα αυτά. Εξάλλου, η ατζέντα της ημέρας ήταν η Συρία, κάτι για το οποίο ο Erdogan δεν είπε κουβέντα. Και ενώ αποχωρούσε από την αίθουσα συνεδριάσεων, οι εξόριστοι Σύριοι που ήταν παρόντες τον χαρακτήριζαν «δειλό».

Ακόμη και κάποια στην αντιπολίτευση της Τουρκίας, αρχίζουν να καταγγέλλουν την ηθικά υποκριτική  πολιτική του Erdogan, ως «γυάλινο πύργο». Κοροϊδεύουν τις πολιτικές του ως άνευ αντικρίσματος. Καταγγέλλουν τη ματαιοδοξία του, που θέλει να κάνει σε άλλους ηθικά κηρύγματα, και που περηφανεύεται για το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που του απένειμε ο Καντάφι.

Για όλα αυτά, ο Erdogan καταφεύγει στη λύση της επίθεσης εναντίον του Ισραήλ, που οι αιτίες της έχουν μεγάλο βάθος. Το 2006 είχε αγκαλιάσει την Χαμάς, η οποία έχει δηλωμένο σκοπό την καταστροφή του Ισραήλ. Σήμερα ανεβάζει τον πήχη, απειλώντας ακόμη και με πόλεμο!

Το ίδιο αβέβαιη είναι και η γενικότερη διεθνής θέση του Erdogan. Η έκθεση Palmer του ΟΗΕ δικαίωσε την επιδρομή του Ισραήλ στον στολίσκο της Γάζας. Παράλληλα, οι προσπάθειες του να εμποδίσει την Κύπρο στο να ενταχτεί στην ΕΕ, καθώς και η αντίθεσή του στην νόμιμη εκμετάλλευση των πόρων της, που είναι χρήσιμες στην ΕΕ, τον κάνουν να χάνει φίλους.

Για έναν που υποτίθεται ότι θέλει να ηγηθεί μιας νέας Μέσης Ανατολής, οι αντί-ισραηλινές και αντί-δυτικές του τακτικές, μοιάζουν πολύ με την παλιά Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής, το μόνο που κατάφερε είναι να μπλέξει τη χώρα του στις αντιπαραγωγικές πολιτικές, που οι προκάτοχοί του απέφευγαν. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο υπουργός Εξωτερικών του. Ενώ αναφέρονταν στην πολιτική μηδενικών προβλημάτων ως επιτυχή, αυτό στο οποίο εστιάζει σήμερα η Τουρκία είναι μια συμμαχία με την Αίγυπτο, προκειμένου να δημιουργηθεί άξονας εναντίον του Ισραήλ.

Θα ήταν καλό να υποθέσουμε πως οι εγγενείς δυνάμεις της Τουρκίας, η μετριοπάθεια του παρελθόντος, και τα πολλά πολιτικά και ηθικά όρια στην περιφερειακή επιρροή του Erdogan, θα τον κάνουν να επιλέξει μια πιο νηφάλια πορεία. Ούτως ή άλλως, ένας επίδοξος «ηγέτης» θα πρέπει να φέρνει και αποτελέσματα, εκτός από ένα απλό χειροκρότημα.

 

Των Hillel Fradkin & Lewis Libby

 

Real Clear World

http://www.realclearworld.com/articles/2011/09/30/erdogans_glass_house_99702.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Παπαδημητρίου avatar
  Νίκος Παπαδημητρίου 02/10/2011 10:09:26

  Ο Ερντογάν χτύπησε το βαθύ κράτος της χώρας του. Πράγμα καθόλου εύκολο βεβαια (μακάρι να γινόταν κι εδώ).
  Ομως το βαθυ αυτό κράτος ηταν που ειχε τον επαγγελματισμό και την ψυχραιμία να κρατά ισορροπίες. Οι στρατιωτικοί γνώριζαν, πως για να παραμείνουν η κυρίαρχη τάξη στη χώρα, δεν πρέπει ποτέ να χάσουν πόλεμο. Για να μην χάσουν πόλεμο, δεν έπρεπε ποτέ να εμπλακούν σε πόλεμο. Η συνταγή ήταν μετρημένος τσαμπουκάς και όπου μας παίρνει.

