#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/10/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάχη μεταξύ αριστεράς και δεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας

[caption id="attachment_127971" align="alignnone" width="600" caption="Francois Hollande - Nicolas Sarkozy"][/caption]

Στην Γαλλία, η αριστερά μυρίζεται την εξουσία. Πιστεύει πως ήρθε η στιγμή της. Μάλιστα επέλεξε και τον υποψήφιο εκείνο που θα σταθεί «επιτυχώς» απέναντι στον πρόεδρο Σαρκοζί στις εκλογές του 2012.

Η τελευταία φορά που η γαλλική αριστερά είδε εξουσία ήταν επί Francois Mitterrand. Οι σημερινές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο γαλλικός λαός μάλλον κουράστηκε με τον πομπώδη τρόπο που ο Σαρκοζί κυβερνά, με τις υποψίες για διαφθορά, και με τη πάταξη των αντιπάλων του.

Ο 57χρονος Francois Hollande θα είναι ο σημαιοφόρος του σοσιαλισμού. Την υποψηφιότητά του υπερψήφισαν πάνω από δυο εκατομμύρια άνθρωποι.

Πρόκειται για πολιτικό καριέρας, χωρίς όμως κάποια διοικητική πείρα. Θεωρείται μετριοπαθής, ήπιος, σταθερός, και… βαρετός. Πηγαίνει στο γραφείο του με βεσπάκι, και όπως τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του, εδώ και δέκα χρόνια δεν είχε καμιά ιδέα!

Από την πλευρά του, ο Σαρκοζί χάρηκε. Θεωρεί τον αντίπαλό του μια χάρτινη τίγρη. Έναν κύβο ζάχαρης που μοιάζει συμπαγής, αλλά που αμέσως λιώνει…

Η εποχή αυτή είναι όντως της αριστεράς. Ο διεθνής καπιταλισμός είναι πεσμένος στο καναβάτσο. Πολλά από τα τραπεζικά χρέη έχουν καταλήξει ως χρέη του δημοσίου. Και παντού στην Ευρώπη οι φορολογούμενοι φορτώθηκαν τον λογαριασμό.

Οι εργαζόμενοι απολύονται, για να πληρωθούν τα λάθη των τραπεζιτών. Τραπεζίτες οι οποίοι πλέον θεωρούνται ως πλεονέκτες και επικίνδυνοι. Σύμφωνα με την αριστερά, το διεθνές οικονομικό σύστημα πρόδωσε μια ολόκληρη γενιά που τώρα αποτελείται από εκατομμύρια άνεργους νέους.

Παράλληλα, η αριστερά απέκτησε και το δικό της κίνημα Tea Party, με τους καταληψίες αγανακτισμένους της Wall Street. Υπάρχει δηλαδή αρκετός θυμός, τον οποίο εύκολα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί κάποιος σοσιαλιστής υποψήφιος.

Η γαλλική εκλογική μάχη θα είναι μια κλασική σύγκρουση αριστεράς με δεξιά. Ο Hollande θα είναι σκληρός με τους πλούσιους και τις τράπεζες. Πιστεύει πως οι τράπεζες που έχουν προβλήματα δεν θα πρέπει να διασώζονται από τους φορολογούμενους, αλλά από τις υπόλοιπες τράπεζες. Έχει υποσχεθεί 60.000 επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών. Έχει σκοπό μάλιστα να χαρακτηρίσει τον Σαρκοζί ως έναν άνθρωπο που ζει σε  άλλο κόσμο, παρέα με τους πλούσιους φίλους του.

Η γαλλική αριστερά θέλει αίμα. Η αντίπαλος του Hollande για την υποψηφιότητα, Martine Aubry, είχε υποσχεθεί να στραγγίξει τους πλούσιους, ζητώντας να επιβληθεί φόρος 50% σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από £85,000.

Η μεγάλη αδυναμία του Σαρκοζί είναι το ότι δεν μπόρεσε να κάνει τη χώρα πιο ανταγωνιστική και πιο δυναμική. Πέρασε κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά η ανεργία παραμένει υψηλή, και η ανάπτυξη στάσιμη.

Θα ισχυριστεί ότι το σοσιαλιστικό σχέδιο είναι να επιστρέψει η Γαλλία στο παρελθόν, επαναφέροντας για παράδειγμα τα όρια συνταξιοδότησης, την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη τα αυξάνει.

Υπάρχει όμως και μια πραγματική πρόκληση για την αριστερά. Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν ότι απέτυχε να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια ύφεση και την κρίση χρέους. Πως λοιπόν θα μπορέσει να αυξήσει την απασχόληση, την ανάπτυξη, και να μειώσει τα χρέη; Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση.

Σίγουρα, υπάρχει η πιθανότητα η αριστερά να κερδίσει εξαιτίας και μόνο της λαϊκής αντιπάθειας προς τον Σαρκοζί. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος είναι ικανότατος πολιτικός στρατηγιστής,  και μεγαλουργεί όταν υπάρχει κρίση.

Οι σοσιαλιστές θα πρέπει να πείσουν όσον αφορά στην προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας, και μείωσης της ανεργίας. Οι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι απογοητευμένοι, και πολλοί απ αυτούς βλέπουν το μέλλον τους μόνο στον «νέο κόσμο», στον Καναδά, και στην Αυστραλία.

