#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/02/2012 09:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως η διάλυση του ευρώ είναι η μόνη λύση;Φέτος έχουμε την δέκατη επέτειο του ευρώ, η έλευση του οποίου θα έφερνε υποτίθεται μια νέα εποχή, όχι μόνο οικονομικής ευημερίας, αλλά και πραγμάτωσης του ευρωπαϊκού οράματος.

Όσο όμως κλιμακώνεται η κρίση, τόσο ξεθυμαίνει και ο αρχικός ενθουσιασμός για το ευρώ σε πολλές χώρες. Κάποιες μάλιστα που περίμεναν πως και πώς να ενταχθούν, άρχισαν να το ξανασκέφτονται.

Στη Μάλτα, το ευρώ αντικατέστησε την λίρα το 2008, εν μέσω πυροτεχνημάτων, συναυλιών, και άλλων εκδηλώσεων. Ο πρωθυπουργός Lawrence Gonzi το χαρακτήρισε ως θρίαμβο, λέγοντας πως «είμαστε περήφανοι που μπήκαμε στην ευρωζώνη. Περιμένουμε τώρα να υποδεχτούμε ντόπιους και ξένους επενδυτές, και τουρίστες από παντού».

Τέσσερα χρόνια μετά, η απογοήτευση είναι γενική. Όπως λέει ο ξενοδόχος Charles Demech, «μετά το ευρώ, οι τιμές ανέβηκαν, αλλά όχι οι μισθοί. Όλα έγιναν πιο ακριβά για τον μέσο πολίτη».

Για τον βουλευτή Alfred Sant, το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι όντας στην ευρωζώνη, η χώρα του θα πρέπει να ακολουθεί πολιτικές που ορίζουν οι ισχυρές χώρες (Γερμανία και Γαλλία), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα μαλτέζικα συμφέροντα.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, η κυβέρνηση της Μάλτας δεσμεύτηκε να συνεισφέρει €260 εκατ. στο πακέτο του ΔΝΤ που θα χρησιμεύσει στη διάσωση των εταίρων της στην ΟΝΕ. Αυτό δεν αρέσει στον οδηγό ταξί Oliver Briffa που όπως λέει, «τα μεγάλα κράτη πρέπει να βοηθούν εμάς, και όχι το αντίστροφο… όλα ήταν καλύτερα επί λίρας».

Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι, όπως ο πανεπιστημιακός Lino Briguglio που υποστηρίζει ότι το ευρώ θα επιβιώσει επειδή αν καταρρεύσει, αυτές που θα χάσουν τα πιο πολλά θα είναι οι Γαλλία και Γερμανία. «Προς το παρόν δυσκολευόμαστε, αλλά όταν βελτιωθεί η κατάσταση, θα υπάρξει ανάκαμψη στην ευρωζώνη, και αυτό θα αλλάξει και την διάθεσή μας απέναντι στο ενιαίο νόμισμα», λέει.

Πάντως οι διαφωνίες σχετικά με την χρησιμότητα του ευρώ είναι πια διαδεδομένες σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου πολύς  κόσμος αποδεικνύεται αρνητικός απέναντι στη διατήρησή του, ενώ οι περισσότερες κυβερνήσεις δηλώνουν πως θα κάνουν τα πάντα για να το σώσουν.

Κάποιες χώρες που χρωστάνε, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ζουν κοινωνικές αναταραχές εξαιτίας της επιβληθείσας απ έξω λιτότητας. Από την άλλη, οι πολίτες των οικονομικά ισχυρών χωρών διαμαρτύρονται διότι, όπως λένε, οι φόροι τους καταλήγουν σε διασώσεις σπάταλων και ανεύθυνων χωρών.

Τέλος, πολλές χώρες που επί καιρό περιμένουν να ενταχθούν στην ευρωζώνη, άρχισαν να το μετανιώνουν.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας Merk Belka, «το ευρώ έχει χάσει την ελκυστικότητα του, και δεν βιαζόμαστε να ενταχθούμε…».

Από την πλευρά του, ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Necas χαρακτήρισε την ευρωζώνη ως «ζώνη χρέους», και αρνείται να καθορίσει ημερομηνία για την ένταξη της χώρας του σε αυτήν.

