#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/01/2013 11:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέρκελ καλεί ΚάμερονΗ Άνγκελα Μέρκελ έδωσε μια μικρή ανάσα στον Ντέιβιντ Κάμερον, απαντώντας μάλλον επιφυλακτικά στην ομιλία του για την Ευρώπη, που άνοιξε το δρόμο για ένα δημοψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι τη Βρετανίας στην ΕΕ. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν τις απαιτήσεις του Κάμερον για μια ριζική αναμόρφωση των όρων ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι είναι ανοιχτή στη διαπραγμάτευση ενός «δίκαιου συμβιβασμού».

Η παρέμβαση της Μέρκελ, λίγες ώρες αφότου ο βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε να εξαιρεθεί η χώρα του από τον ιδρυτικό στόχο της ΕΕ για μια «διαρκώς στενότερη ένωση», χαροποίησε την Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κάμερον περιέγραψε τον εαυτό του ως έναν σύγχρονο αιρετικό, όταν εξέφρασε στην πολυαναμενόμενη ομιλία του τη φιλοδοξία τους να αλλάξει τους όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ, έτοιμο να αμφισβητήσει την καθοριστική διακήρυξη της Συνθήκης της Ρώμης του 1957, που ίδρυσε την ΕΟΚ. «Κατανοούμε και σεβόμαστε το δικαίωμα των άλλων να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη του στόχου αυτού», είπε. «Αλλά για τη Βρετανία - και ίσως και για κάποιους άλλους - αυτό δεν είναι ο στόχος και θα αισθανόμασταν πολύ καλύτερα αν η συνθήκη το ανέφερε συγκεκριμένα, απελευθερώνοντας όσους θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο και πιο γρήγορα, ώστε να το πράξουν χωρίς να συγκρατούνται από τους άλλους».

«Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες»

Η ομιλία του χαροποίησε τους Τόρις, προσωρινά τουλάχιστον, και οδήγησε τον Εντ Μίλιμπαν να σκληρύνει τη στάση του, απορρίπτοντας το  δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή όχι στην ΕΕ με τους όρους του Κάμερον και εκνευρίζοντας κάποια μέλη του κόμματός του. Αλλά ο Τόνι Μπλερ πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση των φιλο-Ευρωπαίων, παρομοιάζοντας την ομιλία του με μια σκηνή από την ταινία «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες» με τον Μελ Μπρουκς, όπου ο σερίφης βάζει ένα όπλο στον κρόταφό του.
Η Μέρκελ έδωσε μια επιφυλακτική απάντηση, στην οποία πρόσεξε να μην απορρίψει τις απαιτήσεις του Κάμερον εξ αρχής. «Η Γερμανία, και εγώ προσωπικά, θέλουμε η Βρετανία να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος και ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε. «Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για τις βρετανικές επιθυμίες, αλλά θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι και άλλες χώρες έχουν διαφορετικές επιθυμίες και πρέπει να βρούμε έναν δίκαιο συμβιβασμό. Θα μιλήσουμε εντατικά με τη Βρετανία σχετικά με τις επιμέρους ιδέες της, αλλά αυτό θα γίνει εν καιρώ, κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών».
Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τα λόγια της Μέρκελ είχαν επιλεγεί με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλίσουν ότι το Βερολίνο δεν θα μπλόκαρε τον  Κάμερον από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την οποία δεσμεύτηκε στο μανιφέστο των Συντηρητικών το 2015. Αλλά το Βερολίνο παραμένει εξαιρετικά δύσπιστο ως προς την τακτική των Συντηρητικών και είναι πιθανό να αγωνιστεί  σκληρά ενάντια σε κάθε προσπάθεια του Κάμερον να δώσει στη Βρετανία ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ενιαία αγορά.