  Φαίνεται πως οι Ισλαμιστές, ίσως και με τα αποθημενα των προηγούμενων δεκαετιών όταν φυλακίζονταν από το κεμαλικό καθεστώς, και με τη σημερινή στρατιωτική δύναμη στα χέρια τους, χάνουν το μέτρο. Κυρίως ομως, δείχνουν να έχουν πιστέψει τις μεγαλοστομίες τους περί Οθωμανισμού. Ισως ειναι θεμα χρόνου να κανουν τη Μεγάλη Πατάτα.

 2. Λαρισαίος avatar
  Λαρισαίος 02/10/2011 10:17:00

  Ο δεύτερος συν-συγγραφέας του άρθρου είναι ο Lewis "Scooter" Libby, πρώην επιτελάρχης του Λευκού Οίκου επί Μπους, γνωστός από το σκάνδαλο Valerie Plame. Ενδιαφέρον.

 3. Aris. A avatar
  Aris. A 02/10/2011 12:20:09

  Είναι νομίζω νωρίς ακόμα για συμπεράσματα.

  Ο Ερντογάν θέλει θέση στο τραπέζι των ισχυρών αλλά όλες είναι πιασμένες και σπρώχνει τους άλλους για να του κάνουν χώρο.

  Αν θα καταφέρει να κάτσει δύσκολο.

  Πάντως η Τουρκία αυτή την στιγμή δεν έχει ούτε τα οικονομικά στοιχεία ούτε την οικονομική ωρίμανση ούτε την στρατιωτική υπεροπλία για να το πετύχει.

  Μπλοφάρει για να κερδίζει άκοπα.

  • StarPowerNone avatar
   StarPowerNone @ Aris. A 03/10/2011 03:35:20

   Η Τουρκία μπλόφαρε διαχρονικά. Στα 'μικρά' θέματα όπως αναγνώριση Αρμενικής γενοκτονίας, Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις, κυπριακό (μέχρι σήμερα), οι μπλόφες της περνούσαν. Στην μεγάλη μπλόφα, με την εισβολή στο Ιράκ το 2003, έχασε. Πάει να μπλοφάρει και τώρα με Ισραήλ, κλπ. Το παιχνίδι είναι πολύ χοντρό για μπλόφες. Μάλλον θα ψάχνει πως να τα μαζέψει. Στην υποχώρησή της όμως, μπορεί να αρπάξει κάτι από μας, άλλωστε τι τους νοιάζει τους Αμερικανούς, Γερμανούς και λοιπούς Ευρωπαίους; Αυτοί δεν θα δώσουν κάτι, όπως και παλιά...

 4. Κάποιος avatar
  Κάποιος 02/10/2011 12:56:26

  Ήταν να μην τα βάλει ο Ερντογάν με το πανίσχυρο... κυπριακό λόμπι που ελέγχει τον Τύπο σε Αμερική και Ευρώπη...

  Θα τον θάβουν συνέχεια τα διεθνή ΜΜΕ, μέχρι να τον διαλύσουν.

  • StarPowerNone avatar
   StarPowerNone @ Κάποιος 03/10/2011 03:25:00

   "πανίσχυρο... κυπριακό λόμπι!"

 5. Ηλίας avatar
  Ηλίας 02/10/2011 13:59:55

  Εγώ πάλι λέω ας βλέπουμε λίγο από Τουρκία να μαθαίνουμε κι εμείς τι πάει να πει σοβαρό κράτος. Η οικονομία της γείτονος ακμάζει και εμείς είμαστε στα τέσσερα ψάχνοντας για βαζελίνη.

