#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/12/2011 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως είχαν δίκιο οι ευρωσκεπτικιστές;Μήπως τελικά είχαν δίκιο οι ευρωσκεπτικιστές; Μήπως το όνειρο μιας ενωμένης Ευρώπης, που εμπνεύστηκε από τον φόβο πολέμων, και διατηρήθηκε από την ιδεαλιστική σκέψη ότι τα κράτη έθνη θα εξαφανιστούν και θα αντικατασταθούν από «καλούς Ευρωπαίους», δεν ήταν παρά ένα ουτοπικό αδιέξοδο;

Επιφανειακά, η τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση, που πολλοί πιστεύουν πως θα οδηγήσει στη διάλυση της ΕΕ, είναι οικονομική.

Ο Jacques Delors, ένας από τους αρχιτέκτονες του ευρώ, συνεχίζει να πιστεύει πως η ιδέα του ενιαίου νομίσματος ήταν καλή, αλλά η εκτέλεση ήταν ελαττωματική, επειδή επιτράπηκε στα ασθενέστερα κράτη να υπερδανειστούν.

Σε βασικό όμως επίπεδο, η κρίση είναι πολιτική. Όταν τα κράτη έχουν το δικό τους νόμισμα, οι πολίτες τους δεν έχουν αντίρρηση αν τα χρήματα των φόρων τους κατευθυνθούν προς τις πιο αδύναμες περιοχές. Έτσι είναι η εθνική αλληλεγγύη, και η αίσθηση της κοινής εθνικής ταυτότητας. Οι πολίτες είναι έτοιμοι, σε καιρούς κρίσης, να θυσιαστούν για το κοινό καλό.

Πολλές φορές, αυτό δεν είναι αυτονόητο. Πολλοί Ιταλοί της βόρειας Ιταλίας, αδυνατούν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να χρηματοδοτούν τον φτωχό Νότο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Βέλγιο. Σε γενικές όμως γραμμές, όπως οι πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας αποδέχονται την κυβέρνηση που εκλέγεται, έτσι αποδέχονται και την οικονομική αλληλεγγύη ως στοιχείο του έθνους.

Αφού όμως η ΕΕ δεν είναι ούτε έθνος κράτος, ούτε δημοκρατία, δεν υπάρχει ευρωπαϊκός λαός, που θα βάλει πλάτη σε δύσκολες εποχές. Οι πλούσιοι Γερμανοί, και Ολλανδοί δεν θέλουν να πληρώνουν για τα οικονομικά χάλια των Ελλήνων, των Πορτογάλων, και των Ισπανών. Αντί να επιδείξουν αλληλεγγύη, ηθικολογούν, σαν όλα τα προβλήματα της μεσογειακής Ευρώπης να οφείλονται στην τεμπελιά και στη διεφθαρμένη φύση των κατοίκων της. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως οι ηθικολόγοι  απειλούν με τη στάση τους την κατάρρευση ολόκληρης της ΕΕ, και  αντιμετωπίζουν όλους εκείνους τους εθνικιστικούς κινδύνους για την αποτροπή των οποίων και ιδρύθηκε η ΕΕ.

Η Ευρώπη θα πρέπει να διορθωθεί τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Αποτελεί κλισέ, αλλά είναι αλήθεια: Η ΕΕ πάσχει από έλλειμμα δημοκρατίας. Τα έθνη κράτη δεν χρειάζεται να είναι αμιγή πολιτισμικά,  ή να έχουν μια μόνο γλώσσα. Δείτε την Ελβετία, ή την Ινδία. Δεν χρειάζεται να είναι καν δημοκρατικά, π.χ. Κίνα, Βιετνάμ, και Κούβα. Η δημοκρατία όμως απαιτεί από τους συμμετέχοντες πολίτες, να έχουν την αίσθηση ότι ανήκουν.

Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό μέσα σε μια υπερεθνική οντότητα όπως είναι η ΕΕ; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε ίσως θα πρέπει να επανέλθει η κυριαρχία του κάθε κράτους, να εγκαταλειφθεί η ιδέα του ενιαίου νομίσματος, και να απορριφθεί δια παντός το όνειρο που μετατράπηκε σε εφιάλτη.

