#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/04/2011 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λιβύη-Βόρειος Κορέα: Ιστορίες παράλληλες, με μια μόνο διαφοράΕνώ η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη στη Λιβύη, υπάρχει ένα ανάλογο ζήτημα με τη Βόρεια Κορέα,  αν θυμηθούμε πως το 2003 ο Καντάφι παραιτήθηκε των πυρηνικών του φιλοδοξιών, σε μια περίοδο που προσπαθούσε να τα βρει με τη Δύση.

Η στρατηγική αυτή κίνηση της Λιβύης, είχε προβληθεί ως μοντέλο για τους Βορειοκορεάτες προκειμένου να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ. Οι Κορεάτες όμως απέρριψαν το «λιβυκό μοντέλο» και προχώρησαν σε πυρηνική δοκιμή το 2006. Τώρα που το μοντέλο αυτό της εξομάλυνσης των σχέσεων Λιβύης – Δύσης διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη, αποτελεί μυστήριο το πώς θα προχωρήσει η Β. Κορέα.

Στις αρχές της λιβυκής κρίσης, η εφημερίδα New York Times ανέφερε πόσο ευκολότερη είναι η αντιμετώπιση μιας μη πυρηνικής Λιβύης από ότι μιας πυρηνικής. Και έθεσε το σενάριο του τι θα γίνονταν αν ο Καντάφι διέθετε πυρηνικό οπλοστάσιο. Το άρθρο κατέληγε με τη παρατήρηση κάποιου ανώνυμου Νοτιοκορεάτη πως «Όταν καταρρεύσει η Β. Κορέα, που σίγουρα θα καταρρεύσει κάποτε, θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που στη περίπτωση της Λιβύης ευτυχώς δεν ισχύει. Η ηγεσία της θα απειλήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Ακόμη κι αν μπλοφάρει, η όλη κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική απ αυτήν της Λιβύης».

Οι Βορειοκορεάτες θα θέλουν να κρατήσουν το οπλοστάσιο τους πάση θυσία. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της, «μόνο αν είμαστε αυτάρκεις σε ισχύ, μπορούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη». Η ιδιόμορφη δομή των θεσμών της Β. Κορέας, καθώς και η παντελής απουσία πολιτικής κοινωνίας, περιορίζει το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί κάποια βιώσιμη αντιπολίτευση η οποία και θα μπορούσε να αμφισβητήσει την υπάρχουσα πολιτική ισχύ στη χώρα. Το καθεστώς διατηρεί το μονοπώλιο στα όπλα, και είναι σε θέση να πατάξει την οποιαδήποτε αντιπολιτευτική κίνηση.

Αν η κυβέρνηση της Β. Κορέας αποφάσιζε να επιτεθεί εναντίον του ίδιου της του λαού, και αν το ζήτημα έφτανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα σίγουρα θα προτιμούσε να ασκήσει βέτο παρά να απέχει από τυχόν αποφάσεις που θα εξουσιοδοτούσαν στρατιωτική δράση εναντίον της Β. Κορέας. Αυτό θα ανέβαζε πολύ ψηλά τόσο το πήχη της όποιας επέμβασης, όσο και τη πιθανότητα αρνητικών συνεπειών για τη διεθνή κοινότητα.

Η πυρηνική ανάπτυξη της Β. Κορέας αποτελεί ένα εσωτερικό ατού για την ηγεσία της, αφού θεωρείται ως επίτευγμα της προκειμένου να καταστεί η χώρα ισχυρή και ανεξάρτητη. Παράλληλα αποτελεί και ένα σύμβολο απαράμιλλης πολιτικής ισχύος, ικανό να αποτρέψει οποιαδήποτε αντιπολιτευτική αμφισβήτηση.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει μια πολιτική αλλαγή στη χώρα. Στη πραγματικότητα όλοι οι ειδικοί μιλάνε για μια εσωτερική σκληρή μάχη διαδοχής που ήδη διεξάγεται στους κόλπους της ηγεσίας της. Οι εξελίξεις όμως στη Λιβύη μας δείχνουν πως οι αναπόφευκτες και απαραίτητες πολιτικές αλλαγές στη Β. Κορέα, θα είναι μάλλον χαοτικές, βίαιες, και θα έχουν πολύ άσχημες  συνέπειες, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.

