Λύση αποκλιμάκωσης της κρίσης προσφέρουν στον Πούτιν ο Ομπάμα με την Μέρκελ
05/03/2014 09:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λύση αποκλιμάκωσης της κρίσης προσφέρουν στον Πούτιν ο Ομπάμα με την Μέρκελ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν στον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν διέξοδο από την κρίση στην Ουκρανία, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους συμμάχους τους. Η ιδέα αυτής της δυνητικής λύσης στην κρίση «έπεσε» στο τραπέζι από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με το Ρώσο ομόλογό του, το περασμένο Σάββατο και αποκαλύφτηκε από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου στους δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε γι αυτή τη λύση εξόδου από την κρίση που οι αξιωματούχοι αποκαλούν «off-ramp» λύση κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του την Τρίτη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος αξιωματούχος. Ο Αμερικανός επίσημος σημείωσε τις στενές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας και εκτίμησε ότι η Μέρκελ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διευκόλυνση του διαλόγου.

Αποκλιμάκωση

Η ουσία της πρότασης είναι «η αποκλιμάκωση, με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η «αποκλιμάκωση» περιλαμβάνει επίσης, από ρωσικής πλευράς, την επιστροφή των στρατιωτών στις βάσεις τους στην Κριμαία. Το ζήτημα της νομιμότητας της προσωρινής κυβέρνησης του Κιέβου, που απέρριψε ο Πούτιν θα επιλυθεί στις εκλογές του Μαΐου.

Ερωτηθείς σχετικά με την ουσία της 90λεπτης συνομιλίας μεταξύ του Ομπάμα και του Πούτιν το Σάββατο , ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε στον ομόλογό του το ζήτημα. Παράλληλη όμως με αυτό το άνοιγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση στη Ρωσία, μέσω των οικονομικών κυρώσεων, είπε ο αξιωματούχος, προειδοποιώντας για ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες αν οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων ξεφύγουν από την Κριμαία και προς την ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υψώσει τους τόνους απορρίπτοντας τις δηλώσεις του Πούτιν για την κατάσταση στην Κριμαία. «Ο καθένας αναγνωρίζει ότι παρόλο που η Ρωσία έχει έννομο συμφέρον σε ότι συμβαίνει στη γειτονική της χώρα, δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία για να ασκήσει την επιρροή της σε αυτή τη χώρα», προειδοποίησε ο Ομπάμα. Ωστόσο, άφησε την πόρτα ανοιχτή για μια διπλωματική λύση και ανέφερε « ορισμένες πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει το χρόνο του για να προβληματιστεί σχετικά με το τι συνέβη».

Η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου μπορεί να είναι η βάση για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ότι μια συμφωνία με την μεσολάβηση της ΕΕ που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο τονίζει ότι στη χθεσινή συνάντηση “ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα αυτή θα πρέπει να βασιστεί στις θεμελιώδεις αρχές της συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου”.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες όλων των περιφερειών στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Κίνας πιστεύει η Ρωσία μπορεί να πιέσει για πολιτική λύση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν ότι πιστεύει πως η Ρωσία μπορεί να πιέσει για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τις άλλες πλευρές ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Ο πρόεδρος Σι, τα ανέφερε αυτά κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πούτιν αργά την Τρίτη περιγράφοντας την κατάσταση στην Ουκρανία ως « εξαιρετικά περίπλοκη και ευαίσθητη», με περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις.

«Η Κίνα πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να συντονιστεί με τα άλλα μέρη να πιέσει για την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη καθώς και τη σταθερότητα» ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας στον Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Κίνα υποστηρίζει τις προτάσεις και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος Σι.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι Πούτιν και Σι έχουν, «κοντινές» απόψεις για την Ουκρανία. Η Μόσχα, ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι « τα μέτρα που έλαβε η ρωσική ηγεσία για την ασφάλεια των ρωσόφωνων πολιτών που ζουν στην Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας θα επιτρέψουν τη μείωση των ... εντάσεων». Η Ρωσία και η Κίνα που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν στενούς δεσμούς και κοινή οπτική σε πολλά διεθνή διπλωματικά ζητήματα, όπως η κρίση στη Συρία .

