Μάχες εξουσίας στο Κίεβο, στρατιωτικές «παρελάσεις» το ΝΑΤΟ και η Ρωσία
25/04/2014 07:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάχες εξουσίας στο Κίεβο, στρατιωτικές «παρελάσεις» το ΝΑΤΟ και η Ρωσία

Ενώ έχουν βγει για τα καλά τα μαχαίρια στη μάχη για την εξουσία στο Κίεβο, με αποκαλύψεις μάλιστα για την διεκδικήτρια του προεδρικού αξιώματος, Γιούλια Τιμοσένκο, στα σύνορα με την Ουκρανία η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικά γυμνάσια, όπως το ίδιο κάνει και το ΝΑΤΟ στην Πολωνία.

Τη στιγμή που στις εξεγερμένες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, το Κίεβο δηλώνει ότι –για πολλοστή φορά-ξεκινάει ξανά «αντιτρομοκρατικές», όπως τις χαρακτηρίζει επιχειρήσεις κατά των ενόπλων ρώσων της Ουκρανίας, δηλαδή, που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια και ολόκληρες πόλεις, στο Κίεβο μαίνονται οι «βυζαντινές» αντιπαραθέσεις, και τα πισώπλατα μαχαιρώματα ανάμεσα στην ονομαζόμενη ουκρανική αντιπολίτευση –νυν «κυβέρνηση»- για τις καρέκλες.

Ήδη,χθες στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Ουκράϊνσκαγια Πράβντα», από τα ελάχιστα ουκρανικά ΜΜΕ που φαίνεται πως δεν ελέγχονται από «Ολιγάρχες», δημοσιοποιήθηκαν αποκαλυπτικά ντοκουμέντα σε βάρος της γνωστής, Γιούλια Τιμοσένκο. Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφα που λέγεται ότι βρέθηκαν στο απίστευτης χλιδής συγκρότημα βιλών του ανατραπέντος πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στα προάστια του Κιέβου, στην περιοχή Μεζιγκόριε, η άλλοτε ηγέτις της «πορτοκαλί επανάστασης», Γιούλια, βρισκόταν το 2009 σε στενή επαφή με τον Γιανουκόβιτς, προκειμένου να διαμοιράσουν τις κυβερνητικές εξουσίες και το ουκρανικό κράτος για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Το γεγονός ωστόσο, ότι, ενώ από τον Φεβρουάριο, δηλαδή δύο μήνες πριν, ο Γιανουκόβιτς είχε ανατραπεί και οι εξεγερμένοι είχαν κάνει φύλο και φτερό τις βίλες του, βγαίνουν τώρα στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία, δεν μπορεί παρά να γεννά αρκετά ερωτηματικά και να δείχνει ότι μαίνεται η μάχη της εξουσίας στο Κίεβο. Πόσο μάλλον, όταν οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου, και η Γιούλια Τιμοσένκο είναι από τους βασικούς υποψηφίους.

Μάχη πριν τις εκλογές

Μάχες εξουσίας στο Κίεβο, στρατιωτικές «παρελάσεις» το ΝΑΤΟ και η Ρωσία 60164 photo

Petro Poroshenko_

Να σημειωθεί ότι ο Πέτρο Ποροσένκο, ένας πασίγνωστος ουκρανός «Ολιγάρχης», ιδιοκτήτης εργοστασίων σοκολάτας –που τις μεγαλύτερες ποσότητες εξάγει στη Ρωσία!- πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, που θεωρείται ως ο «άνθρωπος των αμερικάνων» στη «νέα κατάσταση» στο Κίεβο, συγκεντρώνει, σύμφωνα με τα έως τώρα γκάλοπ, τα μεγαλύτερα ποσοστά. Από την άλλη, τον γνωστό πρώην πυγμάχο, Κλιτσκό, που θεωρείται ότι στηρίζεται από τη Γερμανία, τον «απέσυραν» πολύ γρήγορα από την πρώτη γραμμή της μάχης για τις προεδρικές εκλογές, και τώρα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στο Κίεβο. Η Τιμοσένκο, από τη μεριά της, εδώ και χρόνια διατηρούσε σχέσεις «συμπάθειας» με τη Γερμανία. Μάλιστα, πρόσφατα, μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς, η Γερμανία την δέχθηκε για να της παράσχει νοσηλεία.

Ωστόσο, αν και είχε προβληθεί ιδιαίτερα η εικόνα μιας πολύ άρρωστης γυναίκας, και η ανάγκη για εγχείρισή της, τελικώς αυτή, όχι μόνον δεν έγινε, αλλά ήδη η Τιμοσένκο είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή της μάχης για τις προεδρικές εκλογές. Η Γερμανία, κατά το διάστημα της κράτησής της στις φυλακές, είχε επιμείνει επανειλημμένως στην απελευθέρωσή της. Ως γνωστόν, η «Γιούλια» είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση λίγο μετά την εκλογή Γιανουκόβιτς στη θέση του προέδρου. Καταδικάστηκε για το μεγάλο «ντήλ» που έκλεισε με τον Πούτιν για την προμήθεια της Ουκρανίας, και το πέρασμα από τη χώρα, του ρωσικού φυσικού αερίου. Η φυλάκισή της είχε προκαλέσει και την αγανάκτηση της Μόσχας, και προσωπικώς του Πούτιν, ο οποίος είναι πασίγνωστο ότι είχε στενές πολιτικές σχέσεις μαζί της. Πάντως, η Τιμοσένκο δεν έμεινε παρά ένα έτος στη φυλακή, και από εκεί και πέρα παρέμενε υπό φύλαξη σε νοσοκομείο.

Σχέσεις διαπλοκής «Ολιγαρχών»-νεοφασιστών

Στο μεταξύ, σε μερίδα του ρωσικού Τύπου εμφανίστηκαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο ηγέτης της νεοφασιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» (Πράβι Σέκτορ), Ντμίτρι Γιάρος διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον γνωστό «Ολιγάρχη» και τοπικό πολιτικό παράγοντα στην Ανατολική Ουκρανία και γενικότερα στη χώρα, Ιγκορ Κολομόϊσκι. Το εντυπωσιακό είναι ο συγκεκριμένος μεγαλοεπιχειρηματίας είναι εβραϊκής καταγωγής (!). Εχει στην κατοχή του τη μεγαλύτερη Τράπεζα της Ουκρανίας, «Πριβάτ», χημικές βιομηχανίες, μεταλλουργίες, βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων, ενώ είναι παράγων του ποδοσφαιρικού χώρου. Ο ρωσικός Τύπος λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίαζει τον Γιάρος ως έμμισθο του Κολομόϊσκι, και αναφέρει ότι ο ίδιος μαζί με ενόπλους του «Δεξιού Τομέα» ήδη έχει μετακινηθεί στην Ανατολική Ουκρανία, και ειδικά στο Ντιεπροπετρόφκ, προκειμένου να ενταχθεί στις μισθοφορικές δυνάμεις του Κολομόϊσκι και να πολεμήσει τους εξεγερμένους Ρώσους-Ουκρανούς οπαδούς της Ομοσπονδιοποίησης.

