#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2013 12:28
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λουτρό αίματος στην ΑλγερίαΜε τραγικές απώλειες τερματίστηκε η επιχείρηση του αλγερινού στρατού στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου του Αιν Αμένας, όπου από χθες οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα απήγαγε δεκάδες ξένους και Αλγερινούς πολίτες. Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσαν πηγές ασφαλείας, περίπου 30 όμηροι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων επτά ξένοι υπήκοοι. Δύο ήταν Ιάπωνες, δύο Βρετανοί και ένας Γάλλος, ενώ δεν διευκρινίστηκε η υπηκοότητα των υπόλοιπων. Από την πλευρά των ισλαμιστών, σκοτώθηκαν 11 αντάρτες. Από αυτούς τρεις ήταν Αιγύπτιοι, δύο Αλγερινοί, δύο Τυνήσιοι, δύο Λίβυοι, ένας Γάλλος και ένας Μαλινέζος. Στους Αλγερινούς περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ομάδας, ο Τάχερ Μπεν Σένεμπ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλγερίας Νταού Ουλντ Κάμπλια οι ισλαμιστές που κατέλαβαν το εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου είχαν φτάσει στη χώρα από τη γειτονική Λιβύη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ισλαμιστών, οι απαγωγείς προσπαθούσαν α μεταφέρουν μερικούς από τους ομήρους σε μια πιο ασφαλή τοποθεσία με οχήματα, όταν οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις επενέβησαν με αεροσκάφη, «σκοτώνοντας ταυτοχρόνως ομήρους και απαγωγείς». Η βρετανική εταιρεία BP, η οποία εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις αυτές εξόρυξης φυσικού αερίου μαζί με την νορβηγική Statoil και την αλγερινή Sonatrach, ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει από την Αλγερία «ομάδα μη απαραίτητου προσωπικού» της. «Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη» στις εγκαταστάσεις στο Άιν Αμένας, τον έλεγχο των οποίων προσπαθούν να ξαναπάρουν οι αρχές, προσθέτει η BP σε ανακοίνωσή της.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέβαλε την ομιλία του για την Ευρώπη που επρόκειτο να εκφωνήσει σήμερα στην Ολλανδία και παρέμεινε στο Λονδίνο. Μιλώντας στο BBC, είπε ότι το Λονδίνο «θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα περαιτέρω άσχημων νέων» από την Αλγερία.

Ο «πρίγκιπας» της τζιχάντ που θεωρείται ο «εγκέφαλος»

Οι σύντροφοί του τον αποκαλούν «πρίγκιπα». Μετά την ισλαμική κατάληψη μιας πόλης στο βόρειο Μάλι πέρυσι, του άρεσε να πηγαίνει στο ποτάμι και να βλέπει το ηλιοβασίλεμα, συνοδεία πάντα ένοπλων σωματοφυλάκων. Άλλοι τον αποκαλούν «Laaouar», ή Μονόφθαλμο, αφού έχασε το ένα του μάτι από θραύσματα. Ορισμένοι προτιμούν το «Mr. Marlboro» για το μονοπώλιο του λαθρεμπορίου τσιγάρων που δημιούργησε σε όλη την περιοχή του Σαχέλ για τη χρηματοδότηση της τζιχάντ. Οι αξιωματούχοι πάλι των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών τον αποκαλούν «ο άπιαστος», γιατί δραπέτευσε, ενώ συμμετείχε σε μια σειρά απαγωγών το 2003 με θύματα 32 ευρωπαίους τουρίστες -μια επιχείρηση από την οποία θεωρείται ότι έχει κερδίσει εκατομμύρια δολάρια από λύτρα.
Ο 40χρονος Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη της ερήμου Ghardaïa, θεωρείται ο ιθύνων νους της κρίσης με τους ομήρους στις διεθνείς εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, στην ανατολική Αλγερία. Οι αλγερινοί αξιωματούχοι λένε ότι οργάνωσε την επίθεση και την μαζική απαγωγή αλλοδαπών. Εκπρόσωποί του ισχυρίζονται ότι η επιδρομή είναι αντίποινα για τη γαλλική παρέμβαση στο Μάλι και για την υποστήριξη της Αλγερίας στον γαλλικό πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στο Σαχέλ.
Ο Μπελμοχτάρ υπήρξε ενεργός στην πολιτική ζωή, βγάζοντας χρήματα και πολεμώντας εδώ και δεκαετίες στην περιοχή του Σαχέλ, η οποία περιλαμβάνει το Μάλι, τη Μαυριτανία και το Νίγηρα και είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Αλλά μέσω αυτής της ενέργειας, που είναι μια από τις πιο θρασείες απαγωγές εδώ και χρόνια, έχει ξαφνικά γίνει ένα από τα πιο γνωστά στοιχεία που συνδέονται με την ισλαμιστική μαχητικότητα που σαρώνει την περιοχή και αναστατώνει πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο.
Το 1989 η δολοφονία στο Πακιστάν του Αμπντουλάχ Γιουσούφ Αζάμ, ενός Παλαιστίνιου που θεωρείται ο «πατέρας της παγκόσμιας τζιχάντ» και μέντορας του Οσάμα μπιν Λάντεν, έκανε τον Μπελμοχτάρ να προσπαθήσει να εκδικηθεί για το θάνατο του Αζάμ, όπως έχει πει σε συνεντεύξεις. Στα 19 του μετέβη στο Αφγανιστάν για την εκπαίδευση με την Αλ Κάιντα και ήρθε σε επαφή με άλλες αυθεντίες της Τζιχάντ, όπως ο Abu Qatada και ο Abu Muhammad al-Maqdisi. Ο Μπιν Λάντεν ήρθε σε επαφή μαζί του, μέσα από απεσταλμένους του, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο Μπελμοχτάρ ονόμασε αργότερα τον γιο του Οσάμα και εισχώρησε στους τοπικούς πληθυσμούς στο νότιο τμήμα της Αλγερίας και την έρημο στο βόρειο Μάλι όταν παντρεύτηκε την κόρη ενός εξέχοντα Άραβα ηγέτη από το Τιμπουκτού. Λέγεται επίσης ότι έχει μοιράσει τα πλούτη του στον φτωχό ντόπιο πληθυσμό.

