#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/11/2011 11:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέγα λάθος η αποχώρηση από την ευρωζώνη
 Το 67% όλων των αμερικανικών δολαρίων που κυκλοφορούν σήμερα, βρίσκονται εκτός ΗΠΑ. Αυτό, καλώς ή κακώς, οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο νόμισμα είναι και το παγκόσμιο νόμισμα επιλογής.

Το 70% των κεφαλαίων των κεντρικών τραπεζών του κόσμου είναι σε δολάρια.

Ενώ υπάρχουν πολλά νομίσματα στον πλανήτη, το σημείο αναφοράς αλλά και το κυριότερο μέσο συναλλαγών παραμένει το δολάριο. Ο κόσμος είναι «δολαριοποιημένος».

Όλα αυτά έχουν σχέση με τις μερκαντιλιστικές απόψεις που κυριαρχούν τελευταία, και που επιμένουν στην αναγκαιότητα της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά έστω και αν οι πολιτικοί της Ελλάδας αποφασίσουν  κάτι τέτοιο (που θα πλήξει την οικονομία τους), το κράτος θα παραμείνει στο ευρώ, αφού αν και με την δραχμή, τα χρέη που υπάρχουν, και δύσκολα θα αποπληρωθούν, θα συνεχίσουν να είναι σε ευρώ. Ακόμη και αν οι πιστωτές πάρουν λιγότερα χρήματα από όσα τους οφείλονται, αυτά θα είναι σε ευρώ. Κανένας δανειστής δεν θα δεχτεί δραχμές.

Για αυτό και μόνο, η αποχώρηση από το ευρώ θα ήταν παράλογη. Μη ξεχνάμε πως και η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα, χωρίς κανείς να σκέφτεται την αποχώρησή της από το δολάριο.  Ποιο θα ήταν το όφελος; Αφού χρωστάει σε δολάρια, γιατί να υιοθετήσει ένα λιγότερο ισχυρό νόμισμα;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι μια που έχει ξεγελάσει τους οικονομολόγους και τους πολιτικούς εδώ και αιώνες. Πρόκειται για την άποψη πως μια υποτιμημένη δραχμή θα κάνει τα ελληνικά προϊόντα πιο φτηνά, έτσι ώστε η χώρα να ανέβει οικονομικά μέσω των εξαγωγών της.

Αυτό όμως που ξεχνάνε οι οπαδοί της αποχώρησης από το ευρώ είναι ότι η υποτίμηση μπορεί να λειτουργεί, αλλά όχι χωρίς σκληρές και καταστροφικές συνέπειες που επισκιάζουν τα όποια βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Κατ αρχήν, οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να εισάγουν όλα όσα χρειάζονται για να κατασκευάσουν το προϊόν τους, επομένως με μια ασθενή δραχμή, το ονομαστικό (σε δραχμές) κόστος παραγωγής θα πάει στα ύψη.

Κατά δεύτερον, οι Έλληνες εργαζόμενοι που αμείβονται με δραχμές θα αντιδρούσαν από την υποτίμηση των χρημάτων τους, και έτσι πολύ σύντομα το κόστος εργασίας θα αυξάνονταν.

Τρίτον, οι εξαγωγές αφορούν σε έξοδα μεταφοράς που σύντομα θα αυξάνονταν όπως και όλα τα άλλα. Οι υπέρμαχοι της υποτίμησης δεν το αντιλαμβάνονται, αλλά ο πληθωρισμός πάντα θα κλέβει τα ψευδεπίγραφα οφέλη μιας υποτίμησης.

Τέλος, ας υποθέσουμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν σε δραχμές, πιστεύει κανείς πως τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν σε λογικά επίπεδα; Μάλλον όχι, οπότε τα μειονεκτήματα της επιστροφής στη δραχμή θα ήταν πολλά, μεταξύ των οποίων και η μη μείωση του κόστους των εξαγωγών.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα συνέχιζαν να αναζητούν χρηματοδότηση στο ευρώ, συνεπώς τα βάρη τους θα αυξάνονταν αντί να απαλυνθούν, αφού θα συνέχιζαν να συναλλάσσονται με όσους συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ευρώ για να παράγουν πλούτο.

Όσο για το ελληνικό κράτος, καλή του τύχη όταν θα θελήσει να δανειστεί σε δραχμές. Θα μπορεί βέβαια να δανείζεται στο εσωτερικό με υψηλά επιτόκια, αλλά αν θα θελήσει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να εκδίδει ομόλογα σε ευρώ.

Αν επανέλθει η δραχμή, θα είναι ένα ακόμη άχρηστο διεθνώς νόμισμα, ανάμεσα σε πολλά παρόμοια, όπως είναι το σελίνι της Κένυας.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να βγουν από το ευρώ, αλλά δεν μπορούν να δραπετεύσουν από αυτό.

Η αποχώρηση από την ευρωζώνη αποτελεί την πιο αρνητική εξέλιξη, για αυτό και θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

 

Forbes

http://www.forbes.com/sites/johntamny/2011/11/13/message-to-greece-to-leave-the-euro-isnt-to-leave-the-euro/

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Enzo avatar
  Enzo 18/11/2011 11:17:11

  τι να το κανω το ευρω οταν δεν με αφηνεις να δουλεψω και να αναπτυχθω ουτε μεσα σε αυτο?
  Στην εξοδο με σπρωχνεις και θα φυγω.

  • madprof avatar
   madprof @ Enzo 18/11/2011 13:05:00

   Όταν το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο έχουν σαν εθνικό νόμισμα το ΕΥΡΩ, απορώ γιατί η Ελλάδα να επιστρέψει σε εθνικό πληθωριστικό απαξιωμένο νόμισμα;
   Και μόνο που συζητιέται, δείχνει που έχει οδηγήσει την χώρα και τους πολίτες της η ολιγαρχοφρουδοδημοκρατική μεταπολιτευτική νεποτιστική νομενκλατούρα των κομματοΛησταρχοΓκοτζαμπασηδοΤατιανοΤσιτσιολίνων!

   • ainte ainte avatar
    ainte ainte @ madprof 18/11/2011 13:45:50

    Επειδή δεν έχουν εξωτερικό χρέος, το οποίο κληρονόμησε η Σερβία. Έτσι ότι δάνεια παίρνουν εμφανίζονται βραχυπρόθεσμα ως χάρισμα και φροντίζουν να πάνε σε φιλικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ώστε να εξυπηρετείται η πολιτική τους. Φυσικά την ώρα της αποπληρωμής θα τα έχουν φάει όλοι μαζί.

   • Enzo avatar
    Enzo @ madprof 18/11/2011 14:31:02

    no problem! κατσε στο ευρω εσυ, εμεις θα φυγουμε!

   • lampros avatar
    lampros @ madprof 19/11/2011 13:35:41

    Όταν το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο έχουν σαν εθνικό νόμισμα το ΕΥΡΩ, απορώ γιατί η Ελλάδα να επιστρέψει σε εθνικό πληθωριστικό απαξιωμένο νόμισμα;

    Βέβαια, αφού το έχουν κάτι νεόκοπα κρατίδια και κάτι 100% προτεκτοράτα, γιατί να μην το έχουμε και εμείς...

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Enzo 18/11/2011 15:29:34

   Και τι να την κάνεις τη δραχμή;;; Σε τι θα σε βοηθήσει;; Θα είσαι για μερικές δεκαετίες σε ένα μόνιμα ανασφαλές νομισματικί περιβάλλον, όταν η Ευρώπη θα έχει βρεί τρόπο για να αντιμετωπίσει ΣΥΝΟΛΙΚΑ τα προβλήματα της. Και βεβαίως η δραχμή σε τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί ούτε μία από τις παθογένειες που αποτελούν την ρίζα της κρίσης μας.

   • Εnzo avatar
    Εnzo @ firiki2010 18/11/2011 17:06:58

    "όταν η Ευρώπη θα έχει βρεί τρόπο για να αντιμετωπίσει ΣΥΝΟΛΙΚΑ τα προβλήματα της"

    ποια Ευρωπη , ποιες Λυσεις?
    ακομα εκει εισαι εσυ?

   • Enzo avatar
    Enzo @ firiki2010 18/11/2011 17:11:37

    και ενα αλλο δανεικο απο ενα φιλο

    "Πριν από το Ευρώ η Ιταλία και η Ισπανία ήταν οι αριστοκρατία της Ευρώπης,
    η Γαλλία ευημερούσε, η Αγγλία ήταν υπερδύναμη, η Ολλανδία μαζί με τις Σκανδιναυικές χώρες
    ήταν στα χάϊ τους και εμείς ζούσαμε αρκετά καλά. Η δραχμούλα κολυμπούσε άνετα στα παγκόσμια
    νερά!!!Από την ώρα που έγινε η Ευροζώνη όλα πάνε κατά διόλου! Η ζώνη του Ευρώ μας έγινε κορσές
    και μάλιστα Γερμανικός!!! Ο Ευρωκορσές λοιπόν φτιάχτηκε για να εξυπηρετηθούν τα
    συμφέροντα της Γερμανίας και μόνον αυτής!!"

   • Αχινός avatar
    Αχινός @ firiki2010 19/11/2011 13:43:45

    "Και βεβαίως η δραχμή σε τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί ούτε μία από τις παθογένειες που αποτελούν την ρίζα της κρίσης μας."