Η διάλυση της ευρωζώνης, που κάποτε έμοιαζε απίθανη, φαντάζει τώρα κοντινή. Σε μια δημοσκόπηση διεθνών επενδυτών που έκανε το Bloomberg, οι μισοί από αυτούς πιστεύουν πως μια ή περισσότερες χώρες θα φύγουν από την ευρωζώνη μέσα στο 2012. Το 1/3 από αυτούς πιστεύει ότι αυτό θα γίνει μέχρι το 2016.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές του ιαπωνικού τραπεζικού ομίλου Nomura γράφουν «η κρίση της ευρωζώνης μπήκε σε μια επικίνδυνη φάση… η διάλυση της μοιάζει πιθανή».

Πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν άσχημες συνέπειες από μια διάλυση της ευρωζώνης. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, προειδοποιεί για μια παγκόσμια ύφεση.

Μια ανάλυση της UBS μιλάει για «συνέπειες όπως χρεοκοπίες κρατών, χρεοκοπίες επιχειρήσεων, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, και διάλυση του διεθνούς εμπορίου. Αν μια αδύναμη χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, θα της κοστίσει το 40-50% του ΑΕΠ της τον πρώτο χρόνο. Παράλληλα, θα πρέπει να θυμόμαστε πως καμία σύγχρονη νομισματική ένωση δεν διαλύθηκε χωρίς εμφύλιο πόλεμο, ή κάποιου τύπου απολυταρχική ή στρατιωτική κυβέρνηση…».

Πως θα μοιάζει άραγε το τέλος της ευρωζώνης; Σύμφωνα με μερικούς, ως εφιάλτης της Αποκάλυψης. Και καλά θα κάνουν οι Ευρωπαίοι, να μαζέψουν κονσέρβες, και χρυσό, λένε.

Αφού είναι έτσι, τότε γιατί να θέλει μια χώρα να αποχωρήσει;

Επειδή θα θέλει να έχει τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής, να μπορεί να προχωρά σε υποτίμηση, και να μπορεί να γίνει ανταγωνιστική στις εξαγωγές της.

Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ήδη πάσχει από υψηλή ανεργία, αδυναμία δανεισμού, σκληρή λιτότητα, μπορεί να θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα χωρίς το ευρώ. Οι σκοτεινές προβλέψεις για χρεοκοπία, τραπεζική κατάρρευση, και κοινωνικές εντάσεις, δεν αρκούν για να αποτρέψουν την επιθυμία επιστροφής στη δραχμή, αφού όλα αυτά ήδη συμβαίνουν.

Κάποιοι θεωρούν πως η λύση για να ξεπεραστεί η κρίση, είναι να διαλυθεί συντεταγμένα η ευρωζώνη. Το βρετανικό think tank Centre for Economic and Business Research πιστεύει πως αν διαλυθεί η ευρωζώνη, ο αρχικός πόνος θα είναι μεγάλος, αλλά θα υπάρξει εξομάλυνση σε περίπου 30 μήνες, και η ανάπτυξη που θα ακολουθήσει θα είναι γρηγορότερη από ότι αν η ευρωζώνη συνεχίσει όπως είναι σήμερα.

Ο καθηγητής του Harvard Martin Feldstein, προέβλεψε πως όχι μόνο θα χρεοκοπήσουν οι Ελλάδα και Πορτογαλία, αλλά και πως αυτό τις συμφέρει εθνικά. Όπως λέει, αν η Ελλάδα χειρίζεται από μόνη της την νομισματική της πολιτική, θα γίνει κάποτε ανταγωνιστική. Με τα σημερινά δεδομένα του ευρώ, αυτό είναι αδύνατον. «Έχουμε δει πολλές χρεοκοπίες σε ολόκληρο τον κόσμο, και αυτό βοηθάει κάποια κράτη να ξεκινήσουν από την αρχή…» έγραψε στο Foreign Affairs .

Και αν τελικά διαλυθεί η ευρωζώνη, τι μέλλει γενέσθαι με κάποια μικρά κράτη όπως η Μάλτα;

Την απάντηση δίνει  ο ξενοδόχος Demech: «Δεν νομίζω πως θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε από μόνοι μας…», λέει.

globalpost.com

Απόδοση: S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νταβελιώτης avatar
  Νταβελιώτης 08/02/2012 09:49:31

  [Την απάντηση δίνει ο ξενοδόχος Demech: «Δεν νομίζω πως θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε από μόνοι μας…», λέει.]

  Αυτό είναι προπαγάνδα.
  Τα εθνικά κράτη υπάρχουν στην ευρώπη εδώ και εκατονταετίες και επιβίωσαν με τα εθνικά τους νομίσματα.
  Πως ξαφνικά και μέσα σε μόλις 10 χρόνια θα εξαφανιστεί η ικανότητά τους για επιβίωση εάν διαλυθεί το ευρώ;

  Πλύση κρανίου κανονική.