Ήδη, ο Γιάρος δημιούργησε την ονομαζόμενη «ταξιαρχία Ντονμπάς», και αφού βεβαίως τα μέλη της δεν φημίζονται για το φοβερό αξιόμαχό τους, προορίζονται να τρομοκρατούν τον πληθυσμό ειδικά στην περιοχή του Ντντιεπροπετρόφκ, προκειμένου να μην ξεσηκωθεί. Να σημειωθεί ότι στην Ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν τη βάση τους οι περισσότεροι από τους 7-8 σημαντικότερους «Ολιγάρχες» της Ουκρανίας (οι ανατολικές περιοχές είναι η οικονομική καρδιά της χώρας), οι τελευταίοι παίζουν νευραλγικής σημασίας ρόλο, παίρνοντας άλλοι τη μεριά του Κιέβου-Δύσης και άλλοι την ρωσική πλευρά.

Από την άλλη, το Κίεβο ανακουφίζεται από την αναχώρηση Γιάρος από την ουκρανική πρωτεύουσα, προς τα Ανατολικά. Κι’ αυτό, διότι θα πάψει –τουλάχιστον προσωρινά- να ενοχλεί το «σύστημα» από τα χοντρά παιχνίδια εξουσίας που θέλει να παίζει. Εξάλλου, ο ίδιος είναι ιδιαίτερα «στριμωγμένος» στο Κίεβο, όπου οι αμερικάνοι και οι «άνθρωποί» τους, φαίνεται πως έχουν πάρει ως έναν βαθμό το πάνω χέρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάρος, ούτε καν μπόρεσε να αντιδράσει στην εν ψυχρώ δολοφονία του πρωτοπαλίκαρού του, Μούζιτσκο (του γνωστού τραμπούκου που έδερνε εισαγγελείς, κ.λ.π.). Να σημειωθεί ότι ως «ανθρώπους» των αμερικανών οι Ρώσοι χαρακτηρίζουν τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσεν Αβάκοφ, και τον επικεφαλής της μυστικής Υπηρεσίας, Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο (για τον τελευταίο ελέχθη ότι έχει στρατολογηθεί στη CIA), οι οποίοι βρίσκονται –και- πίσω από τη δολοφονία του Μούζιτσκο.

Πάντως, μέσα στο Κίεβο δεκάδες δημόσια κτίρια εξακολουθούν να είναι κατειλημμένα από τους εξεγερμένους της πλατείας Μαϊντάν, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να τα εγκαταλείψουν και καταγγέλλουν την «κυβέρνηση» και την πολιτική ελίτ ότι ξεπούλησαν τους αγώνες τους. Όπως και να’ χει, σιγά-σιγά οι Δημοτικές αρχές του Κιέβου άρχισαν να καθαρίζουν την πλατεία Μαϊντάν, και να σηκώνουν τα οδοφράγματα και τις σκηνές που έχουν μείνει εκεί. Ανεξαρτήτως αυτού όμως, εντονότατη είναι η αίσθηση ότι σε πολιτικό επίπεδο τίποτε δεν έχει τελειώσει στο Κίεβο, και ότι σίγουρα θα ακολουθήσουν μεγάλες πολιτικές αντιπαραθέσεις, και δεν αποκλείεται να επαναληφθούν εικόνες τύπου Μαϊντάν.

Κρίσιμες ημέρες και εβδομάδες

Μάχες εξουσίας στο Κίεβο, στρατιωτικές «παρελάσεις» το ΝΑΤΟ και η Ρωσία 60165 photo

Όπως και να’χει, η μετακίνηση Γιάρος προς τα Ανατολικά δείχνει ότι πυκνώνουν τα σύννεφα στην περιοχή και ότι εκεί, μαζί με τις ειδικές δυνάμεις που στέλνει το Κίεβο κατά των εξεγερμένων, και οι φασίστες θα έχουν κάποιο ρόλο να παίξουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Τα σύννεφα, βέβαια, πυκνώνουν από τη στιγμή που η κρίση μέρα με την ημέρα κλιμακώνεται στις εξεγερμένες περιοχές του Ντονιέτσκ. Και ναι μεν η σημερινή επιχείρηση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, ήταν μάλλον για τα μάτια του κόσμου και για τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων που βρίσκονταν μαζί τους, αλλά το παιχνίδι με τα νεύρα της Μόσχας, είναι άγνωστο που θα οδηγήσει. Σήμερα πάντως, κυβερνητικές πηγές στο Κίεβο διέρρεαν ότι η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην πόλη Σλαβιάνσκ σταμάτησε, εξαιτίας φόβων ότι η Ρωσία θα εισβάλλει άμεσα στην Ουκρανία, εφόσον χυθεί αίμα. Εάν κάτι τέτοιο ισχύει ή είναι προφάσεις εν αμαρτίαις επειδή το Κίεβο ξέρει ότι και επαρκείς δυνάμεις δεν έχει, και ότι η είσοδος στο εσωτερικό του Σλαβιάνσκ δεν θα είναι περίπατος, θα φανεί άμεσα.