    Και όμως: η άρνηση πληρωμής του χρέους, η άρνηση για πρώτη φορά σε 200 χρόνια να είμαστε π...νες ξένων νταβατζήβων και τοκογλύφων, η έξοδος από την καταστροφική για την Ελλάδα ευρωλαγνεία και η συνειδητοποίηση ότι είμαστε εθνικό κράτος και επιθυμούμε να είμαστε εθνικά κυρίαρχοι και όχι προτεκτοράτο και ξεφτιλισμένοι θα αντιμετώπιζε όλες τις παθογένειες που βρίσκονται στην ρίζα της κρίσης μας.

    Μέχρι τώρα τα φορτώναμε, οι ευρωλάγνοι πολιτικοί μας δηλαδή, όλα στον κόκορα-Ευρώπη:

    Ανάπτυξη; Θα μας δώσει η Ευρώπη.
    Νομοθεσία; Θα μας δώσει η Ευρώπη.
    Αγροτική Πολιτική; Θα μας πεί η Ευρώπη.
    Νομισματική Πολιτική; Θα κανονίσει η Ευρώπη. Μεταναστευτικό; Θα μας πεί η Ευρώπη.
    Τουρκικό-εξωτερική πολιτική; Θα μας φροντίσει η Ευρώπη.

    Με τα γνωστά αποτελέσματα.

    Η επιστροφή στη δραχή θα τα φροντίσει όλα αυτά. Και η σχετική φτώχεια ακόμη που θα έρθει θα διορθώσει και αυτή την παθογένεια της βλαχογκλαμουριάς που είναι στην ρίζα της κρίσης μας. Αλλά αυτό δεν το αναφέρω σαν ειδικό πλεονέκτημα της επιστροφής στην δραχμή γιατί η ίδια και χειρότερη φτώχεια έρχεται και με το Ευρώ.

 2. Theoprovlitos avatar
  Theoprovlitos 18/11/2011 11:28:25

  Ρε σεις, θα μας τρελλανετε. Μια ετσι μια γιουβετσι. Κολλησατε το μικροβιο του Καρατζαφερη;

  Προσωπικα δεν χρωσταω σε κανενα διεθνη οργανισμο. Παρ ολα αυτα και σημερα πειναω. Τα ασημικα θα πουληθουνε ετσι κι αλλιως και παλι θα χρωταμε.
  Οι μονοι που θα θιγουν ειναι οι Ελληνικες Τραπεζες και κατι μεγαλοεπειχιερηματιες με κομποδεμα. Οι τραπεζες οχι μνο δεν ριχνουν χρημα στην αγορα αλλα τουναντιον την στεγνωνουν αυξανοντας τα επιτοκια και μη χρηματοδοτωντας κανενα παρα μια κλειστη παρατραπεζικη κλικα.

  Αφου ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ θα πεινασουμε, και αφου ετσι κι αλλιως ΔΕΝ προκειται να αναπτυχθουμε ΠΟΤΕ (και αν αναπτυχθουμε αυτο θα γινει μεσω του σχηματος πολυεθνικων και corporations ημετερων) σκασιλα μας. Και τα Σκοπια εχουν το Διναριο και εχουν μεγαλυτερο δεικτη αναπτυξης απο μας. Σε λιγο θα εχουν και υψηλοτερους μισθους.

  • madprof avatar
   madprof @ Theoprovlitos 18/11/2011 13:17:28

   Πάνε στην ΠΓΔΜ, δες τις τιμές, τους μισθούς, το κόστος και το επίπεδο διαβίωσης και μετά τα λέμε (sic!), Φίλτατε!
   Οι άνθρωποι είναι σεμνοί, ειλικρινείς, αξιοπρεπείς και ντόμπροι! Το κόστος διαβίωσης είναι απάνθρωπο! Ειδικά για τα εισαγώμενα προϊόντα!
   Π.χ. Μισθοί 150-200 ευρώων, βενζίνα 1,30 ευρώα το λίτρο!

   • Περιπτερας avatar
    Περιπτερας @ madprof 18/11/2011 13:59:22

    Γιατί εδώ που θα πάνε οι μισθοί 300? 400? 500? Και βενζίνη από του χρόνου 2 ευρώ….

 3. SOTPAP avatar
  SOTPAP 18/11/2011 11:33:23

  δυστυχώς η ανευθυνότητα δεν έχει όριο, όταν θα γυρίσουμε στη δραχμή θα καταλάβουμε πόσο καταστροφική ήταν αυτή η επιλογή, αλλά τότε θα είναι αργά για δάκρυα.
  Με τη δραχμή είναι όσοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, όσοι είναι έτσι κι αλλιώς πεθαμένοι. Αλλά αυτοί αποτελούν το 1/3, με τα άλλα 2/3 τι γίνεται;
  Τελικά το δημοψήφισμα δραχμή ή ευρώ θα ήταν μια καλή λύση, για να μπει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ SOTPAP 18/11/2011 11:50:46

   "Με τη δραχμή είναι όσοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, όσοι είναι έτσι κι αλλιώς πεθαμένοι. Αλλά αυτοί αποτελούν το 1/3, με τα άλλα 2/3 τι γίνεται;"

   Η κτηνωδια του φιλελευθερισμου σε ολο της το μεγαλειο. Και η ελλειψη επαφης με την πραγματικοτητα. Αυτη τη στιγμη δηλαδη κατ εσενα ΜΟΝΟ το 1/3 των Ελληνων εχει προβλημα τα άλλα 2/3 περναει καλα...
   Οποτε επειδη εσυ ανηκεις στου βολεμενους του 1/10 (και οχι των 2/3) τι σε νοιαζει να ψοφισουν οι υπολοιποι...

   Εξ αλλου ειναι τοις πασι γνωστο, ότι στην Ελλαδα, την χωρα με το μεγαλυτερο ανοιγμα ψαλιδας μεταξυ φτωχων και πλουσιων το 1/10 τρεφεται από την ανθρωποφαγία και την πτωματοφαγία. Ε, καιρος ειναι να γινουν και οι ιδιοι βορρα των πεινασμενων.

  • Αετός avatar
   Αετός @ SOTPAP 18/11/2011 11:59:56

   Kαταπληκτικό επιχείρημα(αλήθεια ποιό??) .... συν ότι αποφάνθηκες και για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ... πριν απο μας για μας!!!

  • JOHN avatar
   JOHN @ SOTPAP 18/11/2011 18:26:54

   SOTPAP.Το δηλημα ευρω η δραχμη ειναι ψευτοδηλημα.Η αληθεια ειναι η να εχεις κατι στη τσεπη σου(δραχμη,ευρω.....) η να μην εχεις δεκαρα τσακιστη,οπως συμβαινει με πανω απο τα 2/3 του πληθυσμου σημερα κατω απο την ομπρελα του ευρω και των Γερμανικων απαιτησεων για τη παραμονη στο κοινο νομισμα οσο αυτο ακομα θα υπαρχει!

 4. Κώστας Χ. avatar
  Κώστας Χ. 18/11/2011 11:50:20

  Ένα σημείο που δεν αναφέρει η ανάλυση, είναι ότι η εισαγωγή υλικών προς μεταποίηση από ξένες χώρες, δε γίνεται αποκλειστικά από πλούσιες χώρες αλλά και από χώρες πολύ φτωχές (οπότε το κόστος τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης μας στον τομέα των εισαγωγών εξαγωγών).
  Προφανώς τα ψυγεία και οι τηλεοράσεις που προέρχονται από Γερμανία θα είναι ακριβά, αλλά για τον ίδιο ακριβώς λόγο (για να τα εξάγουν σε χώρες φρτωχές), όλες οι γνωστές εταιρίες, δημιουργήσαν κάποια θυγατρική σε Τουρκία, Ταϋλάνδη κλπ, ώστε να εξάγουν το ίδιο προϊόν σε διαφορετική τιμή.
  Τέλος δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι θεωρούν ότι στην περίπτωση αυτή (της αποχώρησης από το ευρώ) θα πρέπει η οποιαδήποτε Ελλάδα να εισάγει τα πάντα και δει τα βασικά είδη διατροφής, τα οποία μπορεί να παράξει. Προφανώς η πολιτική μας των τελευταίων ετών έχει αποδυναμώσει την αγροτική μας οικονομία (απόρροια και της υψηλής τιμής παραγωγής λόγω ευρώ), μήπως όμως πρέπει από αυτήν την αγροτική οικονομία να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση της ανάπτυξης ώστε να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο;

  Επίσης αναφέρεται ότι ..το ονομαστικό (σε δραχμές) κόστος παραγωγής θα πάει στα ύψη... Προφανώς αν υποτιμήσουμε το οποιοδήποτε νέο νόμισμα, η ονομαστική αξία των προϊόντων θα είναι υψηλή. Το πρόβλημά μας δεν είναι αν το κόστος του Χ προϊόντος είναι 10,000 δρχ, αλλά αν εμείς θα πληρωνόμαστε με αμοιβές που θα υπερκαλύπτουν το κόστος αυτό.

  Προφανώς θα υπάρξουν τεράστιες δυσκολίες σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμές. Προφανώς τα μεγάλα αστικά κέντρα θα υποστούν το κυριότερο πλήγμα. Προφανώς θα πρέπει να κάνουμε τεράστιες θυσίες. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να τις κάνουμε και αν πιστεύουμε ότι αξίζουν τον κόπο.

