#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/03/2011 21:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Λουτρό αίματος» στη ΖαουίγιαΝέα  επίθεση εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι  εναντίον της Ζαουίγια με τα άρματα μάχης να έχουν εισέλθει στην πόλη και να βάλουν κατά κατοικιών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.  Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

«Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί τριάντα πτώματα, αλλά ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός  του νοσοκομείου εκστρατείας που έχει στηθεί στο κέντρο της πόλης.

Η ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης , Al-Manara, αναφέρει πως περίπου σαράντα άρματα μάχης έχουν εισβάλει στην Ζαουίγια.

Εν τω μεταξύ οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις  συνεχίζουν την πορεία τους δυτικά και σήμερα νωρίς το απόγευμα έφτασαν στο Μπεν Ζάουαντ, περίπου 30 χιλιόμετρα από το Ρας Λανούφ και 90 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ο νέος στόχος μας, είναι η Σύρτη», τόνισε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μοχάμεντ Σαλίμ, ενώ ο σύντροφός του Μοχάμεντ Φάτχι συμπλήρωσε ότι «πάμε, όπου μάς έχουν ανάγκη».

Ο δρόμος προς τη Σύρτη δεν θα είναι καθόλου εύκολος, παρατηρούν οι αναλυτές.

Όπως υποστηρίζουν,  ο Καντάφι πολλαπλασιάζει τις άμυνες του έως εκεί ενώ «η ίδια η Σύρτη δεν είναι καθόλου έτοιμη να περάσει στην πλευρά των εξεγερμένων». Επιπλέον, αμμοθύελλες αλλάζουν συνεχώς το τοπίο στη λιβυκή έρημο στο δρόμο προς τη Σίρτη.

Οι εξεγερμένοι που έχουν τον έλεγχο μεγάλου τμήματος στην ανατολική Λιβύη, σχημάτισαν σήμερα μία μεγάλη αυτοκινητοπομπή, με φορτηγά οχήματα, όπου είχαν τοποθετήσει αντιαεροπορικά όπλα, ενώ όπως δηλώνουν προωθούνται, αργά, ακόμα και προς την Τρίπολη.

Στο πλευρό των φορτηγών αυτών είναι γραμμένη η επιγραφή «Λαϊκός Στρατός»

Οι εξεγερμένοι έχουν πλέον στις τάξεις τους και στρατιωτικούς του Καντάφι, που έχουν λιποτακτήσει, αλλά και νεαρούς, «πιο ενθουσιώδεις, παρά έμπειρους».

Επίσης, οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν  πως ελέγχουν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Ρας Λανούφ, όπου είχαν σημειωθεί νωρίτερα σφοδρές μάχες με τους καθεστωτικούς.

Η Τρίπολη διέψευσε τις πληροφορίες αυτές και τόνισε πως η κατάσταση είναι «ομαλή», όμως ανταποκριτής του ίδιου πρακτορείου μετέδωσε πως είδε επαναστάτες έξω από πετρελαϊκό συγκρότημα, στρατώνες και το κυβερνείο της πόλης.

Παράλληλα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ δήλωσε σήμερα πως εργάζεται «μαζί με τους Βρετανούς για να πετύχουν μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή στη Λιβύη ζώνης εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς».

Την σύσταση τριμελούς επιτροπής ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης

Το Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωσε, σήμερα, ότι όρισε μία τριμελή επιτροπή διαχείρισης της κρίσης, με ένα μέλος να χειρίζεται τις εξωτερικές σχέσεις κι ένα άλλο τις στρατιωτικές υποθέσεις.

Τις στρατιωτικές υποθέσεις θα εποπτεύει ο Ομαρ Χαρίρι, ο οποίος συμμετείχε στο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Καντάφι, το 1969 και  αργότερα φυλακίστηκε.

Ο Αλι Εσάουϊ, πρώην πρεσβευτής στην Ινδία, θα χειρίζεται εφεξής τις εξωτερικές σχέσεις.
Της τριμελούς επιτροπής, που θα λαμβάνει αποφάσεις σε τελικό βαθμό αναφορικά με την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, θα ηγείται ο Μαχμούντ Τζεμπρίλ, διανοούμενος, που είχε εκπονήσει παλαιότερα ένα πρόγραμμα γιά ένα λιβυκό δημοκρατικό κράτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμ.πρακτ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. anonymous avatar
    anonymous 06/03/2011 00:50:26

    Γιωργάκη πες αλεύρι ο σύντροφος Μουαμάρ σε γυρεύει

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.