Πάντως, σε προπαγανδιστικό επίπεδο, τα ουκρανικά ΜΜΕ, αμέσως μετά την επικοινωνιακή «παρέλαση» των τεθωρακισμένων στο Σλαβιάνσκ (βλέπε βίντεο στο τέλος) άρχισαν να προβάλλουν πλάνα από μια άλλη «παρέλαση». Αυτή τη φορά ρωσικών δυνάμεων σε περιοχές κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Προς το παρών, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για επικοινωνιακές «παρελάσεις». Όπως το ίδιο συμβαίνει και με τις φωτογραφίες αμερικανικών στρατευμάτων που μεταφέρθηκαν στην Πολωνία για στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ. Ως γνωστόν, «γυμνάσια» κάνουν και στη Ρωσία. Φαίνεται λοιπόν, ότι έως τώρα πρόκειται για ελεγχόμενες εκρήξεις, με στόχο τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές, και την επίτευξη –από ρωσικής μεριάς- του στόχου για Ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουν να κινούνται τα πράγματα στο ίδιο μήκος κύματος; Και ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι τόσο της Μόσχας, όσο και της Ουάσιγκτον; Πολύ περισσότερο, πόσο είναι διατεθειμένες και οι δύο πλευρές να τραβήξουν το σκοινί;

Ρωσική μπλόφα ή εισβολή;

Είναι σαφές ότι σε έναν γενικευμένο πόλεμο, ουδείς εκ των δύο θέλει να οδηγηθεί. Ωστόσο, τόσο οι σκληρές δηλώσεις Πούτιν, όσο και του ρώσου υπουργού Αμύνης, Σόϊγκου, δείχνουν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι «καυτές». Δώστε σημασία στις δηλώσεις Σόϊγκου. Ο ίδιος προσδιόρισε τον αριθμό των ουκρανικών δυνάμεων που στέλνονται στην Ανατολική Ουκρανία σε 11.000. Κάτι που προκαλεί εντύπωση, αφενός διότι το Κίεβο δεν έχει και ιδιαίτερες δυνατότητες για να κινητοποιήσει τόσο μεγάλο αριθμό, αφετέρου επειδή εντός του ουκρανικού στρατού έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα απειθαρχίας και άρνησης εκτέλεσης διαταγών. Και πώς να γίνει κάτι τέτοιο, όταν οι μισοί στρατιώτες προέρχονται από την Α.Ουκρανία; Οποιος γνωρίζει την τακτική της Μόσχας, προσδιορίζοντας έναν τέτοιο αριθμό, είναι σαν να θέλει να στείλει το μήνυμα ότι έχει έτοιμες τουλάχιστον τις διπλάσιες δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία. Επίσης, ο Σόϊγκου τόνισε: «Εάν σήμερα δεν σταματήσει αυτή η στρατιωτική μηχανή εναντίον του άμαχου πληθυσμού, θα έχουμε πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Στην εξομάλυνση της κατάστασης, επίσης, δεν συμβάλλουν ούτε και τα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής. Θα είμαστε, λοιπόν, αναγκασμένοι να αντιδράσουμε εάν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα».

Εάν η Μόσχα δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει εισβολή στην Α.Ουκρανία, πόσους εξεγερμένους είναι διατεθειμένη να θυσιάσει για να πετύχει τους πολιτικούς, διπλωματικούς και οικονομικούς της στόχους; Σίγουρα όμως, μπλοφάρει, και επιδιώκει πολιτική λύση, ή πια τα ρωσικά τανκς που μαρσάρουν στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, είναι έτοιμα για να αφήσουν συμπλέκτη

Le Canard

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pythagorean avatar
  pythagorean 25/04/2014 11:22:54

  Ένα από τα συμπεράσματα του διεισδυτικού αυτού άρθρου είναι ότι Βρυξέλλες & Βερολίνο έχουν σαφώς απομακρυνθεί από τα φασιστοειδή ανδρείκελα της Ουάσινγκτον στο Κίεβο. Η γραμμή της ΕΕ σταδιακά κινείται προς την ουδετερότητα.
  Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι τα σούπερ-φασιστοειδή του "δεξιού τομέα" δεν ελέγχονται από τους πραξικοπηματίες του Κιέβου και δρουν ως αδίστακτοι βαριά οπλισμένοι μαφιόζοι.

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ pythagorean 25/04/2014 12:28:52

   Γιατί θα πρέπει να αβαντάρουμε τα παιχνίδια εξουσίας του Πούτιν στην Ουκρανία με την υιοθέτησή της, εκπορεύομενης από τον ίδιο και τα 100% πλέον ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ρωσικά ΜΜΕ, προπαγάνδας περί "φασιστών του Κιέβου"; Όπως π.χ. με την καραμπινάτη κομπίνα της παραπλανητικής φωτογραφίας, όπου τα Ρωσικά ΜΜΕ, κατ' επιταγή των αφεντικών τους στο Κρεμλίνο, έδειχναν δήθεν τον Γιατσένιουκ να χαιρετά ναζιστικά; Φασίστες δεν υπάρχουν στο Κρεμλίνο, μόνο στο Κίεβο υπάρχουν; Όλη η Ευρωπαϊκή ακροδεξιά στοιχίζεται πίσω από τον Πούτιν, ο όμοιος στον όμοιο...

   • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ βαγγέλας 25/04/2014 12:56:32

    Οχι μόνο η Ευρωπαική ακροδεξιά βαγγέλα, και η ακροαριστεά πισω απ' τον Πούτιν στοιχίζεται ανέκαθεν (Εαμοβούλγαροι κλπ. εθνοπροδότες μην ξεχνάς). Απέμειναν μόνο λιγοστοί ταλαίπωροι κεντροδεξιοί δημοκράτες με την Μέρκελ και την δική της ΕΕ...Πόσο θ΄αντέξουν?

    • pythagorean avatar
     pythagorean @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 25/04/2014 13:18:50

     Δημήτριε, τα περί επερχόμενης στοίχησης Μέρκελ & ΕΕ με Πούτιν να τα πεις στους αφελείς αμερικανολιγούριδες που νομίζουν ότι στον κόσμο γίνεται ό,τι θέλει η Ουάσινγκτον και η Wall Street. Πες τα και σε αυτούς που φωτογραφίζονται με τον πραξικοπηματία Γιάτσενιουκ.

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ pythagorean 25/04/2014 13:31:12

      Προφανώς εσύ τις επιλογές του τις βλέπεις περιορισμένες ανάμεσα στη Wall Street από τη μια και το καθεστώς Πούτιν από την άλλη. Και επιλέγεις να λατρέψεις και να προπαγανδίσεις στην Ελλάδα τις θέσεις ενός καθεστώτος που έχει επιβάλλει στην πολύπαθη χώρα του ένα πρωτόγονο, άγριο ολιγαρχικό καπιταλισμό, παντελή έλλειψη κράτους δικαίου, ένα κράτος-νταβατζή που προάγει ένα μείγμα σλαβόφιλου ρώσικου εθνικισμού, λούμπεν λαϊκισμού, ακροδεξιάς πρακτικής, επαγγελίες νταβατζήδικης προστασίας και προπαγάνδα μιας δήθεν ρωσικής ισχύος βασισμένης σε μυθοπλαστικές γραφικότητες ανάμικτες με μεσαιωνικού τύπου θρησκοληψία και δεισιδαιμονίες. Γούστα είναι αυτά.