  Σημειώνω ότι δεν είμαι υπέρ ή κατά του ευρώ, απλώς προτιμώ να είμαστε έτοιμοι, ως Ελλάδα, για οποιαδήποτε περίπτωση. Σε τελική ανάλυση, αφού (ως ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό) το δημόσιο δε μου πληρώνει αυτά που μου χρωστάει και από την άλλη επιμένει να πληρώνω τους φόρους μου, εγώ προτιμώ το οποιοδήποτε νόμισμα μπορεί να μου αποδοθεί "στο χέρι", ώστε να κινηθεί η δουλειά μου, να πληρώσω υπαλλήλους κλπ (να γελάσει και λίγο το χείλι του εργαζόμενου επιτέλους), αφού η ψυχολογία μας είναι αυτή που κυρίως μας έχει κάνει τραγικά απαισιόδοξους και υπάκουους σε κελεύσματα όπως αυτά του άρθρου.

  Σε τελική ανάλυση δεν αντέχω να πεθαίνω σιγά σιγά για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Σκοτώστε αύριο μήπως προλάβω να αναστηθώ.

  Κώστας Χ.

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ Κώστας Χ. 18/11/2011 12:07:02

   Κωστα υπαρχει μια πανευρωπαϊκη και εγχωρια ομερτα των Ευρογκιαουρηδων, Ευρολιγουρηδων και Ευρωβλάχων (ο Haim Vidal Sephiha στην Θεσσαλονικη του 19ου αιωνα το αποκαλουσε Gallomania) η οποια ΕΠΙΜΕΛΩΣ κρυβει κατω απο το χαλι το εξης:

   Oτι την Ελληνικη οικονομια την κατακρεουργησαν οι Ευρωπαϊκες πολυεθνικες και την αποτελειωσε το Ευρω.

   Απλα μια κλειστη κλικα ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ πλουτισε και εφαγε απο αυτον τον καννιβαλισμο των λαων που ειχαν την ατυχια να μην ανηκουν στον σκληρο πυρηνα των κρατουν όπου εδραζονται οι πολυεθνικες.

   Η Ελλαδα ανηκει στην ομαδα των χωρων ΣΑΝΤΟΥΊΤΣ. Αυτων δηλαδη στις οποίες δεν προκειται να μεταφερθουν ΠΟΤΕ των ποτών οι εδρες των πολυεθνικων και τα τεραστια εκφαλαια τους αλλα απο την άλλη, και λογω ευρω μεταξυ αλλων, δεν θα γινουν ποτε Βουλγαρια ή Λιθουανια. Ειναι ακριβως εκεινες οι χωρες Σαντουϊτς που εχουν το προβλημα ασχετως πια ειναι τα επι μερους παθογενειες της οικονομιας τους.

   Αυτο που προοριζουν για μας ειναι να γινουμε Βουλγαρια σε μισθους, με κοστος ζωης Γερμανιας. ΑΥΤΟ ειναι το μελλον που προοριζουν για μας. Και οποιος δεν το βλεπει είτε αφελης ειναι είτε ανηκει στην καστα της διαπλοκης και της κτηνωδίας.

   Η Ελλαδα θα αναπτυχθει πραγματικα μονο οταν ξαναανοιξουν μπακαλικα και μαναβικα που θα πουλανε ελληνικα προΙοντα μικροβιοτεχνιων. Δεν θα γινουμε ποτε Μανχαταν αλλα δεν θα πειναμε κι ολας όπως γινεται τωρα.

   Παρακαλω τον λογαριασμο στον χοντρο κυριο που ετρωγε τους αστακους τοσα χρονια. Οχι στο τραπεζι που ετρωγε τη μαριδα.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Theoprovlitos 18/11/2011 15:35:48

    "Η Ελλαδα θα αναπτυχθει πραγματικα μονο οταν ξαναανοιξουν μπακαλικα και μαναβικα που θα πουλανε ελληνικα προΙοντα μικροβιοτεχνιων."
    Σε μια φράση όλη η μιζέρια και η οπισθοδρόμηση συμπυκνωμένη σε μια συνταγή απόλυτης αποτυχίας.

    • Αχινός avatar
     Αχινός @ firiki2010 19/11/2011 13:53:18

     Τα μπέρδεψες, αλλά μάλλον είσαι μονίμως σε σύγχυση.

     Όλη η μιζέρια και η οπισθοδρόμηση, και το χρέος των 300 δις, ήρθε από την ακριβώς αντίθετη, ευρωγκλαμουράτη ιδεολογία. Με τα αποτελέσματα που βλέπουμε.

     Και επειδή μερικοί δεν έχουν βγεί από το χωριό τους, μάθε Φιρίκι ότι στο Μανχάταν και είναι γεμάτο, και σέβονται τα μπακαλικά και τα μανάβικα και τα μικρομαγαζά τους. Σε βαθμό που να αντιδρούν στο άνοιγμα μεγαλο-σουπερμάρκετ στις περιοχές τους.

     Τα Walmart είναι για τις φτωχοπεριοχές, και τα mall για διελυμένα αστικά κέντρα, τύπου Λος Άντζελες, και προάστια, όχι για σοφιστικέ και με αστική κουλτούρα περιοχές όπως το Μανχάταν.

     Για σένα το λέω που ονειρεύεσαι Mall και Carerfour σε κάθε γειτονιά.

 5. Christos Apostolidis avatar
  Christos Apostolidis 18/11/2011 11:53:36

  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ... ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

  η ιδέα είναι απλή και μπορεί να έχει διάφορες εκδοχές ανάλογα το πόσο πλήρη ή/και οριστική θέλει κανείς την εφαρμογή της.

  Η ΔΕΗ διαχειρίζεται και αξιοποιεί για λογαριασμό του Ελληνικού δημοσίου και των Ελληνων πολιτών ορυκτό πλούτο αξίας περίπου 200-240 δις ευρώ με σημερινές τιμές. Η εταιρεία κάνει τζίρο περίπου 6 δις το χρόνο πουλώντας περίπου 60 δις κιλοβατώρες το χρόνο. Το απόθεμα αυτό επαρκεί για τις ανάγκες της χώρας μας για τα επόμενα 45 χρόνια και αυτός είναι και ο ορίζοντας της λύσης.

  Στόχος 1. Δημιουργία ρευστότητας στην Ελληνική αγορά.
  Στοχος 2. Αναπτυξη ενεργειακού τομέα / Δημιουργία εναλλακτικών πηγών / μέσων και τεχνολογίας για μελλοντική χρήση.
  Στόχος 3. Μειωση του χρέους της χώρας και των αναγκών της σε δαπάνες για πληρωμή τόκων/δανείων.
  Στόχος 4. Δημιουργία θέσεων εργασίας, συνολικά ανάπτυξη!

  Κάνουμε λοιπόν μια μαζική προ-πώληση ενέργειας μόνο που αντί για τηλεκάρτες όπως στην περίπτωση του ΟΤΕ, εκδίδουμε ένα νέο νόμισμα για παράλληλη χρήση με το ευρώ και μόνο στο εσωτερικό της χώρας και για ορισμένο χρονικό διάστημα.

  Ορίζουμε 1 Νέα Δραχμή = 0,01€ και πάγια τιμή για 1 Κιλοβατώρα 8 Νέες Δραχμές

  Εκδίδουμε 450 εκατομμύρια σε κάθε αξία, γραμμάτια σε νέες δραχμές με τα οποία αντικαθιστούμε όλα τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ που όμως κυκλοφορούν παράλληλα και γίνονται εξίσου δεκτά σε όλες τις συναλλαγές όμως, κατατίθενται στο δημόσιο ταμείο από όλες τις υπηρεσίες, ΔΕΚΟ κλπ.

  Έτσι έχουμε γραμμάτια 100-200-500-1000-2000-5000-10000-50000 νΔρχ που αντιστιχούν σε 1-2-5-10-20-50-100-500 ευρώ.
  Φέρνουμε στην αγορά μια απαίτηση του πολίτη για χαρτονόμισμα 1-2 ευρώ, καταργούμε το έτσι κι αλλιως σπάνιο 200ευρώ και διατηρούμε ατόφια τα κέρματα που έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα κέρματα του 1 & 2 ευρώ κόβονται πλέον μόνο για συλλεκτικούς λόγους και τα αναμνηστικά 2 ευρα κόβονται κάθε χρόνο σε 1εκ τεμάχια μόνο (τα ελληνικά κέρματα ευρώ γίνονται έτσι περιζήτητα στους συλλεκτικούς κύκλους)

  Συνολική αξία 309,6 δις ευρώ / 30,96 τρις νΔρχ που ισοδυναμούν σε 3,87 τρις Κιλοβατώρες.

  Τα γραμμάτια έχουν διάρκεια 44 χρόνια και 1 χρόνο επιπλέον για την μετατροπή τους σε ευρώ. Εννοείται επίσης ότι γίνεται νομοθετικά ρύθμιση για την αποδοχή των γραμματίων σε όλες τις εντός της χώρας συναλλαγές.

  Έτσι αντικαθιστούμε 1-1 όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ όπου στην χώρα, τράπεζες, ταμεία, εταιρείες τα πάντα και οι τράπεζες και δημόσια ταμεία δέχονται μέν και ευρώ, πληρώνουν όμως μονο σε νΔρχ.