 2. franc avatar
  franc 08/02/2012 11:40:13

  Μέχρι σήμερα η ΕΕ προσπαθεί να αποκρούσει την επίθεση των "αγορών" οπισθοχωρώντας και αμυνόμενη.
  Αν δεν σταματήσει κάπου και δεν αντεπιτεθεί, είναι χαμένη απο χέρι.
  Η λύση είναι γνωστή και τετράγωνη: Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στον σωστό δρόμο για την ενοποίησή της όπως τον χάραξαν οι ιδρυτές της. (Ντε Γκώλ,Αντενάουερ, Μιττεράν, Νελόρ-Κόλ). Ενοποίηση σημαίνει κατ' αρχήν ότι ολοι όσοι ανήκουν στην ΕΕ είναι ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ της, ανεξαρτήτως καταγωγής. Αρα άν μια περιοχή-επαρχία της ΕΕ έχει οικονομικά προβλήματα οι πολίτες της δεν επανέρχονται στό προηγούμενο στατους καταγωγής τους αλλά πχ, οι Ελληνες αντιμετωπίζονται σαν Γερμανοί ή σαν Γάλλοι. Σε μια εταιρεία οι εταίροι ευθύνονται εξίσου για τις πράξεις όλων και πληρώνουν απο κοινού τα σφάλματα όλων , όπως μοιράζονται απο κοινού και τις επιτυχίες όλων. Αν αύριο η ΕΕ προχωρήσει σε ομοσπονιοποίηση με ενιαίο σύνταγμα, Ομοσπονδιακή τράπεζα και κυβέρνηση, .ολα τα οικονομικά προβλήματά της θα λυθούν αυτομάτως.

  • Maria Chrysostomidu avatar
   Maria Chrysostomidu @ franc 08/02/2012 12:16:19

   Ναι, μου αρέσει, μου αρέσει που μετά από όσα ζούμε σήμερα υπάρχουν ακόμα κάποιοι που πιστεύουν ότι μας σώζει ένα κοινό σύνταγμα στην Ευρώπη. Εδώ δεν σεβόμαστε και δεν σέβονται το σύνταγμά μας, θα μας σεβαστούν όταν θα μας έχουν στο χέρι? Μα γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι ο σκοπός τους είναι να τα έχουν όλα δικά τους? Τα εθνικά κράτη είναι καλά αν οι πολίτες έχουν αρκετό μυαλό και πληροφορίες να μπορούν να ψηφίσουν τους σωστούς πολιτικούς. Τώρα θα φάμε αυτά που μας μαγείρεψαν με την ευγενική μας συμπαράσταση στους άθλιους πολιτικούς μας. ΜΧ

   • αποκατάσταση avatar
    αποκατάσταση @ Maria Chrysostomidu 08/02/2012 22:36:01

    Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχει αληθινή ενοποίηση. Υπάρχει μια χαλαρή ένωση με οικονομικές δεσμεύσεις που οφελεί εν τέλει δύο ισχυρές χώρες. Δεν είναι κακή η ιδέα της ευρωπαϊκής οντότητας. Χώρες όμως όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν το πάνω χέρι και είναι πολύ εγωίστριες για να κάνουν μια αναδιανομή πλούτου που χρειάζεται για να επιτευχθεί η εξομάλυνση. Απέχουμε πολύ ακόμη από την αρχική ιδέα.

 3. Dal avatar
  Dal 08/02/2012 14:00:33

  Φίλε Frank,
  To Ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει γιατί η αρχική του σύλληψη ήταν λαθεμένη.
  Αν παρόλα αυτά τα καταφέρει, θα το κάνει φτωχοποιώντας τα τρία τέταρτα της Ευρώπης.
  Διάβασε τι έχουν πει δύο υπέρ ανω υποψίας, που κάθε άλλο παρά αριστεροί υπήρξαν.


  Είναι βέβαιο ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα αποτύχει, οικονομικά, πολιτικά, αλλά και κοινωνικά, αν και ο χρόνος που θα συμβεί αυτό, οι συνθήκες και οι συνολικές συνέπειες είναι αδύνατο να προσδιοριστούν ακόμη»
  Μαρ. Θάτσερ.