     • pythagorean avatar
      pythagorean @ βαγγέλας 25/04/2014 13:53:28

      Αγαπητέ Βαγγέλα, τα BBC, CNN, Facebook, Twitter και όλα τα διεθνή μίντια είναι, αν δεν κάνω λάθος, ελεύθερα στη Ρωσία. Τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν κυμαίνονται περί το 70%. Βγάλε, ως διεθνής αναλυτής, τα συμπεράσματά σου.

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ pythagorean 25/04/2014 14:03:16

      Άσχετο με όσα γράφω.

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ βαγγέλας 25/04/2014 13:39:46

    Το ποιες πατρίδες, ποιες ιδεολογίες και ποιους πολιτικούς επικαλούνται και καπηλεύονται κάποιοι περιθωριακοί ψεκασμένοι ακροδεξιοί & ακροαριστεροί δεν μετράει στη σοβαρή διπλωματία.

 2. Κράντωρ avatar
  Κράντωρ 25/04/2014 12:16:13

  H Oυκρανία στο διεθνές στερέωμα ενεφανίσθη ως ομόσπονδο κράτος της Σοβιετικής Ενώσεως , κατασκεύασμα των μπολσεβίκων. Ουδέποτε κατά το παρελθόν υπήρξε κράτος ουκρανικό και έννοια χώρας με όνομα Ουκρανία. Η επανάστασις του Χλεμπνίσκυ το 1648 κατά της πολωνολιθουανικής κατοχής χαρακτηρίσθηκε ως επανάστασις των Κοζάκων. Αυτοί συνεφώνησαν το 1656, ώστε, η σήμερον αποκαλουμένη Ουκρανία, να περιέλθη στην ρωσική αυτοκρατορία. Οι Ουκρανοί ήσαν γνωστοί ως μικροΡώσοι και η διάλεκτος τους μικρορωσική.

  • Χαβιάρης avatar
   Χαβιάρης @ Κράντωρ 25/04/2014 17:41:15

   Επειδή ήταν... μικρο-Ρώσοι, γι αυτό κι ο Στάλιν τους μικρο-αγαπούσε και τους πήρε τα σιτηρά το 1932 για να ταίσει τους μεγαλο-Ρώσους και άφησε έτσι να πεθάνουν από την πείνα 7,500,000 μικρο-Ρώσους.

   • Κράντωρ avatar
    Κράντωρ @ Χαβιάρης 25/04/2014 19:01:22

    O αριθμός που αναφέρετε είναι ο παραδεδεγμένος. Τα 6 εκατ. αφορούν την Ουκρανία και τα υπόλοιπα γειτονικές περιοχές. Μέσα σε αυτούς και χιλιάδες Έλληνες. Ο λιμός του 1931-33 τεχνητός για να τιμωρηθούν οι Ουκρανοί για την αντίσταση τους στους μπολσεβίκους. Έγινε γνωστός και σαν πόλεμος εναντίον των Κουλάκων, υποτίθεται, μεγαλοαγροτών! Συντονιστής ο γραμμάτεας του ΚΚ Ουκρανίας και συγχρόνως «πρωθυπουργός» Λαζάρ Καγκάνοβιτς.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Χαβιάρης 25/04/2014 20:04:52

    Είσαι ψέυτης. 1) Ο λιμός εκείνος, για τον οποίον φέρει ευθύνη ο Γεωργιανός δικτάτορας Στάλιν, δεν έπληξε μόνο την Ουκρανία αλλά και τη Νότια Ρωσία. Κι εκεί πέθαναν άνθρωποι μαζικά. 2) Δεν πήρε τα σιτηρά από τους Ουκρανούς και Ρώσους για να ... ταΐσει τους Ρώσους αλλά για να τα μεταπωλήσει στο εξωτερικό για να πάρει συνάλλαγμα, που το χρειαζόταν γιατί οι καταστροφικές μεταρρυθμίσεις του είχαν διαλύσει την οικονομία.

    • Χαβιάρης avatar
     Χαβιάρης @ ΚΜ 25/04/2014 23:28:26

     Προσπαθώντας να εφαρμόσω ταπεινότητα και συγχώρεση, δε θα απαντήσω στην ύβρη. Επί της ουσίας: 1) Ήταν η Ουκρανική παραγωγή σιτηρών πάνω από το 25% της συνολικής της ΕΣΣΔ; Βλ. Slavic Review JSTOR Spring 1991 κλπ 2) Ήταν ο Ουκρανικός πληθυσμός λιγότερο από το 20% του συνολικού της ΕΣΣΔ; 3) Γινόταν κεντρική ποσόστωση, παραλαβή και διανομή των σιτηρών; Υπήρχε Σταλινικός νόμος του 1932 για την προστασία της "Σοβιετικής περιουσίας" που απαγόρευε στους αγρότες να πάρουν έστω και μια χούφτα από τη σοδειά τους; Εκτελέστηκαν ή όχι χιλιάδες τότε; 4) Ήταν η συντριπτικότατη πλειοψηφία των θανάτων του λιμού Ουκρανοί ή όχι; Άρα, με κεντρική απόφαση, το 18% του πληθυσμού παρήγαγε το 25% των σιτηρών και λιμοκτόνησε σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα. Όσες και να ήταν οι εξαγωγές, αν δεν υπήρχαν αντίστοιχοι θάνατοι στις άλλες σοβιετικές δημοκρατίες, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι η κεντρικά επιβαλόμενη ποσόστωση οδήγησε τους Ουκρανούς στο λιμό.