  Συγκεντρώνουμε -εντελώς αυθαίρετα- 100 δις ευρώ.

  Ρευστοποιούμε σε νΔρχ όλα τα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου από τράπεζες/ταμεία ιδιώτες κλπ στο άρτιο. Αυτή η κίνηση δίνει άμεση ρευστότητα, με μόνη απώλεια τα προσδοκόμενα κέρδη απο τόκους μέχρι την λήξη τους… τα χρήματα αυτά μπορούν να επενδυθούν εκ νέου σε υγιή ομόλογα νέων εκδόσεων με νέους όρους μόλις αποκατασταθεί η κατάσταση ή εφόσον δεν γίνονται δεκτά στο εξωτερικό, μπορούν να αγοράσουν ακίνητα, να γίνουν επενδύσεις, να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη.

  Για την κίνηση αυτή πάλι αυθαίρετα, απαιτούνται επιπλέον 150 δις ευρώ (15 τρις νΔρχ) και ισόποσα ομόλογα περιέρχονται στην κατοχή της ΔΕΗ.

  Το κράτος σαν κύριος μέτοχος της ΔΕΗ εξαγοράζει το σύνολο της επιχείρησης που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών. Παραμένουν τα μερίδια ταμείων κλπ τα οποία μπορούν φυσικά να επενδύσουν τα νέα κεφάλαια τους στην ΔΕΗ.

  Η ΔΕΗ πλέον διαθέτει 100 δις ευρώ μετρητά, 150δις ευρω σε ομόλογα και σχεδόν 6 τρις νΔρχ (60δις ευρώ) σε νΔρχ.

  Με τα ευρώ σε μετρητά και ομόλογα “αγοράζει” από το κράτος 1 νέα έκδοση “ομολόγου” σε ευρώ συνολικής αξίας 250 δις με τόκο 1% το χρόνο. Δανείζει δηλαδή το κράτος με 1% και λαμβάνει 45 ισόποσες ετήσιες δόσεις περίπου 5,6 δις σύν τους τόκους (2,5 δις τον πρώτο χρόνο, 56 εκατομύρια τον τελευταίο).

  Με τα 6 τρις νΔρχ που τις απομένουν και τα ποσά σε ευρώ που λαμβάνει κάθε χρόνο η επιχείρηση πραγματοποιει σχέδιο ολοκληρωμένης μετάβασης σε νέες πηγές ενέργειας, αναπτύσσει αυτόνομες μονάδες σε νησιά και επαρχία κλπ καθώς και έργα με στόχο την ανάπτυξη εξαγωγών ενέργειας για πρόσθετα έσοδα.

  Η επιχείρηση πουλάει σε σταθερες τιμές για όλο αυτό το χρονικό διάστημα μόνο σε πελάτες στο εσωτερικό της χώρας. Οι εξαγωγές γίνονται με τιμές διεθνούς αγοράς και ένταση ανταγωνισμού με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται.

  Η σταθερές τιμές ενέργειας είναι ελκυστικές για την βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

  Στόχος είναι, στα 44 χρόνια η επιχείρηση να έχει διαθέσιμα αξίας 310 δις ευρώ για να αντικαταστήσει τα γραμμάτιά της στο σύνολό τους με κέρδος φυσικά όσα δεν επιστραφούν.

  Το δημόσιο τωρα, αποκτά ρευστο πάνω από 100δις ευρώ με τα οποία επαναγοράζει ομόλογα από το εξωτερικό και έτσι, το χρέος της χώρας πέφτει περίπου 25-30% (από τα 350+ στα 250δις τα οποία όμως είναι πλήρως τακτοποιημένα. Οι τράπεζες έχουν απλετη ρευστότητα αφού δεν έχουν χάσει τίποτε από τα ομόλογά τους και αναγκαστικά στρέφονται στην εσωτερική αγορά ενώ το δημόσιο μπορεί να εκδίδει 1 σειρά ομολόγων κάθε χρόνο για την εσωτερική αγορά κυρίως για τα ταμεία και την ιδιωτική αγορά τα οποία διαθέτει μέσω των τραπεζών με πολύ χαμηλό επιτόκιο 0,75-1,5%.

  Η ΔΕΗ ξεκινά παράλληλα την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της χώρας για την μετά λιγνίτη εποχή οδηγόντας σε τρομακτική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

  Σε 10 χρόνια η χώρα εντείνει τον τουρισμό, την ναυτιλία και φυσικά την ενέργεια και παράγει πλεονάσματα σε ευρώ για τις ανάγκες του εμποριου, της ναυτιλίας, για επενδύσεις σε πηγές ενέργειας και για κοινωνικές παροχές ενώ από τον πρώτο χρόνο καθίσταται ανεξάρτητο οικονομικά αφού ουσιαστικά δεν έχει ανάγκη τον δανεισμό.

  Περιττό να προσθέσω ότι όλα αυτά θέλουν τρομερά πολιτικά κότσια, αποφασιστικότητα και προσπάθεια και από αυτό και μόνο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

  Επίσης θα δεχτεί τρομακτικες πιέσεις από τράπεζες, χώρες και συμφέροντα ενώ, όντας αυθαίρετο σε πολλά του σημεία και με το σκεπτικό ότι ο γράφων είναι απόφοιτος τεχνικου λυκείου και όχι οικονομολόγος κλπ σαφώς και θα θέλει αμέτρητες ώρες υπολογισμών για την πλήρη κοστολόγηση και αξιολόγησή του.

  Χάριν συζητήσεως βέβαια θα ήταν πολύ ευχάριστη η ανταλλαγή απόψεων, σχολίων κλπ….

  • Ύβρις και Νέμεσις avatar
   Ύβρις και Νέμεσις @ Christos Apostolidis 18/11/2011 14:12:09

   Υπαρχει ενα έπαθλο 300.000 ευρώ για όποιον βρει λύση αποχωρησης από το ευρώ με τις λιγοτερες δυνατές επιπτώσεις. Δεν στέλνεις; Η μέθοδος των 2 νομισμάτων. Και το αντίκρυσμα όχι σε χρυσό αλλά σε ενέργεια! Έξυπνο!

   • Christos Apostolidis avatar
    Christos Apostolidis @ Ύβρις και Νέμεσις 18/11/2011 14:16:23

    δεν εχω ουτε τις απαραιτητες γνωσεις ουτε την "υποστηριξη" για να κανω κατι τετοιο...... κριμα γιατι 300 χιλιαδες και σε τουρκικες λιρες να μου τα δινανε με σωνανε απο πολλα βασανα...... :(

 6. τασος avatar
  τασος 18/11/2011 11:54:25

  Θαπατέρο:

  "Με την Ισπανία να έχει χρέος μόλις 60% του ΑΕΠ, δεν αναρρωτιούνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες γιατί η χώρα καταρρέει και κινδυνεύει με την τύχη της Ελλάδας; Μήπως τελικά η κρίση είναι νομισματική και κανείς δε θέλει να το παραδεχτεί γιατί τότε αποδέχεται την ευθύνη του κεντρικού σχεδιαμού και όχι της επιπλοαιότητας της περιφέρειας;"

  http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=34186&categories_id=69

  Κατά τα άλλα μέγα λάθος η αποχώρηση από την ευρωζώνη...

 7. iiot avatar
  iiot 18/11/2011 12:01:02

  Καλα τι περιμενατε να γραψει το Forbes.
  Δεν προκειται για αποχωρηση,προκειται για χρεωκοπια,default,bankruptcy oπως θελετε πεστε το.
  Οι ..αγορες(εχουν προσωπο ,ονοματεπωνυμο και διευθυνση) μπλοφαρουν προσπαθωντας να ειναι σε πλεονεκτικη θεση οταν συμβει το γεγονος(επισημως γιατι τεχνικα εχει ηδη συντελεσθει).
  Οι εκδοχες ειναι δυο η κλασικη χρεωκοπια(μονοι μας η παρεατοι,με γερμανια μεσα η εξω,με η χωρις ευρω, καταργημενο,τροποποιημενο η οτι αλλο ηθελε προκυψει κτλπ)η
  Χρεωκοπια υπο συνθηκες αρσης της νομιμοτητος( ποια αγγλικα δικαια και του κωλου τα εννιαμερα ).
  Και για τις δυο εκδοχες ο θυμοσοφος λαος λεει"κι εμεις κακα χεροβολα κι εσεις κακα δεματια" για να μην πω οτι εδω που φθασαμε ειναι καλλιτερα να τους απειλησουμε με ενα νεο Κουγκι η Αρκαδι,αλλως πως "γαια πυρι μιχθητω"

 8. Ύβρις και Νέμεσις avatar
  Ύβρις και Νέμεσις 18/11/2011 12:22:05

  Αυτο το περιφημο αγγλικό δίκαιο που θέλουν πλέον να διέπει τα ελληνικά χρέη, τόσο χαζό ειναι να βγαζει τον όρο εθνικό νόμισμα για να διασφαλίσει ταχα τους πιστωτές μας εαν εμείς παμε στη νέα_δραχμή και δεν σκέφτηκε κανεις τι θα γινουν τα χρεη σε ευρώ αν το ίδιο το ευρω σαν νόμισμα παψει να υφίσταται και γίνει γερμ_ευρώ;

 9. Ειλωτας avatar
  Ειλωτας 18/11/2011 12:24:12

  Παμε δολαριο?
  Εκει που φτασαμε

 10. stanley@gr avatar
  stanley@gr 18/11/2011 12:27:20

  "Αλλά έστω και αν οι πολιτικοί της Ελλάδας αποφασίσουν κάτι τέτοιο (που θα πλήξει την οικονομία τους), το κράτος θα παραμείνει στο ευρώ, αφού αν και με την δραχμή, τα χρέη που υπάρχουν, και δύσκολα θα αποπληρωθούν, θα συνεχίσουν να είναι σε ευρώ. Ακόμη και αν οι πιστωτές πάρουν λιγότερα χρήματα από όσα τους οφείλονται, αυτά θα είναι σε ευρώ. Κανένας δανειστής δεν θα δεχτεί δραχμές."