  • ikaros avatar
   ikaros @ Ηλίας 02/10/2011 16:59:05

   Τώρα που θα βγάζουμε 300 Ευρώ το μήνα όπως αυτοί, θα δεις και εδώ ανάπτυξη...

  • alakran avatar
   alakran @ Ηλίας 02/10/2011 17:39:43

   Τα μαθήματα θα πρέπει να τα πάρουμε από την Κύπρο (if you know what i mean....)

 6. anonymous avatar
  anonymous 02/10/2011 14:05:16

  Στους δυτικούς πήρε από το 1204 μέχρι το 1922 για να διαλύσουν την αυτοκρατορία και να ελέγξουν την περιοχή της αν. μεσογείου. Μάλιστα πολέμησαν στον Α' ΠΠ για να το επιτύχουν. Στο Β' ΠΠ το μόνο που έκαναν για να διατηρήσουν τον έλεγχο ήταν να αιματοκυλήσουν την Ελλάδα στον εμφύλιο Α' και Β' φάση.

  Με βάση τα ανωτέρω οι δυτικοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανένα πασά να τους χαλάσει τη σούπα. Συνεπώς ο Ερντογάν είναι τελειωμένος. Βιάστηκε. Έπρεπε να περιμένει την αποσύνθεση της Δύσης αφενός και τη δημιουργία δικής του βιομηχανίας και πολεμικής αφετέρου.

  • Λαρισαίος avatar
   Λαρισαίος @ anonymous 02/10/2011 14:34:56

   Είναι 70 χρονών. Πόσο να περιμένει; Αλλά το πρόβλημα με τον Ερντογάν είναι ότι ενώ παίζει την τουρκική πολιτική σκηνή στα δάχτυλα (φαίνεται άλλωστε), από εξωτερική πολιτική δεν πολυσκαμπάζει. Απόδειξη ότι νομίζει ότι μπορεί να τα βάλει με το Ισραήλ (ο νοών νοείτω).

   • Αρράκις الراقص avatar
    Αρράκις الراقص @ Λαρισαίος 02/10/2011 15:35:16

    Ο Ερντογάν είναι γεννημένος το '54 συνεπώς είναι μόλις 57 ετών

   • Mm avatar
    Mm @ Λαρισαίος 02/10/2011 15:37:35

    70 χρονων ειναι;; Το 1954 γεννήθηκε.

    • Λαρισαίος avatar
     Λαρισαίος @ Mm 02/10/2011 20:36:56

     mea culpa. Αλλά το υπόλοιπο της ανάρτησής μου ισχύει...

   • anonymous avatar
    anonymous @ Λαρισαίος 02/10/2011 16:22:24

    Ο σοβαρός ηγέτης κοιτάζει το συμφέρον της κοινωνίας του και όχι τη μωροφιλοδοξία τη δική του. Από τη στιγμή που η κοινωνία του δεν είναι έτοιμη και αρκετά ισχυρή πρέπει να περιμένει.
    Δηλ. αν η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι η Κίνα τι πρέπει να κάνει;

 7. Anonymous avatar
  Anonymous 02/10/2011 19:32:50

  ...της οποίας προφανής στόχος είμαστε (μάλλον) εμείς...

 8. Krax avatar
  Krax 02/10/2011 19:33:39

  Μήπως ο Ερντογάν παίρνει ληγμένα, είναι η ακριβής ερώτηση για την περίπτωση.
  Πάντως ότι και να παίρνει εμείς θα τα πληρώσουμε.

 9. Αμυδρός avatar
  Αμυδρός 02/10/2011 21:52:17

  Ο Ερντογάν μου θυμίζει όλο και πιο πολύ τον Αντρέα στις δόξες του. Όταν τελειώσει και αυτού η εποχή, θα έχει αφήσει πίσω του συντρίμμια.