     • Χαβιάρης avatar
      Χαβιάρης @ Χαβιάρης 26/04/2014 00:02:36

      ... εκτρέποντας ουσιαστικά ουκρανικά σιτηρά σε άλλες σοβιετικές δημοκρατίες. Και κλείνοντας τα σύνορα να μη μπορούν οι Ουκρανοί να πάνε π.χ. στη Ν. Ρωσία και να βρουν να φάνε κάτι.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Χαβιάρης 28/04/2014 18:25:09

      Όχι. Τα σιτηρά τα εξέτρεπε σε Δυτικές δημοκρατίες, εκτός συνόρων ΕΣΣΔ. Όσο για την Νότια Ρωσία, κι εκεί πείναγαν ΕΞΙΣΟΥ οι κάτοικοι για τον ίδιο λόγο, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να βρουν εκεί πέρα κάτι να φάνε οι «Ουκρανοί». Ο λόγος που δεν τους άφηνε να μετακινηθούν (όπως ΕΞΙΣΟΥ δεν άφηνε και τους κατοίκους της Νότιας Ρωσίας) είναι ότι τους ήθελε για κολλίγους. ΥΓ: Ο λόγος που βάζω τους «Ουκρανούς» σε εισαγωγικά, είναι πως ακόμα η (υποστηριζόμενη και από τον Στάλιν) κατασκευή τεχνητής «Ουκρανικής» εθνικής συνείδησης (διακριτής από την παν-Ρωσική) δεν είχε ακόμα αποδώσει τους δηλητηριώδεις καρπούς της.

     • χαβιάρης avatar
      χαβιάρης @ ΚΜ 29/04/2014 22:59:23

      Δε με κατάλαβες, διότι αντί να προσέχεις τι λέει κι άλλος εσύ σκέφτεσαι μόνο τα δικά σου. Γιατί η συντριπτικότατη πλειοψηφία των θανάτων του λιμού ήταν στην Ουκρανία; Αν "εκτρέπονταν" κατά ίσο ποσοστό κι από άλλες περιοχές προς εξαγωγές, θα είχανε ανάλογους θανάτους ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ και περισσότερους μάλιστα, διότι σου έδειξα ότι η Ουκρανία παρήγαγε αναλογικά περισσότερα σιτηρά. Άρα οι εξαγωγές που λες, γίνονταν σε βάρος του μεριδίου των Ουκρανών. Κι επειδή όλα στο κράτος κατέληγαν πριν τις εξαγωγές και πριν την διανομή, το κράτος έβαζε τις ποσοστώσεις δηλαδή, ήταν το ίδιο σαν να εξέτρεπαν στα σιτηρά στους υπόλοιπους για να τραφούν, όταν οι Ουκρανοί λιμοκτονούσαν.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ χαβιάρης 30/04/2014 19:53:22

      Μάλλον εσύ σκέφτεσαι τα δικά σου και δεν κοιτάς τί γράφω. 1) ΔΕΝ ήταν η συντριπτικότατη πλειοψηφία των θυμάτων από την Ουκρανία, αλλά απλώς η πλειοψηφία, καθώς επλήγησαν εξίσου και όμορες περιοχές της Ρωσίας. 2) Ακόμα κι έτσι, οι περισσότερες «Ουκρανικές» περιοχές που κυρίως επλήγησαν, δεν ήταν στην πραγματικότητα και τόσο Ουκρανικές! Μόνο 12 χρόνια (από την αυθαίρετη υπαγωγή της Νοβορωσσίας στην Ουκρανία, από τον Στάλον) 3) Ο λόγος που δεν υπήρξε αντίστοιχη πείνα στον Βορρά της ΕΣΣΔ δεν ήταν ότι ο Ουκρανός δικτάτορας ήθελε να ξεκάνει τους Νότιους (Ουκρανούς και Ρώσους). Απλούστατα, στον Βορρά δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η εντατική κολλεκτιβοποίηση και οι χωρικοί μπορούσαν να τρων από τη σοδειά τους (και έφαγαν και έζησαν). Αντιθέτως, στις περιοχές όπου είχε εφαρμοστεί η κολλεκτιβοποίηση, άν άρπαζες έστω και μια χούφτα από το σιτάρι, που θεωρούνταν κρατική περιουσία, η ποινή ήταν φρικτή. Ο κόσμος πέθανε στον Νότο επειδή από εκεί ξεκίνησε η ολέθρια κολλεκτιβοποίηση - για κανέναν άλλο λόγο.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 30/04/2014 19:55:05

      Ορθή επανάληψη: «Στάλιν» αντί «Στάλον» και «Γεωργιανός δικτάτορας» αντί «Ουκρανός δικτάτορας».

     • χαβιάρης avatar
      χαβιάρης @ ΚΜ 01/05/2014 00:00:07

      1) 80%+ των θυμάτων ήταν Ουκρανοί. Επίσης πολλά θύματα και στο Κουμπάν, όπου 55% αυτοπροσδιορίζονταν σαν Ουκρανοί. 2) Άσχετο. Αν ο πατερούλης είχε αποφασίσει να καταπνίξει τον Ουκρανικό εθνικισμό, λες να τον χαλούσαν τέτοιες λεπτομέρειες; 3) Μια χαρά κολεκτιβοποίηση είχαν παντού. Απλά στην Ουκρανία ειδικά, ελήφθησαν στοχευμένα μέτρα σκληρότατα που προκάλεσαν τον λιμό. Π.χ. η κατάσχεση των ζωντανών όταν οι εξωπραγματικές (ειδικά για την Ουκρανία) ποσοστώσεις δεν ικανοποιούντο, το σφράγισμα των εσωτερικών συνόρων που φυσικά έπληξε τις περιοχές που λιμοκτονούσαν, κανένας δεν προσπαθούσε να πάει στην Ουκρανία, να φύγουν όλοι ήθελαν από κει, 190000 Ουκρανοί εμποδίστηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν και να πεθάνουν από την πείνα. Οι μαύρες λίστες των κολχόζ και η τρομοκράτηση των τοπικών υπευθύνων, οι επιστροφές των μπόνους επίτευξης της ποσόστωσης, όλα στοχευμένα μέτρα που συνετέλεσαν στο ότι η συντριπτικώτατη πλειοψηφία, μάθε το επιτέλους, των θυμάτων να είναι Ουκρανοί.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ χαβιάρης 01/05/2014 01:07:29

      1) Ποιές είναι οι πηγές σου; 2) Εννοείς τον ίδιο Ουκρανικό εθνικισμό τον οποίο ο Στάλιν αβαντάρισε ως αντίβαρο στην Ρωσική εθνική συνείδηση που του χάλαγε τη σούπα; 3) Πάλι ψεύδεσαι ρε Χαβιάρη; Όχι, δεν είχαν παντού τον ίδιο βαθμό κολλεκτιβοποίησης - από κάπου ξεκίνησαν. Τα δε υπόλοιπα αφορούν και τις περιοχές εκείνες της Νότιας Ρωσίας που επλήγησαν ΕΞΙΣΟΥ από τον λιμό - και όπου δεν ευδοκιμούσε κανένας «Ουκρανικός εθνικισμός».