  αχ, δεν μπορω με τους κρετινους αναλυτες που μπλεκουμε καθε φορα. Φυσικα και οι δανειστες μας θα αποπληρωθουν σε ευρω και οχι δραχμες! Το θεμα ειναι η ισοτιμια που θα κλειδωσει! Και εδω ειναι το ζουμι με την νεα δανειακη συμβαση, και την υπαγωγη της στο αγγλικο δικαιο!!

  • Ρομαντικος avatar
   Ρομαντικος @ stanley@gr 18/11/2011 16:48:29

   Απλα σκεφτομαι εγω (παντελως ασχετος απο οικονομικα):

   Τι θα πει θα "κλειδωσει"; Θα ειναι σταθερη η ισοτιμια ευρω και δραχμης; Αν ειναι ετσι, ποιος ο λογος να παμε στη δραχμη; Σιγουρα δεν θα ειναι σταθερη η σχεση των 2 νομισματων γιατι σκοπος ειναι να διαχειριζεται η Ελλαδα τη δραχμη αναλογα με τις αναγκες της και αυτες δεν ταυτιζονται με τις αναγκες των Ευρωπαιων. Γιατι θυμαμαι παλια ολα τα νομισματα ανεβοκατεβαιναν και μια το μαρκο ειχε 15 δρχ , την αλλη μερα ειχε 15,30 δρχ. Με αλλα λογια, αν παμε στη δραχμη και συνεχισει μια μακροχρονη διολισθηση εναντι του ευρω, τοτε τι γινεται;

   • Ioustinianos avatar
    Ioustinianos @ Ρομαντικος 18/11/2011 18:36:07

    Πολύ ωραία ερώτηση.

 11. Lewnidas avatar
  Lewnidas 18/11/2011 12:27:41

  έχει απόλυτο δίκιο ο άνθρωπος
  δεν μας φταίει κανένα ευρώ, ο ανδρικός μας φταίει που διάλυσε κάθε παραγωγή, ο σημίτης και ο κωστάκης που δεν έκανα tpt για να το αναστρέψουν. κλασική ιστορία αυτή που ακολουθεί  Η περιπέτεια της NAMCO στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου είναι χαρακτηριστική για την σύγκρουση των μεγάλων συμφερόντων που «έπνιξαν» όλες τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα.

  Οι ιδρυτές της εταιρείας, βίωσαν την απόλυτη επιτυχία έχοντας καταφέρει να παράγουν στο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη 8- 10 αυτοκίνητα ημερησίως, γεγονός πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα και με προστιθέμενη ελληνική αξία 67%, οι πωλήσεις ξεπερνούσαν τις 18.000, ενώ ο Ελληνικός Στρατός, η αεροπορία και το Ναυτικό έδειχναν την προτίμησή τους στα... άλογα των Pony, αφού το κόστος λειτουργίας και συντήρησης πέντε εξ αυτών ήταν μικρότερο από ένα τζιπ μεγάλου κυβισμού.

  Ξεκίνησαν πριν από τριάντα χρόνια την κατασκευή αυτοκινήτων σε μια ρομαντική εποχή, όπου οι πολυεθνικοί κολοσσοί δεν είχαν αλώσει τον κλάδο και που η ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία φαινόταν ικανή να διατηρήσει την αυτοχθονία της, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη.

  Μάλλον όμως, οι επικεφαλής της λογάριαζαν χωρίς... τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν τα πολιτικά προσκόμματα που έβαζαν κυβερνητικά στελέχη της εποχής κατόπιν πιεστικών αιτημάτων ανταγωνιστών εμπόρων και εισαγωγέων που εποφθαλμιούσαν την εμπορική επιτυχία του θρυλικού Pony το οποίο είχε κατακλύσει τους ελληνικούς δρόμους και προμήθευε τα Σώματα Ασφαλείας.

  Οι πιέσεις ακόμη και υπουργών έγιναν αφόρητες, οι απεργίες στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης όλο και συχνότερες, οι μηχανές έμειναν σβησμένες για πάνω από 120 ημέρες και το αποτέλεσμα ήταν μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα η μονάδα ελληνικής παραγωγής να μην είναι βιώσιμη και να κλείσει, βάζοντας μια ακόμη «ταφόπλακα» στο ελληνικό επενδυτικό όνειρο για τη δημιουργία μιας κραταιής εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας.

  Ίσως ούτε και οι ίδιοι οι πολιτικοί να μην πίστευαν πως η «εθνικά υπερήφανη» κατά τ' άλλα Ελλάδα θα μπορούσε να φτιάξει τα δικά της αυτοκίνητα. Διαφορετικά δεν εξηγείται, όταν κατασκευάστηκε στην τελική του μορφή το πρώτο Pony και η οικογένεια Κοντογούρη κάλεσε τον τότε υπουργό Βιομηχανίας Κωνοφάγο για να το δει, εκείνος δεν μπήκε καν στον κόπο, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα δε θα φτιάξει ποτέ δικό της αυτοκίνητο. Στη συνέχεια όμως, αφού ο ίδιος είχε εμπλακεί στο εργοστάσιο μπαταριών ΠΑΚ, πούλαγε στην μονάδα τα προϊόντα του.

  Οι συνδικαλιστές

  Μια από τις αιτίες της κατάρρευσης της NAMCO ήταν και ο κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός. Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης έκαναν απεργία- κατάληψη, η οποία κράτησε 4 μήνες, ζητώντας αύξηση ημερομισθίων κατά 35%.

  Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας δεν την αρνήθηκαν, αλλά τους πρότειναν να δουν τι αύξηση θα τους έδινε ο κλάδος του μετάλλου. Όμως, εκείνοι επέμεναν να ικανοποιηθεί το αίτημά τους «εδώ και τώρα», υποκινούμενοι και από ένα μετέπειτα σημαίνον πολιτικό πρόσωπο της Μακεδονίας, του οποίου ο ρόλος στην περίπτωση αυτή μάλλον ήταν «σκοτεινός», κάνοντας πολλούς να μιλήσουν για «το ότι παρακινείτο από ανταγωνιστικά της οικογένειας Κοντογούρη συμφέροντα».

  Δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση γιατί οι υπάλληλοι δεν άφηναν να μπει κανείς στο εργοστάσιο, ακόμη και στους ιδιοκτήτες απαγόρευαν την είσοδο. Δεν επέτρεπαν ούτε καν να σταλούν τα ετοιμοπαράδοτα οχήματα στους πελάτες της εταιρείας και άλλα 600 στον ελληνικό Δημόσιο τομέα. Τότε ανέλαβε δράση ο Πέτρος Κοντογούρης, ερχόμενος από τη Γερμανία, ο οποίος διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι η εταιρεία θα τους αποζημίωνε από πάνω, αρκεί να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Πράγμα που έγινε, αλλά μόνο για πέντε μέρες, καθώς μετά ζήτησαν να... πάνε διακοπές. Απίστευτο; Κι όμως αληθινό! Πράγματι πήγαν τις διακοπές τους και μετά πέρασαν από την οδό Αγίας Σοφίας 26 για να λάβουν τις αποζημιώσεις τους. Το εργοστάσιο είχε κλείσει.

  http://www.dealnews.gr/aftokinito/item/2126-%CE%97-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%C2%ABPony%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

  http://www.autobusinessreview.gr/pdf/PONY.pdf

 12. Makis avatar
  Makis 18/11/2011 12:55:11

  Για να λέει το Forbes ότι η έξοδός μας από το ευρώ είναι κίνδυνος-θάνατος, εγώ λέω ΒΟΥΡ για τη δραχμή! Τα συμφέροντα τού 99% της ανθρωπότητας βρίσκονται διαμετρικά απέναντι από τα συμφέροντα τού Forbes.

 13. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 18/11/2011 13:21:58

  καλα τι ζορι τραβαει το Forbes? Μηπως η αποχώρησή μας απο το ευρω θα ανοιξει το κουτι της πανδώρας και θα εχουμε ντομινο αποχωρησεων απο την ευρωζωνη και ως εκ τουτου πλήρη καταρρευση του ευρω? ακόμα στην καλυτερη περίπτωση που δεν καταρρευσει θα πάει στο 0,85 $ οσο ηταν οταν δημιουργηθηκε. Αρα πόσο θα έχει μειωθεί το χρέος που ειναι εκφρασμένο σε ευρω? 40% λιγότερο ή μήπως περισσότερο? Μήπως το όποιο υπαρκτό κόστος εξοδου είναι εν τελει μικρότερο απο το κόστος παραμονής και της υποδούλωσης της χωρας και του λαού για 10ετιες με αβεβαια αποτελέσματα ?