Διπλωμάτες της ΕΕ και αξιωματούχοι είπαν ότι Μέρκελ, η οποία επιθυμεί έντονα να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ, θα κάνει σκληρά παζάρια, εν μέσω της έντονης ανησυχίας ότι ο Κάμερον βύθισε την ΕΕ σε χρόνια αβεβαιότητα, τη στιγμή που η ύψιστη προτεραιότητα για τους άλλους είναι να ανακάμψουν από την κρίση του ευρώ.

Αδιάλλακτοι στην πρόταση Κάμερον

Άλλοι ηγέτες της ΕΕ έδειξαν δυναμικά την αντίθεσή τους στον βρετανό πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρχει ειδική συμφωνία που να ταιριάζει στα βρετανικά συμφέροντα. Η μόνη ολοκληρωτική υποστήριξη προς τον Κάμερον προήλθε από τον πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας, ενώ οι σύμμαχοί του, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Ολλανδίας, έμειναν ουδέτεροι. Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας στην Αυστρία ήταν η μόνη πολιτική προσωπικότητα της Ευρώπης που τον ακολούθησε, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να αποχωρήσει από την ΕΕ, λέγοντας ότι εμπνεύστηκε από τον Κάμερον.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είπε στο υπουργικό συμβούλιό του στο Παρίσι, ότι το να είσαι μέλος της ΕΕ «συνεπάγεται και υποχρεώσεις». Ο Ολάντ είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύονται για την Ευρώπη» ή να χρησιμοποιούν ένα δημοψήφισμα για να την «υποβιβάσουν». «Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει με δημοψήφισμα αν θα παραμείνει ή θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη à la carte», προσθέτοντας κακόβουλα ότι το Παρίσι θα αποσύρει τις επιχειρήσεις του από το Ηνωμένο Βασίλειο, αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ. «Θα φέρω ένα παράδειγμα, το οποίο οι βρετανοί φίλοι μας θα καταλάβουν. Ας φανταστούμε την Ευρώπη σαν μια λέσχη ποδοσφαίρου όπου γίνατε μέλος. Αφού ανήκετε σε αυτήν, δεν μπορείτε να πείτε ‘ας παίξουμε ράγκμπι’».

Το Παρίσι είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει τις βλέψεις του Κάμερον για μια νέα συμφωνία. Παρά τις αντιρρήσεις στις προτάσεις της Βρετανίας, υπάρχει η ανησυχία στη Γαλλία ότι το Βερολίνοθα μπορούσε να «παίξει» με τις βρετανικές διαπραγματεύσεις για λόγους τακτικής. Ο Κάμερον, εξάλλου, απέφυγε να εκθέσει συγκεκριμένα τις εξουσίες που ήθελε να «επαναπατριστούν» από τις Βρυξέλλες.

Ο Γκίντο Βεστερβέλε, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, είπε: «Δεν πρέπει όλα να αποφασίζονται στις Βρυξέλλες ή από τις Βρυξέλλες, αλλά μια επιλεκτική πολιτική απλά δεν θα λειτουργήσει. Η Ευρώπη δεν είναι ένα άθροισμα εθνικών συμφερόντων, αλλά μια κοινότητα με κοινή μοίρα στις δύσκολες στιγμές».

Αντιδράσεις στο εσωτερικό

Ο Κάμερον έγινε δεκτός με εκστασιασμό από τους βουλευτές του. Αλλά ανώτερα στελέχη προειδοποίησαν ότι η ενότητα θα μπορούσε να καταρρεύσει αν η Γαλλία και η Γερμανία πιέσουν για τη δημιουργία νέων διακυβερνητικών ρυθμίσεων για την ευρωζώνη πριν από τις γενικές εκλογές του 2015. Ο Κάμερον ελπίζει στην καθυστέρηση κάθε σημαντικής αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας μέχρι να περάσουν οι εκλογές, αφού ο Νικ Κλεγκ απέρριψε τη στρατηγική του με την αιτιολογία ότι θα δημιουργήσει «χρόνια αβεβαιότητας, εξαιτίας μιας ασαφούς, παρατεταμένης επαναδιαπραγμάτευσης του καθεστώτος της Βρετανίας μέσα στην ΕΕ». Ανώτατο στέλεχος των Τόρις προειδοποίησε ότι πάνω από το 20% του κόμματος θα αγωνιστεί για το «όχι», εάν ο πρωθυπουργός επιτύχει μόνο «συμβολικές» παραχωρήσεις.