Ο παλιός κόσμος, με την βαριά ρυθμιστική νομοθεσία του, την γραφειοκρατία, την τάση για εναρμόνιση, τον κεντρικό σχεδιασμό, κλπ. αντιμετωπίζει μια ιστορική πρόκληση ως προς το αν μπορεί να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες, όπου εκεί κερδίζουν οι ευέλικτοι και οι καινοτόμοι.

Το μεγάλο ερώτημα για όλους τους υποψήφιος είναι το αν η Γαλλία, αλλά και η Ευρώπη, μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στο κόστος του κοινωνικού κράτους.

Έτσι, οι επόμενες εκλογές της Γαλλία, θα είναι μια σκληρή μάχη μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

 

Του Gavin Hewitt

 

BBC

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-15329828

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 18/10/2011 15:40:31

  Αρχίζει,λοιπόν και ξεκαθαρίζει το πολιτικό σκηνικό στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.Σαρκοζί και Ολάντ θα κονταροχτυπηθούν το Μάιο του 2012.Η πλευρά των γάλλων σοσιαλιστών εξέλεξε το μετριοπαθή κεντροαριστερό Ολάντ αντί της Ομπρί που ήταν η εκπρόσωπος του παραδοσιακού γαλλικού σοσιαλισμού.Η μάχη προμηνύεται ενδιαφέρουσα.Πρόκειται για δυο διαφορετικούς χαρακτήρες.Ο μεν Σαρκοζί είναι δυναμικός,μ'έντονο μεσογειακό ταμπεραμέντο.Ο δε Ολάντ είναι πιο χαλαρός και παραπέμπει,μερικές φορές,σε πολιτικό σκανδιναβικού τύπου.Και κάτι ακόμη.Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν,προς το παρόν,Ολάντ αλλά ο Σαρκοζί επίσημα την υποψηφιότητά του θα την ανακοινώσει το Φεβρουάριο για να κάνει,από τότε και μετά,το τελικό ντεμαράζ.Άρα,κανείς να μην προεξοφλεί το αποτέλεσμα.Επίσης,υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες που θα μετρήσουν πολύ τα ''κουκιά'' τους που θα μαζέψουν στο πρώτο γύρο.Η κόρη του Λεπέν με το Εθνικό Μέτωπο,ο Μπαιρού του Κέντρου,οι Οικολόγοι και η κομμουνιστική-αντικαπιταλιστική αριστερά θα επηρεάσουν με τα ποσοστά τους το εκλογικό αποτέλεσμα του α'γύρου,εφόσον κατεβάσουν όλοι οι παραπάνω επίσημες υποψηφιότητες..Επομένως,ας είμαστε επιφυλακτικοί.Εξάλλου,είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.Ο χρόνος είναι αρκετός.Αναμένουμε,λοιπόν,μ'εξαιρετικό ενδιαφέρον.

  • Βούρδουλας avatar
   Βούρδουλας @ Komis Montechristo 18/10/2011 15:47:04

   Σωστή η προσέγγιση, απλά δεν είμαι επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα. Ολάντ. Ο κόσμος είναι αηδιασμένος με τον Σαρκοζί, δεν ανέχονται να ακούνε το όνομά του ούτε για πλάκα.

   Ο Ολάντ επειδή δεν είναι όπως η Ομπρί δεμένος με τους συνδικαλισταράδες (η Ομπρί είναι κάτι σαν το βαθύ και σιχαμένο ΠΑΣΟΚ) μπορεί να τραβήξει κόσμο και από αλλού.

   • Χρήστος avatar
    Χρήστος @ Βούρδουλας 18/10/2011 15:52:46

    Ο Σαρκοζί θα παίξει σίγουρα τα χαρτιά του στο ευρωπαικό ταμπλό. Αν καταφέρει και γυρίσει το κλίμα είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, αλλά μία συνολική λύση την κατάλληλη στιγμή (χμ... για ποιον χτυπάει η καμπάνα;) θα αντιστρέψει τα δεδομένα. Οψόμεθα..

 2. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 18/10/2011 16:10:53

  Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα.Είναι ριψοκίνδυνο.Το 1974,ήταν υπερσίγουρο πως θα νικήσει ο Ντ'Εστέν τον Μιτεράν και οι τότε προβλέψεις ήταν για τεράστια διαφορά.Τελικά,με 51% νίκησε ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Ένωσης για τη Δημοκρατία.Στο τσακ δηλαδή...Το 1995,ο Ζοσπέν ήταν ένας νέος σοσιαλιστής,η γαλλική κοινωνία τον έβλεπε με καλό μάτι και οι αρχικές προβλέψεις ήταν υπέρ του.Στο τέλος,ο Σιράκ(υποψήφιος της γκωλικής παράταξης) νίκησε με 53%...Πολύ τρανταχτό παράδειγμα έχουμε το 2002 όπου ο Ζοσπέν έμεινε εκτός β'γύρου όπου συμμετείχαν Σιράκ-Λεπέν.Θα μπορούσα ν'αναφέρω και άλλα παραδείγματα εκλογών άλλων κρατών,όπου αλλιώς ξεκινούσαν και αλλιώς κατέληγαν...Επομένως,ας είμαστε επιφυλακτικοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.