Ο Μπελμοχτάρ περιγράφεται ως ολιγόλογος, προσεκτικός και επιφυλακτικός από έναν δημοσιογράφο του Μάλι, τον Malick Aliou Maïga, ο οποίος τον συνάντησε το περασμένο καλοκαίρι. Ήταν ένας από τους πιο έμπειρους ηγέτες της Αλ Κάιντα στο  ισλαμικό Μαγκρέμπ μέχρι που έφυγε από την ομάδα πέρυσι για να σχηματίσει τη δική του οργάνωση, που μεταφράζεται κάπως σαν Υπογράφοντες με Αίμα. Μερικές φορές χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Khaled Abu Abass και θεωρείται ότι βασίζεται στην Gao, στο Μάλι, που έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη.
Υπάρχουν διάφορες ιστορίες, ότι έχασε το μάτι του πολεμώντας στο Αφγανιστάν, ή όταν πολεμούσε με τα αλγερινά κυβερνητικά στρατεύματα αφού επέστρεψε στην Αλγερία το 1993. Η χώρα μαστιζόταν από τον εμφύλιο πόλεμο εκείνη την περίοδο, αφού η κυβέρνηση ακύρωσε τις εκλογές του 1992, που θα κέρδιζε ένα ισλαμικό κόμμα. Ο Μπελμοχτάρ είναι καταζητούμενος στην Αλγερία από την εποχή εκείνη και καταδικάστηκε σε θάνατο αρκετές φορές από τα δικαστήρια της Αλγερίας.

Το 1999 είχε αναφερθεί ψευδώς ότι σκοτώθηκε. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, η Ομάδα των Σαλαφιστών για το Κήρυγμα και τη Μάχη στην οποία εντάχθηκε, υιοθέτησε την ιδεολογία της τζιχάντ του Μπιν Λάντεν και μετονομάστηκε σε Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ. Ο Μπελμοχτάρ θεωρείται ότι αποτέλεσε βασικό διαμεσολαβητή με την Αλ Κάιντα και έναν γνωστό προμηθευτή όπλων και υλικού στη Σαχάρα.
Αλλά σαφώς δεν μοιράζεται εύκολα την εξουσία. Απομακρύνθηκε από τη θέση του ως διοικητής ενός τάγματος στο Μάλι τον περασμένο Οκτώβριο, επειδή «παρεκτράπη από το σωστό δρόμο», σύμφωνα με αξιωματούχο του Μάλι. Η διαφορά τους ήταν σχετικά με την επιστροφή του Μπελμοχτάρ στην παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων. Ο Dominique Thomas, ειδικός στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, είπε στη Le Monde ότι οι δραστηριότητες του Μπελμοχτάρ ήταν αντίθετες με την επίσημη γραμμή της ομάδας, η οποία αυτοπαρουσιάζει ως ενάρετη.Ο Μπελμοχτάρ ίδρυσε στη συνέχεια τη νέα ομάδα του, η οποία συμμάχησε με το Κίνημα για την Ενότητα και τη Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική, μια άλλη ισλαμική ομάδα που είχε αποσπαστεί από την Αλ Κάιντα.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εμπειρία του υπήρξε περισσότερο σε εγκληματικές δραστηριότητες παρά στον ιερό πόλεμο. Οι απαγωγές και το λαθρεμπόριο τσιγάρων, τα κλεμμένα αυτοκίνητα, τα όπλα και τα ναρκωτικά είναι η σπεσιαλιτέ του στις αχανείς και βουτηγμένες στην ανομία παραμεθόριες περιοχές. Λέγεται ότι ήταν βασικός διαπραγματευτής για την απελευθέρωση ομήρων στις απαγωγές το 2003, το 2008 και το 2009.

Οι ντόπιοι τον σέβονται και τον φοβούνται. Σε μια συνέντευξη με το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας Alakhbar το Νοέμβριο, ο Μπελμοχτάρ είπε ότι σέβεται την «σαφώς εκφρασμένη επιλογή» των ανθρώπων στο βόρειο Μάλι «να εφαρμόσει τον ισλαμικό νόμο της Σαρία». Προειδοποίησε ενάντια στην ξένη παρέμβαση, λέγοντας ότι κάθε χώρα που το έκανε «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καταπιεστής και επιτιθέμενος που επιτίθεται σε έναν μουσουλμανικό λαό που εφαρμόζει τη Σαρία στην επικράτειά του». Έχει ήδη προγραμματιστεί να δικαστεί και πάλι ερήμην του από το ποινικό δικαστήριο της Αλγερίας την επόμενη Δευτέρα, με κατηγορίες για προμήθεια όπλων σε επιθέσεις στο αλγερινό έδαφος. Οι προγραμματισμένοι στόχοι περιλαμβάνουν αγωγούς και εγκαταστάσεις πετρελαϊκών εταιρειών στο νότιο Μαλί.

http://www.nytimes.com/2013/01/18/world/africa/mokhtar-belmokhtar-thought-to-be-kidnappings-mastermind.html?pagewanted=print&_r=0

 

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-21069727

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.