Ο Εντ Μίλιμπαντ είπε ότι είναι αντίθετος με ένα δημοψήφισμα για συμμετοχή ή αποχώρηση. Ο ηγέτης των Εργατικών παραδέχεται ότι ο Κάμερον μπορεί να κερδίσει βραχυπρόθεσμα τις δημοσκοπήσεις. Αλλά πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα καταλάβει ότι έκανε ένα στρατηγικό λάθος, καθώς οι σκεπτικιστές των Τόρις εξακολουθούν να έχουν απαιτήσεις, οι ευρωπαίοι εταίροι απορρίπτουν τις απαιτήσεις του και οι επιχειρηματίες τον κατηγορούν για τη δημιουργία πέντε χρόνων αβεβαιότητας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα προσπαθήσει «ψυχή τε και σώματι», αν εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους. Αλλά αρνήθηκε να πει αν θα στηρίξει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει τη διαπραγμάτευση των στόχων του, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν διαπραγματεύεται περιμένοντας να χάσει. Ενώ πίστευε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επιβιώσει εκτός της ΕΕ, είπε ότι η αποχώρηση θα είναι ένα «εισιτήριο χωρίς επιστροφή», καθώς έκανε έκκληση για «ψυχραιμία» στην συζήτηση που θα ακολουθήσει. Επίσης, τόνισε επανειλημμένα τα μειονεκτήματα της εξόδου από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας των αγορών, της διπλωματικής επιρροής και του σεβασμού της Αμερικής.

guardian

ΣΧΟΛΙΑ

 1. cp avatar
  cp 24/01/2013 12:25:32

  Δημοκρατική χώρα! Με πολιτικούς λέοντες !
  Και με πολύ έντονη αίσθηση της ιστορίας !!!
  Μην ξεχνούμε ότι η Αμερική υποστήριζε την Γερμανία σε οικονομικό επίπεδο πρίν τον Α' και Β ΠΠ.Μην ξεχνάμε την συμφωνία Μονάχου και την διστακτικότητα της να μπεί στο παιχνίδι.......Η συνέχεια είναι γνωστή....

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 24/01/2013 12:54:24

  Εν τω μεταξύ, ο Wolfgang Münchau στον διαδικτυακό Spiegel "αποχαιρετά" ειρωνικά απο την ΕΕ τους Βρετανούς του Cameron: "Τους ταξιδιώτες δεν πρέπει να τους σταματάμε".
  Τίποτε δεν θα γίνει. Οι Τόρις βραχυπρόθεσμα θα ικανοποιήσουν ψυχολογικά την στενή ευρωσκεπτικιστική εκλογική πελατεία τους αλλά θα τρομάξουν τα ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων. Θα τρομάξουν και τις Βρετανικές επιχειρήσεις.
  Η ήδη βαθειά οικονομική δυσπραγία θα μετατραπεί σε γενική κρίση εμπιστοσύνης.
  Στις επόμενες εκλογές οι Εργατικοί θα επανέλθουν στην εξουσία ως σωτήρες, μετά φανών και λαμπάδων. Ο Έντ Μίλιμπαντ έχει δίκιο και είναι ρεαλιστής. Πρόκειται για στρατηγικό λάθος.

 3. ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ avatar
  ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ 24/01/2013 14:02:13

  περα απο τις φαμφαρες και τις σαχλαμαρες η Γερμανια ταρακουνηθηκε για τα καλα.