  Μέρος συνέντευξης του Μ. Φρίντμαν σε Αυστραλιανό ραδιοφωνικό σταθμό το 1998. Η σχετική ερώτηση αφορούσε το Ευρώ.  «Νομίζω ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση και δεν είμαι αισιόδοξος. Δυστυχώς η Κοινή Αγορά δεν έχει τα χαρακτηρηστικά που απαιτούνται για μια κοινή νομισματική περιοχή. Μια κοινή νομισματική περιοχή είναι καλή σε ορισμένες περιστάσεις, όχι όμως σε άλλες.
  Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ευνοϊκές για κοι¬νές νομίσματικες περιοχές είναι: μιλούν την ίδια γλώσσα, υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση του κόσμου από το ένα σημείο στο άλλο και μεγάλη δυνατότητα ευελιξίας στις τιμές και στα ημερομίσθια. Τέ¬λος υπάρχει κεντρική κυβέρνηση, ώστε εάν κάτι το αρνητικό συμβεί σε ένα σημείο της χώρας, να υπάρξουν εκροές από το κέντρο, οι οποίες θα τείνουν να εξισοροπίσουν το πρόβλημα.
  Εάν εξετάσει κανείς την κατάσταση στην Κοινή Αγορά, θα διαπιστώσει ότι δεν εχει κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Υπάρχουν χώρες όπου ο κόσμος μιλάει διαφορετικές γλώσ¬σες.Υπάρχει ελάχιστη μετακινητικότητα μεταξύ μεταξύ των χωρών της Κ.Α. Οι εγχώριες κυ¬βερνήσεις είναι μεγαλύτερες από την κεντρική των Βρυξελών. Οι τιμές και τα ημερομίσθια υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς.
  Οι ισοτιμίες μεταξύ διαφορετικών συναλλαγμάτων προμηθεύουν τον διορθωτικό μηχανισμό για οικονομικά συμβάντα που πλήτουν διαφορετικές οικονομίες, διαφορετικά.
  Ιδρύοντας περιοχή κοινού νομίσματος –το Ευρώ– οι διαφορετικές χώρες απεμπολούν αυτόν τον διορθωτικό μηχανισμό. Απο τι θα αντικατασταθεί;
  Ίσως είναι τυχεροί. Ίσως τα γεγονότα τα προσεχή χρόνια, 10-20 χρόνια, θα είναι παραπλή¬σια σε όλες τις χώρες. Ίσως δεν υπάρξουν οικονομικές εξελίξεις που θα πλήξουν τις διαφορετι¬κές χώρες του Ευρώ ασύμμετρα. Σε αυτήν την περίπτωση θα προχωρήσουν καλά, και οι διαφο¬ρετικές χώρες σταδιακά θα χαλαρώσουν τις διάφορες ρυθμίσεις τους, θα αποτινάξουν τους πε¬ριορισμούς τους και θα γίνουν περισσότερο ευπροσάρμοστες και ευέλικτες.
  Από την άλλη μεριά, η πιο πιθανή δυνατότητα είναι ότι θα υπάρξουν ασυμμετρίες που θα πλήξουν τις διαφορετικές χώρες. Αυτό θα σημάνει ότι ο μοναδικός διορθωτικός μηχανισμός για να αντιμετωπισθούν αυτές οι ασυμμετρίες, θα είναι ο φορολογικός και η ανεργία, η πίεση στους μισθούς, η πίεση στις τιμές. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Με την ύπαρξη επιτροπής συναλλαγ¬ματικού ελέγχου υπάρχει πάντα η ύστατη διέξοδος παρέμβασης στις συναλλαγματικές ισοτιμί¬ες. Με το ευρώ δεν θα υπάρξει μηχανισμός διαφυγής.
  Ας υποθέσουμε ότι τα πράγματα βαίνουν άσχημα και η Ιταλία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Πώς θα βγεί έξω από τον Ευρωσύστημα; Είναι μεγάλη η πρόκληση. Εύχομαι στην ΕΖ το κα¬λύτερο. Είναι προς το συμφέρον της Αυστραλίας και των ΗΠΑ η ΕΖ να επιτύχει. Όμως είμαι πολύ προβληματισμένος, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στο σχέδιο αυτό».