     • χαβιάρης avatar
      χαβιάρης @ χαβιάρης 01/05/2014 19:18:39

      Προσπαθώ να μη χάσω την ψυχραιμία μου μαζί σου ΚΜ, διότι επιμένεις απρόκλητα να υβρίζεις και να προκαλείς όταν διαφωνείς με κάποιον. Δεν ξέρω τι είναι αυτό στο χαρακτήρα κάποιου που τον κάνει να προκαλεί τους άλλους με τέτοιο τρόπο (και συγχρόνως να το παίζει και... άτεγκτος "χριστιανός", αλλά αυτό δεν με εκπλήσσει, η υποκρισία υπάρχει παντού) και στο κάτω κάτω δε με αφορά. Το αν περνώ όμως το χρόνο μου συζητώντας με ένα τέτοιο άτομο με αφορά και σε διαβεβαιώ ότι έχω πολύ καλύτερα πράγματα να κάνω. Αν ειλικρινά σε ενδιαφέρει να μάθεις τα γεγονότα (κι όχι τις φαντασιοπληξίες και τις απολογίες των σταλινικών που αραδιάζεις) και τις στατιστικές που αφορούν στο λιμό του 1932, μπορείς να ανατρέξεις στα στοιχεία της απογραφής της ΕΣΣΔ του Δεκεμβρίου του 1926 (για το Κουμπάν και να συγκρίνεις με τα στοιχεία του 1939, να δεις πόσα εκατομμύρια Ουκρανών -και όχι μόνο -"εξαφανίστηκαν" και "επανεμφανίστηκαν" σαν Ρώσοι - έτσι αλλάζουν οι πολιτικές και τα νούμερα των απογραφών), τα T. Snyder Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin 2012 (για τα στοχευμένα μέτρα ΜΟΝΟ στην Ουκρανία, και εν μέρει σε Κουμπάν και Καζακστάν) , Danilov & Zelenin στο Otechestvennaya istoriya 2004, τα άρθρα του J. Mace, των Kondrashin & Penner με το Golod : 1932-1933 gody v sovetskoĭ derevne 2002, τη Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού, τα άρθρα του Ivan Drach κλπ.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ χαβιάρης 02/05/2014 23:34:00

      Έτσι ε; Προσπαθείς να μη χάσεις την ψυχραιμία σου; Εγώ κυκλικά επιχειρήματα και μπουρδουκλώματα βλέπω από την πλευρά σου, και αυτό δεν συνιστά ύβρι. Πάμε λοιπόν πάλι από την αρχή: Το Κουμπάν δεν είναι στην Ουκρανία αλλά στη Νότια Ρωσία (αυτό που έλεγα και πριν) και οι Κοζάκοι του Κουμπάν ΔΕΝ αυτοπροσδιορίζονταν ως Ουκρανοί (αυτό δεν ξέρω πού το βρήκες γραμμένο - σε κανέναν ακροδεξιό αναθεωρητή «ιστορικό», οπαδό του Ουκρανικού εθνικισμού ενδεχομένως, αλλιώς φέρε πηγή). Ούτε όμως και στις νυν Ουκρανικές περιοχές (που όπως είπαμε δεν είναι και τόσο Ουκρανικές), πλην των δυτικών επαρχιών ήταν ο ντόπιος πληθυσμός θιασώτης του Ουκρανικού εθνικισμού και της ιδέας περί μιας Ουκρανικής εθνότητας ξένης προς την Ρωσική. Αυτό που ήξεραν, πριν αναλάβει η προπαγάνδα του Στάλιν και μετά των ακροδεξιών ήταν ότι ήταν Μαλορώσσοι (Μικρορώσοι). Οι δε περιοχές όπου έχαιρε υποστήριξης ο Ουκρανικός εθνικισμός (Λβοφ κλπ), μάλλον τον πέρασαν ξώφαλτσα τον λιμό, άν κοιτάξεις καναν χάρτη. Από πού κι ως που λοιπόν όλοι όσοι πέθαναν ήταν οπαδοί του Ουκρανικού εθνικισμού και όταν έλεγαν «Ουκρανός» εννούσαν με τη λέξη αυτή ότι ο σημερινός φασίστας από το Λβωφ και όχι ότι ο σημερινός εξεγερμένος από το Ντονέτσκ; Οι πηγές, νεκρούς «σκέτο» αναφέρουν - εσύ είσαι που τους «πιστώνεις» εκεί που σε βολεύει. Άρα μύθος και ψευδής προπαγάνδα το ότι στο στόχαστρο ήταν δήθεν ο Ουκρανικός εθνικισμός. Και στην διάδοση αυτής της ψευδούς προπαγάνδας, είσαι αποτυχημένος. ΥΓ: Μου έβαλες και τον Δυτικο-Ουκρανό εθνικιστή Ιβάν Ντρατς ως ... πηγή!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 03/05/2014 00:00:56

      Έκανα ένα λάθος πριν αναφέροντας το Λβωφ ως παράδειγμα πόλης της Δυτ. Ουκρανίας, γιατί τότε ανήκε ακόμα στην Πολωνία [ΣΗΜ-1]. Πάντως η ουσία είναι ότι οι δυτικά του Κιέβου περιοχές της τότε Ουκρανίας (εστίες Ουκρανικού εθνικισμού) υπέφεραν πολύ λιγότερο τον Λιμό σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές (όπου εν πολλοίς επικρατούσε η αντίθετη, Μαλορωσσική συνείδηση). [ΣΗΜ-1] Το Λβωφ, είχε προπολεμικά 80% μη ουκρανικό πληθυσμό προπολεμικά (50% Πολωνούς και 30% εβραίους). Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, οι νυν σύμμαχοί σου, οι ακροδεξιοί Μπαντεριστές (Ουκρανοί εθνικιστές) τους εξολόθρευσαν.

