Μέρκελ: Δεν ξεχνάμε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας για τα όσα έγιναν στην Ελλάδα
02/05/2015 20:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέρκελ: Δεν ξεχνάμε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας για τα όσα έγιναν στην Ελλάδα

Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αναγνώρισε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, δείχνοντας κατανόηση για τα ανοιχτά τραύματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, εώ προειδοποίησε αυτούς που επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της, η Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή».

«Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με το ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 02/05/2015 22:07:19

  Tελικά η Μέρκελ πάλι μαζί με Τσίπρα και Πούτιν αυτή τη φορά στις 10 Μαίου στη Μόσχα? Και εκείνο το " Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να μην ξεμείνει η Ελλάδα απο ρευστό πριν τη συμφωνία", μήπως εννοούσε οτι θα αρχίσει να δίνει κάτι για τις πολεμικές αποζημιώσεις? Προχθές τις αναγνώρισε και ο Γερμανός Πρόεδρος. Λέτε να ανοίξουν επι τέλους το πουγκί τους?

  • Giorgis avatar
   Giorgis @ οδυσσεύς Κ. 03/05/2015 00:47:28

   Φράνγκα με Ελληνικούς όρους δεν θα υπάρξουν ποτές. Ξεχάστε το, η Μέρκελ δεν έχει λεφτά, πρέπει να της το επιτρέψουν οι βουλευτές της. Έχουν δημοκρατία. Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Ο Ομπάμα/ΔΝΤ το ίδιο πρέπει να τα ζητήσει από το Κονγκρέσο γιαυτό αφίστε τα όνειρα επιτέλους.

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ οδυσσεύς Κ. 03/05/2015 09:09:23

   Χρήματα οι Γερμανοί θα κάνουνε τα πάντα για να μη μας δώσουνε ποτέ ...άμεσα. Αν δώσουν σ΄εμάς, έπονται και όοολοι οι άλλοι που αιματοκύλισαν με την εγκληματική τους ψυχοπάθεια. Ευχές, λόγια συμπάθειας και αέρα κοπανιστό πολύ ευχαρίστως θα προσφέρουν, τώρα πια που αναγκάζονται εκ των πιέσεων. Όσο για το ...πουγκί τους, προτιμούν να το γεμίζουν με τους τόκους από τις ...βοήθειες, που εκβιαστικά προσπαθούν να μας επιβάλλουν.

  • George N avatar
   George N @ οδυσσεύς Κ. 03/05/2015 09:15:53

   "αρχίσει να δίνει κάτι για τις πολεμικές αποζημιώσεις" Δεν παίζει γιατί δεν έχει νόημα. Και να ήθελε δεν μπορεί να αποζημιώσει τους νικητές του ΒΠΠ. Εννοούσε το ηθικό χρέος και κινήσεις συμφιλίωσης των δύο λαών που αυτές θα μπορούσαν να χρηματοδοτούν από την Γερμανία. Πχ υποτροφίες για παιδιά από τα Καλάβρυτα.

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ George N 03/05/2015 09:36:53

    Δεν έχετε άδικο, Άλυτη Εξίσωση και George. Ανοιχτή χρηματοδότηση για πολεμικές αποζημιώσεις θα άνοιγε το δρόμο για απαιτήσεις από όοολα τα θύματά τους. Όμως, θα μπορούσε να κάνει "κινήσεις συμφιλίωσης των δύο λαών που αυτές θα μπορούσαν να χρηματοδοτούν από την Γερμανία", πχ. χρηματοδότηση προγραμμάτων μείωσης της ανεργίας των νέων με δάνεια προς νεοσύστατες εταιρείες start up απο νέους, ή χορήγηση δανείων venture capital σε καινοτόμες επιχειρήσεις απο Γερμανικές τράπεζες που διασώθηκαν χάρη στη "χρεωκόπηση" της Ελλάδας, κεφάλαια για ενίσχυση επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, κεφάλαια για ενίσχυση της Παιδείς μας, που θα συνιστούσαν και έντιμες μεταρρυθμίσεις υπέρ της Ελλάδας."Το "πουγκί" το χρησιμοποίησα βιαστικά όντως, ως σχήμα λόγου...

    • George N avatar
     George N @ οδυσσεύς Κ. 03/05/2015 09:51:44

     Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν και όσο αφορά την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραβιάζουμε ανοικτές πόρτες. Για να έχει νόημα όμως πρέπει να φτιαχτεί ταυτόχρονα ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον. Αυτό με την σειρά του απαιτεί μια αντίστροφη λογική από εμάς. Όχι πόσα χρειάζεται το κράτος αλλά πόσα μπορεί να δώσει η οικονομία σε αυτό...είμαστε πολύ μακρυά.