 10. anetos avatar
  anetos 03/10/2011 07:34:11

  εβραϊκό θέλει να πει ....εκτός και αν βάζει η κοσκινού τον άνδρα της με τους πραματευτάδες

 11. anetos avatar
  anetos 03/10/2011 07:42:29

  το «Καθαρό» μήνυμα του νέου «ηγέτη» των μουσουλμάνων προς τους φίλαρχους του Ισλάμ νέους και παλιούς είναι : κάντε με αρχηγό γιατί είμαι πρότυπο ηγέτη και δημοκρατη αλλά να ξέρετε ότι εάν και εφόσον οι δυτικοί αποφασίσουν ότι δεν σας θέλουν θα τους ακολουθήσω....

 12. mind trap avatar
  mind trap 03/10/2011 14:05:20

  Το να καταστεί η Τουρκία περιφερειακή δύναμη - γιατί μέχρι στιγμή προεξοφλείται ότι θα γίνει (δεν έχει γίνει) - προϋποθέτει βεβαίως την εκμετάλλευση φυσικών πόρων π.χ. κοιτάσματα φυσικού αερίου.
  Σε αυτό το μέτωπο γνωρίζουν ότι τα πράγματα δε είναι και τόσο καλά με ανοικτά θέματα όπως Κύπρος και Αιγαίο.
  Τουτέστιν, αν η Τουρκία δεν εκμεταλλευτεί κάποια κοιτάσματα, το όνειρο της Περιφερειακής Δύναμης θα παραμείνει όνειρο.
  Στριμωγμένη ανάμεσα σε δυνατότερους παίκτες όπως Ρωσία, Ιράν, Ε.Ε., η Τουρκία δε βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Και αυτό το ξέρει.
  Παραδείγματος χάριν, η ιδέα ένα μη Αραβικό Κράτος (η Τουρκία) να γίνει ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων ανά την υφήλιο, μάλλον ανεβάζει τον πήχη σε σημείο ακατόρθωτης επίτευξης. Η Τουρκία δεν έχει καταρρίψει κανένα σημαντικό στόχο έτσι ώστε να της αναγνωρίζεται το δικαίωμα περιφερειακού παίκτη.
  Πρώτιστα λοιπόν η Τουρκία πάσχει στους στόχους που θέτει γιατί αποδεικνύονται άπιαστοι αλλά και γιατί βιάζεται.
  Δε θα μου κάνει εντύπωση δε, οι Τούρκοι να προχωρήσουν και σε επόμενα βήματα βάσει χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει στον εαυτό τους, εντελώς απροετοίμαστοι για τις συνθήκες που θα κλιθούν να αντιμετωπίσουν.
  Πολύ δύσκολα λοιπόν η Τουρκία να μπορέσει να καταστεί περιφερειακή δύναμη και αυτό θα την κάνει περισσότερο παράξενη και επιθετική απέναντί μας.
  Έτσι εξηγούνται τα απανωτά λάθη του Ερντογάν, γιατί τώρα συνειδητοποίησαν και αυτός και ο Νταβούντογλου, ότι τα φουσκωμένα μυαλά δεν είναι προϋπόθεση επιτυχίας.
  Το θέμα υποχωρήσεων για καλή γειτονία ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν οδηγεί πουθενά. Δέστε και οι τόσα χρόνια "φίλοι" με το Ισραήλ, ότι οι Τούρκοι δεν το έχουν σε τίποτα να δείξουν δόντια. Σε μας άραγε τι θα κάνουν όταν τους ανοίξουμε την όρεξη των υποχωρήσεων - παραχωρήσεων?
  Μήπως το Αιγαίο γίνει η διέξοδος της Τουρκίας, στο αδιέξοδο της περιφερειακής δύναμης εις βάρους της Ελλάδας?
  Βεβαίως να πούμε και το εξής: όποιος Έλληνας υποχωρήσει στο θέμα Αιγαίου, αυτομάτως θα σημαίνει αποδοχή της σταδιακής και σίγουρης υποβάθμισης - αν όχι απώλειας - της Πατρίδας μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.