S.A.-Council on Foreign Relations

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 01/04/2011 09:01:36

  και τι μας νοιάζει εμάς τι γίνεται στην Β Κορεα?

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ anonymous 01/04/2011 09:23:06

   Παρακολουθουμε ενα πειραμα : που μπορει να φθασει ο σταλινισμος αν δεν ανακοπει εγκαιρως.Οσο ναναι το πειραμα εχει το ενδιαφερον του.

   • neotera avatar
    neotera @ ψυχραιμια 01/04/2011 10:59:08

    Οντας οι ίδιοι πειραματοζωα στο πείραμα που μπορεί να φτάσει ο φασισμός δεχόμαστε όλη τη σαβούρα από την αμερικάνικη προπαγάνδα που ετοιμάζει νέους πολεμους.
    Το πείραμά στην ελλαδάρα υλοποιείται από την Παγκόσμια Διακυβέρνηση των ΗΠΑ. Στο κονσόρτιουμ του έργου συμμετέχουν οι ευρωπαϊκές χώρες και οι θεσμοί. Ειμαστε στην ίδια θέση με τη Λιβύη, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος εναντίον μας (προς το παρον).

  • Λίζα Αλεξίου avatar
   Λίζα Αλεξίου @ anonymous 01/04/2011 11:29:11

   Άν υποθέσουμε ότι όλα τα κράτη της γής είναι ενωμένα μεταξύ τουςμε μια αλυσίδα, η Ελλάδα αποτελεί έναν κρίκο της.Οτιδήποτε συμβαίνει σ'ένα άλλο κράτος ή σ'έναν άλλον λαό σ'οποιοδήποτε μέρος της γής μας ενδιαφέρει γιατί μας επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα. Παράδειμγα: Στην Ιαπωνία έγινε σεισμός 8,9 ρίχτερ.Το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό, εξαφάνισε ολόκληρες πόλεις και σκότωσε 16.000 άτομα περίπου. Προειδοποίηση για τσουνάμι είχε εκδοθεί για Φιλιππίνες, Ινδονησία, Ταιβάν, τη Χαβάη και τις ακτές της Ρωσίας.Στα πυρηνικά εργοστάσια της Φουκουσίμα είναι ανεξέλεκτη η διαρροή ραδιενέργειας με τραγικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της Ιαπωνίας και των γύρω κρατών.Αυτά τα γύρω κράτη θα έπρεπε να αδιαφορήσουν για τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι πολίτες τους,ή μήπως δεν έπρεπε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα;

   • http://neotera.wordpress.com avatar
    http://neotera.wordpress.com @ Λίζα Αλεξίου 01/04/2011 13:44:29

    Ποιός καλόπιστος άνθρωπος δεν θα συμφωνήσει με αυτά που λέτε, ως γενική ιδέα... Πλην δεν έχουν σχέση με τα ισχύοντα, ούτε με την πραγματικότης. Δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο του διεθνούς "ενδιαφέροντος", αλλά της διεθνούς ιμπεριαληστρικής ΑΛΗΤείας. Μήπως και το καθεστώς ΔΝΤ που επιβλήθηκε στην Ελλάδα έγινε από το ενδιαφέρον των διεθνών τοκογλύφων ?? Αυτό νοείται ως "ενδιαφέρον" ?

 2. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 01/04/2011 13:48:05

  Δεν είμαι απολογητής του γκανταΐφι, αλλά ρε παιδιά στην Βόρειο Κορέα, πεθαίνει ο κόσμος απο ασιτία, δεν νομίζω οτι μπορεί να συγκριθεί..
  Δεν ήταν ιδαιτέρως φτωχός ο μέσος Λύβιος, προφανώς η αντίδραση του ήταν στο ότι δεν είχε το δικαίωμα να ψηφίζει.
  Αν και την σήμερον ημέρα αυτό το δικαίωμα δεν εξασφαλίζει και πάντα καλύτερες ημέρες, εκτός και αν έχεις τον υιό του θεού που βρίσκει οτι λεφτά υπάρχουν, οπότε σώθηκες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.