     • οδυσσεύς Κ. avatar
      οδυσσεύς Κ. @ George N 03/05/2015 11:37:31

      Έχω την εντύπωση φίλε George οτι τελικά ο Τσίπρας προς αυτή την αντίστροφη λογική που περιγραφεις θα κινηθεί, όταν του δώσουν οι Γερμανοί την συμφωνία, 'εστω κι αν χρειαστεί να το περάσει με δυσκολία απο τις συμπληγλάδες του δογματισμού κάποιων "συντρόφων" του με παιδικές ασθένειες κατα Λένιν...Ξέρει οτι δεν υπάρχει άλλη οδός, όπως έχει δηλώσει και οτι "ο Σοσιαλισμός είναι ένα μακρινό ιδανικό για τις μετά Τσίπραν γενεές, που άλλωστε δεν πρέπει να το φτάσουμε, γιατί θα πάψει να είναι Ιδανικό." Οι δκοί του στόχοι δεν ξεπερνούν την επανίδρυση του Ελληνικού κράτους όσο πλησέστερα προς τα Βορειοευρωπαικά, ήτοι να μην ανήκει και να μην κυβερνιέται αποκλειστικά απο τους νταβατζήδες όπως μέχρι τώρα...Το αν θα τα καταφέρει, θα δείξει...

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 02/05/2015 22:50:56

  Τα ακούμε βερεσέ.

 3. roadrunner avatar
  roadrunner 02/05/2015 23:08:25

  Μας χρυσώνει το χάπι ή είναι ιδέα μου ;

  • KM avatar
   KM @ roadrunner 03/05/2015 01:15:25

   Πώς το ερμηνεύω εγώ: τώρα με το Grexit, που θα καιγόμαστε για λεφτά ως χώρα για είδη πρώτης ανάγκης, θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να μας πετάξει δυο φραγκοδίφραγκα εκεί πέρα και να «καθαρίσει» οριστικά με το θέμα των αποζημιώσεων. Και ύστερα θα έχει κλείσει το θέμα νομικά και με τη βούλα και δεν θα δύνανται να εγερθούν άλλες αξιώσεις στο μέλλον. Γιατί, σου λέει, εντάξει, τώρα είναι χώμα οι Έλληνες και δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν τίποτα. Σε 30 χρόνια όμως ή σε 50, άν το θέμα είναι ακόμα εκκρεμμές, ποιός είναι σε θέση να γνωρίζει τίνος δυνάμεως πλάτες θα έχουν, καί άν τυχόν θα υποστηρίξει η δύναμη εκείνη τις ελληνικές αξιώσεις, προκειμένου να «κοντύνει» την Γερμανία; Και 10% να είναι η πιθανότητα, θέλει να είναι καλυμένη. Αυτό που φοβάμαι, είναι μή τυχόν οι Συριζαίοι αποδεχθούνε το εν λόγω «πινάκιο φακής» για μικροπολιτικούς λόγους, για να λένε ότι κάτι κάνανε και ως επικοινωνιακό αντίβαρο στο Grexit, για να μείνουν λίγο ακόμα στην εξουσία. Ίσως εκεί ποντάρει κι εκείνη.

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ KM 03/05/2015 01:43:51

    Δυστυχώς, είναι πιθανόν να εξαναγκαστούν στο σύριζα να αποδεχθούν το "πινάκιο φακής" στη θέση των ακέραιων γερμανικών επανορθώσεων, αφού έχουν φέρει τη χώρα σε οριακό σημείο, έχοντας ξύσει και τον πάτο του κρατικού κουμπαρά. Υπάρχουν βέβαια και τα "παράπλευρα κέρδη" για τους φαινομενικούς οφειλέτες μας... Για παράδειγμα, όσο οι συριζαίοι επιμένουν να διεκδικούν επανορθώσεις, ακόμη και από την θέση αδυναμίας στην οποία βρίσκονται, η Γερμανία με αφορμή τις αξιώσεις της Ελληνικής πλευράς τη δεδομένη χρονική στιγμή, δράττεται της ευκαιρίας να διατυπώσει τις καλές της προθέσεις για αποκατάσταση ("θεωρητικά") των πληγέντων από το ναζισμό. Έτσι χάρη στις πρωτοβουλίες της δικής μας κυβέρνησης, η Γερμανία ανακτά ένα κάποιο ηθικό ανάστημα, ίσως και προβάδισμα πολιτισμού, συγκρινόμενη για παράδειγμα με τη Ρωσία (η οποία την ίδια εποχή "συντηρεί" την Ουκρανική κρίση).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.