06/09/2010 15:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάχη για τον έλεγχο του ΔΝΤ

Version:1.0 StartHTML:0000000167 EndHTML:0000003309 StartFragment:0000000454 EndFragment:0000003293

Η διατήρηση των ευρωπαϊκών κεκτημένων στην διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα απασχολήσει – μεταξύ άλλων – τους υπουργούς Οικονομικών που μετέχουν στο σημερινό Eurogroup και στο αυριανό Ecofin στις Βρυξέλλες.
Την προηγούμενο μήνα, οι ΗΠΑ αιφνιδιαστικά αποφάσισαν να μπλοκάρουν μία κατά τα άλλα τυπική απόφαση η οποία διατηρούσε το σχήμα του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 24 θέσεις. Έκτοτε ασκούνται πιέσεις από την Ουάσιγκτον προς την ευρωπαϊκή πλευρά ώστε να μειωθούν οι ευρωπαϊκές θέσεις στο δσ του ΔΝΤ, με στόχο την μεγαλύτερη εκπροσώπηση των ανεπτυγμένων χωρών και ειδικότερα της Κίνας, της Νοτίου Κορέας και της Τουρκίας
«Η κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη, γιατί οι ΗΠΑ ουσιαστικά επιβάλουν τις επόμενες κινήσεις των Ευρωπαίων» αναφέρει ο Eswar Prasad, του Brookings Insitution και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και συμπληρώνει: «Η κατάσταση έχει περιέλθει σε ένα σημείο που ούτε το ίδιο το ΔΝΤ ούτε οι Ευρωπαίοι επιθυμούσαν» Βάσει της άτυπης συμφωνίας που ισχύει εδώ και δεκαετίες, ο επικεφαλής του ΔΝΤ επιλέγεται από Ευρωπαίους ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας επιλέγεται από την Ουάσιγκτον. Επικεφαλής του ΔΝΤ τώρα, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Dominique Strauss-Kah,n ενώ πρόεδρος της Παγκόσμιας τράπεζας είναι ο πρώην υφυπουργός Εμπορίου της Ουάσιγκτον, ο Robert Zoellick. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και ελέγχουν το 16,7% των ψήφων, ενώ είναι η μόνη χώρα που έχει το δικαίωμα να επιβάλει βέτο σε μέτρα που απαιτούν το 85% των ψήφων.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.