 14. akis avatar
  akis 18/11/2011 13:22:19

  Η συζητηση για το εαν μεινουμε ή οχι στο ευρω ειναι ασκοπη...
  Τα ΠΑΝΤΑ αποφασιζονται απο καποια μεγαλα οικονομικο-πολιτικα κεντρα...
  Και οι τραπεζες ειναι απλα ενα κομματι τους.
  Το μονο που μπορουμε να συζτηταμε ειναι εαν θα υπαρξει ή οχι,
  αντιδραση σαυτα (επανασταση δηδ.) και αυτο οχι απο μονοι μας αλλα
  μαζι με αλλες χωρες στισ οποιες οι πολιτες τους βλεπουν αυτην την αναγκαιοτητα...

 15. σίγουρος avatar
  σίγουρος 18/11/2011 13:25:08

  δραχμή σημαίνει φτώχεια
  μαζί κι ελευθερία
  ευρώ για να χεις κατανάλωση
  σκλαβιά κι ολιγαρχία

 16. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/11/2011 13:39:22

  Για να καταλάβουμε ΤΙ λέει το Forbes (που έχει απόλυτο δίκιο στο τι λέει) πρέπει να δούμε ΤΙ λέει συνολικά το Forbes.

  Το Forbes παντού, συνέχεια και πάντα λέει ότι το πλόρβλημα είναι το πολύ κράτος. Οι πολλοί φόροι. Η υποκατάσταση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ατομικής ελευθερίας από το Κράτος Επιχειρηματία και το Κράτος Πατερούλη. Καταργήστε το Κράτος Πατερούλη, μειώστε τους φορολογικούς συντελεστές στο 10-20% του εισοδήματος, μηδενίστε τους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές, και θα είμαστε μια χαρά στο ευρώ.

  Μην υποκαταστήστε το μονοπώλιο του Κράτους από τον μονοπώλιο του Μπόμπολα και του κάθε Μπόμπολα, του σύγχρονου Κόκκαλη. Το Forbes είναι κατά των μονοπωλίων και κατά αυτών που με έξωθεν συνδρομή και με εσωτερικό στραγκαλισμό της δήθεν Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας φτιάχνουν Νόμους για συνέχιση της Μαφιόζικης ύπαρξής του και προς όφελος των Ξένων Καθοδηγητών τους.

  To Forbes είναι υπέρ του επχειρείν. Υπέρ της ατομικης Ελευθερίας, και από τις Υπέρτατες Ατομικές Ελευθερίας είναι η Ελευθερία του Ατόμου από τις δήθεν δημοκρατικά επιβληθείσες αναδιανομές και παροχές, και φεουδαρχικά μοντέλα που ΜΟΝΟ φαινομενικά εξυπηρετούν τον Δουλοπάροικο, αλλά εξυπηρετούν την ανεξέλεγκτη ολιγαρχία μέρος της οποίας είναι ο κάθε Κοπελούζος και ο κάθε Μυτιληναίος σαν ολιγάρχες που ΔΕΝ υποκεινται σε Νόμους, αλλά γράφουν Νόμους, για λογαριασμό τους και για λογαριασμό καποιου Γερμανικού Υπουργείου Εξαγωγών ή κάποιας Βελγικής γραφειοκρατείας που καμία σχέση δεν έχει με το Ελληνικό Σύνταγμα.

  Το Forbes αναγνωρίζει την υπαρξη οικονομικών ολιγαρχιών και στην χώρα του. Και τις στηρίζει. Αλλά για ΕΘΝΙΚΟΥΣ σκοπούς. Ναι, με το αζημίωτο για τους ολιγάρχες, αλλά με Σύνταγμα που προστατεύει την Ατομική Ελευθερία και προβλέπει Ρύθμιση και όχι Παρέμβαση. και όχι με μαϊμουδιές τύπου συναινουν τρείς λεβέντες που δήθεν εκπροσωπούν την "λαϊκή θέληση" και προσλαμβάνουμε τον Ράιχενμπαχ για αστυφύλαξ και τον Παπαδήμο για χωροφύλαξ. Του Μπόμπολα την θέληση εκπροσωπούν, μετριασμένη από το κράξιμι που πεφτει.

  ΔΕΝ θα έπρεπε να έχουμε τον έλεγχο του κράξιμου (εξ άλλου αυτό φθμώνεται εύκολα) . Θα έπρεπε ναέχουμε τον έλεγχζο του Συντάγματος. Και όπως ΑΡΙΣΤΑ έχει πει ο Σαμαράς σε συνένετυξη που ανέβασ το ανιτνιουζ, (δεν την βρίσκω αλλά την ξέρετε), ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Από εκεί οι ελευθερίες από εκεί οι κανόνες. ΟΥΤΕ από τον Μπόμοπλα ούτε από τον Ράϊχενμπαχ.

  Με αυτό τό Forbes στην Ελλάδα, σας διαβεβαιώ, ότι μας είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ αδιάφορο εάν είμαστε σε δραχμή, ευρώ, κοχύλια, ή βότσαλα.

  Το πρόβλημά μας είναι βαθειά πολιτικό, αλλά η οιλγαρχία μας φροντίζει να μην το βλέπουμε. Φροντίζει να ασχολούμαστε με ακάλυπτους χώρους, φορολόγηση πυλωτών, και Πράσινες Παπάρες.

  • Απορία avatar
   Απορία @ archaeopteryx 18/11/2011 14:15:07

   Εν περιλήψει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται σοβαρό δημοσιονομικό συμμάζεμα και συγκροτημένη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

   Όλα τα άλλα είναι άρες μάρες κουκουνάρες και δια προσωπικόν όφελος καθενός που τα λέει.

 17. Απορία avatar
  Απορία 18/11/2011 13:59:31

  Message to John Tammy:
  Εντάξει ρε φίλε, θα μείνουμε λίγο ακόμα στο ευρώ για να τα κονομήσεις και συ από τις χρηματιστηριακές θέσεις τις δικές σου και του αφεντικού σου...

  Από το κουφάρι τούτης της χώρας έγιναν πλούσιοι χιλιάδες.

 18. drider avatar
  drider 18/11/2011 14:59:57

  Όλοι τώρα μας θυμήθηκαν που γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και την ανταλλαγή ομολόγων. Δημοσιεύματα από εδώ, φοβέρες από εκεί και πάει λέγοντας.

  Και όταν σε όλα πούμε ΝΑΙ θα μας θάψουν στα κατάστιχα της ιστορίας. Γιατί η δουλειά θα έχει ήδη ολοκληρωθεί...

 19. TARAMAS avatar
  TARAMAS 18/11/2011 15:21:05

  Ώστε η επιστροφή στη δραχμή είναι ελευθερία ενώ η παραμονή στο ευρώ υποδούλωση έτσι; Πόσο ελεύθερος μπορεί να είναι ένας εξαθλιωμένος λαός με ένα ανύπαρκτο και πληθωριστικό νόμισμα; Ξεχνάτε ότι ο καλπάζων πληθωρισμός είναι ότι το πιο αντιλαϊκό υπάρχει; Για ποια ελευθερία μιλάτε, την ελευθερία της υποδούλωσης στους εντόπιους νταβατζήδες και γκάγκστερ που θα μπορούν να αλωνίζουν ανενόχλητοι ; Νομίζετε ότι η επιστροφή στη δραχμή μετά από χρεοκοπία θα ΄χει καμία σχέση με την δραχμή προ του 2001; Οι εθνικοπατριωτικές εξάρσεις δεν καλύπτουν το έλλειμμα οικονομικών γνώσεων και η θυμική αντίδραση δεν είναι καλός σύμβουλος στον κόσμο της οικονομίας. Η ύφεση και η μείωση του εισοδήματος που ζούμε τώρα, θα φαντάζει παράδεισος μπροστά σε αυτές μετά από μια επιστροφή σε ένα άχρηστο νόμισμα. Ο μόνος δρόμος είναι ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης και η απελευθέρωση από τις στρεβλώσεις που πνίγουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσα στα πλαίσια μιας δοκιμαζόμενης μεν αλλά πάντως χρήσιμης για μας νομισματικής ένωσης η οποία μπορεί να παρέχει υποστήριξη στη ρευστότητα, που η έλλειψή της (που είναι σίγουρη εκτός ευρώ) θα προκαλέσει ερημοποίηση της χώρας. Αν νομίζετε ότι τα πράγματα δεν γίνονται χειρότερα, είναι γιατί σας λείπει η φαντασία.

  • Απορία avatar
   Απορία @ TARAMAS 18/11/2011 15:26:05

   τσαμπα ανησυχείς, θες δε θες στη δραχμή θα γυρίσεις.
   ούτως ή άλλως σε λίγο δεν θα υπάρχει και ευρώ συν τοις άλλοις.

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ Απορία 18/11/2011 15:36:55

    Αν δεν υπάρχει ευρώ, δεν θα μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς και τότε θα δούμε τι θα λένε οι θιασώτες της εθελουσίας εξόδου μας με αυτά που θα δούμε σ' αυτή τη χώρα. Όταν πάμε στον πόλεμο μπορεί και να σκοτωθούμε, αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα σπεύσουμε να αυτοκτονήσουμε πρώτοι.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Απορία 18/11/2011 15:58:35

    @ Απορία
    Tζάμπα ελπίζεις ! Αν μη τι άλλο ο κόσμος έχει ένστικτο αυτοσυντήρησης.