  • franc avatar
   franc @ Dal 08/02/2012 15:29:09

   Φίλε Dal,
   To κείμενό σου επιβεβαιώνει το δικό μου.
   Αυτά που λέω εγώ άλλωστε τα αντέγραψα απλώς απο τον Jacques Delors.
   H ίδρυση Ομοσπονδιακής Ευρωπαικής τράπεζας κατά τα πρότυπα της FED είναι η απάντηση στο βασικό πρόβλημα που εντοπίζει ο Φρίντμαν και είναι ο μηχανισμός αποκατάστασης των νομισματικών ισοτιμιών.
   Η ελέυθερη κυκλοφορία στους κατόχους ευρωδιαβατηριου υπάρχει. Η σταδιακή αντικατάσταση της κομισσιόν από πραγματική ομοσπονδιακή κυβέρνηση όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, έπρεπε να έχει προχωρήσει αλλα οι γραφειοκράτες είναι φυσικό να ανθίστανται.
   Η ενιαία φορολογία και μισθοδοσία θα γίνει πραγματικότητα με την δημιουργία ενός και μοναδικού Υπουργείου Ευρωπαικής οικονομίας και εργασίας. Το πρόβλημα της γλώσσας είναι το σοβαρώτερο, αλλά προχωράει και αυτό στη λύση του. Η Ολλανδία πρωτοπόρησε και σε αυτό, ανακυρήσσοντας την Αγγλική ως επίσημη γλώσσα του κράτους της. Η Ελλάδα επίσης προτοπωρεί στο θέμα αυτό έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό νέων με καλή γνώση της Αγγλικής 95%. Γενικά στις Ευρωπαικές χώρες η Αγγλική πολύ σύντομα θα μιλιέται από πάνω απο 80% του πληθυσμού. Ηδη στη χρήση Η/Υ έχει γενικευθεί η χρήση της Αγγλικής τουλάχιστο στην Ευρώπη.
   Είναι γεγονός οτι η κρίση μας πήγε πίσω. Οπως με δίκαια αγανάκτηση διαπιστώνει και η Maria Chrysostomidu παραπάνω: "Εδώ δεν σεβόμαστε και δεν σέβονται το σύνταγμά μας, θα μας σεβαστούν όταν θα μας έχουν στο χέρι?". Aγαπητή Μαρία έχεις δίκιο. Ομως αυτοί που τα κάνουν όλα αυτά και μας έχουν στο χέρι, είναι οι επαγγελματίες πολιτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεοφιλελεύθεροι που καταφέρνουν ακόμα να συγκαλύπτουν την παταγώδη αποτυχία της "ιδεολογίας τους". Δεν εκπροσωπούν ούτε το 1% των σκεπτόμενων Ευρωπαίων. Ολους αυτούς καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούν, η εξέλιξη θα τα σαρώσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης θα γίνουν γεγονός είτε το θέλουν είτε όχι οι δούλοι του χρήματος. Εκτός αν καταφέρουν να καταστρέψουν ολόκληρο το ανθρώπινο είδος...Ο ΤΡΟΧΟΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΑΡΙΑ . Δεν θα κυβερνούν αιωνίως οι ίδιοι. Δεν θα υπάρχουν καν ...

   • Dal avatar
    Dal @ franc 08/02/2012 16:32:10

    Αυτά ακριβώς δεν μπορούν να γίνουν γιατί στην ΕΕ εκτός των ιστορικών και πολιτισμικών διαφορών που είναι αξεπέραστες ,υπάρχουν και οικονομικές ανισορροπίες που είναι και αυτές αξεπέραστες. Πως να γίνει ο Ε. Νότος δεν μπορεί να γίνει Γερμανία εκτός εάν δανείζουν την Ελλάδα 30 δισ ετησίως ,,όπως ισχυρίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Τράπεζας. Το πρόβλημα του Νότου είναι η ανταγωνιστικότητα που εκφράζεται με το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών όλων των χωρών. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με άλλο τρόπο εκτός από δανεισμό(όντας εντός του Ευρω). Το πρόβλημα τις Ευρωπαικής κρίσης οφείλεται κύρια στο ενιαίο νόμισμα και όχι στην τεμπελιά του Ερ. Νότου. Αυτά τα ζητήματα είναι αξεπέραστα και η πρόταση για μια νέα φυγή προς τα μπρος θα αποτύχει. Η πολιτική αυτή στοχεύει αποκλειστικά στην γερμανοποίηση της ΕΕ. Η ΕΖ απέτυχε ήδη, το εάν προσπαθείτε να διατηρηθεί είναι γιατί κανένας, κόμματα ΜΜΕ ,Συνδικάτα, δεν αποτολμά να επωμισθεί το κόστος της διάλυσης.