Αυτό άλλωστε θέλουν οι ευρωσκεπτικιστές, ειδικά της Αγγλίας, που δεν συμμετείχαν εξ αρχής στο όνειρο. Είναι εύκολο να απορρίψουμε τον βρετανικό σοβινισμό ως στοιχείο της απομονωμένης νησιώτικης φύσης του λαού της. Όμως ας μη ξεχνάμε πως οι Βρετανοί έχουν μια πολύ μακροβιότερη και πολύ πιο πετυχημένη ιστορία δημοκρατίας, από ότι οι εταίροι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ακόμη και αν η διάλυση της ΕΕ ήταν πιθανή, το κόστος θα ήταν τεράστιο. Η απόρριψη του ευρώ, θα παρέλυε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, επηρεάζοντας τόσο τον πλούσιο Βορρά, όσο και τον ταλαιπωρημένο Νότο. Και αφού η Ελλάδα και η Ιταλία αδυνατούν να επανακάμψουν εντός της ευρωζώνης, φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν να ξοφλήσουν τα χρέη τους σε ευρώ, με δραχμές και λιρέτες.

Ξέχωρα από τις οικονομικές συνέπειες, η διάλυση της ΕΕ θα προκαλούσε προβλήματα όσον αφορά στα διάφορα πλεονεκτήματα που έχουν επιτευχθεί, αλλά και στη θέση της Ευρώπης στον κόσμο. Αν απομονωθούν, τα ευρωπαϊκά κράτη θα έχουν μια ασήμαντη διεθνή παρουσία. Ως ένωση, η Ευρώπη συνεχίζει να μετράει περισσότερο.

Ως εναλλακτική λύση στην αποσυναρμολόγηση της ΕΕ, είναι η ενδυνάμωσή της. Να μοιραστεί το χρέος, και να δημιουργηθεί ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών. Αν δεχτούν κάτι τέτοιο οι πολίτες της, τότε η ΕΕ θα χρειαστεί περισσότερη δημοκρατία. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την αίσθηση της αλληλεγγύης, και όχι από σημαίες, ευρωπαϊκούς ύμνους, και άλλα τέτοια τερτίπια που εφευρίσκουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Οι πλούσιοι Ευρωπαίοι του Βορρά θα πρέπει να πειστούν ότι η ενίσχυση της ΕΕ είναι προς όφελός τους. Άλλωστε, αυτοί είναι που κέρδισαν τα περισσότερα  από το ευρώ, που ενίσχυσε τις εξαγωγές τους. Προς αυτό θα πρέπει, εκτός από τις εθνικές κυβερνήσεις, να προσπαθήσουν εντατικά και οι θεσμοί της ΕΕ.

Ίσως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να ψηφίζουν τα μέλη της Κομισιόν, και όχι μόνο στο δικό τους κράτος. Ίσως θα πρέπει να εκλέγουν και πρόεδρο.

Μπορεί η δημοκρατία να ακούγεται ως άπιαστο όνειρο σε μια κοινότητα με 27 μέλη. Και ίσως να είναι έτσι. Αν όμως συνεχίσει να υπάρχει το ευρωπαϊκό όραμα, χρειάζεται δημοκρατία.

 