  • Dyer avatar
   Dyer @ TARAMAS 18/11/2011 17:16:28

   @TARAMAS
   «Η ύφεση και η μείωση του εισοδήματος που ζούμε τώρα, θα φαντάζει παράδεισος μπροστά σε αυτές μετά από μια επιστροφή σε ένα άχρηστο νόμισμα. Ο μόνος δρόμος είναι ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης και η απελευθέρωση από τις στρεβλώσεις που πνίγουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα………».
   Έχω βαρεθεί να διαβάζω ατεκμηρίωτες τρομοκρατικές συνέπειες για τη δραχμή και ευχές για την ανακάμψει μέσα στο ευρω. Η πραγματικότητα είναι μια, ελέγχοντας το νόμισμά σου μπορείς να εφαρμόσεις μια προστατευτική πολιτική για την παραγωγη σου και την οικονομία σου. Είναι το τελευταίο ισχυρό όπλο που έχεις, μέσα στην παγκοσμιοποιημενη οικονομία, για να επιβιώσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που έχουν επιβάλει. Το όπλο αυτό το χρησιμοποιεί ακόμα και η ισχυρή Κίνα, κρατώντας σκόπιμα υποτιμημένο το γουάν, για να παραμείνει ισχυρή.
   Όλοι θέλουμε ένα καθώς πρέπει κράτος όμως αν είχες επαφή με την ελληνική παραγωγη θα καταλάβαινες ότι ακόμα και αν οι ευχές σου εκπληρωθούν το πρόβλημα που έχουμε δεν λύνεται. Η επιλογή της δραχμής έχει αξία επειδή αποτελεί το τελευταίο όπλο προστατευτισμού μια οικονομίας που βάλλεται από παντού.

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ Dyer 18/11/2011 19:04:20

    Μάλλον τα έχεις μπλέξει φίλε μου. Προστατευτική πολιτική δε μπορείς να ασκήσεις εκτός αν φύγεις όχι μόνο από το ευρώ αλλά και από την ΕΕ και γίνεις Β. Κορέα ή Αλβανία του Χότζα. Προστατευτική πολιτική μόνο με υποτιμήσεις του νομίσματος δε μπορείς να κάνεις, και οι υποτιμήσεις δεν έχουν μακροπρόθεσμα κανένα αποτέλεσμα, άσε που ούτε βραχυπρόθεσμα έχουν με εισαγόμενη ενέργεια και πρώτες ύλες.

    • Dyer avatar
     Dyer @ TARAMAS 18/11/2011 19:24:20

     @TARAMAS
     Από το άσπρο μέχρι το μαύρο υπάρχουν όλα τα χρώματα. Προφανώς και δεν μπορείς να εφαρμόσεις ανοικτά μια προστατευτική πολιτική μέσα στην ΕΕ που θα ήταν σωτήρια, όπως κάνει συστηματικά η γείτονα Τουρκία όντας πλέον και στους G20. Αλλά δεν μπαίνεις στην ουσία. Γιατί λοιπόν η Κίνα αν και δέχεται τεράστιες πιέσεις από τις ΗΠΑ συνεχίζει να κρατά το γουαν υποτιμημένο.
     Αυτά τα τρομοκρατικά περί ενέργειας και λοιπών εισαγόμενων πρώτων υλών είναι γνωστά. Προφανώς αν δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα θα ήταν κουτό να παραμένεις στο ευρω. Προφανώς η παραγωγή που έχει μικρή προστιθέμενη αξία στον τόπο μας θα επιβαρυνθεί πολύ ενώ η παραγωγή που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία θα επωφεληθεί. Για το μεγάλο εισαγωγικό εμπόριο θα είναι καταστροφικό, όμως αυτό είναι το ζητούμενο. Να προστατεύσουμε τους εισαγωγείς σε βάρος των παραγωγών. Έτσι θα γυρίσουμε σε ανάπτυξη;

     • TARAMAS avatar
      TARAMAS @ Dyer 18/11/2011 19:47:44

      Μα αυτό λέμε, η προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα είναι μικρή. Η Κίνα δε στηρίζεται μόνο στην ισοτιμία του γιουάν για την ανταγωνιστικότητά της. Εμείς φαίνεται να θέλουμε να βγούμε από το ευρώ, για να μην αναγκασθούμε να κάνουμε όλα όσα ούτως ή άλλως χρειάζονται για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και έτσι φαίνεται ότι θέλουμε να στηριχτούμε μόνο στην ισοτιμία του τοπικού νομίσματος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Δεν γίνονται έτσι οι υγιείς οικονομίες. Οι υποτιμήσεις δεν θα έχουν τέλος, διότι εμείς θα έχουμε μείνει στη δεκαετία του 1970, ενώ οι άλλοι θα τρέχουν με χίλια.

     • Dyer avatar
      Dyer @ TARAMAS 18/11/2011 20:15:29

      Προφανώς δεν έχει σαν όπλο μόνο το γουαν. Όμως αν και πανίσχυρη συνεχίζει να το χρησιμοποιεί. Κάτι θα ξέρει!
      Η προστιθέμενη αξία ποικίλη ανάλογα την δραστηριότητα. Η δραχμή θα τροποποιούσε την μεταποιητική παραγωγή σε επιλογές μεγαλύτερης προστιθέμενης αξία.
      Είμαι στη παραγωγή πολλά χρόνια και έχω βιώσει το αντίστροφο όσο το νόμισμά μας γινόταν ισχυρότερο.
      Υγιείς οικονομίες δεν υπάρχουν πλέον όπου η λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης απαξίωσε την παραγωγή χάριν του εμπορείου.

  • Αχινός avatar
   Αχινός @ TARAMAS 19/11/2011 13:59:11

   "Ώστε η επιστροφή στη δραχμή είναι ελευθερία ενώ η παραμονή στο ευρώ υποδούλωση έτσι; Πόσο ελεύθερος μπορεί να είναι ένας εξαθλιωμένος λαός με ένα ανύπαρκτο και πληθωριστικό νόμισμα; "

   Όσο θέλει. Η ελευθερία δεν μετράται με χομ θήατερ και μερτσέντες. Όπως ήξεραν και αυτοί που πολέμησαν για να γίνει αυτό το κράτος, για να τους καπελώσουν μετά οι τοκοφλύφοι και οι ξένοι.

   Όσο για το εξαθλιωμένος, δεν κάνεις μια βόλτα έξω να δείς τι παίζει τώρα με το ωραίο σου Ευρώ; Και να 'χεις στο νου ότι δεν είδες τίποτα ακόμα.

