02/04/2011 20:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λουτρό αίματος στην Ακτή ΕλεφαντοστούΠερισσότεροι από 800 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πόλη Ντεκουέ, στο δυτικό τομέα της Ακτής του Ελεφαντοστού,  σύμφωνα με ανακοίνωση  της  Διεθνούς  Ομοσπονδίας των Συνδέσμων γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Οι δολοφονίες αυτές έγιναν την 29η Μαρτίου, συλλέγονται  διαρκώς ατομικές μαρτυρίες γιά τη σφαγή και τα θύματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στη φυλή Γκουερέ", σύμφωνα με την ομοσπονδία.

Αναφερόμενη στην ίδια σφαγή, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, έκανε λόγο για ένα γεγονός που εκπλήσσει δυσάρεστα με το μέγεθος  και την ωμότητά του.

Σύμφωνα με τον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter, ο Γκμπαγκμπό , κλείστηκε στο προεδρικό μέγαρο μετά τις καθυστερημένες προεδρικές εκλογές πέρυσι τον Νοέμβριο και αυτή την στιγμή  βρίσκεται στην κατοικία του (στο Αμπιτζάν), φρουρούμενος από την προεδρική φρουρά του.

Ο Γκμπαμπό παρά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία στον Ουαταρά, την νίκη του οποίου αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Ο εκπρόσωπος του Γκμπαγκμπό στο Παρίσι, Τουσέν Αλέν, σε δηλώσεις του στον ίδιο ραδιοσταθμό, επανέλαβε ότι ο Λοράν Γκμπαγκμπό δεν θα παραδώσει την εξουσία στους αντάρτες, που στηρίζονται από το Παρίσι και την Ουάσινγκτον.

Χίλιοι τετρακόσιοι άμαχοι κι ανάμεσά τους Γάλλοι και Λιβανέζοι προστατεύονται από τους κυανόκρανους και τις "Νέες δημοκρατικές δυνάμεις" του Αλασάν Ουαταρά, στην περιοχή Πορ-Μπουέτ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμπιτζάν.

Το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα στη χώρα, το "Λιβόρν" έλαβε ενισχύσεις και αριθμεί, πλέον, 1.100 στρατιωτικούς.

Ο εκπρόσωπος των κυανόκρανων στην Ακτή Ελεφαντοστού, Γκιγιόμ Ν'γκέφα, ανέφερε, ότι από τις δύο εμπλεκόμενες στη διένεξη πλευρές "καμία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο".

Στο Παρίσι, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ, επισήμανε ότι, "ο Λοράν Γκμπαγκμπό ζει τις τελευταίες ημέρες του ως αρχηγός κράτους. Επιδεικνύει ένα εγκληματικό πείσμα και θα πρέπει να αποχωρήσει".

"Θέλουμε ο Ουαταρά να επικρατήσει, να ανασυγκροτήσει τη χώρα του και να προχωρήσει στο θέμα της εθνικής συμφιλίωσης", πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται οι προτροπές της διεθνούς  κοινότητας προς τον Γκμπαγκμπό να εγκαταλείψει την εξουσία.

Εκτός  της Γαλλίας, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και  η Οικονομική κοινότητα κρατών Δυτικής Αφρικής(CEDEAO), κατέστησαν σαφές  ότι Γκμπαγκμπό, πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Πρακτικά, οι "Νέες δημοκρατικές δυνάμεις" του Αλασάν Ουαταρά ελέγχουν τώρα όλη την επικράτεια της δυτικοαφρικανικής αυτής χώρας με τη μεγάλη παραγωγή κακάο.

Την εξαίρεση, αποτελεί η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Αμπιτζάν. Από την Πέμπτη, όμως, οι δυνάμεις του Ουαταρά πολιορκούν, πλέον, στενά την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Επιπλέον, οι ίδιες δυνάμεις ελέγχουν το "στρατηγικό" εξαγωγικό λιμάνι του Σαν Πεντρό, από το οποίο ετησίως μπορεί να διακινηθούν ως και 600 χιλιάδες τόνοι κακάο.

Πρεσβευτές του Ουαταρά έχουν σταλεί στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ενώ, από τη διεθνή κοινότητα, ο ίδιος αναγνωρίζεται ως "ο νικητής των (καθυστερημένων) προεδρικών εκλογών".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κεφαλλονίτης avatar
  Κεφαλλονίτης 02/04/2011 22:50:54

  Να στείλουμε το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ να απελευθερώσουν τις επαναστατημένες δημοκρατικές δυνάμεις πάραυτα!

 2. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 03/04/2011 20:13:35

  Στην ακτή ελεφαντοστού παίζεται το μεγαλύτερο παιχνίδι των πολυεθνικών.
  Έκεί υπάρχει η μεγαλύτερη παραγωγή κακάο και σοκολάτας.
  Ο εμφύλιος είναι τεχνητός για να υπάρχει εξαθλίωση. Απαγάγουν δωδεκάχρονα παιδιά και τα πηγαίνουν στις φυτείες. Η εκμετάλευση και η εργασία ανηλίκων είναι μεγαλύτερη κι από την Κίνα. Δε μιλάει κανείς.
  Περισσότερα στη "Μαύρη βίβλο των πολυεθνικών"

  h..p://img858.imageshack.us/i/akti.jpg/

 3. Κεφαλλονίτης avatar
  Κεφαλλονίτης 03/04/2011 20:46:24

  Και λάβε υπ΄όψη φίλε ότι η παραγωγή σοκολάτας έχει αρχίσει να μην καλύπτει την ζήτηση. Άρα προβλέπεται αύξηση της τιμής στο προϊόν. Βλέπει μπροστά το κεφάλαιο πανάθεμά τη μάνα του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.