Του Ian Buruma

Project Syndicate

http://www.project-syndicate.org/commentary/buruma57/English

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 11/12/2011 12:58:38

  Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στα άκρα, διαλύοντας την ΕΕ γιατί απέτυχε το Ευρώ. Ένα κεντρικό Υπουργείο Οικονομικών, που θα καθορίζει τις γενικότερες οικονομικές πολιτικές των κρατών "του" και θα χρηματοδοτεί δίκαια την ανάπτυξή τους, παίρνοντας από αυτούς που πλουτίζουν και δίνοντας σε αυτούς που μειονεκτούν, είναι αρκετό, για να διατηρήσουμε και τα υπέρ της ΕΕ.
  Το ευρώ, όμως, είναι άλλη ιστορία: Για εμάς τους Έλληνες η καλή εικόνα του Ευρώ δεν οφειλόταν στο ίδιο, αλλά στον εύκολο δανεισμό, που σήμαινε. Από κάτω, κατέστρεφε την ανταγωνιστικότητά μας. Με την νέα απόφαση "τρώτε ότι παράγετε" η κρέμα του καπουτσίνο φεύγει και μένει η πίκρα (η καταστροφική αδυναμία των ξεφτιλισμένων οικονομιών να έχουν σκληρό νόμισμα). ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΝΕΝΑΣ;
  Συνεπώς, γιατί μένουμε στο Ευρώ και δεν γυρνάμε στην ευελιξία της δραχμής, που, αν τη χειριστούμε σωστά (ζητούμενο, βέβαια) θα μας οδηγήσει σε άμεση ανάπτυξη, που ΟΥΤΕ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ στην Σύνοδο (όχι τα συνήθη αντεπιχειρήματα, παρακαλώ. Κουραστήκαμε.)

 2. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 11/12/2011 12:59:21

  Όταν η ιστορία μιλάει …

  Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ – ΕΙΝΑΙ ¨Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΕΠΙΙΣΗΜΟ ¨ΜΝΗΜΟΝΙΟ¨ ( Σχέδιο θέσεων ) ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΙΣ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1943 …

  Σύμφωνα με τα τελευταία σχόλια – αντιδράσεις των Μ.Μ.Ε της Γερμανίας …, όπως «Auf Wiedersehen England” ( Άντε για , εις το επανειδίν Αγγλία… ) και «Ein Europa zwei Klassen” ( Έχουμε μια Ευρώπη δύο κατηγοριών μελών και ταχυτήτων ) SPIEGEL ONLINE, και “Merkel und Sarkozy scheitern an den Britten” ( Αποτυχία των Μερκελ – Σαρκζοζί λόγο των εμμονών και της άρνησης της Αγγλίας) FAZ ONLINE …

  Διαβάζουμε από το ¨παρελθόν¨ της Γερμανίας :

  ¨Σχέδιο θέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας από τα υπάρχοντα κράτη¨ ( EUROPAEISCHER STAATENBUND )

  1. Σχετικά με την αναγκαιότητα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης

  Η ενοποίηση της Ευρώπης , η οποία έχει δρομολογηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια αποτελεί μια αναπόφευκτη – αναγκαστική εξέλιξη… Ο αγώνας ( η μάχη ) της Γερμανίας εναντίον της Αγγλίας είναι ¨Ο Πόλεμος για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης ¨ ( DER KAMPF DEUTSCHLANDS GEGEN ENGLAND IST DER EUROPAEISCHER EINIGUNSKRIEG … )

  Από το βιβλίο ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ : “ Οι Ευρωπαϊκές Στρατηγικές του Γερμανικού Κεφαλαίου της Περιόδου 1900 – 1945 ¨ με την επιμέλεια του καθηγητή Reinhard Opitz , έκδοση του οίκου Pahl-Rugenstein 1994 (Reinhard Opitz Europastrategien des deutschen Kapitals 1900-1945 εκδ. Pahl-Rugenstein 1994 )

  http://imageshack.us/photo/my-images/847/deutscheseuropaeudeutsc.gif/

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΝΤΑΝΤΟΝ 11/12/2011 16:53:30

   έχει και χάρτη η άσκηση:
   h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/12/1940.html
   (σου αντέγραψα και το σχόλιο)

 3. JOHN avatar
  JOHN 11/12/2011 18:12:46

  Το ευρω τελικα λειτουργησε σαν εχθρος της ευρωπαικης ολοκληρωσης!Και αυτο γιατι χρησημοποιηθηκε απο τους σχεδιαστες του σαν Δουρειος Ιππος,ισχυροποιωντας ακομη περισσοτερο τους δυνατους ξεκανοντας στη κυριολεξια τα πιο αδυναμα μελη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.