Η Κίνα έχει δείξει μέχρι στιγμής μικρό ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία , ή να συμμετάσχει διπλωματικά στην επίλυση της κρίσης. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι δεν θα παρέμβει σε αυτό που θεωρεί ως μια εσωτερική υπόθεση και ότι σέβεται τις αποφάσεις του ουκρανικού λαού , προσθέτοντας ότι θα ήθελε να συνεχίσει να αναπτύσσει «φιλική συνεργασία» με την Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 05/03/2014 10:28:48

  Οπωσδήποτε κ. Ομπάμα μου, ο Πούτιν θα δώσει πίσω την Κριμαία στους Ουκρανούς και θα πάρει τον Γερουσιαστή McCain για την παιδική εκπομπή "Πέτα τον παππού από το τραίνο" και την Υφυπουργό σας Νούλαν για την εκπομπή μαγειρικής "Φτιάχνω κουλουράκια (και τα μοιράζω στους λιγούρηδες εξεγερμένους)". Η Κριμαία ΤΕΛΕΙΩΣΕ κ. Ομπάμα. Την ευκαιρία την δώσατε εσείς στον Πούτιν να πάψει να εκβιάζεται με τον στόλο και να κερδίσει μία υπέροχη και τουριστική περιοχή. Δεν τη βρήκε, του την προσφέρατε. Και αυτός την άρπαξε από τα μαλλιά, διότι αν δεν το έκανε θα ήταν υπόλογος απέναντι στην πατρίδα του. Έπραξε άριστα και με τρόπο αριστοτεχνικό. Ασχοληθείτε εσείς με την αυλή σας τώρα, Βενεζουέλα κ.λπ...Είναι ευκαιρία, γιατί τώρα η Ρωσία δεν θα βγάλει άχνα, αφού έχει τα δικά της θεματάκια να στρώσει. Win-win...

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ ΒΙΣ 05/03/2014 10:48:05

   Περίφημο σχόλιο!!! Τα λέει όλα...Τι να προσθέσει κανείς. Το ωραιότερο αυτό με την Αμρικάνα Νούλα και τα κουλουράκια της για τους Ευρωλιγούρηδες "εξεγερμένους" Ουκρανούς!

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ ΒΙΣ 05/03/2014 10:56:37

   Συμφωνω !Ο,τι εκτισαν οι ΗΠΑ τοσο καιρο στο προφιλ της παγκοσμιας δυναμης η μαλλον της μοναδικης παγκοσμιας δυναμης κατερρευσε εξ οσων συνετεθει με τους χειρισμους των δυτικων στην υποθεση της Ουκρανιας .Αρχισαν τωρα τα παιδιαρισμα μιας και δεν τους παιρνει να κανουν κατι αλλο {πολεμικες επιχειρησεις ,οικονομικες κυρωσεις κλπ}.Με επικεφαλης αυτον τον Κερυ που οι Αμερικανοι ψηφοφοροι τον απερριψαν ως υποψηφιο Προεδρο που δεν ξερει τι λεει καθε φορα που μιλαει προσπαθουν με νυχια και με δοντια να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα και φτανουν σιγα-σιγα να κανουν ο,τι τους ζητουν οι Ρωσοι του Πουτιν δηλαδη να τηρησουν τα συμφωνηθεντα της 21/2/2014 για τις εκλογες της 25 Μαιου 2014 με 2 ανισοβαρεις απωλειες ομως τωρα πλεον που δεν καταπινονται με τιποτα τωρα και στο διηνεκες {περαν των αδικοχαμενων νεκρων Ουκρανων } τον Γιανουκοβιτς για τον Πουτιν και την Κριμαια ως κρατος πλεον δορυφορο της Μοσχας και την ημιανεξαρτησια των ανατολικων περιοχων της Ουκρανιας .Αυτα κανει η αλαζονια των ΗΠΑ και των συμμαχων των {με πρωτη την Γερμανια που ευχομαι να αρχισει η αντιστροφη μετρηση της αποσυνθεσης της } με την κοντοφθαλμη πολιτικη τους ξεχνωντας Ιρακ,Αφγανισταν ,Παναμα,Λιβυη,Γιουγκοσλαβια,Κεντρικη Αφρικανη Ενωση ,Τογκο ,Συρια,Κοσσοβο κλπ κλπ και βλεπουν μονο την Ουκρανια προς χαριν των ιδιοτελων συμφεροντων τους .Ηρθε η ωρα του λογαριασμου και του αναλογισμου με τα κεφαλια κατω .Ιδωμεν !