     • χαβιάρης avatar
      χαβιάρης @ ΚΜ 05/05/2014 00:41:21

      Δε ξέρω τι κατάλαβες ΚΜ, σου αναφέρω πηγές αυθεντικές, επίσημη απογραφή του 1926 και για σύγκριση του 1939. Δεν είπα ότι εξοντώθηκαν το 55% Ουκρανοφώνων στο Κουμπάν, που χαίρω πολύ ότι δεν είναι στην Ουκρανία, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι δημιουργικής απογραφής να εξαφανίσεις πληθυμιακές ομάδες. Βγάλε τον Drach αν δε σ αρέσει, οι υπόλοιποι σου δίνουν ακαδημαϊκά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Στάλιν χρησιμοποίησε μια επισιτιστική κρίση για να ξεφορτωθεί αυτούς που θεωρούσε εμπόδια τότε, σιγά που δε θα τόκανε. Δε θυμάμαι τι άλλο σου έγραψα που σβήστηκε, τέλος πάντων. Μη κάνεις το χαζό ΚΜ, ύβρις ήταν ο επανειλημμένος χαρακτηρισμός του ψεύτη που μου απέδωσες. Δεν το κατάλαβες ε; Στο σπίτι σου είναι τίτλος τιμής να σε λένε ψεύτη; Άρα σκαιός υβριστής είσαι που το παίζεις τρελίτσα...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ χαβιάρης 14/05/2014 19:18:43

      Άν εσύ λες ψέματα, είμαι υβριστής μετά άν σε αποκαλέσω ψεύτη; Μην το παίζεις τρελίτσα, σκαιέ υβριστάκο!

     • Χαβιάρης avatar
      Χαβιάρης @ χαβιάρης 14/05/2014 23:26:00

      Πάλι ξέχασε να πάρει τα χάπια του ο ΚΜ και τον έπιασε το αμόκ...

 3. Ραβινος avatar
  Ραβινος 25/04/2014 13:46:15

  Πληρεστατο αρθρο.Η Ουκρανια ηταν και παραμενει το πεδιο σφοδρων αντιπαραθεσεων μεταξυ Δυσης -Ρωσιας .Να μην ξεχναμε οτι στα εδαφη της εχουν γινει σπουδες μαχες για την κυριαρχια στην ευρυτερη περιοχη της βορειοανατολικης Ευρωπης με την Ρωσια να αναδεικνυεται νικητρια με βαρυ φορο αιματος ομως.Μετα την διαλυση της ΕΣΔΔ η Ρωσια βρεθηκε με χαμηλο ηθικο και κατεστραμενη οικονομια στα μετοπισθεν του παγκοσμιου ενδιαφεροντος .Με την ελευση του Πουτιν αρχισε η σταδιακη αναμορφωση της σε παγκοσμια δυναμη συντελουντος σ'αυτο και του ενεργειακου πλουτου της.Ο πατριωτικος εθνικισμος του Πουτιν κυριαρχησε απ ακρου εις ακρον της Ρωσιας χωρις αμφισβητησεις παρα μονο με κατι σουργελα τυπου γυμνοστηθων κοριτισων που καλη τη τυχη του Πουτιν διαλεξαν να κανουν σοου χοροπηδωντας σαν καννιβαλοι σε Ρωσικη εκκλησια με αποτεελσμα να γυρισει το ρωσικο θρησκευτικο αισθημα υπερ του Πουτιν .Ταυτοχρονα με την αναδο της οικονομιας αρχισε και ο φρενιρης εξοπλισμος και αναδιαρθρωση του Ρωσικου στρατου με ικανοτητες εφαμιλλες του Αμερικανικου .Οποτε φιλοι μου εχουμε τωρα ενα θεατρο σκιων με τα ανδρεικελα στην Ουκρανια να παιζουν στην αυλη της Ρωσιας η οποια παρακολουθει οπως η αρκουδα το ποντικι που μπαινοβγαινει στην φωλια του.Για μενα ειναι καιρος οι ΗΠΑ να καταλαβουν οτι δεν διαφεντευουν οτι κινειται στην γη και καλα θα κανουν να μαζευτουν στα του οικου τους διοτι αρκετα τους εχουμε πληρωσει τα σπασμενα με προσφατα την οικονομικη κριση του 2008 με την Lehman Brothers και τα χρεωγραφα τους που εξηγαγαν στους λακεδες τους τους Αγγλους και απο εκει μολυναν ολη την Ευρωπη .Ειθε λοιπον και στην Ουκρανια να γινει ο,τι και στην Γεωργια για να ησυχασουμε μια και καλη απο δεξιους τομεις ,εβραιους ολιγαρχες και Γιουλες ζαμπλουτες και πανταχου παρουσες σε ο,τι εχει νακανει με εξουσιες .

 4. Χαβιάρης avatar
  Χαβιάρης 25/04/2014 17:43:41

  ...Δε μπορώ να αποφασίσω αν τόσοι πολλοί Έλληνες λατρεύουν τον Πούτιν επειδή είναι βαθιά αντι-Δυτικοί ή είναι βαθιά αντι-Δυτικοί επειδή είναι ικανοί να λατρέψουν κάποιον σαν τον Πούτιν...

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Χαβιάρης 25/04/2014 18:49:57

   .Αμφιβάλλεις οτι αν είχαμε έστω εναν μικρό Πούτιν ως ηγέτη μας στην Ελλάδα, δεν θα είχαμε ποτέ παραδοδεί τόσο εξευτελιστικά στους Γερμανοτραπεζίτες? Μπορεί να έχουμε απο καταβολής του εθνους μας απο το 3000 π.Χ. τις πολιτικές μας αέναες διαμάχες, αλλα ποτέ δεν χάσαμε ως λαός το αισθητήριο για το ποιός ηγέτης είναι Αληθινός Πατριώτης. Οταν οι Δυτικοί μπαίνουν στο σπίτι σου και ψάχνουν να σου πάρουν τα τυχόν λεφτά που κρύβεις στο στρώμα σου με την πρόφαση οτι τους έβαλε φέσι ο Τσοχατζόπουλος και τάφαγε με τον Πάγκαλο τους νταβατζήδες και τα Πασοκολαμόγια, που εσύ παρεμπιπτόντως ποτέ δεν ψήφισες, χρειάζεται να λατρεύεις τον Πούτιν για να 'σαι αντι-Δυτικός?

   • βαγγέλας avatar
    βαγγέλας @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 25/04/2014 19:41:13

    Πολύ μεγάλη μερίδα Ελλήνων ήταν πάντα αντιδυτικοί. Μη μας λές ότι έγιναν τώρα, λόγω κρίσης, δε φαντάζομαι να σε πήραν τόσο τα χρόνια και να τα ξέχάσες. Από την κατάρριψη του Κορεατικού Μπόιγκ, μέχρι τη χούντα Γιαρουζέλσκι και τους δίδυμους πύργους, η Ελλάδα ήταν η μόνη "δυτική" χώρα που βρισκόταν "απέναντι" στη Δύση, υιοθετώντας ακόμη και τις γελοιωδέστερες θεωρίες συνωμοσίας για να τα διακιολογήσει.