    Το παράδειγμα της Ιταλία είναι χαρακτηριστική απόδειξη ότι αυτά που προτείνεις θα αποτύχουν. Μετά από 150 χρόνια ενοποίησης η διαφορά Βορά Νότου διευρύνεται ,αντί να συγκλίνει. Και μιλάμε για ενιαίο κράτος ,κοινή εθνική συνείδηση και πολιτισμό. Πως θα πραγματοποιήσουν αυτά στην ΕΖ όπου υφίσταται μια πανσπερμία εθνών και μειονοτήτων?
    Είναι τυχαίο από την πρώτη στιγμή οι Αγγλοσάξωνες εξέφρασαν και εκφράζουν τις αμφιβολίες του για το εγχείρημα. Στην χώρα μας επινοήσαμε το φτηνό επιχείρημα ότι λίγο πολύ μας ζηλεύουν. Ο Φρίντμαν εκφράζοντας τις αμφιβολίες του, οι οποίες δικαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο και χρονολογικά ,εύχεται την επιτυχία του Ευρώ.

    Αλλά προς χάριν της συζήτησης ας δεχθούμε ότι επιβιώνει.
    Είναι κοινώς αποδεκτό ότι την προσεχή 10ετια η ΕΖ θα ταλανίζεται μεταξύ ισχνής ανάπτυξης και ύφεσης, προσπαθώντας να επιλύσει τα εγγενή της προβλήματα. Στο διάστημα αυτό Κίνα Ινδία Ρωσία και άλλες χώρες θα έχουν τέτοια ανάπτυξη που η Κίνα π.χ. θα ξεπεράσει σε ΑΕΠ την ΕΖ. Μη έχοντας πρώτες ύλες , ελάχιστη συνοχή και με ένα πληθυσμό γερασμένο (πνευματικά και ηλικιακά), θα μετατραπεί σε φτωχό συγγενή της παγκόσμιας σκακιέρας.

    Αυτά είναι γνωστά στην γερμανική ελίτ γιαυτό επιδιώκει την γερμανοποίησης της , στοχεύοντας να μετατρέψει την ΕΖ σε Γερμανία . Ευχαριστώ δεν θα πάρω.

 4. franc avatar
  franc 09/02/2012 10:49:39

  Oπως ξέρεις η ΕΕ είναι βασικά ιδέα των Γάλλων.
  Πιστεύεις οτι αυτοί θα δεχτούν να μετατραπεί η ΕΖ σε Γερμανία τη στιγμή που μεταφράζουν ακόμα και τους ποδοσφαιρικούς όρους στα Γαλλικά? Εχεις την εντύπωση οτι οι ΗΠΑ είναι Αγλοσαξωνικό ομογενές έθνος ή μήπως αποτελείται απο λιγώτερες εθνικότητες απ' ότι η Ευρώπη?. Κι αν η αποικία της κατάφερε την Ενωση γιατί δεν θα την καταφέρει η Μητρόπολη?
  Γιατί οι πνευματικά εξελιγμένοι Αμερικάνοι νοιώθουν τόσο κόμπλεξ απέναντι σ' εμάς τους γηγενείς της Μητρόπολης? Γιατί όλος ο πολιτισμός τους είναι ένα απέραντο Κίτς, μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιγράψουν και να μεταφέρουν την χαμένη τους πατρίδα κάνοντας κατάχρηση χρήματος και τεχνολογίας χωρίς ποτέ να πετυχαίνουν το αποτέλεσμα? Γιατί το ίδιο ακριβώς παθαίνουν και οι Ιάπωνες και τώρα με πολλή φόρα και στα όρια του γελοίου "αντιγράφουν" μανιωδώς την Ευρώπη και οι Κινέζοι? Αντίγραφα των ζωγράφων πχ. της Αναγέννησης με Φοτοσόπ οι Αμερικάνοι μπορούν να κάνουν θαυμάσια, ακόμα και να σε ξεγελάσουν. Ομως το αντίγραφο δεν φτάνει ποτέ παρά ενα μικρό κλάσμα του αυθεντικού. Ακόμα κι αν αποτιμηθεί η αξία του σε χρήμα.
  Η διαφορά φίλε μου βρίσκεται στην ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Βρίσκεται στην ποσότητα χρόνου που έχει καταναλώσει μια χώρα μέχρι να φτάσει στο σήμερα.(Χρόνος ιατρός πάντων έλεγαν οι πρόγονοί μας που πίστευαν οτι ο δημιουργός του Σύμπαντος είναι ο Χρόνος=Κρόνος). Ετσι η Αμερική έχει 200 χρόνια κοινωνικοπολιτικοιστορική εξέλιξη, ενώ η Ευρώπη 100.000 χρόνια!!!
  Αν ψάξουμε σε βάθος, απαλλαγμένοι απο παρωπίδες και πουριτανισμό, θα διαπιστώσουμε οτι αυτό που εσύ αποκαλείς αξεπέραστες ιστορκές και πολιτισμικές διαφορές είναι ακριβώς ο ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ που μας ενώνει όλους τους Ευρωπαίους απο τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια. Καί εντελώς συμπτωματικά θα διαπιστώσεις αυτό που διαπιστώνουν όλοι οι ξένοι ερευνητές που όταν ξεκινούν να γράφουν τη διατριβή τους στο 90% των περιπτώσεων αρχίζουν με τη φράση¨Σχετικά με το θέμα που θα αναπτύξω οι Ελληνες είπαν....... "και συνεχίζoυν στα σύγχρονα ευρήματα. Αλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα που μας ενώνει είναι, όχι το 60% των ριζών των ευρωπαικών λέξεων που είναι Ελληνικές, αλλά κυρίως το Αλφάβητο. Ολα τα αλφάβητα της Ευρώπης (βλ. Κεφαλαία) προέρχονται απο μικρομετατροπές σε ελάχιστα γράμματα του Ελληνικού Αλφαβήτου! Οποιον καθηγητή πανεπιστημίου κι αν ρωτήσεις θα σου πεί οτι ο Ευρωπαικός πολιτισμός και ο Ευρωπαικός τρόπος σκέπτεσθαι είναι η συνέχεια και η εξέλιξη του Ελληνικού.
  Και μην νομίσεις οτι είμαι κανένας φανατικός Ελληνιστής ή φιλόλογος. Μηχανικός είμαι...Απλά έτυχε να γνωρίσω πολλούς μορφωμένους Ευρωπαίους που με έκαναν να παρατηρήσω και να εκτιμήσω το παρελθόν μας όπως εκείνοι και να κάνω αυτές τις απλές διαπιστώσεις.