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Ραβινος 05/03/2014 13:22:16

    Έχω τη διαίσθηση ότι αυτά που λένε οι Ρώσοι για τα συμφωνηθέντα στο Κίεβο στις 21/2/14, απλά τα λένε προσχηματικά. Δεν τους συμφέρει σε καμία περίπτωση να δώσουν πίσω την Κριμαία για κανένα αντάλλαγμα, ας μη γελιόμαστε. Ο διεφθαρμένος σοβιετικός Γιανούκοβιτς είναι ένα καμμένο χαρτί, και οι ίδιοι οι Ρώσοι σχεδόν το λένε. Τον κρατάνε όσο τους είναι χρήσιμος και μετά θα τον χώσουν σε καμια πολυτελή ντάτσα για το υπόλοιπο της ζωής του.... Και ο ίδιος ξέρει ότι ο Πούτιν δεν θέλει να τον δει μπροστά του, αυτά έχουν γραφεί από σοβαρούς και ενημερωμένους ξένους αναλυτές. Απλά οι Ρώσοι επικαλούνται τη συμφωνία (που αυτοί δεν υπέγραψαν !!!)και που πράγματι δεν τηρήθηκε , για να κερδίσουν χρόνο. Αλλά η συμφωνία δεν τηρήθηκε με ευθύνη της ουκρανικής Αντιπολίτευσης και των αμερικανών καθοδηγητών της, δηλαδή της παρέας των "χρήσιμων ηλίθιων". Με άλλα λόγια, όλη αυτός ο ερασιτεχνικός θίασος από φανατικούς εθνικιστές και νεοναζί Ουκρανούς, κάποιους ολιγάρχες, ένα αρτηριοσκληρωτικό χούφταλο του αμερικανικού Νότου που μπερδεύει το Κίεβο με το Κίελο (τον ΜακΚέιν) και μία φανατική χριστιανή neocon, την Νούλαν (πλέον τελειωμένη η μαντάμ...) έδωσε την Κριμαία στο πιάτο των Ρώσων! Λαμπάδα να είχε ανάψει ο Πούτιν στην Παναγία του Καζάν δεν θα του είχαν έρθει τόσο ευνοϊκά τα πράγματα. Γύρισε την πολιτική του ήττα στο Κίεβο σε εδαφικό και στρατηγικό κέρδος τεράστιας σημασίας, κληρονομιά στις επόμενες γενιές των Ρώσων.

    • pythagorean avatar
     pythagorean @ ΒΙΣ 05/03/2014 21:16:36

     Η Ρωσία, αφού εξασφαλίσει την Κριμαία (μετά από το δημοψήφισμα της 30ης Μαρτίου), μάλλον θα εξακολουθήσει να επικαλείται την καταπάτηση της συμφωνίας 21/2 και την εν γένει πραξικοπηματική και παράνομη φύση της τωρινής "κυβέρνησης", ώστε να πετύχει την καλύτερη δυνατή διευθέτηση στη μετέπειτα, άνευ Κριμαίας, Ουκρανία.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ pythagorean 05/03/2014 21:51:51

      Όπως κι εσύ υπονοείς, η Ρωσία γνωρίζει ότι η συμφωνία της 21/2 θα συνεχίζει να καταπατείται και σχεδιάζει ανάλογα. Γιατί και να θέλανε (που λέει ο λόγος) οι Γερμανοί/Αμερικάνοι να υπαναχωρήσουν και να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, έκαναν το λάθος να φανατίσουν τον όχλο που χρησιμοποίησαν και δεν θα περάσει εύκολα. Οι ακροδεξιοί και οι εθνικιστές, φανατικοί ουνίτες κλπ ήταν ο μοχλός της Δύσης για την ανατροπή του Γιαννούκοβιτς. Τώρα, είναι λίγο δύσκολο να δημιουργήσει, σε τόσο σύντομα χρονικά περιθώρια, έναν άλλον βραχίονα για να τους πιέσει. Άν το επιχειρήσει, οι ακραίες φατρίες των δυτικοουκρανών θα τρώγονται μεταξύ τους και μέχρι τις εκλογές του Δεκέμβρη (που θα έχουν πιάσει και τα κρύα και θα χρειάζεται αέριο), αρκετοί μη ακραίοι πλην αφελείς υποστηρικτές του ξενοκίνητου κινήματος θα έχουν βάλει μυαλό.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΒΙΣ 05/03/2014 13:50:34

   Γιατί όχι. Είχε μπατάρει η ισορροπία στην περιοχή. Μέχρι και οι Τούρκοι συνέκριναν την προβολή ισχύος τους στη Μαύρη θάλασσα με εκείνη της Ρωσίας.

 2. EVA avatar
  EVA 05/03/2014 15:41:17

  Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Βλαδίμηρος είναι πολύ πιο ευφυής από τους ...αντιπάλους του και οι οξυδερκείς, πάντα χαιρόμαστε να κερδίζουν. Ιδίως όταν απέναντί τους στέκονται γελοίοι και θρασύδειλοι υποκριτές που επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε τι ιερό που οι ίδιοι ποδοπατούν και εξευτελίζουν. Πίσω στις φωλιές σας λοιπόν ερπετά ...... Η παρτίδα χάθηκε, μαζί με τις εντυπώσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.