   • βαγγέλας avatar
    βαγγέλας @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 25/04/2014 19:44:12

    Και παρεπιπτόντως, τι λεφτά σου πήραν οι Δυτικοί; Έχεις την εντύπωση ότι εξυπηρετείται το χρέος, ότι ξεπληρώνουμε τους ξένους; Σε μισθούς και συντάξεις και εφάπαξ και εκτός έδρας καταλήγουν τα λεφτά που αρπάζει η υπερφορολόγηση από το στρώμα σου.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ βαγγέλας 25/04/2014 20:40:39

     Τα λεφτά που δανείζουν οι δυτικοί πάνε σε αποπληρωμή ομολόγων που θα έσκαγαν στα χέρια τους. Και η υπερφορολόγηση από το στρώμα μας πάει στην αποπληρωμή των τόκων των δανείων του μνημονίου. (Μισθοί και συντάξεις καλύπτονται ούτως ή άλλως από τον προϋπολογισμό και έχουμε και πρωτογενές πλεόνασμα.)

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ ΚΜ 25/04/2014 21:10:28

      Δεν αποπληρώνουμε τόκους με τη φορολόγηση, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σχεδόν μηδενικό -"ελαφρώς" λογιστικό. Άρα τα "λεφτά από τα στρώματα" πάνε σε μισθούς - συντάξεις κλπ. Ότι πληρώνουμε σε ξένους πρέπει να το δανειστούμε. Και να μην ξαναπληρώναμε τοκοχρεωλύσια ποτέ, η φορολόγηση θα ήταν ίδια για να μην υπάρξει έλλειμμα.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ βαγγέλας 25/04/2014 22:01:10

      Εσύ ο ίδιος λες ότι «πληρώνουμε σε ξένους». Άν σκάγαν τα ομόλογα στα χέρια τους (που όμως, αυτό μπορούσε να γίνει μόνο το 2010, πριν ο ΓΑΠ μας μπάσει στο μνημόνιο, όπερ «κλείδωσε» τα περιθώρια εκ μέρους μας ελιγμών), τότε δεν θα πληρώναμε σε ξένους και θα παίρναν ό,τι θα πάρουν και από τους Ρώσους στην Ουκρανία. Και για να προλάβω το επόμενο παραπλανητικό σχολιό σου, το κούρεμα που κατέστρεψε την αξιοπιστία μας στις αγορές δεν το αποφύγαμε ούτως ή άλλως - απλώς ήρθε ως PSI και κουρέψαμε τους εαυτούς μας, αντί να κουρέψουμε αυτούς για των οποίων τα συμφέροντα κόπτεσαι.

     • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
      ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ ΚΜ 26/04/2014 09:37:57

      Aπάντησες και για λογαριασμό μου φίλε ΚΜ . Το παραμύθι οτι τα 300 δίς του χρέους τα έφαφαν οι Ελληνες Δ.Υ. είναι πλέον τόσο χοντρό που δεν το πιστεύουν ακόμα και οι φανατικώτεροι νεοφιλελεύθεροι. Οταν οι ίδιοι οι Γερμανοί αποκαλύπτουν οτι οι Ελληνες νταβατζήδες των διαφόρων λιστών "τύπου Λαγκάρντ" έχουν βγάλει πανω απο τα 2/3 του χρέους στις Ελβετίες πράγμα που επιβεβαιώνεται απο την Ελληνική δικαιοσύνη με τις μίζες και τις offshore, παύει να περνάει πλέον η Γκαιμπελική προπαγάνδα της αυτοενοχοποίησης των πάντων ώστε να αθωώνονται οι πραγματικοί Μεγαλοφοροφυγάδες ένοχοι. Αν οι Δ.Υ. της Ελλάδος έτρωγαν με τόσα χρυσά κουτάλια, το ΑΕΠ μας δεν θα έμενε σταθερά κολλημένο κάτω κι απ' αυτό της Πορτογαλίας ακόμα και το 2004 της μεγάλης μάσσας. Θα είμασταν Λουξεμβούργο ακόμα κι αν ταχαν φέει ΟΛΑ ο Κοντομηνάς με τον Τομπούλογλου και τον Φιλιππίδη αλλά ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... Το πρόβλημα των Δ.Υ. δεν είναι οτι παίρνουν πολλά, αλλά οτι δεν προσφέρουν τίποτε και στην ουσία το Δημόσιο τους πληρώνει αυτά που θα τους πλήρωνε ενας Ευρωπαικός ΟΑΕΔ για να μην "εργάζονται" για τον πολίτη, αλλά για τους νταβατζήδες. Για τις σπατάλες του Δημοσίου την ευθύνη έχουν αποκλειστικά οι Νταβατζήδες που κυβερνούν ουσιαστικά τη χώρα με τους πολιτικούς που είναι όργανά τους.

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ ΚΜ 28/04/2014 10:32:23

      Δε ξέρω σε τίνος το σχόλιο απαντάτε κι οι δυό σας, όχι πάντως στο δικό μου, εκτός κι αν δε ξέρετε να διαβάζετε. Δεν μίλησα ούτε για το αν έπρεπε ή όχι να βαρέσουμε επισήμως κανόνι το 2010 ούτε για το ποιος έφαγε 300 δις. Είπα ότι η "σημερινή υπερφορολόγηση δε γίνεται για να πληρώσουμε τα λεφτά στους ξένους, αλλά για να ισοσκελίσουμε τις δικές μας πρωτογενείς δαπάνες - όχι αποπληρωμή χρέους - όχι αποπληρωμή τόκων. Ότι πληρώνουμε σε ξένους το ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΚ ΝΕΟΥ. Άρα και μηδέν τα ήταν το χρέος, πάλι από τα στρώματα θα στα παίρναν Δημήτριε για να καλύψουν μισθούς κλπ. Για τα υπόλοιπα ενδιαφέρουσα η συζήτηση, αλλά για άλλη φορά. ΚΜ για να προλάβω το επόμενο παραπλανητικό σου σχόλιο, όχι, δεν είπα ούτε ότι είμαι Ολυμπιακός.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.