 20. Δημήτρης Μπελντέκος avatar
  Δημήτρης Μπελντέκος 18/11/2011 15:30:18

  Η παραμονή μας στο ευρώ ταυτίζεται με την αποδοχή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου (όπως μας διαμήνυσε η Τρόικα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος). Τι σημαίνει όμως η αποδοχή αυτή και η παραμονή στο ευρώ; ·Θα πρέπει αναγκαστικά από το 2012 να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μας. Σήμερα κατατίθεται ο προϋπολογισμός και η βασική υπόθεση είναι ότι θα πετύχουμε το πρωτογενές αν εφαρμοστεί το PSI+ και μειωθεί η ύφεση του ΑΕΠ στο 2,8%. Την ίδια ώρα επιδεινώνονται τα στοιχεία για την ύφεση και το έλλειμμα του 2010, εκτινάσσεται η ανεργία και δεν έχουμε δει ακόμα τις επιπτώσεις των μέτρων που έχουν αποφασιστεί (π.χ. τέλος ακινήτων, πιθανή αύξηση αντικειμενικών αξιών κλπ.) στην πραγματική οικονομία. Αφήνω στην άκρη τους φόβους για την αποτυχία συμφωνίας για το PSI+ (ζητούνται υψηλότερα επιτόκια, περαιτέρω εγγυήσεις, ενώ το ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής τραπεζών μπορεί να μην ξεπεράσει το 80%). ·Η προσπάθεια επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος σημαίνει μείωση δαπανών, αύξηση εσόδων ή και τα δύο. Τα νέα μέτρα που επί του παρόντος διαψεύδουν αλλά είναι αναπόφευκτα, θα φέρουν μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος, η οποία θα μειώσει τη φοροδοτική ικανότητα της οικονομίας με συνέπεια νέες δημοσιονομικές αποκλίσεις και ανάγκη για νέα μέτρα κλπ, κλπ. Δηλαδή η ύφεση θα φέρει νέα εσωτερική υποτίμηση και αυτή με τη σειρά της νέα ύφεση (νέες μειώσεις μισθών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις φόρων με συνέπεια την περαιτέρω μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος, κλείσιμο κι άλλων επιχειρήσεων, αύξηση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αύξηση της ανεργίας κλπ). Φυσικά ο τομέας των τραπεζικών χορηγήσεων (που θα μπορούσε να αντισταθμίσει την απώλεια εισοδήματος της εργασίας) αν σήμερα είναι βαριά ασθενής, σε λίγο θα είναι ημιθανής. Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι μετά από αυτά η ύφεση το 2012 θα είναι μόνο –2,8%; Το χειρότερο όμως είναι ότι το φαινόμενο ύφεσης - μείωσης φορολογικών εσόδων - νέας ύφεσης, δεν μπορούμε να πούμε που θα σταματήσει και πόση μείωση θα φέρει στο ατομικό εισόδημα του έλληνα. ·Μετά το κούρεμα την εφαρμογή του PSI+ τα νέα αυτά ομόλογα θα υπόκεινται πλέον στο βρετανικό κι όχι στο ελληνικό δίκαιο, δηλαδή η Ελλάδα δε θα μπορεί να αλλάξει μονομερώς τους όρους τους, ενώ θα μπορούν να εγερθούν μελλοντικά διεκδικήσεις στα βρετανικά δικαστήρια σε πιθανή μη πληρωμή τους. ·Ο ενισχυμένος έλεγχος της χώρας από την τρόικα θα επιφέρει μεγαλύτερη απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας (και μήπως όχι μόνο οικονομικής;;;) και φυσικά στα πλαίσια των ανωτέρω θα απαιτηθεί σημαντική πώληση εθνικής περιουσίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Η έξοδος μας από το ευρώ κατά αρχάς φαίνεται ως μια πολύ οδυνηρή εξέλιξη. Η περίπτωση αυτή θα έχει τα εξής βασικά (αρνητικά αλλά και θετικά) χαρακτηριστικά: Α. Αρνητικά: ·Θα οδηγηθούμε, πιθανώς, σε μια βραχυπρόθεσμη στάση πληρωμών, με ομολογουμένως απροσδιόριστες άμεσες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. ·Το νέο νόμισμα (πιθανότατα η δραχμή) θα υποστεί μια σημαντική υποτίμηση. Το ύψος της υποτίμησης δεν είναι εκ’ των προτέρων γνωστό (κάποιοι εκτιμούν την υποτίμηση στο 50%, ενώ άλλοι την ανεβάζουν στο 80%). ·Είναι προφανές ότι η υποτίμηση του νομίσματος θα μειώσει κατά ανάλογο βαθμό το εισόδημά μας σε όρους ευρώ και λοιπών διεθνών νομισμάτων. ·Η υποτίμηση θα οδηγήσει σε εκτίναξη του πληθωρισμού (εισαγόμενος), δηλαδή σε ανάλογη αύξηση της τιμής των εισαγομένων αγαθών και σε σχετική αύξηση αυτών που εξαρτώνται από εισαγόμενες πρώτες ύλες. ·Η πραγματική όμως μείωση του εισοδήματός μας (σε όρους αγοραστικής δύναμης) θα είναι μικρότερη από την υποτίμηση του νομίσματος, καθώς δεν είναι όλα τα αγαθά που καταναλώνουμε εισαγόμενα, ούτε φυσικά το κόστος παραγωγής των προϊόντων ισούται με το κόστος πρώτων υλών. Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από το αν (και πόσο) θα ελεγχθεί αποτελεσματικά η αισχροκέρδεια που θα επιχειρηθεί. Β. Θετικά: ·Η χώρα θα μπορέσει να προβεί σε διαγραφή του εξωτερικού της χρέους σε όποιο ύψος επιθυμεί. ·Φυσικά θα σταματήσει η εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας και δεν θα απαιτηθεί η εκποίηση εθνικής περιουσίας. ·Παράλληλα μπορούμε να επιχειρήσουμε συμφωνίες, είτε δανειακές είτε ευρύτερων συνεργασιών με τρίτες χώρες (π.χ. Ρωσία – Κίνα κλπ), οι οποίες εξάλλου είχαν στο παρελθόν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον. ·Οι απολύσεις στο δημόσιο θα μπορέσουν να αποφευχθούν. Φυσικά η μείωση του δημοσίου είναι επιβεβλημένη (όπως και πολλές διαρθρωτικές αλλαγές) για να αποκτήσουμε ένα βιώσιμο κράτος, αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά με μια αυστηρή αναλογία εισερχόμενων / αποχωρούντων. ·Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η υποτίμηση του νομίσματος θα κάνει τα αγαθά και τις υπηρεσίες μας ανταγωνιστικότερα στο εξωτερικό. Ας σκεφτούμε μόνο τις θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό που είναι η “βαριά βιομηχανία” μας. Η ουσία είναι ότι η υποτίμηση του νομίσματος μας απαλλάσσει από την ανάγκη της εσωτερικής υποτίμησης. ·Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας θα επιφέρει εισροή συναλλάγματος, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σταδιακή αύξηση της αμοιβής εργασίας, καθώς και των φορολογικών εσόδων. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι εκτός ευρώ δεν μπορούμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές. ·Η αύξηση των φορολογικών εσόδων μπορεί να αναστρέψει την τάση δημιουργίας δημοσιονομικών ελλειμμάτων και μεταγενέστερα να επιτρέψει τη μείωση φορολογικών συντελεστών. ·Το καλό με την έξοδο από το ευρώ είναι πως τα χειρότερα είναι στην αρχή και μετά το πράγμα μπορεί να αρχίσει να βελτιώνεται, γεγονός καθόλου βέβαιο για την περίπτωση της ελεγχόμενης πτώχευσης και παραμονής της τρόικας. Φυσικά όλα αυτά δε θα γίνουν αυτόματα, ούτε μπορούν να γίνουν εύκολα. Επίσης θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα αποφύγουμε το χάος σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ. Τα πάντα όμως είναι σχετικά. Δηλαδή, αν η παραμονή στο ευρώ μας οδηγήσει σε μικρότερη μείωση του πραγματικού εθνικού προϊόντος από ότι μια έξοδός μας από αυτό, τότε φυσικά είναι καλύτερη η πρώτη εξέλιξη. Πολύ φοβάμαι όμως (για τους λόγους που ανέλυσα) ότι η παραμονή μας στο ευρώ δε θα σημάνει τη λήξη της μείωσης του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή δε θα πιάσουμε πάτο αλλά θα συνεχιστεί η επιδείνωση της οικονομικής μας εξαθλίωσης. Αντίθετα αν βγούμε από το ευρώ μπορεί να μην είναι αρχικά τα πράγματα ευχάριστα (καθόλου μάλιστα), αλλά μπορεί να μπούμε σταδιακά σε μια ουσιαστική αναπτυξιακή πορεία.

  • Dyer avatar
   Dyer @ Δημήτρης Μπελντέκος 18/11/2011 20:01:21

   Επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σχόλιο.
   Είμαι απολύτως σύμφωνος και θα περίμενα η κυβέρνηση να εξετάζει και να αναλύει όλα τα σενάρια, γνωρίζοντας τα πράγματα καλύτερα. Μάλιστα δεν θα ήταν κακό να προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. Ο δογματισμός είναι πάντα επιβλαβής.
   Επειδή όμως αυτά δεν είναι θέματα που ανακοινώνονται, ελπίζω να τα εξετάζει όλα αυτά ο νέος μας τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

 21. Ioustinianos avatar
  Ioustinianos 18/11/2011 18:48:57

  Απορία έχω....
  Όλοι λέμε ότι το δίκαιο στα ομόλογα θα αλλάξει και θα ισχύει πλέον το βρετανικό και όχι το ελληνικό. Σωστά?
  Αυτό θα αφαιρέσει τη δυνατότητα που έχουμε μέχρι σήμερα που τα ομόλογα διέπονται από το δίκαιό μας, να αλλάξουμε τους όρους τους, ή ίσως και να μην τα πληρώσουμε. Σωστά?
  Με το αγγλικό δίκαιο η παραπάνω δυνατότητα δεν θα υφίσταται. Σωστά?
  Γιατί μέχρι σήμερα δεν αλλάξαμε ποτέ τους όρους στα ομόλογα που εκδώσαμε ως ελληνική δημοκρατία? π.χ. ο Ανδρέας δανείστηκε το 1985, 1 τρις δραχμές με επιτόκιο 17% από τις αγορές. Το ομόλογο αυτό το πληρώσαμε τελικά το έτος 2010, αντί του ποσού των 56 τρις δραχμών. Γιατί ποτέ δεν καταγγείλαμε τους όρους του ομολόγου αυτού?
  Α, ναι.. Γιατί όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα έως σήμερα είναι λαμόγια. Και όταν θα αναλάβει την εξουσία ο Τσίπρας και η Αλέκα θα τα καταγγείλουν όλα. Μάλιστα.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Ioustinianos 18/11/2011 19:11:37

   Με το ελληνικό δίκαιο μπορείς να αλλάξεις μονομερώς τους όρους του δανεισμού. Ρεαλιστικά δεν εφαρμόζεται και ούτως ή άλλως και να τόκανες δε θα πετύχαινες ελάφρυνση περισσότερο από 50% που γίνεται τώρα με το κούρεμα. Πολύ κακό για το τίποτα. Όσο για προσφυγή σε αγγλικά δικαστήρια, ε, ας κατάσχουν τα χρήματα που έσπευσαν οι πατριώτες Έλληνες να φυγαδεύσουν και τα ... ελγίνεια...

 22. Ioustinianos avatar
  Ioustinianos 18/11/2011 18:50:15

  Δυστυχώς δεν θα σοβαρευτούμε ποτέ σ' αυτήν τη μπανανία....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.