  αν η Βρεταννια κανει πραξη την αποχωρηση της, σημαινει αυτοματα οτι οι λεγομενες βορειες χωρες (Γερμανια-Γαλλια-Ολλανδια-Φινλανδια-Βελγιο-Λουξεμβουργο κλπ) χανουν την πλειοψηφια στα οργανα της ΕΕ

  για την ακριβεια αν η Βρεταννια φυγει απο την ΕΕ δινεται η μεγαλη ευκαιρια στις χωρες του Νοτου (Ισπανια-Ελλαδα-Ιρλανδια-Πορτογαλια-Ιταλια) να καταλαβουν ΑΝΩ το 56% του κοινοβουλιου και των οργανων

  φανταστειτε μια Ευρωπη με τους Γερμανους στο τιμονι και κωπηλατες κατι ρεμπεσκεδες "νοτιους". δεν υπαρχει περιπτωση..

  η αληθεια ειναι οτι η Γερμανια μαζευει πισω στη χωρα το χρυσο της απο Αμερικη, Αγγλια και ΕΚΤ.

  γιατι; ο νοων νοειτω!

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ 24/01/2013 15:37:07

   +1000

 4. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 24/01/2013 15:42:12

  Σιγουρα θα υπαρξει κριση εμπιστοσυνης και μια προσωρινη οικονομικη δυσπραγια. Αλλα τιποτα δεν ερχεται χωρις κοστος. Ομως, τα οφελη θα ειναι πολυ μεγαλυτερα. Η Βρετανια πρεπει να αποχωρησει αμεσα απο την ΕΕ για να ανακτησει την χαμενη ανεξαρτησια της στην δασμολογικη, παραγωγικη και βιομηχανικη της πολιτικη. Ειναι δυνατον να σου απαγορευει η ΕΕ να παραγεις εκεινο ή το αλλο, να σου λεει ποσοι θα ειναι οι δασμοι που θα βαζεις ή να σου απαγορευει να δωσεις επιδοτησεις σε επιχειρησεις; Αλλο ενα μεγαλο σωστο βημα για την Βρετανια η εξοδος της απο την ΕΕ οπως πολυ πιο σωστο ηταν η μη συμμετοχη της στο ευρω. Μακαρι να βγει και να υποστηριξουν αυτη την αποφαση και οι Βρετανοι που ειναι μακραν οι πιο ευρωσκεπτικιστες. Η Βρετανια περναει και μονη της καλα.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Φοιτητης 24/01/2013 15:48:38

   You are a Tory or a leftist;
   Το μόνιμό μου ερώτημα όταν μιλώ με Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές...

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Uncle Stgm 24/01/2013 16:58:34

    Τιποτα απο τα δυο, απλα εναντια στην ΕΕ και περισσοτερο στην ΕΖ.

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 24/01/2013 17:14:24

  Η πολιτική μου εκτίμηση:
  Τον Cameron τον "σέρνει απο την μύτη" ο αυθεντικός Ευρωσκεπτικιστής Nigel Farage του UKIP.
  Το αποτέλεσμα:
  1. Ο Cameron αποξενώνεται απο τους Ευρωπαιστές Φιλελεύθερους κυβερνητικούς συμμάχους του. Κάποιοα στιγμή μπορεί να σπάσουν τη συνεργασία και να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές.
  2. Οι ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόροι προτιμούν τους αυθεντικούς Ευρωσκεπτικιστές του Farage και εγκαταλείπουν τους Συντηρητικούς. Δημοσκοπήσεις δίνουν στο UKIP 10 -15 % των ψήφων, να διεκδικεί την τρίτη θέση από τους Φιλελεύθερους. Επωφελούνται οι Εργατικοί. Σε πρόσφατη αναπληρωματική εκλογή στο Corby, το UKIP πήρε 14 %, με αποτέλεσμα να έλθουν πρώτοι οι Εργατικοί και να πάρουν την έδρα που κατείχαν οι Συντηρητικοί.
  O Cameron κυνηγάει το θορυβώδες "φάντασμα" Farage, που του κάνει ζημιά στο κόμμα. Το αποτέλεσμα θα είναι να σκοντάψει, να πέσει και να φάει το κεφάλι του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.