  Οσον αφορά την παρατήρησή σου για την ανταγωνιστικότητα είχα γράψει σε παλιότερο σχόλιο τα εξήs:

  Η ανταγωνιστικοτητα και αλλα παραμυθια .

  Μετα την αντιφαση να σε θεωρει καποιος αφερεγγυο και υπο χρεωκοπια αν σου δανεισει με 3%,αλλα φερεγγυοτατο αν σε δανεισει με 4,5% και 5%,οπως εγραψα στο προηγουμενο μου σχολιο, παμε σε μια αλλη ανοησια που ανατρέπει η κοινη λογικη,αλλα και η πραγματικοτητα:

  Συμφωνα με την τροϊκα και τους εδω υποστηρικτες της:Η ζωη των Ελληνων πρεπει να υποτιμηθει κατα πολυ,γιατι αυτος ειναι ο μονος τροπος να αυξηθει η ανταγωνιστικοτητα της χωρας,γιατι αυτος ειναι ο μονος τροπος να δημιουργηθει πρωτογενες πλεονασμα,γιατι αυτος ειναι ο μονος τροπος να πεσει το ελλειμμα και να αποπληρωθει καποτε το χρεος.

  Το κλειδι,λοιπον,ειναι η ανταγωνιστικοτητα.Επομενως,μονο οσες χωρες ειναι πλεονασματικα εξαγωγικες μπορουν να επιζησουν υπο την ΕΕ και το ΔΝΤ.Ειναι να λυπαται κανεις τις ΗΠΑ .Των οποιων το εμπορικο ισοζυγιο ειναι πολυ κατω του μηδενος και το χρεος δυσθεορατο.Επισης,για λυπηση ειναι η Κυπρος και η Ελβετια,μαζυ με τη Μαλτα,συμφωνα με την ιδιοφυη συνταγη της κυριαρχης σχολης στην ΕΕ και στο ΔΝΤ.Οι οποιες εχουν ως κυριαρχο ατου τις ξενες τραπεζικες καταθεσεις και τον τουρισμο και οχι τις εξαγωγες!Σε δεινη θεση ειναι και η Ιαπωνια.Η οποια δεν εχει ουτε ιχνος ενεργειας στην επικρατεια της και ο,τι παραγει ειναι υποχρεωμενη να το τροφοδοτει με τα πυρηνικα εργοστασια,τα μισα απο τα οποια εχουν κλεισει ή υπολειτουργουν μετα την τραγωδια στη Φουκουσιμα.

  Φυσικα,πρωταρχικο ρολο στην ανταγωνιστικοτητα παιζει το κοστος εργασιας,κατα την ΕΕ και το ΔΝΤ.Το οποιο στη Γερμανια και τις σκανδιναβικες χωρες,που ειναι εξαγωγικες,κατα μυστηριο τροπο ειναι πολυ υψηλοτερο απο οσο στην Ελλαδα!

  Δεν βλεπω να ταλαιπωρουνται απο το ΔΝΤ και αλλες δημοκρατικες δυναμεις ολες αυτες οι χωρες,που η ανταγωνιστικοτητα των προϊοντων τους ειναι απο ανυπαρκτη εως αγριως δοκιμαζομενη και που οι αμοιβες ειναι οι υψηλοτερες στον πλανητη!.Και δεν εκπλησσομαι.

  Επειδη η ανταγωνιστικοτητα,οπως καταλαβαινει και ενα παιδακι ακομα,δεν ειναι θεμα αμοιβων.Ειναι πρωτιστως θεμα πρωτοτυπιας καινοτομίας και ποιοτητας.Δευτερευοντως ειναι θεμα προωθησης.Τριτον και καταϊδρωμενο ερχεται το θεμα της αμοιβης,οπως αποδεικνυει η παγκοσμια πραγματικοτητα.

  Επισης,και ενα παιδακι καταλαβαινει,οτι με τη συλλογιστικη της κυριαρχης σκεψης στην ΕΕ και το ΔΝΤ,μπορουν να επιζουν και να δανειζονται μονο οι πλεονασματικα εξαγωγες χωρες.Το προβλημα στη συλλογιστικη αυτη ειναι,οτι αν ολες οι χωρες ηταν πλεονασματικα εξαγωγικές θα ειχαμε ενα μαθηματικο παραδοξο:Αν ΚΑΙ εγω ΚΑΙ οι διπλανοι εξηγαμε περισσοτερα απο οσα εισηγαμε ο ενας απο τον αλλον,θα ειχαμε ξεπερασει και τον Μινγχαουζεν σε δηλωση στοιχειων.Σας αφηνω να το σκεφτειτε.

  Το σημαντικο για μας ειναι να καταλαβουμε αν εχουμε να κανουμε με ηλιθιους ή αν μας περνανε για ηλιθιους.Κανει διαφορα.

  O ρόλος της Ελλάδος άν και όταν κάποτε δημιουργηθεί μια πραγματική ΕΕ,δεν είναι να είναι ανταγωνιστική προς τις Βόρειοευρωπαικές βιομηχανικές χώρες. Η Ελλάδα οφείλει να είναι ανταγωνιστική απέναντι στις γύρω της χώρες, Βαλκάνια, Τουρκία, Μ,Ανατολή, Β.Αφρική. Μάλιστα έχει αποσπάσει τα εύσημα γιατί τα προιόντα και οι υπηρεσίες της σ' αυτές τις χώρες είναι ανάρπαστα. Η Ενωση κρατών γίνεται έτσι ώστε κάθε κράτος που την απαρτίζει να αναλαμβάνει ένα ρόλο που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητές του και όχι πχ να παράγουν όλοι mercedes και όσοι παράγουν ρίγανη να θεωρούνται μη ανταγωνιστικοί και να πετιούνται έξω από την ένωση.
  Στις ιχθυοκαλλιέργειες πχ.οι "τεμπέληδες" Ελληνες ξεκίνησαν από το 0 το 1985 και μέσα σε 10 χρόνια έγιναν η πρώτη ασυναγώνιστη δύναμη στην Ευρώπη και μέσα στους 3 πρώτους παγκοσμίως.
  Βεβαίως το κράτος μας ως ξένο προτεκτοράτο τουλάχιστο μέχρι το 1974, είναι καθυστερημένο κοινωνικοπολιτικοιστορικά, αλλά όχι τόσο καθυστερημένο όπως οι γείτονές του. Γι αυτό άλλωστε έγινε δεκτό στην ΕΕ έστω και στην τελευταία θέση. Δεν κοροιδέψαμε τους "κουτόφραγκους" με τα greek statistics. Αυτά αυτοί μας τα υπέδειξαν και μάλιστα με το αζημίωτο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.